🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Pomník selského povstání v parku u Chlumce nad Cidlinou

Na památku porážky selského povstání v roce 1775 byla v roce 1938 u příležitosti 90. výročí zrušení roboty vytvořena východně od Chlumce nad Cidlinou na malém návrší řečeném Skalka stojící socha rebela.

Anglický park v Chlumci nad Cidlinou - park s francouzskou zahradou a oranžerií

V okolí zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou najdete park, který byl založen stejně jako zámek v letech 1721–23 podle projektu barokního architekta Giovanniho Santiniho-Aichela. Zahrada byla nejdříve koncipována jako barokní, až později byla proměněna na krajinářský park.

Kavárna Sokolovna v Hranicích na Moravě

Hledáte prostory pro oslavu narozenin, svatby či jiné speciální příležitosti? Potřebujete ubytování v Hranicích na Moravě? Využijte služeb TJ Sokol Hranice.

Národní přírodní rezervace Hůrka v oblasti Hranického krasu

Součástí tzv. Hranického krasu je národní přírodní rezervace Hůrka s rozlohou 37,45 ha. Jedná se o největší hranické zvláště chráněné území, které leží na pravé straně řeky Bečvy na posledních výběžcích Moravskoslezských Beskyd.

V Jeseníkách se stále lyžuje. Leží tam přes metr sněhu

V Jeseníkách v sobotu rozjely vleky v několika lyžařských střediscích. Návštěvníky lákají na dostatek sněhu, na horách ho v nejvyšších polohách leží až 120 centimetrů. K nejvýše položenému středisku na Ovčárně, která je v provozu i přes týden, se v prvním víkendovém dnu připojila střediska v Karlově, Koutech, Dolní Moravě a na Červenohorském sedle. Pro některé z nich je to už poslední lyžařský víkend.

Kostel sv. Kateřiny v Hartmanicích

Dominantu obce Hartmanice tvoří pozdně gotický kostel svaté Kateřiny z 15. století, upravovaný v 16. století, pozdější barokní úpravy byly provedeny v 18. století.

Šumavský šperk neboli hrad Kašperk

Strohá silueta na hřebeni jako by cenila dva ostré zuby. Na značně strmém ostrohu neměl nepřítel moc šancí se ke kašperskému hradu přiblížit. Pokud to nebyl Anděl Páně, zdařilá pohádka se tu natáčela. Přestože je to k hradní fortně od parkoviště dost daleko, návštěvníků potkáte cestou požehnaně.

Naučná stezka Buquoyská krajina

Smyslem naučné stezky je připomenout obyvatelům i návštěvníkům Nových Hradů historii a význam jak dochovaných architektonických a krajinných památek, včetně tehdejších obyvatel či správců dotyčných objektů.

Rozhledna na Šibeničním vrchu nad Horšovským Týnem

Nedaleko města Horšovský Týn na Šibeničním vrchu, kde bývalo poutní a výletní místo, byla v roce 2010 vybudována rozhledna. Dřevěná hranolová věž vysoká 21,5 metru poskytuje dokonalý výhled na město, jeho okolí a pásmo Šumavy a Českého lesa.

Lačnovské šafrány definitivně přinášejí jaro i zvou na jižní Valašsko

Louky v okolí valašské obce Lačnova jsou jedním z mála míst v ČR, kde pravidelně na jaře vykvétají vzácné šafrány bělokvěté. Letošní zima čas jejich rozkvětu pořádně přibrzdila, ale je tu dobrá zpráva - první květy šafránu jsou tu.

Zámecký park Horšovský Týn

Svou rozlohou vzácných dřevin patří zámecký park v Horšovském Týnu k nejvýznamnějším parkům v západních Čechách. Romantická zákoutí přírodně krajinářského parku dotváří a oživuje několik staveb.

Čistá - Důl Jeroným

Historický důl Jeroným se nachází v okrese Sokolov, kat. Území Rovná. V minulosti spadal do katastrálního území dnes již neexistujícího královského horního města Čistá.

Becherplatz - Karlovy Vary jako před dvěma sty léty

Přestavbou bývalé 170 let staré továrny Becherovky vznikl v samém centru Karlových Varů jedinečný turistický prostor. Svým vzhledem navozuje atmosféru starobylého náměstí z 19. století, kde si můžete u dobré kávy odpočinout.

Vyhlídková věž kostela sv. Petra a Pavla Horšovský Týn

Věž kostela sv. Petra a Pavla, na náměstí v Horšovském Týně, je vysoká 38 m a umožňuje návštěvníkům po vystoupení 98 schodů překrásnou vyhlídku po okolním kraji.

Horská Salaš Ryžovna

Na místě bývalého Lenhartova hostince stojí přímo na křižovatce zbrusu nový stylový objekt, horská salaš Rýžovna. Uvnitř kamenné budovy naleznete restauraci, penzion a výrobnu sýrů. Menší příjemná a útulná restaurace pojme asi 40 hostů.

Naučná stezka Krajinou Rudolfa II.

Společný projekt tří měst – naučná stezka, která představuje Rudolfa II. Z poněkud méně známého úhlu pohledu jako milovníka zahrad, lesů a lovů. Na stezce půjdete po stopách nejen samotného císaře, ale i jeho předchůdců a následovníků, kteří svými počiny dotvářeli krajinu mezi Labem a Jizerou.

Zřícenina hradu Dražice

Zřícenina hradu Dražice z 13. století se nachází nedaleko Benátek na Jizerou na okraji sjejnojmenné vsi. Nejznámějším vlastníkem hradu byl poslední pražský biskup Jan IV. Z Dražic. Do dnešní doby se z kdysi významného hradu dochovaly zbytky zdí dvou hradních paláců a hradní kaple.

Sušická pavučina - nejkrásnější procházky po Sušici a okolí

Sušická pavučina je síť 20 km pěších stezek a hippostezek v okolí Sušice, která vám představí město ze všech směrů - jako město královské s bohatou historií a celou řadou kulturních památek i jako město moderní a krásné architektury 20.století.

Areál lesních her ve Stožci

Areál lesních her je vlastně zážitková naučná stezka, která kromě poznatků nabízí také zábavu, při které se přítomní například stanou na chvíli datlem, budou překonávat různé překážky nebo se zaposlouchají do zvuků lesa.

Vrchol Vysoký Ostrý s vyhlídkou

Jednou z dominant Ústí nad Labem tvoří vrch Vysoký Ostrý, ze kterého je jeden z nejhezčích výhledů v Českém středohoří.

Vaňovský vodopád - nejvyšší vodopád v Českém středohoří

Vaňovský vodopád na Podlešínském potoce je jednen z nejvyšších a také nejznámější vodopád Českého středohoří. Návštěva tohoto 12 metrů vysokého vodopádu je mimořádně působivým zážitkem zejména v jarních měsících.

Národní přírodní památka Vrkoč

Národní přírodní památka Vrkoč leží v chráněné krajinné oblasti České středohoří. Vrkoč je skalnatý hřeben z olivinického čediče spadající k Labi u Vaňova, jehož odlučné sloupce jsou uspořádány vějířovitě.

Juliova naučná stezka Větruše - Vrkoč

Stezka, kdysi pojmenovaná Juliova, má svoji dlouhou historii. Téměř před sto lety ji zřídil ústecký Horský spolek za pomoci vojáků, kteří se zde v rámci vojenského cvičení připravovali do bojů v 1. světové válce.

Naučná stezka Blatenský vrch - Vlčí jámy

Naučná stezka seznamuje s okolím starého hornického města Horní Blatná v Krušných horách. Provede vás územím jam a propadlin, s podzemím protkaným sítí šachet a štol. Navštívíte umělé vodní dílo Blatenský příkop a vrchol Blatenského vrchu s rozhlednou.

Koliba U Medvěda v Horní Blatné

Koliba nabízí prostorné stylové apartmány a jednotlivé pokoje s vlastní­m sociální­m zaří­zení­m. Celoroční­ provoz restaurace s domácí kuchyní a příjemné prostředí­ vytváří­ celkovou horskou pohodu a dýchá klidem.

Expozice těžby cínu Horní Blatná

Stálá expozice je věnována dějinám těžby a zpracování cínové rudy v okolí krušnohorských městeček Horní Blatné a Božího Daru.

Kostel sv. Vavřince v Horní Blatné

Původní pozdně gotický kostel sv. Vavřince byl postaven v roce 1493 na náměstí uprostřed horského městečka Horní Blatná. Uvnitř je jednotný široký prostor kostela kryt malovaným prkenným stropem se štukovými zrcadly.

Městské opevnění v Horažďovicích

Město Horažďovice bylo obehnáno hradbami již v polovině 13. století. Vstup do města umožňovaly tři brány a jedna branka. Z hradeb se dochovala východní strana s poloválcovou věží, v severovýchodním ohybu dvojboce uzavřená bašta.

Kam o víkendu s dětmi: S dcerami za historickou módou, se syny na tobogán

Tento víkend zavede rodiny do divadelních sálů i na sportovní akce. Jednou z nich je pražský závod v jízdě na tobogánu. Prostor ale zbude tradičně i pro fantazii a vzdělání. Na zámku Děčín se bude na malé návštěvníky těšit Černý rytíř, v Liberci čekají děti IQ překážky.

Tipy na víkend: Skočte do bazénu bez plavek, na výstavy či ukázku zbraní

S přibývajícími stupni na venkovním teploměru se rozmáhají venkovní akce v areálech hradů, zámků i na náměstích měst. Tento víkend čekají milovníky vín další degustační příležitosti, stejně tak se ale nebudou nudit ani fandové umění či filmu. Specialitou je další večer určený naháčům ve Valašském Meziříčí.

Řeka Bečva – řeka sjízdná po celý rok

Řeka Bečva vzniká soutokem Vsetínské a Rožnovské Bečvy ve Valašském Meziříčí. Řeka je největším levostranným přítokem Moravy. Nejvíce vody mívá řeka v březnu, nejméně v září, sjízdná je však během celého roku.

Lesopark Dražovka v Hořovicích

Lesopark Dražovka je jednou z částí lesů města Hořovice, které zaujímají plochu 144,62 ha a nacházejí se na severním okraji Brdské vrchoviny.

Zřícenina hradu Valdek

Ve Vojenském výcvikovém prostoru Jince najdete zříceninu hradu Valdek, kterou můžete navštívit po turistické trase z Podluh do Neřežína. Pověsti o pokladu, který ještě nikdo nenašel nebo o valdecké černé paní, která zde po nocích lká a čeká na své vysvobození, přitahují návštěvníky z širokého okolí.

Hořické trubičky – cukrovinky s více než dvousetletou historií

Město Hořice je známé především výrobou hořických trubiček. Tradiční ruční výroba v Hořicích byla obnovena po roce 1990 a roku 1999 zahájením výroby firmy Pravé hořické trubičky, s.r.o.

Malá Provence

Nově otevřené netradiční zahradnictví ve stylu Provence s posezením. Nabízíme klidný nákup květin ,bylinek a oázu klidu v samém centru Prahy, v zajímavém dvoře. Pro děti bude zajímavé setkání s dřevěným vojákem Arturem, který nám to tu hlídá.

Tvoření pro nejmenší

Chtěli byste si zkusit vyrobit autíčko z kartonu od džusu? Nebo si namalovat vlastní loutkové divadlo? V naší dílničce si to společně s maminkou nebo s tatínkem vyzkoušíte. A mnoho dalšího.

Interiéry mníšeckého zámku budou k vidění zdarma

V dubnu budou mít zájemci příležitost vidět komnaty zámku v Mníšku pod Brdy zdarma. Po celé jaro zde chystají program pro děti i dospělé. Zámek otevřel Kouzelné sklepení, chystá prohlídky s čarodějnicemi i prohlídky Májové.

Na Farmě Blaník se budou křtít mláďata

Terapii na neustálý shon pro děti i dospělé nabízí během nastávajících dvou víkendů Farma Blaník u Vlašimi na Benešovsku. Návštěvníci si tady například budou moci pohrát s ochočenou ovečkou, která chodí za lidmi jako vycvičený pes.

Vinařství Paulus

Přijeďte ochutnat ta nejkrásnější vína, která se vyrábí z hroznů vypěstovaných na prosluněných svazích okolo Pavlova. Ochutnáte nejen vína, ale i nezapomenutelnou atmosféru historického habánského sklepa.

Bacardi Pizza-Ristorante Holešov

Víceúrovňová restaurace se stylovou vinárnou, která vám nabízí příjemné posezení s širokým výběrem jídel a pizz připravovaných na špičkové úrovni.

Židovský hřbitov v Holešově

Židovský hřbitov v Holešově má zřejmě svůj původ již ve 2. polovině 15. století. Nejstarší dochovaný identifikovaný náhrobek je přitom z roku 1646. Nynější židovský hřbitov se rozprostírá na původním pohřebišti.

Aqualand Moravia

Nejmodernější aquapark v České republice. 7 bazénů, 12 tobogánů, 9 saun a 4 vířivky. K tomu kryozóna, římské lázně a restaurace pro 480 hostů. Užijte si vodní radovánky v krásné krajině Pálavských vrchů v Pasohlávkách, jen 20 minut od Brna. Slavnostní otevření v létě 2013.

Svatba na zámku ve Slavkově u Brna

Skutečně romantickou svatbu můžete mít v krásném barokním prostředí zámku Slavkov u Brna. Svatební obřady na zámku probíhají pod širým nebem v atraktivním zámeckém parku ve francouzsko-anglickém stylu, na nově zrekonstruovaném zámeckém nádvoří či přímo v interiéru zámku.

Zřícenina hradu Prácheň u Horažďovic

Nedaleko města Horažďovic se na vrcholu kopce Prácheň (504 m n. M.) nalézá zřícenina kdysi rozsáhlého hradu Prácheň. Dochovány jsou pouze zbytky věží, hradeb a bašt.

Kostel sv. Petra a Pavla v Horažďovicích

Kostel svatého Petra a Pavla byl založen současně s městem Horažďovice. Dokončen byl v první polovině 14. století. Gotická socha Madony na hlavním oltáři pochází z období kolem roku 1500.

Zámek Horažďovice na Šumavě

Zámek v Horažďovicích stojí na místě gotické tvrze. Gotický hrad byl v 15. století přestavěn na renesanční zámek. Z této přestavby se nám zachoval malý vnitřní dvůr s arkádami a freskovou výzdobou a dvoupatrová věž zámku.

K prameni u Nesvačil vede cesta s výhledy na Karlštejn i malé lesní zoo

Obora v Litni, kde přímo od silnice můžeme sledovat početné stádo vysoké zvěře, a pramen u Nesvačil jsou hlavními cíli cesty Českým krasem, na niž vás zveme.

Hořovice - zámecký park se sochami M. B. Brauna

Prohlídku zámku Hořovice zcela jistě obohatí procházka parkem se sochami z dílny M. B. Brauna a pozoruhodnou sochařsky vyzdobenou Sluneční bránou. Park v přírodně krajinářském stylu má bohatou kolekci domácích i zahraničních dřevin.

Apartmánový dům Stará pošta v Hartmanicích

Čtyři apartmány (vhodné jak pro jednotlivé rodiny tak i celý dům k pronájmu pro až 16 osob) v původní architektuře na náměstí horského městečka Hartmanice na Šumavě, které nabízí veškerý civilizační komfort.

Osada Dobrá Voda u Hartmanic

Ves Dobrá Voda leží asi 3 km jihozápadně od Hartmanic na hranicích NP Šumava v okrese Klatovy. V okolí Dobré Vody jsou pozůstatky několika důlních děl připomínající bývalou těžbu zlata.