🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kavárna Malý mnich Mníšek pod Brdy

Vůně čerstvě pečených vaflí a italské kávy vás dovede k nejvýše položenému domu na náměstí v Mníšku pod Brdy. Žízeň zaženete domácími limonádami a chuť na sladké našimi vlastními dorty.

Zříceninu jednoho z nejmenších českých královských hradů ukrývají lesy Křivoklátska

O posledním říjnovém víkendu jsme se vydali na výlet k jednomu z nejmenších tuzemských královských hradů v Čechách, ke zřícenině zvané Jenčov. Někdy se uvádí i pod jménem Jinčov. Start naší cesty byl ve Zbečně, kam nás dovezla lokálka z Berouna.

Socha markraběte Jošta v Brně

Osmimetrovou sochu Jošta Lucemburského, markraběte moravského najdete nově od konce října 2015 na Moravském náměstí v Brně. Jejím autorem je akademický sochař Jaroslav Róna, který na díle pracoval 2,5 roku.

Muzeum a galerie Orlických hor

Odborné pracoviště zkoumající a dokumentující region Orlických hor. Dnes muzeum ve svých depozitářích uchovává na 70.000 sbírkových předmětů většinou etnografického charakteru, ale zastoupena je i archeologie, výtvarné umění i přírodovědecké sbírky.

Brněnská zoo bude mít od začátku roku nové zvířecí obyvatele

Brněnská zoo bude od příštího roku chovat sibiřské sviště, které doveze ze zoologické zahrady v ruském Jakutsku. V evropských zahradách jsou zatím poměrně velkou raritou, uvedl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka. Sibiřští svišti jsou na rozdíl od horských, žijících v Evropě, přibližně o čtvrtinu větší a mají srst na hlavě černou.

Údolí Dyje je nejdivočejší říční kaňon střední Evropy

Strmé, až sto metrů vysoké stěny pokryté hustým stromovím bučin a doubrav. Zeleň jako v jihoamerickém pralese, a přitom jsme na malém území jižní Moravy. Ani anakonda neudělá tolik kliček jako Dyje při rakouské hranici. Meandruje si od Vranova ke starobylému městu Znojmu.

Šumava je plná dramatických obrazů

Známé herecké tváře, málo krve v příbězích s kriminální zápletkou a hlavně hodně pohledů na zelené louky, rozlehlé lesy a malebná údolí. Není divu, že televizní seriál Policie Modrava přitáhl nejen k obrazovkám, ale hlavně do míst, kde se odehrával, na Šumavu, davy turistů.

Naučná stezka Voda je věda ve Vodňanech

Voda je věda - je necelých 5 km dlouhá naučná stezka, která v sobě snoubí nejen informace o vodě, ale i kulturní zážitek a nevšední odpočinek v lesoparku zároveň.

Důl Skalka v Mníšku pod Brdy

Dnes již uzavřený železnorudný důl Skalka se nachází v Mníšku pod Brdy, asi 20 kilometrů jihozápadně od Prahy. V poměrně rozsáhlých prostorách bývalého dolu se nachází Muzeum hornické historie a těžby železné rudy. Komentované prohlídky dolu jsou možné po předchozím objednání.

Nová stezka zavede turisty do korun stromů

Do korun stromů se podívají návštěvníci naučné stezky, která se nyní dokončuje ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku. Stezka nazvaná Beskydské nebe - Život v korunách stromů je dlouhá 1800 metrů, turisty zavede na osmdesátimetrový vzdušný chodník, k Mařenčině studánce či expozici siluet dravých ptáků. Informoval o tom ředitel frenštátského kulturního střediska a autor projektového záměru Marian Žárský.

Důl Skalka v Mníšku pod Brdy

Dnes již uzavřený železnorudný důl Skalka se nachází v Mníšku pod Brdy, asi 20 kilometrů jihozápadně od Prahy. V poměrně rozsáhlých prostorách bývalého dolu se nachází Muzeum hornické historie a těžby železné rudy. Komentované prohlídky dolu jsou možné po předchozím objednání.

Byly na Velharticích korunovační klenoty? Během Zamykání hradu se můžete zeptat

Památkové objekty se tak trochu podobají medvědům. Přes léto se vykrmí návštěvníky, aby přes zimu ve spánku nepřízeň počasí přežily a na novou sezónu se připravily. Ne všechny hrady a zámky tak učiní, ale Velhartice, kde se měl císař Karel IV. Dívat na dno číše se zdejším Buškem, v sobotu zavírají. Sportovně!

Okolo přehrady Seč

20 km (středně obtížná trasa) Přehrada Seč je jedním z nejhezčích a také nejnavštěvovanějších míst v Železných horách. Jejím účelem je především zadržení vody v nádrži pro zlepšování průtoku v níže ležícím úseku řeky Chrudimky, ale má i funkci rekreační a vodohospodárnou.   My obejdeme celou přehradu a navštívíme nejhezčí místa, která okolí přehrady nabízí. Vystavěním […].

Velkomoravské stezky Mikulčice

Rádi se účastníte cyklistických vyjížděk krásnou přírodou a současně chcete poznat novou krajinu a lidi spojené s ní?

Tipy na víkend: Věštec poradí v Děčíně, zimní dobrodružství chystá zámek Kynžvart

Kulturní program o víkendu nabídne mimo jiné filmy s tematikou zimních sportů, dále fotografickou výstavu nebo prohlídku expozic nově otevřeného zámku. Vášnivým požitkářům se už mohou začít sbíhat sliny na zabijačkové a jiné hody. Na své si přijdou také příznivci astrologie, numerologie či umění tantry.

Touchable Prague - specializované prohlídky pro turisty ze zrakovým postižením

Cestovní agentura Accessible Prague již od 2007 zpřístupňuje Prahu návštěvníkům s pohybovým omezením, kterým zajišťuje bezbariérové ubytování, transfery, prohlídky Prahy a výlety na zajímavá místa České republiky.

Muzeum mlynářství, pekařství a zemědělství v Božeticích

Od března 2016 bude v Božeticích, v bývalém mlýně z 19. století, otevřeno nově Muzeum mlynářství, pekařství a zemědělství.

Africké muzeum Safari v Holčovicích

V areálu firmy Bellama vás zavedou až do daleké Afriky. V muzeu uvidíte různé druhy vycpaných zvířat ve své zvířecí velikosti, které vypadají jako živé a v návštěvnících vzbuzují velký respekt.

Bazén Nový Jičín

Areál leží nedaleko od centra města Nový Jičín, poblíž autobusového a vlakového nádraží. V areálu se nachází krytý bazén, basketbalová hala, hotel, restaurace a venkovní bazén.

Šumavský park dokončil poslední část cyklomagistrály

Z Gerlovy Hutě nedaleko Železné Rudy až do Srní na Klatovsku mohou nyní cyklisté jezdit po kompletní samostatné cyklostezce. Správa národního parku v úterý otevřela poslední úsek šumavské cyklomagistrály z Nové Hůrky do Skelné. Budování jediné cyklostezky v parku, dlouhé 25 kilometrů, trvalo po etapách zhruba 10 let a stálo celkem 106 miliónů korun, uvedl mluvčí parku Jan Dvořák.

Městský bazén Mladá Boleslav

Nový městský bazén s restaurací, wellness zónou, tobogány a jinými atrakcemi se nachází v příjemném prostředí Lesoparku Štěpánka v Mladé Boleslavi.

Návštěvnické centrum Srní věnované šelmám

Centrum prezentuje původní druhy volně žijících zvířat v jejich přirozeném biotopu, reintrodukované a nebo dříve vyhynulé druhy. Bezpochyby největším lákadlem je výběh s vlky na rozloze 3 hektary, napříč kterým vede visutá pozorovací stezka.

Zřícenina Staré Dubé patří do společnosti výjimečných českých hradů

Stará Dubá je zřícenina hradu na levém břehu Sázavy asi dva a půl kilometru od Hvězdonic. Od roku 1958 je chráněna jako kulturní památka.

Toulání po Toulavě: skalní vyhlídky, kláštery, bludné balvany i anděl u cesty

Připomíná tvarem srdce, s roztřepanými okraji sice, ale pulzující naplno. Toulava je oblast zasahující ze středních Čech až k jihočeským blatům. Území nabité nádhernou přírodou, se spoustou rybníků, řek, potoků, skal, osamělých bludných balvanů, ale i kulturních památek.

Pozoruhodný zámek Nový Hrad povstal jak Fénix z popela před čtyřmi roky

Zatímco jiné památky v severozápadních Čechách otevírají své brány v říjnu jen o víkendech, Zámek Nový Hrad v Jimlíně u Loun je otevřený i ve všední dny. Poznejte hrado-zámko-statek mezi Přírodním parkem Džbán a Českým středohořím, v romantické krajině Dolního Poohří.

Villa Daniela Valtice - venkovské sídlo milovníků vína

Villa Daniela je rodinný vinařský areál v nádherném prostředí vinic Lednicko - Valtického areálu v Úvalech u Valtic.

Vznik státu mohou lidé slavit turistikou

Kdo nechce trávit výročí vzniku Československa pouze pasivním odpočinkem, může na Moravskoslezku vyrazit na turistický pochod na Javorový vrch či navštívit Národní památník II. Světové války v Hrabyni na Opavsku. Při příležitosti státního svátku 28. října lákají návštěvníky i další památky. Zámky v Raduni, Hradci nad Moravicí či v Kuníně mohou děti navštívit bezplatně. Stejný model zvolil i správce Dolu Michal v Ostravě-Michalkovicích.

Trap Zone - úniková hra v Brně

Objevte v Brně nový druh zábavy a nechejte se pohltit hrou, která ověří schopnosti logického uvažování, ostražitosti a týmové spolupráce. Podaří se vám překonat všechny nástrahy a dostat se v časovám limitu ven z místnosti?

Klostermannovo smrtelné lože i unikátní stromy najdete ve Štěkni

Nenápadný jihočeský zámek v obci Štěkeň nabízí spoustu zajímavostí nejen spojených s posledními dny nejzásadnějšího šumavského spisovatele, ale všem, kterým jsou blízké kulturní, historické a především duchovní hodnoty. Pobýval zde i císař pán, život na zámku si zde můžete vyzkoušet během příjemného pobytu.

Zahrady piaristického kláštera v Příboře

V říjnu 2015 byly po několikaleté rekonstrukci slavnostně otevřeny zahrady piaristického kláštera v Příboře. Zahrady budou sloužit k relaxaci a klidnému trávení volného času lidí všech generací.

Český Krumlov láká zahraniční turisty statusem UNESCO

Českokrumlovský zámek patří mezi nejnavštěvovanější památky v Česku. Letos si jej prohlédlo více než 365 000 návštěvníků a s jihomoravskou Lednicí dlouhodobě soupeří o první místo mezi nejvyhledávanějšími tuzemskými zámky. Situace Českého Krumlova by se však dramaticky změnila, kdyby město vypadlo ze seznamu světových kulturních památek UNESCO. Což není vzhledem k otázce otáčivého hlediště v zámeckém parku zcela vyloučené.

Naučná stezka lesopark Litavka

Na dvanácti zastaveních se zábavnými úkoly pro děti se dozvíte zajímavosti o zdejších mlýnech, fauně, flóře, či o místech, kde se před stovkami let zpracovávala stříbrná ruda.

Smaltovna Sfinx - první industriální klub v jižních Čechách

Kulturní klub Smaltovna Sfinx, nejnovější přírůstek na budějovické scéně. Původně tovární hala nabízí prostor pro kulturní vyžití všeho druhu.

Vymazlená kavárna Havlíčkův Brod

Jsme kavárna, která chce nabídnout příjemné prostředí nejen pro velké, ale i pro ty nejmenší. Kachlová kamna, stylový interiér a hlavně dost prostoru i na kočárky nebo invalidní vozíky.

Nová cyklostezka na Benešovsku je přizpůsobena i vozíčkářům

Na trase Trhový Štěpánov - Rehabilitační ústav Kladruby - Tehov na Benešovsku vznikla cyklostezka určená i pro vozíčkáře. Je na ní speciální povrch, který je vhodný pro pohyb vozíčků. Nachází se poblíž kladrubského rehabilitačního ústavu. Stavba cesty stála Středočeský kraj přes 15 miliónů korun. Část nákladů pokryla evropská dotace. Informovala o tom mluvčí středočeského kraje Nicole Mertinová.

Na Šumpersku otevřelo unikátní dětské muzeum

Chutím, vůním i osobnostem Jeseníků je zasvěceno nové dětské muzeum, které se v pátek otevřelo v Bludově na Šumpersku. Nese název Pradědovo dětské muzeum a je vybudováno v prostorách Březinova statku. Jeho náročná proměna vyšla na zhruba 19 miliónů korun. Ústřední expozici tvoří domečky, ve kterých se mohou děti vcítit do role výpravčího, hokynáře či hospodského. Podle tvůrců projektu jde o první regionální dětské muzeum v Česku.

Zámecká kovárna Český Krumlov

Navštivte nově zprovozněnou Zámeckou kovárnu na I. Zámeckém nádvoří zámku Český Krumlov, kde můžete poznat tajemství zpracování oceli, kterým od pradávna vládli jen bohové a jimi vyvolení mistři.

Tipy na víkend: Okoštujte víno s odborníkem, inspirujte se na svatebním veletrhu

Umělecká kulturní vystoupení, módní trendy, ale také výlety, sport a historii přináší předposlední říjnový víkend. Výzvou pro běžce je půlmaraton vedoucí Moravským krasem, nevěsty zaujme svatební veletrh v Českém Krumlově a milovníky vína zase řízená degustace v Tlumačově.

Kam o víkendu s dětmi: Za průvodkyní Popelkou nebo na kluziště

Pouštění draků, bruslení, sbírání kaštanů či vyprávění pohádek a maškarní převleky - to vše přinese nadcházející víkend. Něco netradičního můžete zažít mimo jiné na pražském letišti, které zpřístupní veřejnosti běžně uzavřené prostory. Nejmenší děti zase potěší prohlídka zámku s Popelkou.

Dům U Rytířů v Litomyšli

Dům U Rytířů patří mezi nejstarší a nejhodnotnější domy města Litomyšl a díky zachovalé původní výzdobě fasády a části interiéru i mezi skvosty renesanční městské architektury v Čechách.

Pradědovo dětské muzeum otevírá své brány

První dětský ráj v Jeseníkách otevírá své brány. Je umístěný v Bludově, v podhůří Jeseníků a nese název Pradědovo dětské muzeum. Poprvé přivítá hravé návštěvníky v den svátku Theodora (23. října) - skřítka, který děti provádí během her i poznávání. Po pátečním slavnostním zahájení se muzeum pro veřejnost otevře od pondělí 26. října.

Matrixx laser arena ve Žďáře nad Sázavou

Nevíte kam zajít v chladném deštivém počasí a nebo jednoduše chcete zažít něco nového? Máme pro vás řešení - Matrixx laser arena odolá jakémukoliv počasí a nudě. Přijďte si k nám zahrát laser game - adrenalinovou, avšak bezpečnou hru pro každou věkovou kategorii.

Tenisová škola Brno

Zaměřujeme se na pravidelnou celoroční výuku tenisu dětí i dospělých všech výkonnostních skupin. Cílem tenisové školy jsou usměvavé děti s dobrými tenisovými základy a přirozenou radostí ze hry.

Muzeum stavebnice Lego - první na Moravě a ve Slezsku

Jeseník má díky místním lázním nové lákadlo pro turisty. Priessnitzovy léčebné lázně ve svém areálu otevřely muzeum kostek Lego. Zároveň se mohou chlubit unikátním Lego modelem jejich výstavního Sanatoria Priessnitz.

Rozhledna Fajtův kopec

Rozhledna na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí má tvar šroubovice DNA, je vysoká 36 metrů a na její vrchol vede 175 schodů.

Multifunkční centrum Ústí nad Labem-Severní terasa

Multifunkční centrum rodinného typu. Věříme, že se vám bude u nás líbit a rádi využijete našeho rodinného prostředí.

Palác Platýz v Praze

Klidné, osobité a přátelské místo v samém srdci Prahy s příjemnou atmosférou a bohatou historií paláce Platýz. Nákupní pasáž Platýz nabízí mírumilovné a tiché místo uprostřed rušného shonu velkoměsta, kde si můžete užít nákupy, posezení v kavárnách či restauraci.

Šumavské Kvildy, čert házející žabí vajíčka a zaniklé obce v okolí

Kvilda je zčeštěný výraz pro pláně nebo horské nivy. Původně se místa nazývala Gefilde, Němci jim říkali pláně. Osady Aussergefield, „venkovní“ Kvilda a Innergefield „vnitřní“ po našem Horská Kvilda se po likvidaci Bučiny a Knížecích plání staly nejvýše položenými obcemi České republiky.

V Praze začal festival světel, známý kostel změnil na psychedelickou stavbu

V říjnu 2013 poprvé rozzářil Prahu festival světel Signal. Od té doby se koná pravidelně, a tak v těchto dnech mohou zájemci opět získat z procházky po metropoli zcela jedinečný zážitek.

Obecní vinotéka Pavlov

Vinotéka je umístěna v historickém sklepení, přímo pod budovou Obecního úřadu, v obci Pavlov, na upatí Pálavy.