🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Tendon Hlubina - jedna z nejvyšších lezeckých stěn v České republice

Největší a nejvyšší horolezecká stěna v celém okolí Ostavy se nachází v areálu bývalého Dolu Hlubina. V prostoru stěny se snoubí historie s moderním využitím průmyslové haly a stylovým barem. Zalezou si zde jak úplní začátečníci, tak profíci.

Na Šluknovsku vyhlásili Severní Království, má lákat turisty

Šluknovsko se pyšní přírodními krásami i historickými památkami - poukázat na ně chtějí zakladatelé Severního Království. Nový produkt cestovního ruchu má zatraktivnit lokalitu a přivést do výběžku turisty. Podrobnosti sdělila jedna z organizátorek vyhlášení Helena Landová ze šluknovského klubu českých turistů. To proběhlo v neděli spolu s doprovodným programem.

Muzeum zločinu Galérka

Muzeum zločinu najdete v obci Ochoz u Nasavrk a je nejmladším muzeem v Pardubickém kraji, otevřené bylo v roce 2014. Tématika muzea se týká zločinnosti a kriminalistické práce. V GALÉRCE se sešla vskutku svérázná společnost – figuríny v životní velikosti, každá v dobovém oblečení a ve svém reálném prostředí. Seznámíte se s Rytířem Toulovcem, Grázlem, Babinským, Vidocqem, Jánošíkem, Nikolou Šohajem. Ale také […].

ExitPrague - úniková hra

Jedná se o 60 minut napínavé zábavy s rodinou, přáteli či kolegy z práce. Budete v místnosti plné logických hádanek a hlavolamů. Vaším cílem je získat složku dokumentů a dostat se z místnosti ven. Nemusíte oplývat žádnými speciálními znalostmi či dovednostmi.

Stezka v oblacích zavede turisty vysoko nad Dolní Moravu

Máte rádi rozhledny a ani na podzim neleníte vyrazit na výlet? Pak vás možná nadchne zpráva o plánovaném otevření Stezky v oblacích. Ta nabídne pohled na Kralický Sněžník, Jeseníky i Krkonoše.

Úniková hra IQgames

Toužíte po silné dávce adrenalinu? Milujete vše nové, zábavné a neobvyklé?

Socha Karla IV. - novogotický památník na Křížovnickém náměstí v Praze

Novogotický bronzový pomník císaře Karla IV. Byl odhalen uprostřed náměstí roku 1848 u příležitosti 500. výročí založení Univerzity Karlovy.

Chrám sv. Kateřiny Alexandrijské v Praze

Kostel byl založen v roce 1355 Karlem IV. Jako součást kláštera augustiniánek. Současná podoba chrámu pochází z barokní přestavby v letech 1737–1741. Chrám sv. Kateřiny Alexandrijské v areálu Všeobecné fakultní nemocnice je pod duchovní správou Pravoslavné církve.

Kostel sv. Štěpána v Praze

Kostel sv. Štěpána, který se nachází v Praze ve Štěpánské ulici, byl založen v roce 1351 Karlem IV. A byl jedním ze dvou hlavních farních kostelů zakládaného Nového Města pražského. V současné době kostel patří římskokatolické církvi.

O prohlídky prvorepublikových interiérů Loose je v Plzni zájem

Velký zájem vzbudily mezi laiky i odborníky prohlídky interiérů, které v plzeňských bytech navrhl za první republiky světoznámý architekt Adolf Loos. Město a soukromý majitel letos v dubnu otevřeli dvě prohlídkové trasy, které vezmou zájemce do tří Loosem navržených interiérů.

Zámek Dukovany

Malebný Zámek Dukovany se nachází necelou hodinu jízdy od Brna.

Escape Most

Escape Most je úniková místnost pro 2–5 hráčů. Přijďte si vyzkoušet svůj postřeh, intelekt a důvtip do naší místnosti s názvem Asylum! Prožijte strach a úzkost v psychiatrické klinice, dostaňte se ven, nebo vás po 66 minutách osvobodí naši roommasteři.

Panenský Týnec a Dolní Kounice: nejmagičtější místa Čech a Moravy

Záhady a mystéria vždy lákají, v případech obou klášterů to platí mnohonásobně. Podle mnoha měření jsou zde velmi silné geomagnetické body. Citlivější návštěvníci potvrzují účinek pozitivní energie, mají pocit „znovu nabitých baterií”.

Kokořín: koráb plující v rozbouřeném moři lesů

Ne nadarmo se vracel Karel Hynek Mácha na Kokořínsko a objevoval krásy tamní přírody. Učaroval mu hrad Kokořín, stejně jako tajemná jeskyně Staráky či hrad Houska. Zavítejme nyní na některá místa, která neušla pozornosti slovutného básníka.

Kluziště v Kyjově

Nové kluziště v Kyjově o velikosti 30 x 15 metrů je díky chladícímu agregátu přístupné i ve dnech, kdy rtuť teploměru neklesne pod nulu.

Dům vláčků v Praze

Modely železnic nás přitahovaly již od dětských let, kdy jsme, podobně jako řada z vás, snili o velkém kolejišti, dlouhých rychlíkových soupravách, nádražích, svítících domcích a semaforech... Tyto sny se nám podařilo zrealizovat až v dospělosti a o tuto radost se chceme s vámi podělit.

Bukovina a Bukovinka: dvě obce poblíž Brna umí potěšit turisty i milovníky historie

Při putování Moravským krasem jsme narazili na místa, která jsou všeobecně méně známá, přesto se v jejich blízkosti nacházejí velice zajímavé pamětihodnosti. Jedná se kupříkladu o obce s podobným názvem Bukovina a Bukovinka.

Kopřivnický Old Timer vystavil Tatru kabriolet a tříkolku Kobra

Speciálně upravený prvorepublikový kabriolet Tatra 52 nebo tříkolku s motorem z Tatry 613 mohou nově vidět návštěvníci muzea historických aut a motocyklů Old Timer v Kopřivnici na Novojičínsku. Informoval o tom majitel muzea Jaroslav Šerý. Kabriolet byl upraven již před válkou, kdežto tříkolka je vlastním dílem rožnovského motocyklového nadšence z roku 2012.

Víkend v Praze bude svátkem cestovatelů. Ze Smíchova se podíváte do celého světa

V Národním domě na pražském Smíchově se zájemci tento víkend podívají prakticky do celého světa. Dokonce i do tak odlehlých končin, jako je mrazivá Antarktida nebo krajina za polárním kruhem. Jak je to možné? Do české metropole totiž po měsících opět zavítá cestovatelský festival Kolem světa.

Krkonoše zahajují lyžařskou sezónu

V Česku v pátek startuje letošní lyžařská sezóna, stejně jako vloni, na vrcholu Černé hory v Janských Lázních. Vlekaři ze SkiResortu Černá hora-Pec tradičně připravili na víkendovou lyžovačku sjezdovku Anděl na černohorském úbočí. Leží na ní 20 až 30 centimetrů umělého sněhu. V sobotu chce zahájit sezónu také krkonošský areál Mladé Buky.

Tipy na víkend: Fanděte na mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu

Nadcházející víkend přináší poklidný i bujarý program. Za první kategorii jmenujme například festival Ezotera v Praze, gospelový koncert na zámku Valeč nebo rozsvícení zámku Světlá. Pořádně živo bude naopak v otevřených vinných sklepech v Dolních Nechorách, na oslavě českých piv a polských klobás nebo také na mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu.

Vlekaři v Beskydech zasněžují, lyžařská sezóna už se blíží

Lyžařská sezóna na Valašsku v Beskydech už je na dohled. Do hor konečně dorazilo mrazivé počasí a vlekaři se snaží využít příznivých podmínek k přípravě sjezdovek na lyžařskou sezónu.

LostExit -⁠ úniková místnost Dům smutku

Úniková místnost, ve které je připravena řada šifer, logických úloh a skrýší. Vše se odehrává ve fiktivním Domě smutku - místě, kde žije hrobník a kde se pozůstalí loučí se svými zemřelými příbuznými. Dokážete najít klíč, který je Vaší jedinou nadějí, jak uniknout hrobníkovi z lopaty?

Naučná stezka Bijadla v Merklíně

Naučná stezka Bijadla vznikla v nevyužitém prostoru bývalého zemědělského družstva v historické lokalitě Merklína u Přeštic zvané Bijadla. Prohlídka Naučné stezky Bijadla je vhodná pro rodiny s dětmi a školní výpravy.

Alibi bar v centru Prahy

Bar v centru Prahy je dnes jedním z nejvyhledávanějších míst nočního života, kde se snoubí opravdová kvalita koktejlů s výbornou atmosférou sklepních prostor a hudebním repertoárem rezidentních DJ's.

Door Z - únikové hry v srdci Prahy

Door Z - je sada her s příběhy, odehrávají se ve zvláštní místnosti. Chcete-li vyhrát, musíte do 60 minut splnit určitou misi, prozkoumat svět hry a vyřešit hádanky nejrůznějšího charakteru a obtížnosti. Naše hry jsou směsí vyspělých technologií, neobvyklých art objektů a jedinečného designu.

Sauna Novosvětská v Lomnici

Sauna s výhledem na hvězdy ....

Vodárenská věž České Budějovice

Komentované prohlídky Vodárenské věže z roku 1724. Součástí jsou dvě video-expozice o historii vodárenství v Českých Budějovicích, které návštěvníky provedou od založení města až po současnost.

Městské muzeum Nový Bydžov

Muzeum založené již v roce 1888 zaujímá nyní dvě poschodí secesní budovy spořitelny na Masarykově náměstí. Vedle historické muzejní expozice mohou návštěvníci poznat i bohatou galerii výtvarných děl 19. a 20. století, stálou výstavu Bydžov známý a neznámý a pravidelné výstavy.

Kutná hora: Krásná a tajemná i na podzim

Letošní rok prožívá Kutná Hora v euforii, protože slaví dvacet let od přijetí mezi světové památky UNESCO. Historické centrum září obnovou mnoha domů a objektů, jejichž dějiny sahají až do středověku.

Wellnessroubenka Třeboňsko

Wellnessroubenka – to je relax a pohodo u rybníka Hejtman, v nejvyhlášenější rekreační oblasti Třeboňska. Chlum u Třeboně nabízí zázemí pro pohodovou dovolenou, cyklostezky a pěší túry.

Emauzy, úložiště korunovačních klenotů, málem zničil americký nálet

Konec války byl na spadnutí, místo něj padaly na Prahu pumy z amerických bombardérů. Psal se 14. únor 1945, dodnes se vedou diskuse, zda si opravdu piloti spletli Prahu s Drážďany.

Poutní areál ve Křtinách umí zaujmout mistrovstvím svého stavitele i tajemnou historií

Při putování krásami Moravského krasu nás naše kroky zavedly do obce Křtiny, kde nás hned po příjezdu ohromil bílý barokní poutní kostel Jména Panny Marie, který je dominantou obce. Autorem stavby je Jan Blažej Santini-Aichel.

Depozitář Regionálního muzea K. A. Polánka - bývalé žatecké papírny

V roce 2015 byla dokončena rozsáhlá rekonstrukce části budov bývalých papíren v Žatci. Prostory někdejší slavné kartonážky Moritze Lüderdorfa (pozdější pobočky Severočeských papíren SEPAP) budou Regionálnímu muzeu K. A. Polánka sloužit jako depozitář.

Aurarelax jóga Olomouc

Praktikujeme a cvičíme Jógu nejen jako fyzické cvičení pro posílení kondice a pružnosti těla, ale především jako cestu k vnitřnímu prožitku, prožitku sebe sama, sebeovládání, posílení sebevědomí a přílivu energie a úspěchu do našeho života.

Altán u Mléčného pramene na Velké Moravě

Dřevěný altán, který byl postaven nad Mléčným pramenem, naleznete na turisticky navštěvované stezce Kralický Sněžník.

V ulicích Jeseníku se už poosmé otevřou jednodenní restaurace

Rok od roku přibývá v Evropě i zámoří míst, kde se lidé zapojují v určený den do gastronomického festivalu Restaurant Day. V Jeseníku se v sobotu 21. listopadu otevřou jednodenní restaurace už poosmé. Podle předpovědi meteorologů je dost možné, že bude sněžit.

V Lužických horách vraždil i slavný loupežník Babinský

Mnozí ani netuší, že Lužické hory existují. Roztahané pohraniční kopce s výběžky do kraje, názvy známé, přesto nepřisuzované našim nejmenším horám, brané spíše jako solitéry. Táhnou se mezi Libercem a Chřibskou, občas s vrcholy korunovanými rozhlednami, někdy i hrady.

Tipy na víkend: Prozkoumejte podzemí Krušných hor, okoštujte vinařský duel

Ať už na víkend plánujete poklidný program, nebo naopak dobrodružství, budete mít z čeho vybírat. Do první kategorie spadá kupříkladu pražské Svatební Expo s tipy pro snoubence nebo Noc divadel plná kulturního vyžití. Máte-li chuť na něco akčního, navštivte Setkání automobilových mistrů v Sosnové nebo Offroad Safari.

Po stopách svatého Václava. Z krypty až do eremitáže

Před více než tisíci lety se ve Staré Boleslavi odehrál jeden z nejznámějších zločinů české historie. Rok 935 se stal jakýmsi milníkem, který si připomínáme dodnes, nejen 28. září. Řeč je o vraždě knížete Václava a bazilice, která nese jeho jméno. Poodhalme nyní tajemství poutního místa a jeho okolí.

Účty za zámek krásná vévodkyně rovnou pálila, teď jsou Ploskovice tahákem severu

Ploskovický zámek u Litoměřic byl letním sídlem rakouského císaře známého jako Ferdinand V. Dobrotivý. Pro mírné blbství měl přezdívku Hlupáček. Habsburk pobýval také na Zákupech, kde to měl obzvláště rád. Ploskovický zámek a panství si také oblíbila krásná toskánská vévodkyně Anna Marie Františka.

Bruno Family Park v Brně

Nové centrum zábavy a aktivního trávení volného času pro děti do 15 let s šestipodlažní vyhlídkovou věží a restaurací v Brně. Nově otevřeno od konce listopadu 2015.

Vyhlídkové jízdy Prahou v dobových vozech Ford T

Vyhlídkové jízdy v dobových vozech Ford T, nejlepší způsob jak nasát atmosféru Prahy a jejích starobylých uliček.

Do Brna i Slavkova přijede Napoleon

Letos, v roce 210. výročí bitvy u Slavkova, se mohou milovníci historie těšit na velkolepé oslavy. Budou v Brně, ve Slavkově, v Sokolnicích i na jiných místech. Všechno začne v sobotu 21. listopadu akcí Napoleon v Brně.

V Beskydech otevřeli stezku v korunách stromů

Zajímavosti ze života ptáků, kteří obývají koruny beskydských stromů, se nově lidé dozvědí z visuté dřevěné lávky tyčící se v až 20metrové výši nad roklí potoka Vlčák v Horečkách na Frenštátsku. Je součástí nové naučné stezky s názvem Beskydské nebe - Život v korunách stromů, která se otevřela o víkendu. Právo o novince informoval autor projektu Marian Žárský.

Relaxační centrum Žďár nad Sázavou

Relaxační centrum ve Žďáru nad Sázavou nabízí plavecký 25 metrový bazén (5 plaveckých drah), 3 dětské bazénky s vodním hřibem a vodní skluzavkou, cvičný bazén, relaxační zábavný bazén s proudovým kanálem, lezeckou stěnou, masážní lavice, masážní lehátka a tobogán.

V soutěži DestinaCZe 2015 zvítězil zámecký pivovar Frýdlant

Letošní ročník soutěže DestinaCZe 2015 o nejlepší turistické atraktivity vyhlašované už potřetí agenturou CzechTourism zná svého vítěze. Je jím zámecký pivovar Frýdlant se svojí dlouholetou tradicí.

Pražský hrad otevře veřejnosti běžně nepřístupná místa

Pražský hrad otevře pro veřejnost dosud běžně nepřístupná místa. Během hodinových bezplatných exkurzí budou otevřeny prostory, kde sídlí Kancelář prezidenta republiky a kde úřaduje prezident Miloš Zeman. Prohlídky budou určeny především pro školy, ale i pro další zájemce z veřejnosti, uvedl Hrad na svém webu.

Muzeum amerických veteránů Nová Bystřice

První a největší muzeum předválečných amerických automobilů v Čechách.

Tipy na víkend: Do Liberce na kabelkový bazar, kamkoliv na svatomartinské víno a husu

Především milovníci mladých vín budou tento víkend v sedmém nebi. Degustace spojené s delikatesním jídlem si užijí jak na Moravě, tak i v Čechách.