🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Skály nedaleko Prahy měl z ramen shodit čert

Zubatá hradba skal tyčící se nad obcí Černolice vypadá, jako by sem skály spadly z nebe. Však také pověsti vyprávějí, že tahle skaliska těsně před branami Brd sem opravdu spadla… čertovi z ramen.

Tenis pro děti v Brně - Žabovřeskách

Tenis je populární sport. V tenisové škole 2 Trenéři nebo na tenisových táborech naučí děti jak si tento báječný a elegantní sport užít. Své ratolesti můžete přihlásit na individuální nebo skupinové lekce.

Rohanové vytvořili ze zanedbaného Sychrova honosné reprezentační sídlo

Bratranci francouzského krále, „princové z královské krve”, jak zněl titul knížecího rodu původně z Bretaně, zakoupili zanedbaný Sychrov v roce 1820. Evropa byla zdevastována válkami, které vedl Napoleon Bonaparte. Před ním Francii pustošily události navazující na Velkou revoluci z let 1789-1799.

Lednický minaret je se svými šedesáti metry nejvyšší mimo islámské země

Dávno před současně nastolenou otázkou západní civilizace versus islám nechal postavit majitel lednicko-valtického panství kníže Alois I. Z Lichtenštejna v Lednici minaret. Stavbu v maurském stylu postavil architekt Josef Hardmuth. Dokončil ho v roce 1802, je tedy přes dvě stě let stará.

Záhada kamenné hlavy z Frymburku zatím stále čeká na rozluštění

Na Klatovsku, asi devět kilometrů jižně od Horažďovic se nachází malá a na první pohled nenápadná obec. Jen málokoho napadne, že ve středověku zde stával hrádek.

Na běžkách kolem nádrže Dlouhé Stráně

Pro milovníky výhledů jsou určeny upravované běžecké okruhy v Koutech nad Desnou. Ideální sněhové podmínky pro běžecké tratě zajišťuje nadmořská výška 1330 metrů. K nejvyhledávanějším patří bezesporu okruh zvaný Stadion, který tvoří prstenec okolo horní nádrže PVE Dlouhé Stráně v délce 2,85 km.

Okruh Rychlebskými horami na běžkách

Středně náročná trasa Rychlebskými horami, které dosud nebyly plně objeveny, nabízí mnoho romantických zákoutí, krásných výhledů i hlubokých údolí. Okruh začíná v Javorníku a povede vás přes Borůvkovou horu i přes za jímavé přírodní útvary.

V regionu Brdy - Vltava památky v zimě nespí

Návštěvu památek, hradů a zámků si obyčejně spojujeme především s létem, zima už ale dávno nepatří jen lyžování. Svědčí o tom i nabídka turistických cílů v regionu Brdy - Vltava, který i v zimě nabízí celou řadu zajímavých cílů.

Hřebenovka Javorníků na běžkách: Kohútka - Kasárna

Mezinárodní hřebenovka Javorníků Kohútka – Kasárna je díky své výšce nejkrásnější hřebenovou trasou na česko-slovenském pomezí. Trasa je vedena podél česko-slovenské hranice a nabízí nádherné výhledy na okolní hory a malebná údolí.

Let vrtulníkem nad Bezdězem a Máchovým jezerem

Proleťte se vrtulníkem nad hradem Bezděz, zbytky Hradu Myšlín, Máchovým jezerem samotným a Doksami v srdci Máchova kraje. O příjemný let a nezapomenutelné zážitky se postará společnost Heli Czech, jejíž piloti mají zkušenosti s létáním v Armádě České republiky.

Prague Glow Golf - neonový minigolf

První krytý UV neonový minigolf v Čechách je inspirován historií a legendami Prahy a Čech. V unikátním prostředí se snoubí sport, zábava i vzdělání.

Nejstarší český akt najdete na zámku v Pardubicích

Cudně zahalená je Fortuna volubilis – Štěstěna vrtkavá, bohyně stojící na vratké kouli symbolizující nejistý osud. Před téměř pěti sty lety si ji nechal namalovat na stěnu pokoje Vojtěch z Pernštejna. Štěstěna dává i bere.

Po vlečce do Jaderné elektrárny Dukovany

Chcete zažít neobvyklý výlet? Nechte se svézt mašinkou Karkulka po vlečce do Jaderné elektrárny Dukovany. Uvidíte názornou ukázku fungování lokomotivy, nebude chybět ani odborný výklad.

Zvlněná krajina v okolí Luhačovic je jak stvořená k výletům na běžkách

Luhačovice, největší a nejhezčí moravské lázně, nabízejí řadu příležitostí k trávení volného času i v zimě. Blízkost horského masivu Bílých Karpat se projevuje nejen svěžím vzduchem, ale i bohatou sněhovou nadílkou. Zvlněná krajina s krásnými výhledy je jako stvořená pro zimní výlety na běžkách.

Masopustní průvod, který už má zápis v knize rekordů, opět chystá Milevsko

Letošní, již 153. ročník tradičního masopustního průvodu v Milevsku je na programu 14. února. Proti místním tradicím, počínajícím rokem 1862, však nikoliv v masopustní úterý - hlavní program vyvrcholí v praktičtější sobotní den i večer, předcházet mu ovšem budou již akce ve čtvrtek a pátek.

Krasohled - kreativní dílna v Liberci

Dílna Krasohled nabízí pestrou, přitažlivou činnost s mnoha překvapeními zrovna jako nabízí tajemný pohled do krasohledu. Činnost je nasměrována k rozvoji tvůrčích potenciálů v každém člověku.

Rezervace divokých koní v Milovicích

V bývalém vojenském prostoru Milovice-Mladá vzniká nestátní rezervace divokých koní, zubrů a praturů, kteří zde spásáním vzácných stepí a zbytků bohatých luk pomohou zachovat křehkou biodiverzitu a zabrání tak zarůstání biologicky cenných lokalit.

Umělá lezecká stěna Flash Wall v Olomouci

Umělou lezeckou stěnu Flash Wall naleznete v Olomouci - Bělidlech. Stěna poskytuje 1200 m² lezecké plochy, výška stěny dosahuje 13 metrů a nabízí 155 lezeckých cest.

Jeskyně Hladomorna u Holštejna v Moravském krasu

Hladomorna (někdy nazývaná Lidomorna) je jeskyně, která se nachází ve skále pod hradem Holštejn v oblasti Moravského krasu. Ve středověku sloužila jako pochmurné vězení. Provinilci, které do ní házeli z nádvoří hradu, zemřeli buď při pádu dolů nebo hladem.

Vyhlídka Žimrovická skála u Žimrovic

Na skále v blízkosti Žimrovického splavu byla obnovena vyhlídka s názvem Žimrovická skála. Na dvou terasách jsou umístěny lavičky z přírodních kmenů, ze kterých je vidět na část Žimrovic a na příjezdovou cestu do této obce.

Rozhledna Pohoř - Olšová v Oderských vrších

Rozhledna Olšová se nachází u vesnice Pohoř, místní části města Oder. Tvar vyhlídkové věže má připomínat strážní věž, kterou mají Odry ve svém znaku a na praporu. Rozhledna je volně přístupná a za dobrého počasí z ní uvidíte Lysou horu i Praděd.

Bývalý zlatý důl u obce Pohoř

Zlatý důl, vzdor svému názvu, sloužil k těžbě stříbrné rudy. Galenit je možno i dnes nalézt přirozeně vyrýžovaný ve skalních kapsách lesního potoka protékajícího kolem tohoto dolu na okraji Oderských vrchů.

Francouzská kavárna Interiér de l´Art na Novém Městě v Praze

Francouzská kavárna, kde vám nabídnou kávu, čaje, čokoládu i alkoholické nápoje. Podává se zde snídaně, panini, croissant, toast nebo croque. K dispozici je také připojení k internetu pomocí Wi-Fi.

Budyšínský rukopis na tři dny obohatí výstavu v Jízdárně Pražského hradu

Od pátku 30. ledna do neděle 1. února obohatí výstavu Hrady a zámky objevované a opěvované, která probíhá od prosince v Jízdárně Pražského hradu, unikátní exponát: Budyšínský rukopis, nejstarší dochovaná verze Kosmovy kroniky a jeden z nejvzácnějších a nejopatrovanějších pokladů české historie.

Taneční a pohybové Art Studio One v Hradci Králové - streetdance, workout, contemporary dance

Taneční a pohybové Art Studio One v Hradci Králové - Kuklenách nabízí lekce streetdancu pro začátečníky i pokročilé, dále cvičení formou workoutu, taneční styly contemporary, dancehall, twerk a mnoho dalších, dále soukromé lekce na bicí, angličtinu a další workshopy.

Vyhlídkové lety balonem se Vzduchoplaveckou společností

Vzduchoplavecká společnost provádí privátní lety pro skupiny pasažérů. Na vhodném místě startu je třeba se domluvit, letět můžete třeba i od vašeho domu. Soukromí a zážitek z letu, spojený s příjemnou společenskou událostí, jsou důvodem, proč jsou tyto lety mezi pasažéry tak oblíbené.

Půjčovna Vltava s lodí - staňte se na den kapitánem vlastní lodi!

Pojeďte se svou rodinou či přáteli na jednodenní výlet na Vltavu. Užijte si plavbu vlastnoručně řízenou lodí pro 1-5 osob. Můžete se těšit na trasu z Holešovic do Roztok u Prahy a zpět. Na tento výlet nepotřebujete průkaz ani žádné zkoušky - a budete mít úplné soukromí.

Kostel sv. Anny - Pražská křižovatka

Mezinárodní duchovní centrum Pražská křižovatka je jedním z projektů Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, která rovněž dbá o záchranu a správu tohoto jedinečného prostoru. Pražská křižovatka sídlí v dávno odsvěceném kostele založeném sv. Václavem již v roce 927 n. L.

Ski aréna Milovice - lyžařský a snowboardový trenažér

Bývalý lyžařský reprezentant Ondřej Vokatý otevírá 1. února v Milovicích na Nymbursku první lyžařský trenažér v ČR. Trenažer je určen pro lyže a snowboard. Lyže i snowboardy si musíte půjčit přímo v areálu.

Vrch Rubín u Podbořan

Při výjezdu z Podbořan směrem na Kadaň se při pravé straně tyčí kopec s plochým temenem a dominanta města - vrch Rubín (kóta 352 m). Od roku 1993 je chráněný jako významný krajinný prvek.

Šifra Špilberk - pátrací hra na Špilberku

Přijďte k hlavní pokladně hradu, čeká vás hra Šifra Špilberk. Na osmi stanovištích poznáte ty největší tajemství hradu Špilberku. Odhalte šifru ukrytou ve zdejších zdech!

Jezdecký klub Wartov nedaleko Dobřan

Jezdecký klub Wartov nabízí vyjížďky do okolí či výukové hodiny na jízdárně pod vedením zkušené trenérky. Areál bývalého mlýna se nachází v údolí řeky Radbuzy nedaleko Dobřan u Plzně. K areálu patří rozsáhlé výběhy a pastviny.

Na pražském Zličíně vyrostl rodinný park

Creative World neboli tvořivý svět najdete za obchodním domem IKEA. Zábavní areál s podtitulem „Pro chytré hlavičky a šikovné ručičky“ tu byl otevřen v prosinci. Na ploše přes 2000 metrů čtverečních najdete tvořivé, poznávací a pohádkové atrakce.

Zajímavosti mníšeckého zámku aneb Nejsou nůžky jako nůžky

Zámek Mníšek pod Brdy je otevřen i v zimě. Návštěvníkům nabízí prohlídky reprezentačních sálů i soukromých pokojů a o víkendech navíc kostýmovanou prohlídku jako návrat do první republiky. V místnostech je mnoho zajímavých předmětů, mezi které patří například kratiknot. K čemu byl potřeba?

Ski School Klínovec - lyžařská škola na jižní straně Skiareálu Klínovec

Ski School Klínovec najdete na jižní straně Skiareálu Klínovec - Jáchymov, kousek od nové lanové dráhy Prima Express. Nabízí privátní, skupinové a rodinné výuky lyžování a snowboardingu pro děti, teanegery i dospělé.

Zlatá Koruna, klášter postavený pro nejvzácnější trn na světě

Jihočeský cisterciácký klášter Svatá trnová koruna, dnes zvaný Zlatá Koruna nedaleko Českého Krumlova, založil v roce 1263 král Přemysl Otakar II. (1233 - 1278). Do vínku mu udělil vzácnou relikvii - trn z Kristovy koruny.

Zvonkohra v Brodku u Přerova

Unikátní zvonkohra z roku 2000 v Brodku u Přerova je dílem světoznámé zvonařské dílny založené v Brodku u Přerova Josefem Dytrychem v roce 1949. Nachází se v parčíku u zdejšího kostela při silnici směrem na Přerov, na Masarykově náměstí.

Tenisová akademie TenisBalance v Dejvicích

Tenisová škola Tenisbalance pořádá den s tenisem pro začátečníky i pokročilé. Pro děti je připraven zábavný program - výuka tenisu, sportovní hry, teorie o tenise, videocoaching. Výuku zajišťují kvalifikovaní trenéři s mnohaletými zkušenostmi.

Naučná stezka Heřmanický rybník v Ostravě

Naučná stezka přibližuje přírodní bohatství Heřmanického rybníka. Její součástí je také odpočívadlo pro turisty a ptačí pozorovatelna. Pokud budete mít štěstí zahlédnete zde ledňáčka říčního, slavíka modráčka nebo čolka velkého.

Ostravské procházky - pěší trasy Ostravou

Stezky, které jsou značeny klasickými KČT směrovkami, vás provedou přírodou a turistickými zajímavostmi města Ostravy. Nabízí se tak možnost aktivního vyžití pěší turistikou v ostravské městské přírodě, a to jak v letním tak i v zimním období.

Museum středověkých mučicích nástrojů v Praze

Ve zrekonstruovaných sklepních prostorách v Celetné ulici v centru Prahy se nachází ojedinělá expozice útrpného práva a mučících nástrojů. Na ploše 400 m² je vystaveno okolo 100 exponátů a desítky dobových rytin.

Unikátní zvonkohra zve v Deštném do ateliéru, v němž se rodí zvonky i hrnky

Když v Deštném v Orlických horách prší – a nejen tehdy – doporučuji návštěvu Ateliéru Zvonaře a Hrnčířky, který se nachází v chaloupce manželů Jana a Barbory Šedových. K vidění je tu hrnčířská pec i výroba zvonků a zvonů.

Svět modelů v Třešti

Výstava na hlavním vlakovém nádraží v Třešti udělá radost nejednomu modeláři. Ke zhlédnutí je zde více jak 750 plastikových modelů letadel a letadlových lodí od třešťského modelářského nadšence Vladimíra Balíka.

Dětský snowpark Primáček u Huga na Klínovci

Dětský snowpark Primáček u Huga patří ke špičce svého druhu v České republice s pojízdnými koberci, pohádkovým slalomem a dalším vybavením. Nachází se na jižní straně Skiareálu Klínovec - Jáchymov. Kromě výuky se zde konají různé soutěže pro děti.

Vlastivědné vycházky s Pražskou informační službou

Zajímáte se o pražskou historii, architekturu či svou čtvrť? Vyzkoušejte vlastivědné vycházky, které pořádá Pražská informační služba (Prague City Tourism). Konají se celoročně, každý měsíc se pravidelně obměňují.

Pragulic - prohlídky Prahy s bezdomovci

Pragulic je sociální podnik, který umožňuje zájemcům z řad veřejnosti poznat a zažít svět lidí bez domova, a tím mění zažité stereotypy týkající se oblasti bezdomovectví. S lidmi z ulice můžete vyrazit na několik tematických tras nebo vyzkoušet zážitkový program "24 hodin bez domova".

Tipy na víkend: Zkuste si pilotování na pražském letišti nebo hokej v Bozeňově

Blížící se víkend přeje pohybu a novým zážitkům. Tak například v Praze nahlédnete do profese pilotů, na okamžik si ji dokonce i vyzkoušíte. Moravský Bozeňov pro změnu láká hráče na hokejový turnaj. Sportovat se bude i v Českých Budějovicích a Českém Švýcarsku.

Krokodýlek - kurzy plavání pro děti v Prostějově

Chcete naučit své dítě plavat? Krokodýlek naučí vaše dítě nebát se vody, mít z ní radost a také plavecké pohyby a způsoby. Kurzy plavání jsou vhodné pro děti od 3 do 10 let.

Botanická v zimě, vodopád a břehy Jordánu - i to je Tábor

Jihočeský Tábor je po léta spojován především s husitskou historií, za nedávných dob podávanou velmi černobíle. Je však i městem mnoha muzeí a přírodních zajímavostí.

Přírodní park Písecké hory

Písecké hory představují zalesněný hřeben, který se rozléhá v délce asi 20 km na jihovýchod od města Písku až k údolím řeky Vltavy. Samotné označení "hory" nesouvisí s výškou zdejších vrchů, ale s hornickou minulostí, která je s Píseckými horami spjata.