🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Protivínská naučná stezka Zelendárky

Naučná stezka "Zelendárky" se nachází severovýchodně a východně od Protivína a ukazuje množství historických, přírodovědeckých a technických zajímavostí tohoto krajinářsky zajímavého území.

Tůně a jezírka u Chotěboře

Zajímavá lokalita se nachází na okraji Chotěboře směrem na Ždírec nad Doubravou. Je zde pestrá vegetace, které dominují rozmanitá jezírka.

Vodárenská věž v Letovicích

Vodárenská věž upoutá návštěvníky města na první pohled, měří 20 m a je součástí I. Březovského vodovodu z r. 1911.

Vyhlídka Čertův stolek nad řekou Doubravkou

Čertův stolek je skalní vyhlídka, která nabízí výhled do hlubokého a skalnatého údolí řeky Doubravy.

Zámek v Rokytnici v Orlických horách

Raně barokní zámek na náměstí T. G. Masaryka s nádvořím a pilířovými arkádami vybudovaný v 2. pol. 16. stol. Původně jako pozdně renesanční.

Úniková hra s hutnou atmosférou - Stalo se 1977

Nechte se polapit atmosférou brněnského bytu. Váš detektivní tým má 120 minut na to, aby odhalil záhadu bytu číslo 6. Prověřte svoji kuráž a důvtip a ukažte nám, co ve vás je! Zahrajte si únikovou hru bez jediného visacího či kombinačního zámku!

Lázeňský dům Janský Dvůr

Nově zrekonstruovaný lázeňský dům mohou využívat hosté a pacienti v Janských Lázních. Nachází se v samotném centru města, pouze 500 metrů od lyžařských vleků a 100 metrů od lanovky na Černou horu.

Památník sv. Magdalény u Teplic nad Metují

Památník se nachází pár stovek metrů od vstupu do teplického skalního města. Jedná se o výklenek s obrazem sv. Magdalény od Veroniky Baumové. Ve skále je také kříž s Ježíšem.

Andělé na návrší - interaktivní expozice sakrálního umění v Litomyšli

Expozice poskytuje prostřednictvím atraktivních vizuálních prostředků prostor pro setkávání návštěvníka s uměleckými díly křesťanské kultury.

Galerie Krampus - expozice originálních masek démonických alpských bytostí

Unikátní expozice originálních masek démonických alpských bytostí v sklepích bývalého pivovaru. Rekonstruované sklepní prostory bývalého rožmberského pivovaru vás přenesou do démonického světa „Neživých“ tzv. Krampusů a Percht.

Kostel sv. Jana Křtitele v Noutonicích

Kostel byl původně nazýván "na horkách", protože je vystavěn na mírné vyvýšenině nad vesnicí a je zdálky dobře viditelný.

Litomyšlení - dětské programy na Zámeckém návrší v Litomyšli

Na Litomyšlení narazí návštěvník v konírně, ve stanu před kavárnou, v zámeckém parku, v kostele Nalezení sv. Kříže, ale také v Regionálním muzeu nebo přímo na zámku.

Sedlo Pindula v Beskydech

Orientační místo a rozcestí při cestě na Radhošť a Pustevny. V nadmořské výšce 552 metrů nad mořem.

Velký Javor – král Bavorského lesa

Velký Javor (německy Großer Arber) je s výškou 1 456 metrů nejvyšší horou horského masivu na pomezí Čech a Bavorska a bývá proto také nazýván „Král Bavorského lesa“.

Vrchol Tanečnice nedaleko Pusteven

Tanečnice (1084 m n.m.) je výrazný vrchol, který se zvedá severovýchodně nad horským rekreačním střediskem Pustevny. Právě z Pusteven vede na vrchol kopce červená turistická značka.

Zámecké zahrady v Litomyšli

Klidná místa k odpočinku nabízejí zámecké zahrady, které obklopují zámek ze tří světových stran.

Lekce veslování v Děčíně

Kurz veslování je zaměřen na širokou veřejnost. V tomto kurzu si zkusíte různé veslařské techniky.

Naučná stezka Po hranici

Naučná stezka má sedm zastavení a seznámí vás s dějinami, pověstmi, historickými mapami a vznikem stabilního katastru na jižní Moravě. Zavede vás na úsek historické hranice milotického a buchlovského panství, kde se dochovalo na 20 hraničních kamenů z 18. st. Vhodná pro rodiny s dětmi i seniory.

Zámek Hustopeče nad Bečvou

Renesanční zámek z roku 1596 s nejkrásnějším arkádovým dvorem na Moravě byl postaven pro Karla ze Žerotína a jeho syna Viktorina v poslední čtvrtině 16. století jako renesanční čtyřkřídlá budova s arkádovým dvorem kolem pravoúhlého nádvoří.

Malbami zdobený nádražní podchod v Kutné Hoře

Mikuláš Dačický z Heslova, král Václav IV., básník a novinář Karel Havlíček Borovský a další historické osobnosti vítají cestující v podchodu hlavního vlakového nádraží v Kutné Hoře. Součástí výzdoby jsou i hlavní turistické cíle - chrám sv. Barbory nebo bývalá Jezuitská kolej.

Rodný dům Arnolda Picka ve Velkém Meziříčí

Věhlasný neuropsychiatr Arnold Pick se narodil 20. července 1851 v domě na nároží Zámecké a Hornoměstské ulice ve Velkém Meziříčí.

Železniční depozitář technického muzea v Chomutově

Všichni zájemci o dopravní techniku na našem území, zejména o dějiny a vývoj kolejové drážní dopravy, by si neměli nechat ujít prohlídku chomutovského železničního depozitáře, ve kterých jsou uložena a příležitostně vystavována historická kolejová vozidla ze sbírky Národního technického muzea.

Skalní město Stálkov v České Kanadě

Stálkov je malá víska nedaleko Slavonic. V blízkém okolí obce se nachází jednak řada skalních útvarů. Větším seskupením skalek a balvanů zde vzniklo menší skalní město.

Kam o víkendu s dětmi: Na tvořivý festival či za večerníčkovými bytostmi

První srpnový víkend se ponese především ve znamení historických akcí a festivalů. Za rytíři mohou zájemci vyrazit třeba do Mělníka, Zruče nad Sázavou či Lovosic. Pokud toužíte po kreativnějším programu, nenechte si ujít tvořivý festival u Jablonce nad Nisou. Za pohádkovými bytostmi a večerníčky můžete zase vyrazit do Hamrů nad Sázavou.

Vyhlídka Havlova skála na Berounce

Havlova skála se nachází poblíž obce Horní Liblín v přírodním parku Horní Berounka. Jedná se o přibližně 30 metrů vysoký skalní ostroh s krásným výhledem na meandr řeky Berounky. Je odsud vidět městečko Liblín, hrad Libštejn s nedalekým mlýnem a vodácký kemp Kobylka.

V táborských Klokotech nechal hejtman Žižka upálit zvrhlé adamity

Divil by se boží bojovník, mistr vojenské strategie Jan Žižka, kdyby viděl město Tábor. Bořitel kostelů a klášterů, které nenáviděl, a nyní je dominantou města děkanský kostel Proměnění Páně. V Klokotech, kde nechal upálit na padesátku adamitů, stojí velký barokní areál zasvěcený Panně Marii.

Kukuřičná bludiště jsou na jižní Moravě novou atrakcí

Bludiště vysekaná v kukuřičných lánech jsou novou turistickou atrakcí, zvláště pro rodiny s dětmi. Vznikla na více místech v Česku, na jižní Moravě letos poprvé například v Břeclavi a Brně. Otevřela je firma Fit - Jump z Rychnova nad Kněžnou, v Česku jich provozuje 25. Inspirací se stala bludiště ve Spojených státech, Velké Británii či Německu. Cílem projektu je přimět děti k pohybu. Pro zemědělce jde o zajímavou možnost využití pole před sklizní.

Záhadné menhiry v Říčkách

Pokud máte rádi tajemno, zastavte se u menhirů nad obcí Říčky v Orlických horách, kde se tyčí dva až pět metrů vysoké křemencové kvádry. Nikdo neví, kdo je sem umístil, podle německého tisku tu stávaly už mezi válkami.

Papilonia - motýlí dům Praha

Interiér Motýlího domu napodobuje džungli v oblasti slavného kambodžského chrámu Angkor Vat a podobné jsou i podmínky, ve kterých tu motýli žijí: teplotu provozovatelé udržují na 30 °C a relativní vlhkost na 80 procentech.

Boží muka a kamenný kříž u Kobylé nad Vidnavkou

Boží muka spolu s kamenným křížem patří k nejstarším dochovaných pilířovým stavbám tohoto typu na Jesenicku.

Empírový kostel sv. Františka Serafínského v v Golčově Jeníkově

Děkanský kostel sv. Františka Serafínského na severním konci náměstí tvoří jednu z dominant Golčova Jeníkova.

Florián - lesní zátiší v Dobřívě

Tak se na dobových pohlednicích popisovalo oblíbené romantické skalisko, tvořící nápadný závěr severovýchodního výběžku, vyrůstajícího z brdského vrcholu Převážení (607 m).

Jedna Báseň wine & coffee bar v Brně

Jedna báseň je kavárna a vinárna s kuchyní jedna báseň v Brně. Nabízí italskou kávu Vergnano, moravská sudová i lahvová vína.

Kaple v osadě Na Radosti u Vimperku

U samoty Na Radosti si můžete prohlédnout kapli Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Kaple byla vystavěna koncem 19. století významným vimperským knihtiskařem Johannem Steinbrenerem. Později, když zde byl vojenský prostor, kaple zchátrala, k její obnově došlo na podzim roku 2015.

Kavárna s cukrárnou Kolbaba v Brně

Historie cukrárny Kolbaba sahá až do 30. let 20. století a už tehdy se podnik těšil velké oblibě. Cukrárna nabízí posezení v elegantním funkcionalistickém interiéru a raritu mezi dortíky – dort Pohádka podle někdejšího receptu mistra cukráře Bohumíra Kolbaby.

Pivnice Továrna Slaný

Stylová pivovarská pivnice směděnými varnami a grilbarem potěší zejména milovníky piva a specialit k nim šitým na míru.

Pivovar Továrna Slaný

Hořkou novinkou roku 2016 se pro milovníky zlatavého moku stalo dlouho očekávané zprovoznění slánského minipivovaru Továrna.

Pumptrack na Horní Bečvě

Pumptrack na Horní Bečvě se nachází u místního fotbalového hřiště a je otevřen pro všechny kolemjedoucí.

Raw with love - první brněnská raw cukrárna

Raw with Love je brněnská raw/veganská cukrárna. Všechny zákusky jsou také bez lepku a cukru, vyráběné přímo v cukrárně z čersvých surovin a sezonního ovoce v raw a bio kvalitě.

Rumový a koktejlový bar Cubana v Brně

Cubana bar je rozdělený na několik částí, což vám umožní usadit se na místo, které vyhovuje vaší náladě.

Unikátní brněnský Bar, který neexistuje

Parádní bar, který má otevřeno stylově jen večer a v noci. Místo, kde je host na prvním místě .

Vinotéka a vinárna U Tří knížat v Brně

V osobitém prostředí vinotéky v domě U Tří knížat v Brně na Vás čeká široký výběr velmi kvalitních českých a moravských vín, reprezentativní výběr zahraničních vín, ale také kvalitní sudová vína a bohatý doplňkový sortiment.

Na kole po levém břehu Labe z Poděbrad do Nymburka

Cyklostezka z Poděbrad do Nymburka je mezi rekreačními cyklisty dobře známá – především o víkendech se to na ní jen hemží v obou směrech. Již méně je využívána levobřežní cyklostezka, a to i přesto, že je svým okolím daleko atraktivnější.

Galerie Sirkus

Prezentuje především současné výtvarné umění (malby, grafiky, kresby, konceptuální umění, instalace a objekty) a významné regionální umělce, či umělecké aktivity spojené s pošumavským regionem.

Podstávkový dům v Doubici - Doubické muzeum

V současné době je v domě umístěno Muzeum Doubice, které bylo vybudováno a je provozováno Spolkem přátel Doubice.

Usedlost Christánův dvůr v Jetřichovicích

Chistiánův dvůr je nově zrekonstruovananá 200 let stará usedlost - podstávkový dům, který se nachází na 16 hektarovém pozemku v malebné obci Jetřichovicice, která leží uprostřed Národního parku České Švýcarsko a je vyhledávaným turistickým místem.

Dívčí hrady a přírodní památka Ctirad v Praze

Praha 5 je tepající moderní městská část, ale je tady také spousta zelených ploch, které zchvácenému Pražanovi umožní zažít město bez stresu, hluku a smogu. Jedním z nich jsou Dívčí hrady, známé z pověstí A. Jiráska, které vás okouzlí nádherným výhledem na Prahu.

Secesní dřevěný altán v Havlíčkově Brodě

Secesní dřevěný altán z konce 19. století v parku Budoucnost v Havlíčkově Brodě představuje hodnotný a zajímavý příklad oktogonálního hudebního altánu s vyřezávanými prvky folklórního tvarosloví.

Vesnická památková rezervace v Rumburku - soubor podstávkových domů

Ulice s 18 podstávkovými domy tkalců, označovaná lidově jako Zvědavá ulička, byla po roce 1945 přejmenována na počest spisovatele Aloise Vojtěcha Šmilovského (1837-1883). Od roku 1995 je chráněna jako vesnická památková rezervace.