🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Nově zpřístupněná brněnská vila Stiassni zve na komentované prohlídky

Po několikaleté rekonstrukci otevřela 14. prosince 2014 své brány vila Stiassni, další klenot meziválečné brněnské architektury. Každý pátek, sobotu a neděli probíhají komentované prohlídky honosných interiérů vily, která je známá také jako vládní vila.

Místodržitelský letohrádek býval propojen kaštanovou alejí s Pražským hradem

Pokud v našem hlavním městě hledáme místo, které spojuje klid přírody s historií a architekturou, je jedním z velice příhodných cílů Královská obora s Místodržitelským letohrádkem. Stavba dominující bubenečské části Stromovky s nádherným výhledem do krajiny doslova zve k výletu.

Měl baron Kast na zámku v Mníšku pod Brdy domácí kino?

Zámek v Mníšku pod Brdy představuje návštěvníkům mnoho zajímavých předmětů, které zachycují technický pokrok moderního věku 19. a počátku 20. století. Většinu z nich lze spatřit při návštěvě soukromých pokojů posledních majitelů na druhém prohlídkovém okruhu zámku.

V nejstarší české CHKO se rozmáhá filmová turistika

Jak dostat tatínka do polepšovny, Princ a večernice nebo O princezně Jasněnce a létajícím ševci... Za kulisami těchto a dalších filmů cestují turisté do Chráněné krajinné oblasti Český ráj, která právě oslavuje výročí 60 let od svého založení. Je tak nejstarší CHKO na území ČR. S rozlohou 181 kilometrů čtverečních zasahuje do Libereckého, Královéhradeckého a Středočeského kraje.

Svatojánské muzeum v Nepomuku

Muzeum sv. Jana Nepomuckého v Nepomuku představuje sbírkou uměleckých děl dokládajících rozmanitost a bohatost svatojánského kultu. Otevřeno bude v Nepomuku 21. března 2015.

Galerie kostek - expozice Lego modelů v obchodním centru Central Kladno

Unikátní expozici Lego modelů najdete v novém obchodním centru Central Kladno. K vidění zde trvale budou více než dvě desítky interaktivních modelů zachycujících architektonické skvosty z celého světa, stejně tak i repliku pražského Hlavního nádrží.

Pravoslavný chrám sv. Mikuláše v Mikulově

Původně evangelický kostel sv. Mikuláše byl vystavěn v novogotickém slohu roku 1903 a ve druhé polovině 90. let 20. století byl přeměněn na funkční pravoslavný kostel.

Náměstí Svobody v Brně zvané Svoboďák

Největším a zároveň nejstarším brněnským náměstím je náměstí Svobody. Je místem mnoha kulturních akcí a setkávání.

Smetanovy sady v Karlových Varech

Smetanovy sady, pojmenované po slavném českém skladateli Bedřichu Smetanovy, jsou typické květinovým záhonem, v jehož středu je vždy vytvořeno aktuální datum.

Tipy na víkend: Zahrajte si šachy v pivovaru nebo v Plzni mlsejte čokoládu

Zatímco v Táboře startuje festival vína, v Plzni bude víkendovým tématem čokoláda a ve Velkých Popovicích vepřové hody. Atraktivní program se nabízí také milovníkům rychlých kol, sportovcům či hudebním nadšencům. Na své si přijdou také šachisti.

Galerie Václava Špály v Praze

Galerie vznikla v roce 1957 v bývalých prostorách prvorepublikového Vilímkova nakladatelství a knihkupectví na Národní třídě v Praze. Ve své výstavní dramaturgii se galerie věnuje zejména žijícím profesionálním českým autorům střední generace.

Pravoslavný kostel svatého Cyrila a Metoděje v Kroměříži

Nedaleko centra města Kroměříže, na Slovanském náměstí, se nachází pravoslavný kostel svatého Cyrila a Metoděje ze 20. století.

Kam o víkendu s dětmi: Do Prahy na Matějskou pouť, za dinosaury do Teplic

Některým žákům víkendem končí a jiným naopak začínají jarní prázdniny. Ať už slavíte začátek, nebo se s volnem loučíte, o aktivity nebude nouze. Tak například v Praze se po roce opět rozjedou atrakce Matějské pouti, do Českých Budějovic přijedou zvířátka, do Teplic dinosauři a v Brně si prohlédnete staré hračky.

Renesanční radnice v Českém Krumlově

Radnici najdete v Českém Krumlově na náměstí Svornosti. Jedná se o renesanční budovu ze druhé poloviny 16. století, kterou zdobí znaky města, Českého království a rodové znaky Eggenberků a Schwarzenberků.

Víceúčelový Fit park Drachtinka v Hlinsku

Nedaleko bezbariérové zahrady u Domova seniorů Drachtinka v údolí Drachtinského potoka vznikl víceúčelový park, jehož součástí je minigolf, venkovní tělocvična, petanquové a dětské hřiště.

Rekreační areál Knížecí louka v Moravské Třebové

Rekreační areál je po celý rok volně přístupný. Je tvořený in-line stezkou, cyklostezkou Brněnská – Gorazdova a Biocentrem údolní nivy Třebůvky.

Prohlídky barrandovského Fundusu pro skupiny

Barrandovský Fundus nabízí klíč ke vzpomínkám na největší hity zahraniční i domácí produkce, které prošly rukama českých kostýmních a rekvizitních výtvarníků. Navštivte zákulisí české továrny na sny! Barrandovský Fundus je otevřen skupinovým návštěvám v průběhu pracovního týdne.

Ke stařičkému kostelu má turisty vozit pramice

Kostel svatého Linharta na ostrově ve střední nádrži vodního díla Nové Mlýny by mohl být v příštím roce zpřístupněn turistům. Dostávat by se k němu mohli jen v organizovaných skupinkách na pramici. Oznámila to Martina Dominová, starostka Pasohlávek na Brněnsku, jimž kostel patří. Na projektu spolupracuje vedení obce s odborem životního prostředí Jihomoravského kraje.

Parní mlýn v Telči

Na jižním okraji Telče, pod hrází Staroměstského rybníka, v lesnatém a svažitém místě zvaném "Na romantice", se nachází pozůstatky mohutného starého mlýna, jehož existence je zde poprvé písemně doložena v roce 1533.

Morový sloup v Kutné Hoře

Morový sloup Panny Marie Neposkvrněné naleznete v Šultysově ulici v Kutné Hoře. Patří mezi kulturní památky České republiky. Na sloupu se nachází socha P. Marie Immaculaty, ale objevují se na měm i pracovní motivy v podobě plastik havířů.

Minoritský klášter v Českém Krumlově

Klášter, původně minoritský, dnes slouží Rytířskému řádu křižovníků s červenou hvězdou. S výstavbou klášterních budov s kostelem Božího těla započali Rožmberkové v roce 1350. Později byl klášter goticky přestavěn a kostel byl v letech 1649 až 1681 upraven barokně.

Hrubý Rohozec, empírový klenot Pojizeří, své komnaty otevře už v březnu

V pohodlné panské sídlo přeměnili Desfoursové rohozecký zámek nedaleko Turnova. Na vysoké skále nad Jizerou se skví empírový klenot. Prošel proměnou z gotického hradu Markvarticů na empírový zámek. Hrad údajně založil Havel, jenž se psal z Rohozce. K návštěvě turisty pozve Hrubý Rohozec už v březnu.

Botanická zahrada Univerzity Palackého v Olomouci

Někdejší městská botanická zahrada je od 50. let minulého století ve správě Univerzity Palackého v Olomouci. Od dubna do října se otevírá studentům a žákům všech typů škol i široké veřejnosti.

Solná jeskyně Cup Vital - mořské klima uprostřed Mariánských Lázní

Solno-jodovou jeskyni můžete navštívit v domě Britania naproti městskému úřadu, vedle hotelu Olympia. I v Mariánských Lázních si můžete užít mořské klima. Vstup do solné jeskyně lze doporučit každému, od malých dětí až po seniory.

Prohlídka Karlovarského městského divadla

Pro skupiny minimálně 25 osob je možné objednat si v pobočkách infocentra Karlovy Vary prohlídku Karlovarského městského divadla. Budova byla postavena podle projektu vídeňského ateliéru F. Fellnera a H. Helmera. Výzdoba interiérů a malby byly svěřeny bratřím Gustavu a Ernestu Klimtovým.

Lázeňské a relaxační centrum Rašínova v Brně

Zažijte příjemnou pohodu přímo v centru Brna - v bazénu, vířivce, sauně nebo v posilovně. Dobrou kávu vám připraví v prvním patře budovy Lázní Rašínova.

Kavárna Pohádka v Litomyšli

Pohádka je útulná, nekuřácká kavárna s kapacitou 30 míst k sezení a dětskou herničkou. V nabídce je nejen výtečná španělská káva a výborné sypané čaje, ale také domácí dorty a hravé svačinky pro děti. Kavárna Pohádka spojuje pohodu a relaxaci pro dospělé se zábavou a rozptýlením pro děti.

Stálé expozice hradu Špilberk čekají na návštěvníky i v zimních měsících

Přestože většina hradů má a ještě minimálně měsíc bude mít zavřené svoje brány, na brněnský hrad Špilberk mohou návštěvníci zavítat celoročně.

Sychrov otevřel návštěvnické centrum v zámeckém stylu

Nové návštěvnické centrum s prodejnou suvenýrů a kavárnou otevřel v sobotu zámek Sychrov v Českém ráji. Do začátku dubna tam přemístí i hlavní pokladnu a ještě na jaře by měl přibýt dětský koutek v pohádkovém a zámeckém stylu.

Pravoslavný kostel svatého Vladimíra v Mariánských Lázních

Pravoslavný kostel svatého Vladimíra v Mariánských Lázních byl slavnostně otevřen v roce 1902. V době mimo bohoslužby slouží hostům Mariánských Lázní k prohlídce bohatého interiéru.

Pravoslavný kostel sv. Petra a Pavla v Karlových Varech

Nádherně zdobený byzantující pravoslavný kostel sv. Petra a Pavla byl vystavěn v tehdy vyrůstající výstavní vilové čtvrti Westend v letech 1893 - 1898 podle plánů architekta Gustava Widemanna z Františkových Lázní.

Kostel Svaté Rodiny v Luhačovicích - moderní stavba z konce 20. století

Kostel Svaté rodiny patří mezi nově postavené kostely na Moravě. S přípravou stavby bylo započato po roce 1989. Základní kámen kostela posvětil v roce 1990 na velehradě papež Jan Pavel II. Kostel byl dokončen v roce 1997.

Pramen sv. Josefa v Luhačovicích

Léčivé prameny v Luhačovicích se rozdělují do dvou skupin. První skupina slouží k pitné kúře, druhá skupina se užívá pro balneologické účely. Vodu z pramene svatého Josefa můžete ochutnat poblíž luhačovického kostela Svaté rodiny.

Divadlo Husa na provázku v Brně

Divadlo Husa na provázku je české experimentální divadlo založené v roce 1967. Prezentuje se neobvyklými autorskými inscenacemi a výjimečnými divadelními počiny. Pravidelně hostuje na českých a zahraničních scénách, účastní se festivalů a samo je pořádá.

Ekofarma Žlutava - agroturistika na úpatí Chřibů

Ekofarmu Žlutava s možností ubytování, stravování a sportovního vyžití naleznete na úpatí Chřibů a to na spojnici třech významných měst Zlínského kraje — Zlína, Uherského Hradiště a Kroměříže. Ranč se nachází na kopci nad řekou Moravou se známým Baťovým kanálem.

Jezdecká stáj Vlašim - výuka jízdy na koni

Přijďte strávit den netradičně do nové jezdecké stáje u Blanického mlýna ve Vlašimi a poznejte jaký je pohled z koňského hřbetu. Výuka jízdy na koni je určena jak pro děti, tak dospělé.

Valdštejnův Frýdlant dostal za generalissimovu likvidaci Matyáš Gallas

Pro zámek to byl dobrý kšeft, pro vévodu frýdlantského už méně. Valdštejnova hvězda pohasínala, donedávna jeden z nejmocnějších mužů byl smrtelně nemocný. Svému panovníkovi Ferdinandovi II. Již i nepohodlný. Do popředí se tlačili jiní, všichni chtěli ukousnout z tučné pobělohorské kořisti.

Lostrooms Exit room v reálném životě - úniková hra v Praze

Objevte zcela nový druh zábavy v Praze! Budete zamčeni v místnosti a budete mít jenom 60 minut na rozluštění kódů, hlavolamů a logických úloh. Pouze svou dokonalou týmovou spoluprací otevřete v požadovaném časovém limitu 60 minut i poslední zámek vedoucí z pokoje ven.

Kurzy kontaktní improvizace a párové akrobacie v Praze

Na lekcích se setkáte s kombinací jemných i náročnějších technik kontaktu a akrobacie, které jsou využívány tak, aby rozšiřovaly vědomí tanečníků (i netanečníků) a podporovaly rozvoj pohybových dovedností, vnímání a kreativity.

Dům umění ve Znojmě - Slavíkovský palác

Jeden z nejkrásnějších renesančních paláců v centru Znojma pochází z poloviny 16. století. Galerijním účelům slouží Slavíkovský palác od poloviny 20. století. Jeho expozice představují skutečné poklady ze sbírek gotického a barokního sochařství a malířství.

Clarion Grandhotel Zlatý Lev v Liberci

Clarion Grandhotel Zlatý Lev slouží svým hostům již od roku 1906, kdy jej u příležitosti česko-německé výstavy slavnostně uvedl do provozu rakousko-uherský císař František Josef I. Hotel je umístěn v parkové zóně města Liberce, v jeho historické části v sousedství libereckého zámku.

Pivovar Karel IV. v Karlových Varech

Karlovarský minipivovar Karel IV. Naleznete v příjemné restauraci Becherplatz. Hlavním produktem je světlé pivo Karel IV., které je nepasterizované a vaří se podle původní receptury. Kuriozitou je bylinné pivo stáčené do sudů dříve používaných na zrání Becherovky.

Galerie výtvarného umění v Chebu

Galerie výtvarného umění v Chebu je orientovaná na české umění 19. a 20. století a na gotické umění z historického regionu Chebska. Nejkvalitnější díla ze sbírkových fondů si můžete prohlédnout v několika expozicích, které galerie neustále doplňuje.

Půjčovna jízdních kol, kolečkových bruslí a lyží v Sušici

Půjčovnu jízdních kol, kolečkových bruslí a lyží naleznete v Havlíčkově ulici v Sušici.

Židovský hřbitov v Olomouci

Židovský hřbitov v Olomouci je součástí Ústředního hřbitova. Navštívit jej tedy můžete kdykoli v otevírací době hřbitova.

Puzzle Room - úniková hra na Praze 7

Puzzle Room je týmová hra ve stylu pevnosti Boyard (namáhat však nebudete své svaly, ale mozkové závity). Jsou to místnosti plné hádanek, zamčených beden, divných zvuků, falešných stop a 60 minut na to z nich uniknout. Je to hodina strávená s přáteli, rodinou či třeba kolegy z práce.

Barokní kostel sv. Jana Křtitele v Mikulově

Kostel sv. Jana Křtitele ukrývá nádhernou malířskou výzdobu od předního barokního malíře F. A. Maulbertsche z poloviny 18. století. Kostel od roku 1784 slouží jako farní kostel pro mikulovská předměstí.

Divadlo Bolka Polívky v Brně

Divadlo Bolka Polívky zahájilo svoji první sezónu v září 1993 na Jakubském náměstí v Brně. Můžete zde vidět jak autorské hry klaunského mistra, tak představení vytvořený ve spolupráci s jinými divadly. Divadlo také spolupořádá legendární Manéž Bolka Polívky.

Historický poštovní vůz s expozicí vlakové pošty v Břeclavi a Lednici

V historickém, památkově chráněném, poštovním voze z roku 1949 si prohlédnete expozici historie poštovnictví a poštovní přepravy. Historický vůz stojí na jaře a na podzim na dvou místech v Břeclavi, v létě pak v Lednici.

Strollering v Malešickém parku aneb kočárkování tak trochu jinak

Cvičení pro maminky v Praze-Malešicích, které nemají hlídání a chtějí se dostat zpět do formy. Strollering je fitness program, jehož cílem je dostat maminky znovu do kondice. Zaměřuje se na posílení a protažení hlavních svalových skupin.