🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Zámecká zahrada v Mikulově

Zámecká zahrada v Mikulově je jedním z největších zahradních areálů hradního typu České republiky. Tvoří ji četné zahradní terasy, položené v různých výškových úrovních po obvodu Zámeckého kopce.

Zážitkový program S motykou do vinohradu

Zažijte se svou rodinou nebo partou přátel nezapomenutelné dobrodružství, při kterém si vyzkoušíte práci na vinici se vším, co k tomu patří. Čeká vás nejen práce, ale i zábava v podobě degustace vín, ochutnávky regionálních produktů či romantika u rybníka Nesyt.

Degustarium Mikulov

Degustarium spojuje vinařskou výjimečnost Pálavy, nezaměnitelný charakter vín i osobitý styl místních vinařů. Představuje vína špičkové kvality podle viničních tratí a dává tak z nového pohledu vyniknout vybraným lokalitám Mikulovské vinařské podoblasti.

Památník americkým vojákům Ypsilonka u Chebu

Nedaleko Chebu, na křižovatce tří cest, skrytý a obklopený nepatřičnými tújemi, stojí vysoký, štíhlý, šestiboký pilíř z mramoru. Na jeho čelní straně je velká číslovka 1, z boku a zezadu je pokryt vytesanými jmény padlých Američanů.

Přírodní sáňkařská dráha Černá Studnice - Smržovka

Na čtyřkilometrovou přírodní sáňkařskou dráhu se můžete vydat v Jizerských horách. Vede lesy a po obecních cestách od rozhledny Černá Studnice až dolů do Smržovky.

Skiareál Filip ve Smržovce

Areál se nachází ve Smržovce, 5 km západně od Tanvaldu a 5 km východně od Jablonce nad Nisou. Bezplatné parkoviště najdete přímo pod sjezdovkou.

Ze Spáleného Poříčí až na sopku Kokšín

Trasa čtyřkilometrové vycházky kopíruje částečně trasu NS Hvížďalka a zavede vás údolím říčky Bradavy na vrch Kokšín, první vrchol jihozápadních Brd.

Centrum textilního tisku v České Lípě

Expozice Centra textilního tisku v České Lípě vznikla v letech 2009 – 2011 a nabízí nejen seznámení s cennými historickými artefakty, ale i možnost aktivně se zapojit do tvůrčího procesu textilního tisku. Historická expozice představuje dědictví kartounek na Českolipsku.

Vodní hrad Lipý v České Lípě

Hrad je oblíbeným turistickým cílem a místem konání nejrůznějších kulturních a společenských akcí. Nachází se v centru města Česká Lípa, u řeky Ploučnice v těsné blízkosti mezinárodní červené turistické trasy E10.

Kláštery Český Krumlov - moderní kulturně vzdělávací centrum

Nově zrekonstruovaným areálem klášterů získává město Český Krumlov moderní kulturně vzdělávací centrum a veřejnosti se zpřístupňuje unikátní kulturní dědictví v samotném historickém jádru města.

Muzeum Gustava Frištenského v Litovli

Expozice muzea v Litovli se věnuje významnému litovelskému sportovci Gustavu Frištenskému. K vidění jsou zde těžké činky, zápasnické úbory, nesčetné medaile, poháry, ale i dobové fotografie či předměty denní potřeby.

Nádherná je cesta kolem bubovických ledopádů na hrad Karlštejn

Po vodě nebylo v Bubovickém potoku ani památky, přes vyschlé koryto smutně položeny čnějí zasněžené lávky. Sbohem ledopády, bylo to jasné, výlet bude trochu fádní, i když nádhernou přírodou. Ale řečeno parafrázováno slovy tety Kateřiny z páně Sirotkova Saturnina: Nezatracuj dne před večerem!

Jezdecká společnost Císařský ostrov

Na Císařském ostrově v Praze 7 se nachází jezdecký areál s jezdeckou halou i venkovní jízdárnou. Ačkoliv se areál nachází v těsné blízkosti centra města, v okolí naleznete krásnou přírodu a klidné prostředí s kulisou Trojského zámku, zoologické zahrady a Stromovky.

Buštěhradská dráha

Rozvoj těžby uhlí na Kladensku v 19. století vyvolal požadavek nahradit koněspřežnou dráhu výkonnějším dopravním prostředkem. Proto byla roku 1852 založena Buštěhradská železniční společnost, která od 1. ledna 1855 obdržela koncesi k provozování parostrojní železnice.

Morový špitál s kostelem Nejsvětější Trojice v Českých Budějovicích

Morový špitál s kostelem Nejsvětější Trojice sloužil jako městský útulek k izolaci osob nakažených některou z infekčních chorob - leprou, morem nebo cholerou. Během 19. století se z morového špitálu stal chudobinec.

Úniková hra Escape game Praha 8

Escape Master přináší celosvětově oblíbenou únikovou hru, která vznikla v Japonsku, kde byly počítačové hry proměněny v realitu. Skupina hráčů je uzamčena v místnosti s úkolem naleznout klíč a dostat se na svobodu v časovém limitu 60 minut.

Jihočeské skiareály slibují ideální sněhové podmínky

Ideální sněhové podmínky panují v těchto dnech mimo jiné také v lyžařských střediscích na jihu Čech. Skiareál Lipno například připravuje na víkend otevření další sjezdovky. Dostatek sněhu umožňuje i úpravu stop pro běžkaře.

Movies Club

Máte rádi filmy a filmové hvězdy? Zavítejte do našeho klubu v Holešovicích. Těšit se můžete na příjemné filmové prostředí a dobrou hudbu.

Nejen na horách, i pár kilometrů za Prahou si lze krásně zalyžovat

Kousek od hlavního města se nalézá lyžařské středisko u města Jílové u Prahy. Pro nás zatím neznámé a neobjevené a tak jsme se tam vydali na turistický zimní výlet. Jelikož nelyžujeme, naplánovali jsme si turistickou trasu od vlakové stanice do Jílového u Prahy a pak k areálu a zpět.

Půjčovna lodí Vltava

Levná půjčovna lodí a raftů na Vltavu, od Vyššího Brodu po České Budějovice, včetně dopravy a pojištění lodí.

Centrum třeboňského rybníkářského dědictví v domě Štěpánka Netolického

Historický dům na Masarykově náměstí č. 89 v samém centru Třeboně patřil jednomu z nejslavnějších českých rybníkářů, Štěpánku Netolickému. Dnes zde naleznete Centrum třeboňského rybníkářství se zajímavou expozicí o rybníkářství a význačných osobnostech, které k tomuto řemeslu patří.

Ňam Ňam Cafe Kladno

Ňam Ňam Cafe – kavárna prvorepublikového stylu. Vyberte si u nás z široké nabídky dezertů a zmrzlin vlastní výroby a poznejte, jak chutná řemeslo dělané s láskou.

Jedna z největších kostnic na světě leží v nenápadné obci na Vysočině

Čtyři hranice kostí a lebek od asi osmi tisíc zemřelých. Do úhledného seskupení o rozměrech 2 krát 2 krát 2,5 metru je na popud tehdejšího děkana A. Haberlandta sestavil do hranic místní slepý mládenec. V Nížkově je pohřbeno na 60 tisíc pozůstatků vojáků armád Evropy. Zemřeli převážně na choleru.

Kdyby Žižka napoprvé dobyl Rabí pořádně, nemusel přijít o oko

V titulku trochu jednodušeji podané dějiny, ale je tomu tak. Hrad Rabí většina zaznamenala jen kvůli tomu, že v hodinách dějepisu, kdy zrovna dávala pozor, udeřila jim o sluch informace, že Žižka oslepl pod Rabím. Někdo nezaznamenal ani Žižku.

Chalupa Modré Nebe

Stylová chalupa v centru Benecka, vyhledávané turistické oblasti Krkonoš, nabízí ubytování v pěti pokojích pro 16 osob.

Půjčovna lodí Sázava

Levná půjčovna lodí a raftů na Sázavu, po celém toku řeky, včetně dopravy a pojištění lodí.

Přírodní park Kukle

Území přírodního parku Kukle tvoří členitá pahorkatina v povodí Lužnice okolo Třebelického potoka, který vytváří jeho východozápadní osu. Park je domovem pro mnoho chráněných druhů živočichů jako výr, krkavec nebo čáp černý.

Přírodní park Povodí Kačáku

Přírodní park Povodí Kačáku zahrnuje území rozkládající se na středním toku Loděnického potoka - Kačáku. Potok se svým okolím je díky dochovaným přírodním a krajinným hodnotám domovem pro řadu vzácných živočichů a chráněných rostlin.

Františkánský klášter v Hájku u Červeného Újezda

Františkánský klášter Hájek se zahradou a loretánskou kaplí, ležící osamoceně ve východní části obce Červený Újezd, zhruba 17 km západně od Prahy. Do kláštera vede poutní cesta z pražské Lorety.

Cukrárna Saint Tropez na Novém Městě pražském

Cukrárna v Paláci u Nováků, v centru Prahy pár kroků od Václavského náměstí, navazuje na cukrářskou kvalitu známou z dob 1. republiky. Všechny zákusky se zde vyrábí z kvalitních, originálních a čerstvých surovin, bez konzervantů a náhražek.

Erhartova cukrárna na Letné

Dlouholetou tradicí, vlastní výrobnou a hlavně vynikající kvalitou se může pochlubit Erhartova cukrárna na Letné v Praze 7. Erhartovy laskominy se vyrábějí podle původních receptur českých, ale i německých, rakouských, francouzských a italských mistrů cukrářů.

Úniková hra Profesorova pracovna

Úniková hra je interaktivní, logická a dobrodružná týmová hra, která se odehrává v reálném čase a v reálném prostoru. Cílem hry je uniknout z místnosti.

Pivotéka Pípa Beer Story v Praze

Pivotéka Pípa Beer Story je součástí nově otevřeného Food Story, kde najdete i bistro, prodejnu potravin a rychlé občerstvení, celé je to součástí komplexu Tržnice Dlouhá 14. Na pivním listu nabízí až 160 druhů piv ze všech koutů Česka i světa.

Muzeum seismiky ve Skalné u Chebu

Geofyzikální muzeum ve Skalné poblíž Chebu se zaměřením na seismologii přibližuje návštěvníkům problematiku studia zemětřesení. Ukázány jsou měřící přístroje, a to od nejstarších až po nejmodernější, v současnosti používaných západočeskou seismickou sítí Webnet.

20 PIP Craft Pub Bar v Praze

20 PIP Craft Beer Pub na pražských Vinohradech má 21 výčepních kohoutů a nachází se hned u náměstí Míru. Moderní bar potěší všechny pivaře, kteří neradi chodí do zakouřených prostor - vinohradský Craft Pub Bar je zcela nekuřácký.

Pivovar Hrboun v Jihlavě

Minipivovar Hrboun, který vzniknul díky partě kamarádů, kteří rádi vaří dobré pivo, naleznete v Jihlavě. Zdejší pivo je jedinečné poctivým tradičním způsobem výroby, kvalitou a unikátní specifickou chutí, kterou si zapamatujete. Koho zajímá výroba, může nahlédnout pod pokličku v rámci exkurze.

Runaway únikové hry v Praze

Archimédovo tajemství a Útěk z Guantánama. Zvládnete se dostat ven v časovém limitu 60 minut? Interaktivní úniková hra pro všechny.

Zámek Loučeň uctí 700. výročí narození Karla IV. vybudováním královského labyrintu

Zámek Loučeň slavnostně odhalí dárek k 700. narozeninám českého krále Karla IV. V květnu 2016. Tento 12. královský labyrint, vybudovaný podle středověkých předloh, bude v sobě obsahovat nejen mystiku středověkých čísel, ale bude také osazen zářiči z drahých kamenů, které umocní jeho energetický náboj.

Černívsko je cílem turistů se zájmem o historii i vyznavačů šamanismu a tantry

Nenápadná ves Černívsko nedaleko Blatné nabízí turistům volně přístupnou zříceninu hradu Křikava nad malebnou vodní plochou, snadno dostupnou i fyzicky měně zdatným návštěvníkům. Vyznavače alternativního života jistě zaujme areál vodního mlýna pod ní, kde sídlí meditační centrum.

Ctitel Husa, poté odpůrce kalicha - krakovecký pán Lefl přišel o život v bitvě s husity

Mohutnost Krakovce v zimě vyrýsovaná na bělostném podkladě vynikne více než za parného léta. Bělost bělejší nad dívčí šaty filmové Leontýnky, která se v reprezentativním sídle Jindřicha Lefla z Lažan představila ve filmu Ať žijí duchové. Neškodí navštívit některé památky i v zimě.

Telč je pohádkovým magnetem Vysočiny, Bílá paní tu strašila při rozdávání kaše Švédy

Památky na Vysočině tradičně přitahují turisty, i když nezažívají takový nápor jako jiná exponovaná místa. Přes mírný propad turistů stále vede oblíbená Telč, historické městské jádro spolu se zámek tvoří nádherný celek, skvěle zakomponovaný do krajiny. Zájem je i o Jaroměřice, Lipnici a Náměšť.

Pivovar Trautenberk v Malé Úpě

Pivovar Trautenberk najdete v podzemí Tippeltovy boudy, známější jako hotel Družba, který právě prochází velkou rekonstrukcí. Pivovar vznikl společným přispěním majitelů maloupských bud a lyžařského areálu.

Divo Institute - galerie moderního umění v Kolíně

Kolínská galerie současného umění Divo Institute se nachází v historické vile, v ulici Na Petříně. Prostor slouží k prezentaci děl známých současných umělců i pro podporu mladých českých výtvarníků.

Löw-Beerova vila zve do světa brněnského měšťanstva

Výstava Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat byla ve středu zahájena v brněnské Löw-Beerově vile. Veřejnosti bude otevřená od soboty a nabízí pohled do dějin architektury a životního stylu brněnského měšťanstva v 2. polovině 19. století a v počátcích 20. století, jak uvedla Petra Svobodová, která má správu vily jako pobočky Muzea Brněnska na starosti.

Poněvadž je Praha velká, je třeba dávat signál z Klementina dostatečně viditelně, mínil hrabě Chotek

Klementinum, jehož jméno převzali po kapličce sv. Klimenta z 11. století jezuité, kteří na zbořeništi dominikánského kláštera vystavěli kolej, patří k největším a nejvýznamnějším památkám Prahy. Vydejme se za nejvýraznějším a zdaleka viditelným skvostem - Astronomickou věží.

Geopark Železné hory – ohlédnutí za rokem 2015

Vyzpovídali jsme Honzu Doucka z Geoparku Železné hory a zeptali jsme se ho, co se v loňském roce povedlo a co nás v tom dalším čeká. Co se vám povedlo v roce 2015? Na co jste z toho nejvíce pyšní? JD: Loňský rok byl velmi výživný a přinesl řadu novinek. Asi tou nejzajímavější je fakt, […].

První Pivní Tramway na Spořilově

Unikátní hospůdka na konečné tramvaje číslo 11 na pražském Spořilově nabízí nejen rozmanitý výběr piv od malovýrobců, ale také vynikajících pokrmů, které si k pivu můžete objednat. Interiér, laděný do "tramvajáckého stylu" dekorují staré dřevěné tramvajové lavice.

Pivní bar Zubatý pes - ochutnejte piva z domova i ze světa

Zubatý pes v pražských Vršovicích se specializuje na piva kvalitní, chutná, voňavá, sytá, výjimečná a hlavně piva malých pivovarů, která jsou běžně obtížně dostupná. Ochutnáte zde vynikající piva z českých luhů a hájů, ale i skvosty zahraniční.

Lezecké centrum Big Wall v pražských Vysočanech

Nové lezecké centrum v pražských Vysočanech nesoucí název Big Wall, už svým názvem napovídá, co příznivcům lezení přináší a nabízí nového – jedná se totiž o nejvyšší umělou lezeckou stěnu s cestami až 20 metrů vysokými v České republice.

Památkový trhák Český Krumlov má pár vad na kráse, ale ty většinou turisté nevnímají

Českokrumlovský zámek loni trhal v návštěvnosti rekordy, přišlo ho navštívit 401 555 lidí. Zámek přitahuje i v zimním období, v létě je ozvláštněn o rozkvetlé zahrady a stále diskutované divadlo. Kromě zámeckých okruhů je velkým lákadlem Hradní muzeum, nacházející se pod věží v takzvaném Hrádku.