🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Galerie Wimmer v Telči

V samotném historickém jádru na náměstí v Telči najdete soukromou Galerii Wimmer. V galerii jsou vystaveny realistické obrazy od současných malířů.

Knížecí dům v Kutné Hoře - sídlo Základní umělecké školy

V honosném Knížecím domě v centru Kutné Hory se dnes nachází základní umělecká škola. Mázhaus se používá jako koncertní sál pro konání komorních kulturních pořadů.

Na jihočeském Helfenburku hrál dudák k tanci čertům

Tak praví jedna z báchorek, jež se o hradu vypráví. Místní dudák - jsme na Strakonicku, tady se dudalo všude - měl černé kotě. Dudák ho nechával doma, když si šel vydělat nějaký peníz hraním na zdivočelý měch.

Židovský hřbitov v Českém Krumlově

Hřbitov se v Českém Krumlově nachází severovýchodně od náměstí ve Hřbitovní ulici, v sousedství městského hřbitova. Na hřbitově se zachovala ohradní zeď se zdobenou branou, obřadní síň a kolem 100 náhrobků, převážně z I. Poloviny 20. století.

Karolinin pramen v Mariánských Lázních

Karolinin pramen je pramen minerální vody v Mariánských Lázních. Má poměrně vyšší obsah hořčíku. Pavilon Karolinina pramene je volně přístupný v letním období.

Ambrožovy prameny v Mariánských Lázních - Prameny lásky

Ambrožovy prameny v Mariánských Lázních, nazývané také jako Prameny lásky, vyvěrají ve třech vývěrech v prostoru mezi společenským domem Casino a Centrálními lázněmi. Svůj název získaly podle opata Ambrože, který usiloval o zpřístupnění zdejších pramenů nemocným.

Hrad Kašperk se o jarních prázdninách mimořádně otevře

Turistům na Šumavě se o jarních prázdninách otevře nejvýše položený královský hrad v Čechách Kašperk. Strážní hrad založený Karlem IV. Nabídne mimořádné prohlídky od 25. února do 14. března, vždy dva dny v týdnu, ve středu a v sobotu, jak uvedl kastelán Zdeněk Svoboda.

Brdskými lesy kolem skrýše výsadkářů

Pokud hledáte pěkný zimní výlet a nemáte to daleko do Brd, určitě se vydejte přes Brdskou vrchovinu, která tvoří pomyslnou hranici mezi Berounskem a Příbramskem. Nenáročný výšlap, který zvládnete i během krátké denní doby, zakončíte u otevřeného dobříšského zámku.

Brdskými lesy na stezku partyzánů

Pokud hledáte pěkný zimní výlet a nemáte to daleko do Brd, určitě se vydejte přes Brdskou vrchovinu, která tvoří pomyslnou hranici mezi Berounskem a Příbramskem. Nenáročný výšlap, který zvládnete i během krátké denní doby, zakončíte u otevřeného dobříšského zámku.

Lesní pramen v Mariánských Lázních

Klasicistní pavilon u Třebízského potoka je místem, kde můžete ochutnat v letní sezóně Lesní pramen. Svým složením mírně alkalizuje obsah žaludku, a je proto vhodný pro léčbu různých nemocí trávicího ústrojí.

Rudolfův pramen v Mariánských Lázních

Rudolfův pramen vyvěrá v lukách v Úšovicích a byl známý jako pramen Luční. Voda z pramene Rudolf se užívá k pitné léčbě a na koupání, ochutnat v Pavilonu Rudolfova pramene ji můžete od května do září.

Barokní kostel sv. Máří Magdalény v Karlových Varech

U Vřídla přímo v centru Karlových Varů najdete monumentální vrcholně barokní chrám sv. Máří Magdalény, jehož autorem je Kilián Ignác Dientzenhofer.

Kozlí výprava do pivovaru za nevšedním zážitkem - škola čepování piva

Uspořádejte pro své kamarády a známé netradiční prohlídku pivovaru se školou čepování piva vedenou pivovarským odborníkem. Vyzkoušejte si, jak se pivo správně čepuje a získejte výuční list od Velkopopovického Kozla!

Chata R v osadě Mariánská v Krušných horách

Chata R se nachází v malebné rekreační osadě Mariánská v nadmořské výšce 900 m na jihozápadě Krušných hor. Osada se rozkládá na sedle mezi Vlčím a Stříbrným hřbetem v rekreační oblasti Klínovec - Boží Dar.

V Římě v létě zachumelilo, Karel IV. kvůli tomu postavil v Praze chrám

Trochu zjednodušené pojetí výkladu jména Panna Maria Sněžná. Začalo to zázrakem ve 4. století. Římský patricij Jan s manželkou nemohl zplodit potomka, přitom měli velký majetek, nevěděli ale, komu ho odkázat. Modlili se úpěnlivě k Panně Marii, ta se Janovi zjevila ve snu s geniálním řešením.

Zámek Rabštejn nad Střelou - dopřejte si romantickou svatbu

Zámek v Rabštejně na Střelou se pomalu otevírá veřejnosti. Po prvních rekonstrukcích, které mají objekt stavebně vrátit do stavu dle jednotlivých historických slohů (rok 2015), budou prostory sloužit ke svatebním obřadům.

Pravidelná představení pro děti v kině Aero

Kino Aero připravilo pro rodiče s dětmi pravidelný cyklus Aero dětem. Každou neděli nabízí zvídavým a filmumilovným dětem od 15 hodin pásmo pohádek, od 16 hodin pak přijdou na řadu hry a hříčky, výtvarná i dramatická činnost a hlavně spousta zábavy!

Muzeum berounské keramiky v Berouně

Muzea berounské keramiky se nachází v nově zrekonstruované budově v Zámečnické ulici. Zajímavá expozice hrnčířiny sahá až do raného novověku a k vidění jsou zde nejstarší vzorové kusy zaalpské evropské glazované keramiky. Muzeum bude otevřeno 27. února 2015.

Gotický kostel sv. Václava v Mikulově

Jednou z dominant a vzácných památek zámeckého vrchu je gotický trojlodní kostel sv. Václava s věží umístěnou na jižní straně presbytáře. Do jeho oratoře měla šlechta přístup přímo ze zámku.

Zámek Valdštejnů v Litvínově se po rekonstrukci otevřel návštěvníkům

Největší rekonstrukce v novodobé historii zámku Valdštejnů v Litvínově na Mostecku skončila. Barokní stavbu po opravě si návštěvníci mohli poprvé prohlédnout v sobotu, kdy se konala vernisáž Srdceráj autorů Michala Cihláře a Veroniky Richterové.

Perníčkův sen - perníkářství v Haštalské ulici v Praze

Perníkářství v Haštalské ulici v centru Prahy je návratem do dětství na návštěvu k babičce. Perníčky různých druhů tu voní až za roh, na zakázku vám zde připraví perník dle vašich představ, pořádají se zde workshopy, oslavy narozenin a různé další akce.

Muzeum českých granátů v Praze

Na Novém Městě pražském v Panské ulici najdete unikátní muzeum věnované českým granátům. Jsou zde shromážděné kolekce šperků zhotovené starými mistry, ale také současné šperky společnosti Granát a.s. Turnov.

Barokní hospital Kuks se po rekonstrukci za stamilióny otevře veřejnosti

Jedna z nejpozoruhodnějších památek východních Čech – barokní hospital Kuks – se po nejrozsáhlejší renovaci ve své existenci opět otevře veřejnosti. Stane se tak 28. a 29. března, tedy těsně před zahájením letošní turistické sezóny, a návštěvníci se mají na co těšit.

Zřícenina hradu Kozlov u Lomnice nad Popelkou

Skromné zbytky hradu Kozlov se nachází nad vesnicí Košov, asi 4 km JZ od Lomnice nad Popelkou. Dnes už jsou zde patrné jen pozůstatky několika malých zídek a jedna ve skále tesaná studna.

Nový hrádek krále Václava IV. v Kunratickém lese

Král Václav IV. Hledal v kdysi luxusním sídle uprostřed Kunratických lesů klid a úkryt před starostmi, ale nakonec ho právě tady podle kronikářů "trefil šlak", když se dozvěděl o řádění husitů v Praze.

Dům fotografie v Českém Krumlově

Společnost WAX Museum Prague zrekonstruovala dům ve středověké Šatlavské ulici č. P. 141. Vznikly tím vzdušné, citlivě upravené výstavní prostory, které zaujímají plochu 400 metrů čtverečních a jsou rozmístěny do dvou podlaží. V těchto prostorách sídlí galerie.

Kurzy uměleckého štukatérství v Jablonném v Podještědí

Vyzkoušejte si práci uměleckého štukatéra! Všechny kurzy probíhají v plně vybavené štukatérské dílně se zázemím pro teoretikou výuku a odpočinek, včetně WiFi. Výuku vede zkušený umělecký štukatér s více jak 30 letou každodenní praxí.

Jezuitský konvikt v Olomouci - sídlo Uměleckého centra Univerzity Palackého

Barokní budova bývalého jezuitského konviktu je jednou z nejstarších součástí olomoucké univerzity. Po její náročné a velkorysé rekonstrukci získala Univerzita Palackého prostorný historický komplex s mnoha originálními prostorami.

Městská galerie Hasičský dům v Telči

Výstavní prostor galerie slouží k realizaci krátkodobých i dlouhodobých výstav výtvarného umění, fotografie, plastik, keramiky a uměleckých předmětů. Budova Hasičského domu patří k nejmladším stavbám, které se na telčském náměstí nachází.

Česká Lípa spojí prohlídky hradu a centra města

Na spojené prohlídky vodního hradu Lipý, muzea textilního tisku i historického centra města bude od března lákat turisty Česká Lípa. Cílem je rozšířit nabídku pro návštěvníky města i mimo turistickou sezónu. Hovořila o tom Jiřina Kučerová, ředitelka městské příspěvkové organizace Lipý, jež provozuje hrad i sousedící centrum textilního tisku.

Adrenalin Park - Lanové centrum v Mariánských Lázních

Adrenalin Park Mariánské Lázně je lanové centrum postavené na 16 metrů vysokých dřevěných kůlech a je specifické unikátní soustavou visutých lanových překážek s lezeckou stěnou, samostatně stojícím sloupem a dalšími překážkami.

Městské divadlo Brno s hudební a činoherní scénou

Ve dvou divadelních domech Městského divadla Brno působí celkem tři divadelní soubory. Divadlo disponuje činoherní a hudební scénou.

Létala hraběnka Terezie Kastová z mníšeckého zámku v balónu?

Velkou novinkou sezóny 2015 na zámku v Mníšku pod Brdy jsou Prvorepublikové kostýmované prohlídky s vnučkou paní hraběnky Kastové. Co myslíte, létala hraběnka balónem? Bydlení nižší šlechty za první republiky je zajímavé a lákavé. Navštivte také reprezentativní salóny, je na co se dívat.

Horská chata Orientka v Jeseníkách u Rýmařova

Stylová horská chata Orientka se nachází na úpatí hlavního hřebene Jeseníků, 100 metrů od skiareálu Stará Ves. Nabízí ubytování pro rodiny, školy v přírodě, školní výlety, skupiny a firmy. K vybavení střediska patří obří, 17 metrů vysoká lezecká stěna s devíti cestami či dvoupatrové lanové centrum.

Rekreační středisko Březová v Rokytnici nad Rokytnou

Rekreační středisko Březová v Rokytnici nad Rokytnou je jeden z největších zážitkových parků v ČR. Užijete si tu lanové centrum, spoustu lezeckých stěn, bungee-trampolíny, čtyřkolky, airsoft, paintball, lasergame, rafty, démonická lanovka i jízdu na koních.

Zámek v Benešově nad Ploučnicí pro turisty otevře své brány už koncem února

Nečekají na oficiální zahájení turistické sezóny, v Benešově nad Ploučnicí otevírají zámek již 28. února. V rámci objektivity – na mnoha památkách to nejde, nejen kvůli zimní údržbě, ale hlavně s ohledem na sbírky.

Badminton ve sportovním centru Replay ve Frenštátě pod Radhoštěm

Příjemné prostředí se 4 badmintonovými kurty se speciálním povrchem Herculan MF Blue, šetrným k pohybovému aparátu hráčů. Součástí haly je i bar, ve kterém doplníte ztracenou energii. Badmintonové rakety si můžete zapůjčit v recepci, kde také koupíte míčky, omotávky a jiné doplňky.

Divadlo Reduta v Brně - nejstarší divadelní budova ve střední Evropě

Divadlo Reduta prošlo od roku 1640, kdy soubor budov získalo město Brno, mnoha dramatickými okamžiky. V jejích zdech bylo provozováno divadlo, byla společenským centrem i městskou tržnicí, podlehla čtyřem zničujícím požárům a nesčetněkrát byla přestavována.

Janáčkovo divadlo - operní a baletní scéna Národního divadla v Brně

​Monumentální budova Janáčkova divadla v Brně, zčásti obklopená městským parkem, určená především pro velká operní a baletní představení klasického i moderního repertoáru, byla slavnostně otevřena 2. října 1965.

Hrad v Kunratickém lese je spjat s posledními roky života krále Václava IV.

Pro milovníky historických zřícenin a hradů se v Praze nabízí jeden unikát. Jím je zřícenina Nového hradu (užívá se i označení Nového hrádku), která se nalézá na okraji Kunratického lesa. Právě zde v roce 1419 skonal český král Václav IV.

Vinařství Vajbar Rakvice

Bronislav Vajbar je klasickým případem vinaře, kterého k vínu přivedli předci. Rodinná tradice pěstování hroznů a výroby vína sahá daleko do historie rodiny. Důkazem toho je i dochovaný rodokmen, ve kterém je zmínka o vinařství už z konce 19. století.

Vinselekt Michlovský - kvalitní vína z Rakvic

Miloš Michlovský založil svoji firmu roku 1993. Od samého počátku se zaměřil na produkci velmi kvalitních vín nejvyšších jakostních stupňů. Vsadil na citlivou péči o vinice, dlouholeté zkušenosti, precizní zpracování hroznů a využití nejmodernějších technologií.

Pivovar Herold v Březnici

Zámecký pivovar Herold Březnice vaří pivo tradiční technologií s vysokým podílem ruční práce. Vlastní slad z humnové sladovny, žatecký chmel, prvotřídní voda ze studny zámeckého parku, láska k řemeslu a umění sládka zaručuje jedinečnou chuť tohoto piva.

Pivovar Lobkowicz Vysoký Chlumec

Vysokochlumecké pivo vždy ctilo tradice českého pivovarnictví. Osvědčenými postupy zde vznikají rozmanité druhy piva – kromě těch klasických třeba i pšeničné nebo piva typu Ale.

Apartmán Cardovi v Dolní Moravě

Apartmán Cardovi nabízí ubytování v klidné části Dolní Moravy v blízkosti moderního lyžařského areálu. Ubytování v soukromí Vám poskytne veškerý komfort a pohodu. Ubytovací kapacita je max. 4 osoby.

Dětská kavárna Matky sobě v Kutné Hoře

Kavárna Matky sobě je navržena a koncipována jako "zašívárna" pro maminky na mateřské dovolené a jejich ratolesti. Herní koutky, které nejsou striktně ohraničené, se volně prolínají celou kavárnou.

Mendelianum Brno - atraktivní svět genetiky

Nová interaktivní expozice v Biskupském dvoře v Brně připomíná odkaz Gregora Johanna Mendela. Můžete zde prozkoumat třeba DNA pomocí nejnovějších přístrojů a podnikat další atraktivní pokusy v molekulárně biologické laboratoři.

Dětská herna Smajlíkov v Uherském Hradišti

Dětská herna Smajlíkov v Uherském Hradišti je ideálním tipem, kam zajít s dětmi pokud venku prší, když si chcete v klidu popovídat s přáteli, vypít si kávičku nebo si pochutnat na zákusku. Smajlíkov nabízí také originální oslavu narozenin bez starostí a navíc s neobvyklým zážitkem.

Muzeum romské kultury v Brně

Muzeum romské kultury se nachází v brněnské čtvrti Zábrdovice. Muzeum nabízí stálou expozici Příběh Romů, která prezentuje dějiny a kulturu Romů od Indie po současnost. Konají se zde výstavy, přednášky, besedy, filmové projekce, koncerty, módní přehlídky, programy pro děti a kurzy romštiny.

Aquarium Český Krumlov - výstava živých sladkovodních ryb

Při vaší návštěvě města Českého Krumlova navštivte určitě expozici živých sladkovodních ryb. Kromě typické ryby jižních Čech - kapra, zde uvidíte také lína, úhoře, štiku, cejna a další druhy ryb. Aquarium bude otevřeno od 3. dubna 2015.