🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Muzeum Luka nad Jihlavou

Malé, útulné regionální muzeum nabízí pohled zpátky, pohled na dobu před sto i více lety, na život našich předchůdců, našich dědů a pradědů a jejich rodin. Prohlédnete si zde hlavně docela obyčejné věci z domácností a hospodářství dob minulých.

Expozice Stará polenská škola v Polné

Expozice Stará polenská škola představuje historii a vývoj v oblasti školství od poloviny 18. století do konce 19. století. Přibližně z této doby uvidíte. Školní třídu, byt učitele, kabinet přírodnin a černou kuchyni.

Stálá expozice betlémů v Třešti

V dnešní době si vánoční čas nedokážeme představit bez rozzářeného stromečku. Daleko před tím, než se začaly zdobit stromečky, se stavěly v rodinách betlémy. V Třešti má stavění betlémů tradici více než 200 let.

Farma Hory u Karlových Varů

Necelé 2 km od Karlových Varů v obci Hory se nalézá Farma Hory, která nabízí ubytování v malebné krajině obklopená oborami s vysokou zvěří a výběhem s koňmi. Lokalita je zasazena do naprostého klidu, mimo městský ruch.

Extrémní závod naplněný 24 hodinami výstupů na Lysou horu startuje v sobotu

Beskydy se o víkendu opět stanou dějištěm jednoho z nejnáročnějších zimních závodů v České republice a střední Evropě. V sobotu 24. ledna v 11 hodin odstartuje z Ostravice eXtrémní závod Adidas 24 hodin na Lysé hoře.

Horská chalupa U Kožešníků v Orlických horách

Stylovou horskou chalupu U Kožešníků, s kapacitou 14 lůžek, najdete v Sedloňově v Orlických horách. Ubytovat se můžete ve dvou objektech, horské chalupě nebo v domě s apartmány pro 20 osob (pět apartmánů po čtyřech lůžkách).

Přívoz Mokropsy - Lipence přes Berounku

Na Berounce bude od jara 2015 fungovat nový přívoz. Bude sloužit nejen jako turistická atrakce, ale také jako dopravní prostředek pro místní. Díky přívozu se dostanete dvakrát rychleji do centra Prahy.

Pruský hřbitov u Mikulova

Hřbitov pruských vojáků se nachází u Mikulova nedaleko bývalého hraničního přechodu, tzv. Staré celnice. Jedná se o památkou rakousko-pruské války, která se roku 1866 odehrála mezi Pruským královstvím a Rakouským císařstvím.

Moravská stezka - na kole z Jeseníků do Mikulova

Cyklotrasa Moravská stezka má více než tři sta kilometrů a vede napříč Moravou od polských hranic po Lednicko-valtický areál na jižní Moravě. Začíná na česko-polských státních hranicích a je vedena nádhernými partiemi Jeseníků.

Mimiminigolf pod Žižkovskou věží

Osmnáct jamek na certifikovaném minigolfovém hřišti v areálu garden restaurantu Mimino pod Žižkovskou věží.

Za jedničky do zoo zdarma

Pokud je vaše dítko ve škole pilné a přinese na vysvědčení samé jedničky, odměnou může být třeba návštěva zoologické zahrady, kde se se školními úspěchy může pochlubit. V období vysvědčení totiž některé zoo zvou šikovné školáky do svých areálů zdarma. Příkladem je zoologická zahrada v Děčíně.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi

Hlavní chrám, zasvěcený nanebevzetí panny Marie, má velice staré počátky. Presbytář kostela, sloužící původně jako kaple sousedního zeměpanského hradu, vznikl snad ještě před založením Chrudimě jako města.

Karlštejnská „čachtická paní“ Kateřina z Lažan znesvětila královský hrad

Císař německý a král český Karel IV. Byl velmi zbožný muž. S Bohem a svatými se vždy dorozuměl modlitbami a sbíráním ostatků svatých. Pro ně i pro korunovační klenoty nechal postavit Karlštejn. Hrad vnímáme jako něco mimořádného, až posvátného.

První táta centrum v Praze

Vyzkoušejte nově otevřené rodinné Táta centrum pro táty na rodičovské dovolené a nejen pro ně.

Malý klokan horský už utekl mámě z vaku, k vidění bývá v horní části pražské zoo

„Sluníčko a teploty nad nulou umožnily mláděti klokana horského opustit matčin vak a objevovat svět. Zahlédnout dvouměsíčního klokánka můžete při troše štěstí v horní části areálu zahrady. Zatím je ale velmi plaché,” informovala mluvčí pražské zoologické zahrady Mgr. Jana Ondrejechová.

Laser games Sniper Valley Vlčice

Laser games ve Sniper Valley ve Vlčicích je jiným typem hry než najdete kdekoli jinde. Hraje se v otevřeném prostoru symbolizující prostředí války. Sniper Valley se skládá z různých bojových zón, která mají různá témata. Můžete si zahrát různé hry, které pokaždé přinesou nový zážitek a zkušenost.

Janův hrad na Janově hoře u Vizovic

Nad Vizovicemi stojí v kopcích a lesích ukrytý tajemný "hrad". Ačkoli se jedná o bývalé hospodářské stavení či lépe řečeno hospodářský dvůr z počátku 18. století, místní mu neřeknou jinak než Janův hrad.

MindMaze - úniková hra v Praze

Živá, interaktivní dobrodružná hra, kde je mnoho v sázce a čas neúprosně utíká! Tým o 2-5 soutěžících je zamčen v místnosti. Cílem je najít cestu ven za méně než 60 minut.

Tvář Spasitele – do Chrudimi za zázračným obrazem Krista Salvátora

V historickém městě Chrudim je hned několik míst spojených se zázračným obrazem Krista Salvátora: původně gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, morový sloup Proměnění Páně, Novoměstská kašna, dokonce i expozice v Regionálním muzeu a Muzeu barokních soch.

Karta hosta Pec pod Sněžkou

Karta hosta je slevový produkt města Pec pod Sněžkou, který přináší hostům ubytovaným v Peci či Velké Úpě možnost čerpat řadu slev, včetně slevy na lanovky (v létě), lyžování (v zimě) a sleva na parkování na vybraných parkovištích.

Slevová karta Špindl Card

Slevová karta na 24 volnočasových aktivit ve Špindlerově Mlýně můžete opakovaně využívat celý rok. Společný projekt podnikatelů z Krkonoš vám touto cestou přináší příjemné slevy a zároveň tipy jak prožít krásnou dovolenou ve Špindlerově Mlýně.

Bazilika minor Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově

Významné mariánské poutní místo spjaté se zjevením Panny Marie dne 13. ledna 1866 a zázračným uzdravením Magdaleny Kade. Jeho věhlas přetrval do 21. století. V monumentálním poutním kostele s čestným titulem bazilika minor se konají pravidelné česko-německé mše sv. A varhanní koncerty.

Gurmánský festival láká na Karlštejnsko

Protože hrad Karlštejn, hlavní tahák výletu na Karlštejnsko, zůstává v zimě zavřený, přemýšleli členové sdružení Region Karlštejnsko, na co jiného přitáhnout turisty. Vymysleli gurmánský festival, během nějž návštěvníci můžou například ochutnat piva ze tří místních pivovarů, prohlédnout si zblízka a s komentářem technologie výroby zlatavého moku.

Expedice v pražské botanické zahradě odhalí, co se děje v tropech přes noc

Kdo prahne po výpravě do útrob potemnělého nočního pralesa, nemusí šetřit na letenku a k dalekému cíli vyrážet z ruzyňského letiště. Na hodinový výlet mezi bujnou tropickou vegetaci, možná ne tak dobrodružný, zato zcela bezpečný, zve trojská botanická zahrada do skleníku Fata Morgana v lednu a únoru každý pátek.

Cestovní veletrh, na kterém se zpívá, tančí i ochutnává slivovice

Veletrh, který voní, chutná a hraje. Tak lze označit akci, která se na brněnském výstavišti pořádá jen jednou do roka – Veletrhy cestování GO a Regiontour. Pro odbornou veřejnost byly zahájeny ve čtvrtek.

Putování od rozpadlého nádraží v Moldavě přes zavřený Bouřňák až do Hrobu

Autobus vyjel z Teplic, projel Hrobem a už jsme se šplhali mezi zbytky sněhu na hřeben Krušných hor na Moldavu. Po levé straně opuštěné sjezdovky druhdy lyžaři oblíbeného Bouřňáku následuje podjetí druhého železničního viaduktu a zbývají už jen čtyři kilometry.

Tipy na víkend: Inspiraci přinese sport v zimní přírodě i cyklocestovatelský festival

Pohyb na čerstvém zimním vzduchu, cestovatelskou inspiraci a v neposlední řadě rozšíření kulturního obzoru nabídne program tohoto víkendu. Na sport zve třeba Karlovarsko, Liberecko či Královéhradecko, cestovat po světě budete ve Frýdku-Místku a v Přešticích, na film láká Praha a na historii Tábor...

Nazí lidští tuleni se zase po roce vykoupou v ledové řece Tichávce

Již 18. ročník akce Tichavský Tuleň se bude konat o víkendu 17. a 18. ledna v obci Tichá nedaleko Kopřivnice a Frenštátu pod Radhoštěm. Tuleně pořádá dobrodruh Pavel Knebl. Součástí neobvyklé akce je nedělní koupání nahých otužilců pod splavem v řece Tichávce, která teče pod místním kostelem.

Cukrárna Ollies v Olomouci a Ostravě

Přijďte ochutnat dorty a zákusky domácí výroby a zároveň posedět v cukrárnách Ollies s příjemnou atmosférou v útulném a nekuřácké prostředí. Připraveny jsou pro vás nejen kvalitní výrobky, ale i výborná káva, domácí limonády a teplé nápoje vlastní přípravy.

Přívoz Darová přes řeku Berounku

Přívoz je jedinou možností, jak se z oblasti Radnicka nejkratším způsobem dostat do Nynic, do Třemošné nebo plzeňských oblastí, jako jsou Košutka a Lochotín. Přepravují se zde lidé, osobní i nákladní automobily, motocykly i kola. Maximální nosnost prámu je 8 tun.

Přírodní památka Kateřina u obce Břasy

Přírodní památku Kateřina tvoří v lese skrytý odkryv bývalého dolu o rozloze 0,68 ha. Dnes je území porostlé náletovými dřevinami (bříza, osika, vrba). Vidět je 20 metrů vysoká a 70 m široká těžební stěna.

Přírodní památka Bašta u obce Břasy

Černé uhlí se po celém světě dobývá většinou z velkých, často mnoha set metrových hloubek. Příslovečnou výjimkou, potvrzující pravidlo, jsou dnes již vytěžená ložiska černého uhlí mezi Radnicemi, Břasy a Stupnem.

Strašidelné bludiště Jihlava

Přijďte se pobavit do jedinečného strašidelného bludiště v Jihlavě. Čekají na vás strašidla, pohádkové postavy, hrdinové z oblíbených filmů i dinosauři. Určitě si nezapomeňte vzít fotoaparát.

Sýpka z 19. století se proměnila ve svět přírody a řemesel Orlických hor

Jsou okamžiky, kdy na zimní dovolené nepřeje počasí nebo vás již nebaví lyžování a další sporty. Pro tuto chvíli jsou v městech i obcích připravena muzea, dílny a další expozice ukryté pod střechou a tudíž v teple a suchu. Jednou z takových je i Sýpka - Muzeum v Rokytnici v Orlických horách.

Pevnost poznání v Olomouci

Pevnost poznání Olomouc je první interaktivní muzeum popularizace vědy na střední Moravě. Sídlí v areálu Korunní pevnůstky a patří do kategorie tzv. Science center, poskytujících neformální prostředí pro hravé objevování přírodních a společenských jevů. Otevření se chystá v březnu 2015.

Rodinný rekreační areál Podskalí na pravém břehu Orlíka

Rekreační areál Podskalí u Klučenic nabízí 5 nově zrekonstruovaných a chat a 2 apartmány pro 8 až 10 osob. Každá chata a apartmán má vlastní koupelnu, WC, plně vybavenou kuchyň, pohodlné nové postele a matrace, TV s DVD. V areálu je dále zastřešený bazén, gril a pískoviště.

Rodinné centrum Kouzelný ostrov v Praze 9 - Střížkově

RC Kouzelný ostrov nabízí oázu klidu nad šálkem dobrého čaje či kávy, ale také zajímavé kroužky, které vám dodají energii či zabaví zvídavé děti. Zatímco se budete věnovat sami sobě, postarají se zde o vaši ratolest. V centru je herna pro děti do cca 8let.

Vila Löw-Beer v Brně

Vila obývaná v letech 1913 až 1939 rodinou Alfreda a Marianny Löw-Beerových, rodičů Grety Tugendhat. Vila bude sloužit jako muzeum s expozicí Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat, která přiblíží dějiny architektury i brněnských vyšších vrstev.

Kolem Berounky k Alkazaru, německé tajné továrně a úložišti jaderného odpadu

Je to příjemná procházka. Za každého počasí, v létě tu je značně lidí, ale dá se to překousnout. Z Berouna od autobusového nádraží podle řeky do Srbska. Od té doby, co z prašné cesty je asfaltová cyklostezka, tu bývá nával.

Moravská vesnička na Kapucínském náměstí v Brně - model všedního života na moravské vesnici

Moravská vesnička vznikla původně jako hračka pro autorova syna v roce 1983 a neustále se dohotovuje. Znázorňuje život na vesnici v 19. století. V současnosti se nachází v přízemí a v prvním patře na ploše 120 m².

Jezdecký klub T. G. Masaryka - Hektor v Počepicích

Jezdecký klub v Počepicích na Sedkčansku nabízí celoroční výuku koní i jezdců v profesionální jezdecké stáji. K dispozici je také ustájení koní a pobyty u koní.

Trampský muzikál Balada pro banditu se zrodil na Andělské hoře

Asi 15 kilometrů před Karlovými Vary se tyčí u silnice po pravé straně kopec s hradní zříceninou Andělské hory. V ní se roku 1978 natáčel legendární muzikál Balada pro banditu. Příběh Nikoly Šuhaje loupežníka bývá přirovnáván ke slavným Vlasům Miloše Formana. Pravověrní kotlíkáři ho zatracovali.

Půjčovna skialpů Mountain Base v Rokytnici nad Jizerou

Půjčovna skialpů Mountain Base nabízí pro všechny dobrodruhy a milovníky k zapůjčení kompletní skialpinistické vybavení. Díky tomu se otevírá možnost poznat hory tak trochu jinak.

Klub tradiční karate v Praze 5

Klub v pražských Stodůlkách se věnuje výuce umění karate a sebeobrany. Jedná se o školu s dlouholetou tradicí, která pořádá pravidelné tréninky pro všechny zájemce starší 15 let.

Garden Restaurant Miminoo pod Žižkovskou věží

Klidné místo s uvolněnou atmosférou a nabídkou skvělých jídel a dobrého pití, to vše nabízí zahradní restaurace přímo pod Žižkovskou věží. Elegantní stavba v parku je příjemným místem, kde můžete v letních měsících relaxovat v houpačkách, zapůjčit si piknikový set nebo se usadit na zahrádce.

Technické muzeum v Petřvaldě

Technické muzeum v Petřvaldě je umístěno v budově bývalé fary u římskokatolického kostela sv. Jindřicha. Současné expozice muzea se věnují historii hornictví, světu tramvají a životu v Petřvaldu a jeho okolí. V únoru 2015 zde přibude i expozice nočních živočichů.

Turistické centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem - centrum zelených vědomostí

Ráj zábavy, poznání a inspirace na Vysočině, to je centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem. Poznáte zde život našich předků, dozvíte se, jak se vaří pivo nebo vyrábí mošt, stanete se kovářem a řezbářem. Je zde také jízdárna, ekopavilon nebo obchůdek s místními produkty.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Novém Jičíně

Novojičínský farní chrám Nanebevzetí Panny Marie je nejdominantnější historickou stavbou městské památkové zóny v Novém Jičíně, a to především díky své vysoké věži, která je vidět ze všech stran. Kostel se nachází ve východním nároží historického jádra města na tzv. Kostelním náměstí.

Půjčovna Segway Jeseníky v Hynčicích pod Sušinou

Jeseníky jsou nejkrásnější české hory. Je nádherné se po nich pohybovat snadno a rychle na ekologickém nehlučném vozítku Segway, ovládaném pouze náklonem vašeho těla.

Historický kolotoč na pražské Letné

Na hraně Letenských sadů před Národním technickým muzeem stojí nejstarší dochovaný podlahový kolotoč v Evropě zhotovený roku 1892. V roce 2004 tuto památku v kritickém stavu zakoupilo NTM, které thdy provedlo nejnutnější záchranné práce. V současné době probíhá jeho kompletní rekonstrukce.