🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Naučná stezka Hamižná - za pozůstatky těžby zlata

Trasa o délce 3 km začíná u silnice Hartmanice - Železná Ruda a vede kolem informačních panelů k vyhlídce na Sušicko, Kašperskohorsko a Velharticko. V lese, při cestě k nejnižšímu bodu stezky jsou patrné zarostlé jámy - tzv. Pinky - pozůstatky po těžbě zlata.

Kavárna a cukrárna Fulnek

Kavárna nbízí příjemné prostředí vnitřního i venkovního posezení. Profesionální obsluha vás ráda obslouží kvalitním a širokým sortimentem výrobků.

Svezení na koních v okolí Kružberské přehrady

Nabízíme vyjížďky na koních po krásné krajině Kružberské přehrady.

Příběh zámku v Litomyšli zavede návštěvníky i do míst běžně nepřístupných

Státní zámek Litomyšl připravil na oslavu Mezinárodního dne památek a historických sídel stavebně-historické prohlídky Za příběhem zámku. Uskuteční se v neděli 21. dubna.

Panuškův dub u Kochánova

Strom tvoří významnou krajinnou dominantu a býval častým námětem obrazů akademického malíře Jaroslava Panušky, který v blízkém "srubu", jak svému domu říkal, žil od roku 1923. Zemřel v roce 1958 a je pohřben ve Světlé nad Sázavou.

Kostel sv. Markéty v Loukově

Kostel stojí na místě zaniklé vsi Loukov a v jeho blízkosti se kdysi nacházel statek, jehož majitel Naček z Lúkého byl spolu se svou rodinou donátorem kostela. V interiéru se dochovaly gotické nástěnné malby.

Kostel sv. Jiří v Řečici

Opevněný kostel v Řečicích je poprvé písemně zaznamenán v roce 1352 v rejstřících papežských desátků. Jeho pravděpodobný vznik se klade do 1. poloviny 14. století. Kostel je vzácným případem dochované lidové gotické stavby, která je vymalována malbami rustikálního charakteru.

Kostel sv. Martina v Dolním Městě

Kostel, původně zasvěcený sv. Janovi, vznikl nejspíš po roce 1300. Byl renesančně a barokně upravován, přesto si ponechal svůj gotický ráz. Loď je obdélná s valenou klenbou, presbyterium má žebrovou křížovou klenbu.

Naučná stezka Krajem malíře - básníka Jana Zrzavého

Dvaadvacet kilometrů dlouhá stezka vznikla jako poděkování a pocta velkému rodákovi a jako dárek všem, jimž může přinést alespoň malé obohacení jejich života. Stezka začíná v Okrouhlici, povede vás přes Vadín, Krásnou Horu, Lipnici, Babice a Olešnici zpátky do Okrouhlice.

Stáj Stojanovice - vyjížďky do přírody

Nacházíme se v krásné krajině nedaleko Šumavského národního parku. Chováme koně plemene Norik a Slezský norik v atraktivní barvě tygr. V naší stáji najdete vždy veselou a vstřícnou atmosféru díky které se k nám lidé rádi vracejí za našimi puntíkatými miláčky.

Přírodní park Ždánický les

Přírodní park se rozprostírá v jihozápadní části Středomoravských karpat a je členěn na Hustopečskou pahorkatinu, Boleradickou vrchovinu a Dambořickou vrchovinu.

Svatba na zámku Lešná

Zámek Lešná u Valašského Meziříčí nabízí zámecké pokoje a anglický park k pořádání svatebních obřadů.

Chráněná krajinná oblast Poodří

CHKO Poodří se nachází v Moravskoslezském kraji v severovýchodní části Moravské brány. Oblast byla v roce 1993 zařazena k světově významným mokřadním územím Ramsarské konvence.

Přírodní park Oderské vrchy

Oderské vrchy jsou jihovýchodní část Nízkého Jeseníku. Pro své půvaby byly v roce 1994 vyhlášeny přírodním parkem. Bohaté lesy s množstvím přírodních zajímavostí vybízejí po celý rok k vycházkám, koncem léta a na podzim se stávají houbařským rájem.

Kostel sv. Josefa při kapucínském klášteře ve Fulneku

Kapucínský klášter ve Fulneku s kostelem sv. Josefa je výjimečným komplexem řádového barokního stavitelství na severní Moravě. Klášter ve Fulneku je netypicky umístěn jako dominantní stavba na návrší vytvářející kompoziční protiváhu zámku.

Kaple sv. Rocha a sv. Šebestiána ve Fulneku

Kaple sv. Rocha a Šebestiána stojí na bývalém hřbitově u kostela sv. Josefa. Nachází se mimo centrum města na návrší za Husím potokem. V současné době slouží kaple jako kulturní stánek města.

Pohyblivý mechanický betlém ve Frýdlantu

V jedné z nejstarších budov ve Frýdlantu je umístěn pohyblivý betlém, jehož autorem je zdejší rodák Gustav Simon. Betlém je umístěn v bývalé obytné místnosti tvůrce tohoto díla, v níž strávil velkou část svého života.

Turistickým minibusem (nejen) za brněnskými památkami

Prohlídky čtyř tras brněnského podzemí, divadelní a hudební festivaly, den otevřených dveří v brněnských muzeích a další akce přinese letošní sezóna akcí pořádaná Turistickým informačním centrem v Brně. Za památkami také letos bude návštěvníky vozit turistický minibus.

Lom U sv. Josefa u Hořic v Podkrkonoší

V živý přírodní amfiteátr se proměnil starý a nevyužívaný pískovcový lom U svatého Josefa nedaleko Hořic v Podkrkonoší. V současnosti jsou tyto lomy využívány nejen jako stánek sochařů, ale i jako místo konání různých kulturních akcí. Konají se zde koncerty, pravidelně se zde setkávají i horolezci.

Vrch Gothard v Hořicích

Památný pískovcový vrch Gothard (352 m n.m.) nad Hořicemi vznikal v období posledních výraznějších geologických proměn ve čtvrtohorách důsledkem ledovcové a vodní erozní činnosti a nánosem červeného písku z někdejší náhorní plošiny mezi Chlumy a Zvičinským hřbetem.

Smetanovy sady Hořice

Na západním úpatí vrchu Gothard v Hořicích leží oblíbený městský park — Smetanovy sady. Smetanovy sady s rozlohou přes 3 ha patří mezi umělecky i krajinářsky nejhodnotnější parky východních Čech.

Památky a pohnutá historie v hlavní roli výpravy do Těšínského Slezska

Ostravský klub Atlantik začal realizovat projekt Krajem a kulturou aneb Senior na cestách. Série celodenních komentovaných výletů začíná ve čtvrtek 18. dubna. Na účastníky čekají památky téměř zaniklých měst Orlové a Karviné nebo třeba prohlídka historického centra regionu - knížecího Těšína.

Pražský přívoz P2 Podbaba - Podhoří

Přívoz s celoročním provozem spojuje vltavské břehy mezi vyústěním Šáreckého údolí a Podhořím, od dubna do října s posílením provozu druhou lodí. Využití přívozu je atraktivní zejména pro spojení oblastí Prahy 6 a Troje pro rekreační i běžné denní cesty.

Pražský přívoz P1 Sedlec - Zámky

Přívozy jsou nejmladším dopravním prostředkem v systému Pražské integrované dopravy. Prvním novodobým přívozem je právě přívoz ze Sedlce na Zámky, který se nachází na místě původního přívozu z 19. století.

Cyklokemp Kroměříž Pionýrská louka

Kemp za Podzámeckou zahradou nabízí skromné ubytování především cyklistům. Kromě sociálního zázemí se zde nachází také hřiště na míčové hry.

Přírodní park Jelení vrch

Přírodní park leží v severovýchodní části okresu Karlovy Vary u státní hranice s Německem a hranice s okresem Sokolov, kde navazuje na přírodní park Přebuz.

Přírodní rezervace Louky pod Kumstátem

V katastru obce Krumvíř se nachází přírodní rezervace Louky pod Kumstátem, která se skládá ze dvou částí Sklenářův kopec a Lesík. Hlavním motivem jejich ochrany je existence zachovalé ukázky jihomoravské stepní vegetace na hlubokých půdách.

Velké Jeřábí jezero

Národní přírodní rezervace Velké jeřábí jezero se rozkládá na ploše 29,9 ha v nadmořské výšce 921–938 m na katastrálním území obce Přebuz. Přírodní rezervace se, podobně jako Malé jeřábí jezero, rozprostírá po obou stranách státní hranice a i v Sasku je přírodní rezervací.

Židovský hřbitov v Dambořicích

V obci Dambořice se nachází židovský hřbitov, který tvoří asi 400 náhrobků. Nejstarší dochovaný náhrobek je datován do 17.století. Hřbitov je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Slunečná u Velkých Pavlovic

Rozhledna Slunečná u Velkých Pavlovic se nachází na vinařská trati Nadzahrady nedaleko Velkých Pavlovic v nadmořské výšce 225 m. Z rozhledny se otevírají panoramatické výhledy na Pálavu, na Lednicko - valtický areál a okolní vinařské obce s přilehlými vinohrady.

Jáchymovské peklo

Okolím lázeňského Jáchymova vede naučná stezka připomínající život tisíců politických vězňů z blízkých pracovních táborů při uranových dolech.

Výletní loď Arnošt z Pardubic plánuje další pirátské plavby i vinné degustace

Výletní loď Arnošt z Pardubic zahájí letní sezonu v sobotu 20. dubna. Kromě tradičních jízd po Labi do Srnojed, Kunětic a Brozan připravuje také pirátskou jízdu, plavbu se středověkými řemesly, ochutnávky vín nebo koncerty Michala Hrůzy či Petry Hapkové.

Naučná stezka Benešovský pivovar Ferdinand

Zajímá vás, jak se v Benešově vaří pivo? Pak se vydejte na naučnou stezku do místního pivovaru Ferdinand, která vás seznámí s jeho historií i způsobem přípravy benešovského piva.

Pivovar Ferdinand v Benešově - výroba skutečného piva

Pivovarnictví v Benešově má dlouhou tradici. Není známo, kdo a kdy pivo první vařil, víme pouze, že původně feudální právo vařit pivo přešlo koncem 14. století do rukou měšťanů.

Chlapec s rybou - symbol Františkových Lázní

Socha malého chlapce s rybou je symbolem Františkových Lázní. Původně parková plastika z roku 1924 od františkolázeňského sochaře Adolfa Mayerla byla přenesena po válce před Společenský dům, kde se s ní s oblibou fotografovaly pacientky.

Židovský hřbitov v Dobříši

Hřbitov s asi 250 cennými náhrobky barokního typu se nachází na severním okraji města, na kopci zvaném Větrník. Je to nejstarší památka dobříšského židovstva.

Francouzská zahrada a anglický park v Dobříši

Celý zámecký park v Dobříši má rozlohu 65 hektarů, vedle rozlehlé anglické zahrady můžete hned u zámku navštívit velmi krásnou francouzskou zahradu.

Ranch Ježkův Mlýn - projížďky na koních

Výcvik jezdců i koní a také turistické vyjížďky na koních.

Zámek Valdštejnů v Litvínově

Od roku 2013 je nově zpřístupněno nádvoří valdštejnského zámku v Litvínově s náhrobky pánů z Jahnu. Zámek by v budoucnu mohl sloužit také výstavním, komerčním i reprezentativním účelům.

Singltrek, minerálky a hrobku nabídne turistům Nové Město pod Smrkem

Dopravit se do Nového Města pod Smrkem je nejlépe buď pěšky, nebo na kole po starých poutních a lesních cestách. Možná i to je důvodem, že na Frýdlantsku je rozšířeným sportem turistika a v poslední době cyklistika.

Tajuplný alchymistický hradozámek zve do Budyně nad Ohří

Čáry a magie v křivulích zakleté, na pergamenech zjevené jsou drahým špásem. Elixír mládí, zlato ani kámen mudrců nepřinesou, jen výdaje. Také proto asi neměl vášnivý alchymista Jan Zbyněk Zajíc na přestavbu sídla a musel ho prodat.

Rozhledna na vrcholu Pancíř

Jeden z nejkrásnějších šumavských výhledů naleznete na vrcholu Pancíř (1214 m), odkud se naskýtá pohled daleko do Bavorska, na Velký Javor s horskou chatou Arberschutzhaus a za jasného počasí jsou vidět také Alpy.

Kaple sv. Kunhuty na vrcholu Prenet

Prenet patří k místům s dalekými výhledy. Na svahu této hory stojí kaple svaté Kunhuty, která se jako jediná dochovala z bývalé osady. Kapli postavil v roce 1408 Bohuslav Racek z Janovic a svého času u ní žil poustevník.

Tankodrom Milovice - centrum adrenalinové zábavy

Tankodrom Milovice je multifunkční areál, nabízející široké využití. Na ploše 200 ha si můžete vyzkoušet jízdu vojenskou technikou, exotickým Hummerem anebo adrenalinovou zábavu ve formě paintballu, airsoftu či lasershotu.

Koupaliště a kemp Broumar

Kemp vybudovaný na břehu největšího rybníku v okrese v podhůří Orlických hor je ideálním východiskem k mnoha turistickým cílům na kole i pěšky. Rekreační areál obklopuje rybník Broumar.

Krytý bazén a letní koupaliště v Dobrušce

Krytý bazén má délku 25 metrů, součástí bazénu je skokanská věž, malý bazén, výřivka, sauna a parní komory. Letní venkovní bazén je 50metrový a pro děti je k dispozici dětský bazének.

Sbírka modelů na Helfštýně představí oblíbené auto komisaře Columba

Modely kultovních vozů druhé poloviny 20. století obsadí od soboty třetí nádvoří středověkého hradu Helfštýn na Přerovsku. Lidé uvidí nejluxusnější značky i auta známá z filmů a světových závodů.

Památník Františka Kupky v Dobrušce

Památník Františka Kupky v Dobrušce byl návržen a realizován sochařem Zdeňkem Kolářským. František Kupka vyrůstal a dospíval v Dobrušce v letech 1872 – 1889 a zde také vznikaly jeho první výtvarné pokusy.

Naučná stezka Hluboká – stezka zámeckým parkem

Od poloviny dubna 2013 je v zámeckém parku v Hluboké nad Vltavou otevřena nová naučná stezka. Stezka má deset zastavení, na kterých se návštěvníci dozvědí zajímavosti z historie a současnosti krajinářského parku i kulturní krajiny Hlubocka.

Vodní mlýn ve Slupi se otevře na jeden den návštěvníkům

Přestože v jihomoravské obci Slup ještě leží sníh, Technické muzeum v Brně zde chystá na sobotu 6. dubna akci s názvem Jaro na mlýně. Je určena pro širokou veřejnost, zejména pro rodiny s dětmi, pro které jsou připravena soutěžní stanoviště.