🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Tipy na víkend: Animované filmy zhlédnete v Olomouci, originální design ve Zlíně

Vánoce se nezadržitelně blíží, což se přirozeně promítá i do víkendové nabídky aktivit. Betlémy a vánoční stromky zdobí zámky, hrady i náměstí. Přesto můžete adventu pomyslně uniknout a vyrazit místo nakupování po trzích třeba za kulturou. Nabízí se výstava fotografií či designu. Nebo třeba filmové promítání.

Interiéry zámku Duchcov mění svou podobu. Návštěvníky příjemně překvapí

Letošní sezóna na zámku Duchcov se nesla ve znamení památkové obnovy. Dokončeny byly restaurátorské práce v interiérech jižního křídla zámku, do konce roku zbývá dokončit obnovu interiérů Biliárového křídla. To v rámci prohlídkové trasy připomíná zdejší pobyt a životní příhody Giacoma Casanovy.

Apartmány Holiday Třebíč

Celková ubytovací kapacita činí 9 osob. Samozřejmostí je vlastní toaleta, kuchyňka, sprcha, televize a Internetové připojení.

Escape Game Ostrava

Prožijte hodinu chytré zábavy i adrenalinu s přáteli. Užijte si interaktivnm hru, kde uplatníte postřeh, šikovnost, důvtip a spolupráci. Vyzkoušejte si jaké to je vykrást trezor, hledat otisky, obcházet zabezpečení. Kvalitní scénáře, atraktivní aktivity.

Exkurze do výrobny tradičních skleněných vánočních ozdob - Slezská tvorba Opava

Mezi největší a nejstarší výrobce skleněných ozdob patří od roku 1951 výrobní družstvo Slezská tvorba Opava. To se podobně jako ve Dvoře Králové orientuje na ručně foukané a malované ozdoby jako koule, rakety, špice či srdíčka.

Rozhledna Alfonse Muchy v Ivančicích

Rozhledna A. Muchy stojí na kopci Réna v nadmořské výšce 310 m.n.m. Postavena byla v roce 1930 a již tehdy pojmenována po slavném ivančickém rodákovi malíři Alfonsi Muchovi.

Irské tance Seamróg v Praze

Pražská skupina irského tance nabízí výuku irských tanců pro dospělé a mládež. Vyučujeme jak klasickým tak i moderním irským tancům. Přijďte si zatančit!

Ledová stěna v Jeseníkách

Oběma rukama pevně uchopte speciální lezecké cepíny a zakopněte nabroušené hroty maček do ledové struktury. A pokuste se, za pomoci těchto takzvaných zbraní do ledu zdolat zamrzlý vodopád. Nebo naši ledovou stěnu v Karlově pod Pradědem.

Zámek Lednice letos hlásí rekordní návštěvnost

Rekordní návštěvnost zaznamenal letos zámek v Lednici na Břeclavsku, který je od roku 1997 zapsaný na světovém seznamu dědictví UNESCO. Letos jej navštívilo už 373 000 lidí, což je o 42 000 více než za celý loňský rok. Letos zaznamenala většina kastelánů nárůst návštěvnosti ve srovnání s loňskem o deset procent.

Po stopách zaniklého kláštera vede návštěvníky expozice teplického muzea

Při návštěvě lázeňského města Teplice máme řadu možností k návštěvě kulturních památek. Jednou z nich je i Regionální muzeum umístěné v zrekonstruovaném zámku - a jeho nejnovější expozice nazvaná Po stopách zaniklého kláštera.

Mikulášský průvod ve Žlutavě: dvousetletá tradice, za níž se vyplatí cestovat

Východní Morava je známa bohatstvím lidových tradic a zvyků, které se udržují po dlouhá staletí. Patří k nim také tradiční Mikulášský průvod v malebné vesnici Žlutava na Zlínsku.

Naučná stezka Vinořský park a Satalická bažantnice

Naučná stezka vede po dvou chráněných územích: přírodní rezervaci Vinořský park a s ní alejemi spojené přírodní památce Satalická bažantnice. Stezka dlouhá 3,5 km začíná u rybníka Velká Obůrka v Praze 9 – Vinoři. Každé z devíti zastavení doplňuje kvízová otázka a interaktivní úkol.

Nautilus zakotvil v obří hale ve Vítkovicích

Pohltí vás, ohromí a nadchne. Areál Dolní oblast Vítkovice, národní kulturní památka, při jejíž prohlídce se budete cítit jako kompars filmu Ocelové město. Má tři části. Továrenskou, kde najdete v jednom železárnu a koksovnu a důl Hlubina, s využitím obřího plynojemu jako kulturní zařízení.

Železniční expozice Stavědlo v Kyjově

Muzeum s železniční tématikou naleznete v budově bývalého stavědla v Kyjově. Stálá expozice patří kyjovskému nádraží a obcím v nejbližším okolí, které jsou také na tzv. Vlárské dráze. Dozvíte se zde ale také o lokálkách, které na Kyjovsku jezdily na více místech i na tratích, které už nefungují.

V Ostravě se po třech letech otevře planetárium

Ostrava má nové vesmírné lákadlo. O víkendu se v moravskoslezské metropoli po třech letech rekonstrukce a modernizace otevře Planetárium Ostrava, které je součástí Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO).

Pivovar Malenovice - Zlínský švec

Pivovar se nachází v rodinném domku v obci Sazovice ležící asi 3 km od Zlína. S ohledem na blízkost Zlína a jeho dříve těsné spojení s obuvnickým průmyslem, zde také zvolili název znejšího piva.

Do slavkovské bitevní vřavy se zapojí skoro tisícovka vojáků

U obce Tvarožná na Brněnsku, v místech, kde skutečně tekla krev při poslední největší klasické bitvě „muže proti muži“, která vešla do dějin jako bitva tří císařů či bitva u Slavkova, se zase v sobotu pod návrším Santon rozpoutá boj. Podívanou předvede přes 900 nadšenců v historických kostýmech.

Pivovar Hrádek ve Slavčíně na Zlínsku

Pivovar navazuje na tradici výroby piva ve Slavičíně, která zde fungovala od 15. století, avšak zanikla v předválečném období. Z historického hlediska je tedy znovuobnovení výroby piva roku 2013 ve Slavičíně navázáním na tradiční výrobu, která zde měla své místo.

Valašská pivnice v Praze v pivovaru Bon - ochutnejte valašské pivo

Pivovar Bon vznikl v roce 2003 v obci Zašová u Valašského Meziříčí v bývalém farním statku. Důvodem pro stanovení této lokality minipivovaru Bon byly čtyři staré studny, které vynikaly svou vydatností a vynikajicím složením vody pro výrobu přírodního piva.

Kostel sv. Víta v Zahrádce u Ledče nad Sázavou

Kostel sv. Víta připomíná více než 700letou existenci městysu Zahrádka u Ledče nad Sázavou, který musel v roce 1976 ustoupit budování přehradní nádrže na řece Želivce, která nyní zásobuje pitnou vodou Prahu a část středočeského kraje.

Tipy na víkend: Originální jarmark navštivte v Chomutově, zimní festival v Praze

S nedělním začátkem adventu bude pokračovat hitparáda předvánočních trhů a také rozsvěcení velkých vánočních stromků na náměstích nejrůznějších českých i moravských měst. Pokud se však chcete na chvíli adventnímu shonu naopak vyhnout, vydejte se třeba do Prahy na Holešovice Fashion Market či festival Aprés Ski, případně na táborský Festival čokolády nebo Fler jarmark v Chomutově.

Arboretum Žampach u Letohradu

Arboretum Žampach je součástí zámeckých parků na Žampachu, které jsou státem chráněnou kulturní památkou. Nachází se nedaleko města Letohrad ve vsi Žampach a je součástí Domova pod Hradem. Veřejnosti je však celoročně volně přístupné.

Z restaurace s vyhlídkou na Ještědu do márnice v Kryštofově Údolí

Lanovkou z Horního Hanychova vyjedete k horskému hotelu na Ještědu (1012 metrů nad mořem) za pár minut. Hora přitahovala pozornost odjakživa, na jejím vrcholu stály nejprve kříže, poslední na pokyn komunistického bosse z Liberce tajně uřízli v polovině 80. let minulého století. Už je zpátky na místě.

Zřícenina kaple sv. Jana Nepomuckého v obci Loreta na Klatovsku

Monumentální torzo čtyřboké patrové barokní kaple sv. Jana Nepomuckého se nachází v lese, nedaleko obce Loreta jižně od Klatov. Ve zchátralém objektu objevíte zvláštní dílo - netypickou podlahu, která je zvlněná jako vodní hladina, do níž spadla obří kapka vody.

Rozhledna na Medvědí hoře v Koutech nad Desnou

Rozhlednu na Medvědí hoře najdete u horní stanice lanovky v areálu Kouty nad Desnou. Všem milovníkům dalekých rozhledů je volně přístupná, uzavírá se pouze v případě nepříznivých klimatických podmínek.

Golf klub Čertovo břemeno v Alenině Lhotě

Osmnáctijamkové hřiště Čertovo břemeno leží ve středu Přírodního parku Jistebnická vrchovina v průměrné výšce 640 m. Čertovo břemeno je název nedalekého skalního útvaru, k němuž se váže stará pověst. Roztroušené zbytky kamenného břemene dávají hřišti charakteristický ráz.

Brána ke svobodě - památník obětem železné opony v Mikulově

Památník obětem železné opony stojí asi kilometr od bývalé celnice na cestě, která za totality ležela za ostnatými dráty a sloužila výhradně pohraničníkům. Právě u Mikulova se odehrál bezpočet pokusů o útěk z totalitního Československa.

Brno si připomene bitvu u Slavkova, městem budou pochodovat vojáci

Ve čtvrtek 27. listopadu si město Brno ve večerních hodinách připomene vojenské události, spjaté se slavnou Bitvou tří císařů u Slavkova 2. prosince 1805. Těšit se lze na pochod vojáků městem i vzpomínkový akt na Denisových sadech.

Hodonínská zoo má rekordní návštěvnost

Pro zoo v Hodoníně je letošní rok z hlediska návštěvnosti tím neúspěšnějším od roku 1977, kdy byla založena. Od ledna do ní zavítalo už 157 200 lidí, což je dosud nejvyšší roční návštěvnost. Hlavním lákadlem je především pár bílých lvů Samba a Nadira, které chová od loňska jako jediná zoo v republice.

Hrad Červený Újezd zve na cestu staletími, sám ale ještě nedosáhl věku dospělosti

Pár kilometrů za hlavním městem Prahou vyrostl před více než deseti lety hrad. Zájemci jej naleznou mezi hlavním městem a Kladnem v obci Červený Újezd.

The Chamber Escape Game - úniková hra v centru Prahy

The Chamber je místnost opředená tajemstvím, která otestuje váš úsudek, logické myšlení a týmovou práci! Užijte si 60 minut skvělé zábavy a napětí s přáteli, kolegy či rodinou a navštivte unikátní adventuru v reálném světě! Vaším úkolem je dostat se do 60 minut ven a odhalit tajemství The Chamber...

Aksamitova brána je kamenným skvostem Českého krasu

Je trochu tajemná krajina mezi Berounkou a Brdy. Máte dojem, že znáte každý kout, ale opak je pravdou. V Českém krasu najdete mnoho míst, která stojí za návštěvu, i když cesta k nim není snadný chodníček. K Aksamitově bráně to jde ale téměř samo.

Národní park zmodernizoval nejstarší naučnou stezku Šumavy

Národní park Šumava zmodernizoval Medvědí stezku, svoji nejstarší naučnou trasu a zároveň druhou nejstarší v celé ČR. Mezi Ovesnou a Černým Křížem díky tomu například přibyly pro výletníky další informační tabule, ty původní byly obnoveny.

Na Mikuláše vyjede speciálně upravený výletní vlak

Dětský výletní vlak Cyklohráček, který jezdil od jara do podzimu z Prahy do Slaného kolem hradu Okoř a románské rotundy na Budči, svezl více než deset tisíc cestujících a přepravil téměř 1200 kol. Zájem předčil očekávání všech, kteří projekt připravovali.

Tři roky namáčely děti kosti ze sedlecké kostnice, než vznikl světový unikát

Tři roky namáčel František Rint se svou ženou a dvěma dětmi kosti a lebky ve kbelíku s chlórovým vápnem. Rukama a kýblem prošlo na čtyřicet tisíc kostí. Pro rodinu to byl význačná zakázka, objednavatel morbidního díla byl kníže Schwarzenberg. Chtěl vyzdobit kostnici v Sedlci u Kutné Hory.

Svatováclavský Pivovar v Olomouci

Svatováclavský minipivovar v Olomouci vám nabízí 7 druhů vyráběného kvasnicového piva bez pasterizace a filtrace, domácí kuchyni, polední menu, tvarůžkové a pivní speciality, šťavnaté steaky, espresso illy nebo vína z vinařství Zaječí.

Svatokopecké pivo v Olomouci

Svatokopecké pivo, jak již vyplývá z názvu, se vaří v pivovaru na Svatém Kopečku, což je místní část Olomouce. Pivovar vznikl v červnu 2009, kdy byla uvařena první domácí "hrncová" várka, ale komerčním pivovarem, třetím v Olomouci, se stal až 3.1.2012.

Minipivovar Faltus v České Třebové

Pivovar Faltus se nachází na Moravské ulici, nedaleko Starého náměstí v České Třebové. Pivovar navazuje na tradici vaření piva v České Třebové, která v roce 2012 oslavila 140 let.

Pivovar Mordýř v Dolních Ředicích u Holic

V březnu 2013 byl v Dolních Ředicích založen pivovar Mordýř. Vaří se zde tradičním řemeslným způsobem z českých surovin, ale svátečně lze ochutnat i pivo např. Ze zahraničních chmelů. Ohlasy na tuto pestrost jsou velmi pozitivní a tak sem nachází cestu i lidé, kteří standardní pivo nepijí.

Minipivovar Rambousek v Hradci Králové

V roce 2002 založil v Hradci Králové odborník na minipivovary Milan Rambousek svůj vlastní minipivovar. Nachází se v centru města v nejužším bodě mezi Velkým a Malým náměstím. Produkce piva se odehrává v jediné místnosti o rozloze necelých 14 metrů čtverečních.

Rodinný pivovar Hendrych ve Vrchlabí

V rodinném pivovaru Hendrych ve Vrchlabí se vyrábí pivo plzeňského typu, spodně kvašené, nepasterované, nefiltrované a jsou v něm zachované veškeré látky, které má správné pivo mít. Vaříme se klasickým dvourmutovým způsobem a ochutnat tu můžete čtyři piva Hendrych: H8, H11, H13, H16 Ale.

Pivovar Studánka v Liberci

Pivovárek s venkovním posezením leží v malebném prostředí liberecké části Krásná Studánka na cyklistické trase vedoucí do Frýdlantského výběžku. Ochutnáte zde pivo Studánecký Antal 10°, Gallasův ležák 12° nebo Studánecký Flik 11°.

Pivovar Koliba v Litoměřicích

V litoměřickém minipivovaru Koliba můžete ochutnat prvotřídní nefiltrovaná a nepasterovaná piva, která jsou vařena s láskou z kvalitních přírodních surovin bez pomocné berličky chemických přípravků. Pivo se zde vyrábí jen z nejlepšího sladu a žateckého chmele.

Kolovratský palác v Praze - jedno ze sídel Senátu

Dvoukřídlý pozdně barokní palác dala postavit po roce 1784 Marie Barbora hraběnka Černínová z Chudenic se svým manželem, pravděpodobně podle plánů architekta Palliardiho jako honosné šlechtické sídlo, jež v době klasicismu mělo připomenout palácový typ vrcholného baroka.

Wikyland v Modřicích u Brna - zábavní centrum pro celou rodinu

Hledáte skvělou zábavu a dobrodružství pro celou rodinu nebo chcete společně se svými dětmi zažít jen něco netradičního? Bude mít vaše dítě narozeniny či jinou příležitost k oslavě a chtěli byste mu ji uspořádat na místě, na které dlouho nezapomene? Nebo chcete svým dětem udělat zkrátka jen rados...

Doubravská hora nad Teplicemi láká milovníky hradních zřícenin i dalekých výhledů

Nad městem Teplice na vysokém místě se nalézá hrad Doubravka. Jedná se o jediný hrad v České republice, který je v majetku společenské organizace - jedná se o Asociaci víceúčelových technik, sportů a činností (AVZO TSČ).

Krtské skály u Jesenice

Přírodní památka Krtské skály leží asi 1 km jihozápadně od obce Krty na rozvodí Ostroveckého a Rakovnického potoka. Jde o lesní území s četnými zvětralými skalními výchozy, balvanitými sutěmi i roztroušenými balvany.

Alšova stezka z Mirotic do Čimelic

Trasa naučné Alšovy stezky vede krajinou mezi Miroticemi, Rakovicemi a Čimelicemi v okrese Písek. Vlastivědné zaměření stezky se promítá do jednotlivých zastavení, na nichž jsou návštěvníkům přibližovány historické, přírodní a archeologické zajímavosti oblasti.

Zřícenina hradu Obřany u Chvalčova

Skromná zřícenina hradu Obřany se nachází na strmém kopci v Hostýnských vrších, přibližně 3 km od obce Chvalčov. Gotický hrad byl založen kolem roku 1365 Bočkem z Kunštátu. Patrně se jej nepodařilo nikdy dokončit a v průběhu husitských válek byl opuštěn. Zachovalo se torzo hradby a válcové věže.

Mužské kameny v Krkonoších

Mužské kameny je skalní vyhlídka, která leží v Krkonoších na česko-polské hranici asi 6 km severně od Špindlerova Mlýna a 7,5 km jihovýchodně od polského města Szklarska Poręba.