🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Na návštěvu k dávnému Obrovi – pěší trasa v Hrubém Jeseníku

Okruhová pěší turistická trasa v Hrubém Jeseníku vede z Ramzové podél Vražedného potoka až k majestátním Obřím skalám, pokračuje dále až na vrchol Šeráku. Tato trasa je protkána pověstmi, které se vážou k Obrovi z Obřích skal.

Faunapark ve Frýdku-Místku

Přinášíme vzdělání, pohodu a radost. Chováme domácí zvířátka v takovém počtu, abychom o ně stačili s láskou pečovat.

Questingová trasa Cestou kolem Hýskova

Questingová trasa se nachází na území obce Hýskov, v údolí řeky Berounky, uprostřed překrásné lesnaté krajiny chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Poznejte krásy zdejšího kraje a užijte si hledačku na nenáročné trase.

Spočni a pozri na krásu Javorníků a Beskyd

V rámci projektu Spočni a pozri na krásu Javorníků a Beskyd můžete už nyní najít na těchto hřebenech nové vyřezávané lavičky, na kterých můžete chvíli spočnout a kochat se krásnými výhledy do krajiny.

Zbořený Kostelec okouzlil i Máchu. Od ruiny jsou krásné výhledy na Sázavu

Zbořený Kostelec leží jen nedaleko od Prahy a jeho zajímavostí je zřícenina stejnojmenného hradu. Ta v minulosti učarovala i Karlu Hynku Máchovi, který ji nejen nakreslil, ale nechal se inspirovat i místním příběhem o dívce z Týnce. Tak vznikla povídka Márinka, která čtenáře přenese do půvabného Posázaví, kam jsme se vydali i my.

Wing-skatování v Ostravě s wing kurzy

Wing-skate je nejen supr zábava ale i nejlepší start a příprava pro wingování na vodě.

Wing-skatování v Praze

Pokud se vám to zalíbí, můžeme společně pokračovat na vodě.

Naučná stezka Krajem Bohumila Konečného

Malíř a ilustrátor Bohumil Konečný byl mistrem dynamických dobrodružných ilustrací a kreseb krásných žen. Ilustroval knihy Jaroslava Foglara a Otakara Batličky. Projděte si v naučné stezce jeho oblíbená místa na severním Plzeňsku, kde vznikly mnohé jeho známé ilustrace.

Adventure Golf Pálava

18jamkové hřiště se nachází v areálu Amenity Penzion Horní Věstonice, přímo pod Pálavskými vrchy. Adventure Golf Pálava zaručuje zábavu a odreagování pro rodiny s dětmi, kolegy z práce ale i nadšené profesionály.

Krásu šumavských kopců si můžete vychutnat i nedaleko Sušice

Sušice je příjemné a hezké město, jehož okolí poskytuje hodně zážitků pro milovníky přírody a Šumavy. Vydejme se tedy na jednu z mnoha cest.

Vila Grossmann v Ostravě

Ostrava otevřela veřejnosti architektonickou perlu, památkově chráněnou Grossmannovu vilu. Vila Františka Grossmanna přitahuje pozornost přepychovým provedením i neobvyklým stavebním řešením. Po kompletní rekonstrukci je vila v původní podobě z roku 1924.

Pumptrack v Pacově – ve výstavbě

Pumptracková dráha v Pacově bude umístěna vedle areálu ZŠ Za Branou a návštěvníkům bude volně přístupná.

Mikulovská vinařská – naučná vinařská stezka Mikulov, Sedlec, Mikulov

Přes 17 kilometrů má naučná vinařská stezka z Mikulova do Sedlce a zpět. Půlka vede po asfaltových cestách, druhá po polních cestách.

Vinařská naučná stezka Stará hora

Vinařskou oblastí Stará hora v Mikulově se můžete projít po naučné stezce, která vás bude informovat o odrudách zde pěstovaných a o vinohradnictví a vinařství.

Zámecký pivovar s mlýnem v Jindřichově Hradci

Komplex budov pivovaru stojí severně od zámku, v jeho bezprostřední blízkosti. Mlýn jižně od pivovaru je v renesančním slohu z 16. století, dnešní pivovar pochází vesměs z 19. století.

Naučná stezka Masarykovy sady v Třebíči

V lesoparku Hrádek najdete pěknou naučnou stezku. Místní sice lesoparku neřeknou jinak, ale sady založené v tomto místě ve 20. letech 20. století byly pojmenovány po prvním československém prezidentovi Tomáši Garrigue Masarykovi. Naučná stezka má 13 zastavení.

Cyklostezka Pelhřimov – Pavlov

Město Pelhřimov je bohatší o další cyklostezku. Historicky nejdelší cyklostezka pro chodce a cyklisty, která v Pelhřimově prozatím vznikla je dlouhá přes tři kilometry. Asfaltový pruh od jara 2024 spojuje samotné město s obcí Pavlov.

Latinská škola v Moravské Třebové

Lidová kultura v sobě zahrnuje mnohé – architekturu, umění, hudbu a tanec, jídlo a pití, specifické odívání nebo zvyky.

Golf-pass v Západních Čechách

Golf-pass je unikátní služba, která vám umožní zakoupit zvýhodněné green fee na 6 vybraných partnerských hřištích. Ať už jste profesionál nebo amatér, Golf-pass vám otevře dveře k exkluzivním golfovým zážitkům s možností ušetřit až 3 130 Kč.

Golf Resort Františkovy Lázně

V bezprostřední blízkosti lázeňského města Františkovy Lázně na vás čeká v Hazlově naše sportovně náročné 18-ti jamkové golfové hřiště.

Horolezecká aréna v Liberci

Horolezecká aréna vzniká od října roku 2013, kdy se započalo s rekultivací bývalého Lomu Na Bídě do místa, kde se nyní potkává horolezecká obec s širokou veřejností. Cílem projektu je přibližovat horolezectví ve všech jeho podobách, lásku k horám, skalám a přírodě, široké veřejnosti.

Via ferrata Povrly

Nedaleko Ústí nad Labem v obci Povrly v roce 2020 vznikly dvě kratší cesty, via ferraty Kovářská a Kovadlina. Autorem je horolezec Karel Bělina.

Via ferrata Uchem Jehly v České Kamenici

V roce 2023 byla otevřena nová via ferrata v České Kamenici na Děčínsku. Vede na Jehlu, připravil ji horolezec Karel Bělina.

Naučná stezka Most času na Dolní Moravě

Na Dolní Moravě, až projdete Sky Bridge 721, který je jednosměrný. Tak cestu nazpět si můžete zpříjemnit naučnou stezkou Most času.

Městská knihovna Atlantik v Děčíně

Novostavba Městské knihovny v Děčíně vyrostla na místě plavecké restaurace z 60. let 20. století, zdemolované z důvodu jejího havarijního stavu. Po ní také knihovna získala jméno "Atlantik". Svým vzhledem budova symbolizuje veliký knižní regál s hřbety knih.

Expozice Barokní lékárna ve Zlaté Koruně

V bývalé jídelně kláštera si nyní prohlédnete unikátní expozici Barokní lékárna. Uvidíte barokní vyřezávané regály, stojatky, sklo, staré flakony, lékovky a baňky i laboratorní váhy na táře… Prohlídka se koná, sejde-li se alespoň 5 osob.

Vyhlídka U Nebíčka s velkým srdcem

Vyhlídku u Nebíčka nedaleko Větruše krášlí velké dřevěné srdce. Fotopoint zde vytvořilo Městské turistické centrum Děčín.

Lesopark Kalvárie v Napajedlech

Lesopark Kalvárie v Napajedlech prošel v létě 2022 úpravami terénu a byly zde vybudovány nové odpočinkové a vyhlídkové zóny. Nachází se na pahorku východně nad městem, nepřehlédnutelnou dominantou je vysílač na vrcholu. Vydat se sem mohou turisté, senioři, rodiny s menšími dětmi a kočárky.

Vyhlídka na Kamínku

Vyhlídka na Kamínku se nachází na kopci Kamínek (381 m) mezi Dolními Břežany a Zlatníky. Na vrcholu, ze kterého je vidět až na hranici Prahy, stojí menší dřevěná vyhlídka originálního tvaru.

Most Miloše Sýkory v Ostravě

Každé město má svůj ikonický most. Pro Ostravu je to ocelový nýtovaný obloukový most Miloše Sýkory aneb Sýkorák z roku 1914. Spojuje moravskou a slezskou část Ostravy a je pojmenovaný po „hrdinném odbojáři“.

Ferrata na Václavských skalách v Písku

V malebném okolí Písku vzniká nový via ferrata. Povede nad řekou Otavou, která je lemována skalami i strmými srázy. Bude se jednat o zajištěnou cestu v místě Václavských skal, na levém břehu Otavy.

Vlakové nádraží České Budějovice

Historizující budova českobudějovického hlavního nádraží byla postavena v letech 1907-1908. Autorem návrhu byl Ing. Gustav Kulhavý, který pracoval na mnoha nádražních budovách na území Rakouska-Uherska a Československa.

Skalní útvar Medůvka

Skála z tvrdého křemitého pískovce patří k nejtěžším pískovcovým horolezeckým terénům na Moravě. Nachází se v osadě Medůvka, nedaleko větrného mlýna. K přírodní zajímavosti vede modrá značka, jako odbočka z Cyrilometodějské stezky.

Pálavský anděl lásky

Pálavský anděl lásky stojí mezi vinicemi a poli nedaleko Dolních Věstonic. Socha, která je dílem Pavla Zouhara vznikla v roce 2018 na základě skutečné podoby mladé dívky.

Cyklotrasa Starý Bohumín – Antošovice

Cyklotrasa č. 6109 ze Starého Bohumína do Antošovic je velmi frekventovaná a oblíbená cyklistická i in-line stezka. V roce 2024 je stezka uzavřena, kvůli výstavbě protipovodňových zdí u dálnice D1.

Kostel ve Kšelích – Cesta do minulosti evangelické víry

Prozkoumejte dlouhé roky opuštěný evangelický kostel ve Kšelích, místo s bohatou historií, které čeká na obnovu. Poznejte jeho příběhy a staňte se součástí jeho oživení jako místa setkávání a inspirace v srdci Čech.

Koupaliště Nýřany

Koupaliště v Nýřanech nabízí plavecký bazén, dětský bazén a tobogán. V areálu se nachází i hřiště na beach volleyball a multifunkční sportovní plocha.

Koupaliště Perštejn

V obci Perštejn na úpatí Krušných hor se nachází areál s přírodním letním koupalištěm i možností ubytování.

Anglický park na zámku Dobříš

Anglický park u zámku Dobříš se rozkládá na ploše 65 hektarů v přírodně krajinářském stylu. Vznikl po roce 1800 na místě původní bažantnice. Kromě protékajícího potoka a řady vzrostlých stromů se zde nachází tzv. Čertův most nebo umělé jeskyně. V roce 2013 by park vyhlášen přírodní památkou.

Vojenská kaple Jihlava

Bývalá vojenská kaple v Jihlavě je unikátní svými militaristicko-válečnými motivy. Krásné secesní malby z válečného roku 1916.

Zoo stezka v Děčíně

Na trase vedoucí na Pastýřskou stěnu vznikla na jaře 2024 nová Zoo stezka. Kopíruje trasu vedoucí od viaduktu v ulici Čsl. Mládeže přes Jahnovu vyhlídku až ke vstupu do zoo.

Husův sbor Církve československé husitské v Brně

Místním společenstvím Církve československé husitské v Brně – Králově Poli. Husův sbor byl postaven dle návrhu J. Nováka, základní kámen byl položen v roce 1924 a postaven byl zhruba za rok.

Bývalá železniční stanice Schlackenwerth v Ostrově – dnes odpočívárna a minimuzeum

Provoz bývalé horské železniční trati mezi Ostrovem a Jáchymovem trval přes 60 let do roku 1957. V roce 2017 byla poslední památka po železniční trati zrekonstruována a od té doby slouží jako malé muzeum a odpočívadlo na cyklostezce z Ostrova do Jáchymova.

Kaple Nejsvětější Trojice v Bystřici u Benešova

Zděná výklenková kaple Nejsvětější Trojice byla postavena v roce 1730. Jedná se o hranolovou stavbu s výrazným štítem, s jednoduchou štukovou výzdobou. Zaklenutá nika je uzavřena masivní kovanou mříží.

Kostel sv. Šimona a Judy v Bystřici u Benešova

Původně gotický kostel byl založen pravděpodobně roku 1352. V roce 1666 byl barokizován. Jde o jednolodní obdélnou stavbu s trojboce uzavřeným presbytářem, se vstupní předsíní v západním průčelí a hranolovitou věží na severní straně. Hlavní oltář je neogotický.

55 Holes Golf Destination

55 Holes Golf Destination – propojením dvou atraktivních golfových resortů v podhůří Beskyd, Prosper Golf Resort Čeladná a Golf & Ski Resort Ostravice, vznikla největší golfová destinace v České republice. Zažijte golf v srdci Beskyd!

Přírodní památka U Strejčkova lomu

Přírodní památkou je zbytek původní teplomilné travnaté stepi v bývalém vápencovém lomu a jeho okolí. Na jaře tu můžete spatřit velké fialové květy ohroženého koniklece velkokvětého. Pozoruhodné jsou také některé stepní druhy motýlů.

Nová synagoga ve Velkém Meziříčí

Netradiční červenou synagogu mají ve Velkém Meziříčí. Protože pochází z 19. století, její vnitřek odpovídá modernějšímu pojetí. Mnohé roky sem lidé chodili za nákupy, to se nyní mění a pořádají se zde kulturní akce. Od roku 2023 ji převzalo pod správu město Velké Meziříčí od Židovské obce Brna.

Naučná stezka v Zelenovském údolí

Naučná stezka spojuje město Domažlice s Přírodním parkem Zelenov. Vybrat si můžete z 10kilometrového a 5kilometrového okruhu.