🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Tajemný Bacín zve do nejvyšších míst Českého krasu

Nejvyšším vrchem na území CHKO Český kras je Bacín se svými 499 metry nadmořské výšky. Nachází se nad Vinařicemi, zhruba čtyři kilometry jihovýchodně od Koněprus a sedm kilometrů jižně od Berouna. Právě tato kóta (ovšem nejen ona) je cílem výpravy, jež právě začíná.

Slovenka na zámku

Kousek od Labe, zhruba mezi Nymburkem a Mladou Boleslaví, je kraj plný zázraků a tajuplných míst, z jejichž jmen dýchají starobylé legendy a keltská mystika. Je tu Vlčí jáma, Bludník a Bojiště, Cikán, Židovka a Spálený les. A také zámky Mcely a Loučeň, kde můžete spát v postelích s nebesy...

Muzeum Vladimíra Preclíka v Bechyni

Muzeum Vladimíra Preclíka vzniklo v bývalé zámecké sýpce v zámeckém parku v roce 1998. Pozdně gotická budova s překrásnými ukázkami tesařského umění nabízí rozsáhlé expozice v pěti podlažích.

Landauer, jenž vozil císařovnu Sisi, zahájí s hulánskou jízdou sezónu Muzea kočárů

Muzeum historických kočárů se chystá na turistickou sezónu. Otevře ji ve velkém stylu, spanilou jízdou kočáru Landauer, který za doprovodu hulánské jízdy projede jedenácti obcemi a otevře kulturní nabídkou. Jízda se vydá z domovských Čech pod Kosířem 30. března.

Polárium - sauna naruby

Máte chuť vyzkoušet si něco nového? Polárium je mimořádný zážitek (pobyt v -150°C) je prospěšný pro vaše zdraví.

Kroužky a kurzy v Mozaice

V našem volnočasovém centru nabízímé široké spektrum kroužků a kurzů pro děti i dospělé.

Farma Blaník láká na velikonoční výšlap na legendární horu

Už od Zeleného čtvrtka 28. března až do Velikonočního pondělí 1. dubna je naplánovaný velikonoční program pro návštěvníky Farmy Blaník na Benešovsku. Vše je tradičně připraveno obzvláště pro rodiny s dětmi. Na ně tady čeká kromě opravdového velikonočního beránka také vynášení Morany, pletení pomlázek, barvení vajíček a další program.

Zámek v Litomyšli vstoupí na Velký pátek do nové návštěvnické sezóny

Státní zámek Litomyšl se chystá na vstup do nové návštěvnické sezóny - odstartuje ji na Velký pátek 29. března.

Kuřata - skalní městečko na vrcholu Slepice

Zeptejte se někoho, kde leží Slepičí hory a v lepším případě bude přemýšlet, ve kterém státě by to mohlo být. V tom horším si bude myslet, že si z něj tropíte blázny. A jen opravdu skalní turisté nebo odborníci na vlastivědu bez zaváhání odpoví.

Kamenná kašna a výstražný bezdový kámen v Kaplicích

O kamenném sloupu kašny se traduje, že to býval pranýř. Kašna byla postavena roku 1646. Na cestě směrem na České Budějovice, před prudkým klesáním cesty sloužil výstražní brzdový kámenjako výstraha pro formany a vozky.

Zámek Janovice v Rýmařově

Renesanční zámek Janovice se nachází v Rýmařově - místní části Janovice. Pro veřejnost se zámek otevřel až roku 2012. Zatím převážně prázdné interiéry zdobí nevšední dřevěné stropy, ale také třeba zcela unikátní vestavěné dřevěné záchody. Úžasná je i věž nebo rytířský sál.

Blanský les

Na jihu Čech, v šumavském podhůří, severně od města Český Krumlov, se nachází přírodně velmi zachovalé území, nazývané Blanský les.

Expozice historických předmětů Bystřická izba

V prostorách informačního centra Bystřice nad Olší si můžete prohlédnout stálou výstavu historických exponátů.

Přírodní park Novohradské hory

Téměř nedotčený kraj rozlehlých lesů, sluncem prozářených luk, šumějících potoků a hladin rybníků zrcadlících kouzelné západy slunce. Svérázné a málo známé hory na jihu Čech protkané spletí cest a cestiček, které spojují malebné vesnice, nebo vedou jen tak od nikud nikam.

Ranč U Zelené sedmy - pobyt s koňmi nedaleko Jihlavy

Areál ranče se nachází v samém srdci Vysočiny, cca 5 km od Jihlavy. Díky okolní přírodě můžeme klientům nabídnout krásné vyjížďky do přírody.

Hospodářský dvůr Bohuslavice - kompletní jezdecké služby

Areál uprostřed malebné vesničky Bohuslavice je zařízen pro odpočinkovou i aktivní dovolenou. S rodinou či přáteli zde můžete zažít příjemné chvíle ve členité krajině Vysočiny. Nabízíme stylové ubytování v hotelu, kompletní jezdecké a vozatajské služby, včetně ustájení soukromých koní.

Olomoucká Veteran arena vystaví velkou kolekci historických radiopřijímačů

Na 600 historických exponátů amerických a evropských radiopřijímačů a gramofonů, které byly zapůjčeny ze soukromých sbírek, bude poprvé v tomto rozsahu vystaveno v České republice. Lidé je budou moci spatřit už od příštího týdne v olomoucké Veteran areně.

Farma Ztracenka – relaxace formou práce na farmě

Pojďte si vyzkoušet, jaké je to být farmářem, a zažijte nezapomenutelné chvíle v krásném prostředí Posázaví. Zhruba v polovině cesty na trase Poříčí n. Sázavou – Čerčany na začátku staré trampské osady nazvané Ztracená stopa se nachází nově vybudovaná chata zvaná Ztracenka.

Klokočkův mlýn – odpočinek pod bájnou horou Blaník

Klokočkův mlýn leží na samotě pod bájnou horou Blaník. Místo je jako stvořené pro manažerská setkání, tak i pro zdokonalování produktivních týmů v rámci školení a teambuildingových akcí.

Farma Hedecko - rodinná farma nedaleko Rakovníka

Farma Hedecko se nachází u obce Břežany v krásné přírodě 17 km od Rakovníka směrem na Kralovice. Nabízí ubytovací služby a řadu příležitostí k příjemnému strávení dovolené na venkově. Pobyt je vhodný zejména pro rodiny s dětmi.

Dvůr Svržno – jezdectví či pobyty u koní

Hřebčín Svržno byl součástí hřebčína Hostouň, založeného v roce 1915 rodinou Trauttmansdorffů. Po vzniku republiky byl vojenským hřebčínem sloužícím pro odchov koní pro finanční stráž. Chov koní se zde udržel i po 2.sv. Válce. Nabízíme možnost pastevního odchovu, výuky ježdění či pobytu u koní.

Jezdecká škola v areálu Barochov

Přijeďte se povozit na koních do jezdecké školy Areálu Barochov. Nabízíme jak individuální, tak skupinové lekce výuky jízdy na koni.

Rodinné & Mateřské centrum Jonáš Podbořany

Zábavné cvičení pro děti ve věku 1 - 3let (v doprovodu rodičů, kteří nám při cvičení pomáhají).

Půjčovna lodí Berounka

Na řeku Berounku zapůjčíme potřebnou výbavu a zajistíme dopravu veškerého materiálu i osob. Kauci na zapůjčený materiál nevybíráme. Cena za zapůjčení lodě již od 190 Kč/1den. Bezplatné parkování v areálu půjčovny.

Ranč v údolí - westernové vyjížďky na koních do přírody

Ranč v údolí se nachází nedaleko města Stříbra v lesích u vesničky Svojšín a Ostrovce. Klidné a krásné místo v údolí řeky Mže bez blízké civilizace ve vás zanechá nezapomenutelný romantický zážitek. Naším cílem je malý westernový ranč s osobním přístupem k našim hostům.

Farma Olšovka – statek s krásou huculských koní

Farma Olšovka se nachází přibližně 35 km jižně od Plzně, v nádherné krajině s výhledem na Šumavu. Statek, jehož historie sahá do počátku 17 soletí, je v současné době provozován jako rodinná farma se zaměřením na chov huculských koní, masného skotu, ovcí a vodní a hrabavé drůbeže.

Vinařství Tomanovi v Moravské Nové Vsi

Vinařství nabízí víkendové, týdenní ubytování spojené s degustací vína ve vinařské vesnici Moravská Nová Ves, na jihu Moravy mezi městy Břeclav a Hodonín.

Ranč Na konci světa

Ranč s příhodným názvem Na konci světa se nachází na samém okraji Boskovic v těsné blízkosti zdejších lesů. Ranč a příjemná hospůdka přímo sousedí s areálem vodárny.

Chráněná krajinná oblast Beskydy

CHKO Beskydy je svou rozlohou 1 160 km² největší chráněnou krajinnou oblastí v České republice. Naleznete zde původní pralesovité porosty, horské louky s výskytem vzácných karpatských rostlin a živočichů i unikátní pseudokrasové jevy.

Perníková chaloupka s tisícovkou perníků a prstovým tlustoměrem stojí u Pardubic

V budově bývalého Loveckého zámečku z roku 1882 v Rábech u Pardubic se skrývá nejedno překvapení. Před deseti lety zde bylo otevřeno Muzeum perníku a pohádek Perníková chaloupka. Po celý rok nabízí jedinečný a velmi pestrý program pro všechny generace návštěvníků.

Farma Mošna - samota uprostřed šumavských lesů

Příroda, klid, relaxace, ubytování na farmě na samotě... To všechno a mnohem víc nabízí biofarma Mošna s možností ubytování v nově restaurovaných apartmánech s vlastními kuchyňkami. Okolní příroda láká k pěším i cyklistickým výletům.

Statek Výštice – místo, kde vám bude dobře

Na samotě mezi Týnem nad Vltavou a Hlubokou nad Vltavou na kraji lesa se nachází statek Výštice. Statek je vhodný pro pořádání vzdělávacích a zážitkových akcí, seminářů, adaptačních kursů, škol v přírodě, letních táborů i pro soukromé akce.

Židovská synagoga v Žatci

Jednou z významných památek v Žatci je i židovská synagoga v Dlouhé ulici, pár minut chůze od náměstí Svobody v historickém centru města. Jedná se o druhou největší stavbu svého druhu v Čechách.

Zpívající fontána na Masarykově náměstí v Hodoníně

Město Hodonín se pyšní neobvyklou zpívající fontánou před místní radnicí. Celá fontána je řízena počítačem, což umožňuje vytvářet zajímavé střikové a vířivé kombinace včetně barevných, světelných efektů a synchronizace s reprodukovanou hudbou.

Házmburk hraje prim mezi zříceninami českých hradů

Mohutné kužely vyhaslých sopek Českého středohoří trčící osamoceně v severozápadní oblasti republiky jsou výjimečnou scenérii. Nade všemi trčí ostrý vrch Milešovky, rozhodně však zaujme Házmburk se zříceninou gotického hradu. Svým položením na vrcholu kopce připomíná Bezděz.

Vranovská přehrada - Moravský Jadran nedaleko Vranova nad Dyjí

Třicet kilometrů dlouhá jihomoravská nádrž s čistou a teplou vodou se nachází v překrásném údolí pod hrdým barokním zámkem Vranovem nad Dyjí poskytuje výborné podmínky pro koupání a vodní sporty. Kvalita vody ve Vranovské přehradě patří k těm nejlepším v České republice.

Chata Bečva - dovolená v Beskydech

Chata se nachází v krásném prostředí Beskyd, 2 km od centra obce Horní Bečva v nadmořské výšce 550 m. N. M., 15 km od Rožnova pod Radhoštěm.

Kostel sv. Markéty ve Znojmě - Příměticích

Kostel sv. Markéty stojí na svém místě již od 1. čtvrtiny 13. století. Ze středověké stavby se dochovalo gotické kněžiště kostela. Roku 1730 byla na jižní straně zbudována kaple sv. Barbory. V 19. stol. Byla na jižní straně presbytáře přistavěna sakristie s oratoří.

Kam o víkendu s dětmi: Za keltskými hrátkami s čerty a na jarmark zdobit kraslice

Sezónu plesů a maškarních bálů pomalu střídají jarmarky, veletrhy a vítání jara. Více o velikonočních tradicích můžete přiučit své ratolesti například v Chebu či Pardubicích. Nevšedním zážitkem jistě bude výlet do hlubin podmořského světa v Tachově.

Eat Art Gallery Mikulov

Uprostřed inspirujícího a historického centra Mikulova, v klidné souběžné Kapucínské uličce s Náměstím, se spojuje požitek z umění, gurmánství i vína. V nově zrenovovaném objektu se nachází výstavní a požitková galerie pro všechny smysly, atrium, vinný sklep a pension.

Solná štola - solná jeskyně Hodonín

Ideální místo pro relaxaci, ale také pro celkové ozdravení těla, především dýchacích cest a kůže. Do prostoru štoly bylo umístěno 20 t soli z v polské Bochni. Mikroklima je mimořádně intenzivní a připomíná přímořské oblasti.

Stará radnice v Havlíčkově Brodě s kostrou Hnáta

Na jižní straně malebného havlíčkobrodského náměstí stojí renesanční stavba, která svou současnou podobu získala po požáru v roce 1662. Svým honosným renesančním štítem i vížkou s hodinami dokazuje bohatství města a právě zde se také nachází tzv. Brodská smrt - kostra zrádného hlásného Hnáta.

Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod - expozice Karla Havlíčka

V Havlíčkově domě s kamenným arkýřem a věžičkou v horní části náměstí, se nachází Muzeum Vysočiny se stálou expozicí o Karlu Havlíčku Borovském s osobními památkami na spisovatele i jeho rodinu.

Národní přírodní rezervace Žofínský prales

Národní přírodní rezervace Žofínský prales je nejstarší rezervací nejen u nás, ale i ve střední Evropě. Ochrana obou pralesů byla prohlášena majitelem panství Nové Hrady, hrabětem Jiřím Františkem Augustem Buquoyem, již 28. srpna 1838.

Ve znamení Napoleona a Casanovy se ponese letošní sezóna na zámku Duchcov

Správa zámku v Duchcově připravuje pro návštěvníky spoustu akcí plných zábavy i poučení. V letošní programové nabídce zámku naleznete kromě tradičních a osvědčených akcí i několik novinek, zaměřených pro malé i velké. Bude se snít, vzpomínat i omlazovat.

Smrt Hanče a Vrbaty: opojení horami, či bezděčná vražda?

V Jilemnici slunce prohřívá roubený dům, do kterého se před sto lety nevrátil lyžař Bohumil Hanč. V nedaleké Mříčné, kde tehdy marně čekali na Václava Vrbatu, už také voní jaro. Na hřebenech Krkonoš se jako vždy zima urputně drží. Pár dnů před stoletým výročím lyžařské tragédie sedí v jičínském domku Blahoslav Vrbata a tvrdí: "Děda byl přesvědčen, že Hanč musel dostat nějaký oblbovák na tlumení výkonu. Nechtěli ho zabít, ale zpomalit."..

Slunečná kavárna v Srní – ochutnejte nejchutnější domácí marmelády

Obec Srní leží v krásné přírodě Šumavského národního parku. Velké vyžití v létě ocení cyklisté a pěší, v zimě pak běžkaři. A pokud nechcete vůbec sportovat, stačí posedět a popovídat si ve Slunečné kavárně nad šálkem kávy třeba s výborným domácím dortem, nebo si zakoupit domácí marmeládu.

Šlapací káry v Pardubicích

Víkendová půjčovna šlapacích kár v parku Na Špici.

Hodovna Na Kolíbce Pelhřimov

Restaurace Hodovna Na Kolíbce se nachází poblíž historického centra Pelhřimova, vedle městské brány "Kolíbka", odkud pochází také název restaurace.

Muzeum přírody Český ráj

Ve stálé expozici Muzea přírody v Prachově se seznámíte s přírodou a historií Českého ráje, zejména Prachovských skal. V zahradě muzea poznáte dřeviny a byliny Českého ráje a volně žijící živočichy ve venkovních teráriích a výbězích.