🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Vizualizace Pražské brány v Jablonném v Podještědí

Jak vypadala ve středověku Pražská brána v Jablonném v Podještědí? To vám ukáže vizualizace u schodů z Lidické ulice na náměstí Míru. Jedná se o poloprůhledný obrázek v rámu, na němž se vám pod správným úhlem zjeví dnes již zbouraná brána.

Pomník Julia Zeyera na Hradčanech

Zhruba uprostřed Chotkových sadů stojí zvláštní pomník českého básníka Julia Zeyera. Vznikl podle návrhu sochaře Josefa Maudra jako umělý skalnatý útvar se skupinou soch. Skála je sestavena z více než sta přírodních balvanů požárské žuly a navozuje romantickou atmosféru přírodního zátiší.

Socha býka u Blovic

V areálu jatek Hradišťský Újezd se ukrývá betonová socha býka sochaře Michala Olšiaka.

Žižkův dub u přehrady Hracholusky

Žižkův dub je památný strom nedaleko obce Újezd nade Mží. Přibližně 500 let starý dub letní roste pod vsí na rozcestí u řeky Mže v nadmořské výšce 360 m.

Zvonička pod Javorníkem na Bartoškách

Zvonička pochází z roku 1941. Na její výstavbě se podílel tesař Karel Halamíček. Původně jednoduchá zvonička byla na zahradě obchodníka Josefa Mikesky z č. P. 33 v Trojanovicích.

Zvonička Pod Radhoštěm

Dřevěná zvonička nazývaná Pod Radhoštěm byla postavena podle návrhu Františka Šmajstrla v roce 1971. Původní zvon je uložen v archivu obecního úřadu, ve zvonici je replika.

Zwickerova vila v Prachaticích

Vila Zwicker z roku 1911 je ukázkou slohového eklekticismu. Od poloviny 90. let je objekt kulturní památkou. Vnitřní dispozice zůstala téměř v původním stavu. Od roku 2007 využívá budovu Prachatické muzeum.

Čechovy sady v Olomouci

Čechovy sady vznikly v Olomouci v 30. letech 19. století. Stromová alej, později pojmenovaná Jánské stromořadí, byla vysázena v sousedství cesty spojující bývalé litovelské předměstí s pevnostní Terezskou branou. Nejnovějším prvkem je zde Obří lavička.

Plšíkova zahrada v Krásné Lípě

Pozemek u budovy Správy Národního parku České Švýcarsko v Krásné Lípě se proměnil v krásnou Plšíkovu zahradu. Po svém dokončení bude přístupná veřejnosti a současně poskytne zázemí pro ekovýchovné akce pro veřejnost, činnost zájmových kroužků či příměstské tábory.

Vyhlídková plošina na Mlýnské cestě

Novou vyhlídkovou plošinu naleznou pěší turisté na Mlýnské cestě, která je jedinou schůdnou stezkou z Pravčické brány na Meznou. Je zde nainstalovaný dalekohled a než požářiště znovu zaroste, bude odtud vidět do daleka.

Naučná stezka Kyjovské údolí

V sezóně 2024 se v NP České Švýcarsko otevře zcela nová Naučná stezka Kyjovské údolí, která bude dlouhá 7 km.

Tři prameny Křinice

Tři prameny Křinice – dříve zvané Tři studánky nebo Divoké prameny, najdete v tichém lesním zákoutí s přesličkovým porostem, na modré tur. Trase z obce Studánka (2 km) anebo po modré z Krásné Lípy (3 km). Doporučujeme nepromokavou pevnou obuv, místy je to opravdová divočina.

Uranový důl Bytíz v Příbrami

Uranový důl Bytíz fungoval mezi lety 1955 až 1991. Nachází se u dálnice D4, nedaleko Dubence. Prohlédnete si zde třetí nejhlubší v České republice, jehož expozice vypadá tak, jako by prostory dolu horníci opustili po posledním pracovním dni.

Rybník Bezedník

Přírodní památka rybník Bezedník a jeho okolí je významným biotopem obojživelníků. Nachází se nedaleko Lukova, na západním okraji Hostýnských vrchů.

Divíškova studánka nedaleko Lukova

Nenápadný pramen pramenité vody se nachází mezi Bělovodským potokem a asfaltovou silnicí na níž vede NS Lukov.

Zámeček Lichtenwald

Uprostřed krušnohorských lesů nad Flájskou přehradou mezi Českým Jiřetínem a Mezibořím stojí osamoceně zámek Lichtenwald. Bývalé lovecké sídlo zde stojí od roku 1767 a i dnes slouží k lesnickým účelům.

Naučná stezka Lukov

Naučná stezka Lukov v zalesněných Hostýnských vrších seznamuje s několika chráněnými územími i zříceninou hradu Lukov.

Hauerova kaple a křížová cesta u bývalé osady Jedlovec

Kaplička nechal postavit obyvatel Jedlovce (Tannzapen) Hauer, na cestě mezi Jedlovcem a Zlotým Stokem. Zásluhou občanského sdružení Společný prostor opravena a vede k ní Sudetská cesta.

Lom Na Vyhlídce u Bílé Vody – bývalý lom Kukačka

Bývalý vápencový lom, v mapách označovaný Na Vyhlídce, se nachází u Bílé Vody. Těžily se zde kalcitické a dolomitické mramory (včetně polohy bílého dolomitu).

Zaniklé osady u Bílé Vody

U obce Bílá Voda se nacházelo několik osad, které zanikly: Tannzapfen též Jedlová šiška (Jedlovec), Rosenkranc – Růženec, Karlshof – Karlov.

Zámek Bílá Voda – Psychiatrická nemocnice Marianny Oranžské

Zámek v Bílé Vodě slouží již od 50. let jako psychiatrická nemocnice, která je pojmenovaná po jedné z majitelek Mariannou Oranžskou, která mu vtiskla podobu.

Farní kostel Navštívení Panny Marie s klášterem v Bílé Vodě

Významný rozsáhlý barokní klášterní komplex piaristů z 18. století tvoří kostel Navštívení Panny Marie a pětikřídlý klášter s kolejí.

Naučná stezka Josefa Pekaře

Naučná stezka Josefa Pekaře vede z Turnova do Jevišovic. Jejím cílem je zvýšit v co nejširší veřejnosti povědomí o životě, díle a odkazu jednoho z nejvýznamnějších českých historiků a turnovských rodáků, profesoru Josefu Pekařovi (1870–1937).

Skatepark Lužiny

Nový celobetonový skatepark na pražských Lužinách byl dokončen koncem roku 2023. S rozlohou 1500m² se řadí mezi největší v Praze.

19. 2. 2024, 11:05 · Kudy z nudy · Praha, okolí Prahy · Skatepark Lužiny

Naučná stezka Po stopách Josefa Leopolda Zvonaře v Kublově

U příležitosti 200 let od narození Josefa Leopolda Zvonaře, významného hudebního skladatele, se v Kublově v roce 2024 připravuje nová naučná stezka.

Kostela sv. Mikuláše v Boleboři

Kostel sv. Mikuláše byl původně vysvěcen v roce 1725, v roce 1947 však shořel (a s ním více než deset domů). Nový kostel byl postaven až v 90. letech i díky darům původních odsunutých obyvatel.

Zámek Čelina – Statek Adámek

V místní části obce Borotice Čelina stojí zámek. Na místě původně stála zemědělská tvrz, která byla přestavěna v 18. století na zámek. Od roku 1965 je zámek se zámeckou kaplí a parkem památkově chráněn. Zámek vlastní soukromí majitelé.  .

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Boroticích

Rozsáhlý areál (kostel s márnicí, fara s hospodářskými budovami a ohradními zdmi) stojí uprostřed Borotic.

Kostel svaté Maří Magdalény v Bohutíně

Farní kostel svaté Maří Magdalény je dominantou obce Bohutín, stojí na nejvyšším místě v obci – návrší s nadmořskou výškou 567 metrů.

Za Žižkou k Sudoměři. Sochu vojevůdce obklopují krásné rybníky

Sudoměř je malebná vesnička na jihu Čech, vzdálená přibližně 10 kilometrů od Strakonic. Zdejší krajina je hojně obklopena rybníky, nás však tentokrát zajímají hlavně tyto tři: Markovec, Prostřední a Škaredý, které se nacházejí v blízkosti známé přírodní rezervace Řežabinec. Právě v těchto místech totiž stojí památník Jana Žižky z Trocnova.

Dům přírody Bílých Karpat

Dům přírody Bílých Karpat je nově vybudované moderní návštěvnické středisko chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Naleznete zde interaktivní expozici se spoustou prvků.

Zámek Kunratice

Trojkřídlý barokní zámek nechal v Kunraticích postavit František Václav Čabelický ze Soutic v roce 1688 na místě středověké tvrze, která v minulosti patřila dokonce i králi Václavu IV. K jižní straně přiléhá rozsáhlý zámecký park o rozloze přes 1,4 hektaru s bažantnicí vytvořený v 18. století.

Papilonia Ostrava

Navštivte nový motýlí dům v Ostravě , který je největší stálou výstavu motýlů v České republice. Tropická zahrada se spoustou exotických květin je domovem tisícovky exotických motýlů, kteří pocházejí ze všech tropických krajů světa – Amazonie, Filipín, Thajska, Afriky či Austrálie.

Svojkovské skály

Svojkovské skály u obce na Českolipsku tvoří výrazný skalnatý hřbet, vybíhající ze svahu Tisového vrchu asi 400 m směrem k západu nad Svojkov. Jižní stranu hřbetu ze zpevněného pískovce tvoří výrazná skalní stěna, rozčleněná do řady skalních věží.

Přírodní památka Lžovické tůně

Přírodní památka Lžovické tůně u Týnce nad Labem na Kolínsku chrání biotop labské nivy s tvrdými i měkkými luhy, tůněmi, vegetací vrbin, olšin, vysokých ostřic i dalších vzácných a chráněných druhů.

Přírodní rezervace Na hornické u Záboří nad Labem

Přírodní rezervace Na hornické se nachází u Záboří nad Labem v okrese Kutná Hora. Rezervace vyhlášená v roce 2002 má rozlohu 42 hektarů. Předmětem ochrany jsou společenstva lužního lesa, vodní a mokřadní společenstva tůní i mrtvých ramen Labe i společenstva nivních luk.

Přírodní park Okolí Okoře a Budče

Přírodní park Okolí Okoře a Budče vznikl v roce 2011 rozšířením původního parku Okolí Okoře. Cílem parku je chránit specifický krajinný ráz lokality.

Naučná stezka Havlovice – poznávací okruh U nás

Poznávací okruh U nás v Havlovicích informuje širokou veřejnost o historii, místopisu, přírodních a kulturních zajímavostech a také o současnosti Havlovic.

Mural Lékaři bez hranic na Andělu

Na rohu ulic Nádražní a Vltavská na pražském Smíchově si všimnete originálního muralu. Stojí za ním streetartista ChemiS a má zobrazovat pomoc lidem, kteří trpí nejen během války.

Pomník padlým za Těšínsko v Orlové – Památník obětem Sedmidenní války

Pomník na hřbitově na Klášterní ulici v Orlové připomíná oběti bojů o Těšínsko a následného plebiscitního období. Obnovený památník s dominantním sousoším a majestátní slezskou orlicí byl odhalen 29. ledna 2024.

Zatopený lom Šošůvka

Zatopený lom Šošůvka dnes využívají potápěči a milovníci koupání. Lom byl zatopen poměrně rychle potom, co dělníci při těžbě narazili na pramen. Žijí zde raci, cejni, okouni, kapři, candáti a štiky.

Alej u mlýnského náhonu v Čelákovicích

V Čelákovicíh se nachází Lipová alej u mlýnského náhonu, která se stala krajskou vítězkou v anketě Alej roku 2022.

Vodní elektrárna Polka u Horní Vltavice

Mezi nejvýznamnější technické památky na Šumavě patří dochovaná malá vodní elektrárna Polka u Horní Vltavice. Elektrárna z roku 1912 pracuje celoročně v bezobslužném provozu.

Geologická expozice Semenec

Nová geologická expozice. Co do počtu vzorků se jedná o jednu z nejrozsáhlejších zpřístupněných expozic v jižních Čechách.

Sál Sirius – multifunkční sál na pardubickém nádraží

Výšková budova s hotelem na pardubickém nádraží, kterou navrhl architekt Karel Řepa, doznala mnoha změn. Ze zašlého kina Sirius se díky rekonstrukci stal multifunkční sál. Slouží jako prostory k pronajímání na různé příležitostné akce – divadlo, představení či konference.

Nová radnice Prahy 12 v Modřanech

Radnice Prahy 12 byla postavená v roce 2021. Budova kromě kanceláří a úředních prostor nabízí také restauraci, kavárnu, nebo sdílené kanceláře. Hned ve vstupní hale naleznete kromě komerčních prostor také výstavní plochu určenou převážně místním umělcům.

Moderní radnice Prahy 7 v Holešovicích

Na začátku března 2020 zažila Praha 7 historický okamžik – po 135 letech ukončila období provizorií a pronájmů a otevřela vlastní reprezentativní radnici. Budova poté zvítězila v soutěži Grand Prix Architektů – Národní cena za architekturu v kategorii renovace.

Farní kostel Nanebevstoupení Páně v Borotíně

Farní kostel Nanebevstoupení Páně (původně sv. Máří Magdalény) byl vystavěn v 1. pol. 14. století na místě tvrze zakladatele osady borotínské.

Kostel sv. Jakuba Většího v Bílé Třemešné

Kostel s gotickým jádrem z konce 14. století je nejvýznamnější památkou Bílé Třemešné. Po husitských válkách zpustl a po roce 1680 byl zbarokizován.

Zámek Bílá Lhota

Zámek ze 17. stol. Se nachází při východním okraji obce Bílá Lhota u Arboreta. Budova zámku sice dnes tvoří hranici Arboreta, které se nachází v místech bývalého zámeckého parku, ale s Arboretem již nijak nesouvisí.