🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Bývalý augustiniánský klášter v Pivoni

Bývalý augustiniánský klášter se nachází v obci Pivoň přibližně 5 km jihozápadním směrem od Poběžovic. Nejzajímavější částí kláštera je presbytář jednolodního kostela Zvěstování Panny Marie, jenž je datován do období vzniku kláštera tedy poloviny 13. století.

Apartmán Lipno

Apartmán Lipno se nachází v obci Loučovice pod přehradní nádrží Lipno. Počátek osady Loučovice se datuje do první poloviny 14. století, kdy je již osada vedena jako majetek kláštera ve Vyšším Brodě.

Zřícenina gotického kostela sv. Mikuláše v Poběžovicích

Kostel je zdaleka viditelnou dominantou celého kraje, přestože jsou jeho dochované zbytky v havarijním stavu. Založení kostela je v současné době odborníky přisuzováno klášteru v blízké Pivoni.

Řeka Oslava - oblíbená řeka Českomoravské vrchoviny

Jednou z nejvýznamnějších řek Českomoravské vrchoviny je řeka Oslava, která na svém toku vytváří několik krajinářsky velmi hodnotných úseků. Je vyhledávaná kvůli krásné přírodě, která se zachovala díky těžké dostupnosti údolí zaříznutého hluboko ve skalách a kopcích.

Řeka Rokytná - pravostranný přítok Jihlavy

Jedním z pravostranných přítoků řeky Jihlavy je řeka Rokytná. Délka jejího je činí 88,2 km. Řeka má množství jezů většinou nesjízdných a ve střední části pak protéká CHKO Rokytná.

Rozvaliny hradů Sokolčí a Pořešín

Staveništěm hradu Pořešín se stal konec skalnaté klesající ostrožny ležící v nadmořské výšce 533 m. N. M. Jihovýchodně od stejnojmenné vsi. Sokolčí stával u obce Děkanské Skaliny na ostrohu nad údolím Černého potoka.

Poutní místo Svatý kámen

Původ poutního místa Svatý Kámen sahá až do první poloviny 16. století, kdy se objevily legendy, vážící se k balvanu, rozdělenému na dvě části, ležícímu nedaleko Rychnova nad Malší.

Hrad Louzek

Hrad Louzek byl vystavěn asi na přelomu 13. a 14. století na ostrohu mezi řekou Malší a potokem, kdysi zvaným Katzbach, na ochranu staré zemské stezky vedoucí z Budějovic do Rakous.

Řeka Radbuza - pro milovníky klidu a pohody

Klidná řeka s množstvím starých jezů, které nejsou udržovány. Většinou se začíná sjíždění řeky v Horšovském Týnu a končí v Plzni. Nejhorší je poslední jez v Plzni, který se musí přenášet v délce 1 km. Řeka je vhodná pro vodáky začátečníky.

Řeka Jihlava - od Jihlávky až k Novým Mlýnům

Řeka Jihlava, která ústí do střední nádrže vodního díla Nové Mlýny, pramení na Českomoravské vysočině u obce Jihlávka v kopcovitém terénu s výškou cca. 760 m n.m. Řeka je vhodná také pro vodáky.

Solárium Caffe Bar v Chropyni

V případě, že se vypravíte s přáteli či rodinou do Solária Caffe Baru v Chropyni relaxovat do solária, nemusíte se obávat, že se ostatní budou nudit. Posedět zde mohou u poháru či znamenité kávy v caffe baru.

Tereziánská zbrojnice v Olomouci

Čtyřkřídlá jednopatrová budova je typickou ukázkou tereziánské vojenské architektury. Byla vystavěna za Marie Terezie v letech 1771-1778, naproti vchodu arcibiskupské rezidence, aby dle pověsti bránila slavostním výjezdům arcibiskupa, kterého panovnice neměla v oblibě.

Pražský přívoz P5 Smíchov - Císařská louka - Výtoň

Sezonní přívoz spojuje severní cíp ostrova Císařská louka s oběma vltavskými břehy. Využijte aktraktivní spojení přes řeku Vltavu a udělejte si pěkný výlet. V roce 2013 je přívoz v provozu od 30. března do 28. října.

Některé středočeské lesy se změní v lesoparky

Lesy v okolí některých středočeských měst se postupně mění na lesoparky a umlká v nich těžba. To je třeba případ Příbrami nebo Říčan u Prahy. Zástupci radnic chtějí zvýšit rekreační využití lesů, které jsou už nyní častým místem procházek. V budoucnu by turistickým účelům měly sloužit ještě více.

Pražský přívoz P3 Lihovar - Veslařský ostrov

Přívoz s celoročním provozem nabízí atraktivní spojení oblasti Podolí a Zlíchova, a to včetně výhodných návazností linek pozemní dopravy v zastávkách Lihovar a Dvorce.

Zámek Sloupno u Nového Bydžova

Zámek Sloupno je významnou stavbou nacházející se ve stejnojmenné obci nedaleko Nového Bydžova v Královéhradeckém kraji.

Muzeum motocyklů Pavlíkov u Rakovníka - moto veterán

Ivo Šarlingr si ke svým šedesátinám splnil sen z dětství a v Pavlíkově u Rakovníka otevřel muzeum pro všechny milovníky rychlých kol. Uvidíte motorku, na níž jezdili medvědi ve filmu Šest medvědů s Cibulkou, nebo pozlacené motorky, jež se za totality vyráběly pro Vatikán.

Přírodní koupaliště Velká Laguna v Přerově

Zóna Lagun se nachází v těsné blízkosti řeky Bečvy a národní přírodní rezervace Žebračka. Jedná se o klidovou oblast s rekreační funkcí s úzkou návazností na regenerovaný městský park Michalov.

Muzeum města Dobříš

Součástí expozice jsou unikátní keramické modely staré Dobříše, které z dobříšské hlíny vytváří Josef Tichý a Tomáš Wilda. Za pozornost stojí především velký model dobříšského náměstí.

Návrší Chlum u Dobrušky s pozůstatky z doby bronzové

Oblast kolem Dobrušky je osídlena již od doby bronzové. Dokazují to zejména zbytky lužického hradiště na návrší lesa Chlumu nad osadou Podchlumí a mohylová žárová pohřebiště na Chlumu směrem k Semechnicím a v lese Halíně u Běstvin.

Pomník selského povstání v parku u Chlumce nad Cidlinou

Na památku porážky selského povstání v roce 1775 byla v roce 1938 u příležitosti 90. výročí zrušení roboty vytvořena východně od Chlumce nad Cidlinou na malém návrší řečeném Skalka stojící socha rebela.

Anglický park v Chlumci nad Cidlinou - park s francouzskou zahradou a oranžerií

V okolí zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou najdete park, který byl založen stejně jako zámek v letech 1721–23 podle projektu barokního architekta Giovanniho Santiniho-Aichela. Zahrada byla nejdříve koncipována jako barokní, až později byla proměněna na krajinářský park.

Kavárna Sokolovna v Hranicích na Moravě

Hledáte prostory pro oslavu narozenin, svatby či jiné speciální příležitosti? Potřebujete ubytování v Hranicích na Moravě? Využijte služeb TJ Sokol Hranice.

Národní přírodní rezervace Hůrka v oblasti Hranického krasu

Součástí tzv. Hranického krasu je národní přírodní rezervace Hůrka s rozlohou 37,45 ha. Jedná se o největší hranické zvláště chráněné území, které leží na pravé straně řeky Bečvy na posledních výběžcích Moravskoslezských Beskyd.

V Jeseníkách se stále lyžuje. Leží tam přes metr sněhu

V Jeseníkách v sobotu rozjely vleky v několika lyžařských střediscích. Návštěvníky lákají na dostatek sněhu, na horách ho v nejvyšších polohách leží až 120 centimetrů. K nejvýše položenému středisku na Ovčárně, která je v provozu i přes týden, se v prvním víkendovém dnu připojila střediska v Karlově, Koutech, Dolní Moravě a na Červenohorském sedle. Pro některé z nich je to už poslední lyžařský víkend.

Kostel sv. Kateřiny v Hartmanicích

Dominantu obce Hartmanice tvoří pozdně gotický kostel svaté Kateřiny z 15. století, upravovaný v 16. století, pozdější barokní úpravy byly provedeny v 18. století.

Šumavský šperk neboli hrad Kašperk

Strohá silueta na hřebeni jako by cenila dva ostré zuby. Na značně strmém ostrohu neměl nepřítel moc šancí se ke kašperskému hradu přiblížit. Pokud to nebyl Anděl Páně, zdařilá pohádka se tu natáčela. Přestože je to k hradní fortně od parkoviště dost daleko, návštěvníků potkáte cestou požehnaně.

Naučná stezka Buquoyská krajina

Smyslem naučné stezky je připomenout obyvatelům i návštěvníkům Nových Hradů historii a význam jak dochovaných architektonických a krajinných památek, včetně tehdejších obyvatel či správců dotyčných objektů.

Rozhledna na Šibeničním vrchu nad Horšovským Týnem

Nedaleko města Horšovský Týn na Šibeničním vrchu, kde bývalo poutní a výletní místo, byla v roce 2010 vybudována rozhledna. Dřevěná hranolová věž vysoká 21,5 metru poskytuje dokonalý výhled na město, jeho okolí a pásmo Šumavy a Českého lesa.

Lačnovské šafrány definitivně přinášejí jaro i zvou na jižní Valašsko

Louky v okolí valašské obce Lačnova jsou jedním z mála míst v ČR, kde pravidelně na jaře vykvétají vzácné šafrány bělokvěté. Letošní zima čas jejich rozkvětu pořádně přibrzdila, ale je tu dobrá zpráva - první květy šafránu jsou tu.

Zámecký park Horšovský Týn

Svou rozlohou vzácných dřevin patří zámecký park v Horšovském Týnu k nejvýznamnějším parkům v západních Čechách. Romantická zákoutí přírodně krajinářského parku dotváří a oživuje několik staveb.

Čistá - Důl Jeroným

Historický důl Jeroným se nachází v okrese Sokolov, kat. Území Rovná. V minulosti spadal do katastrálního území dnes již neexistujícího královského horního města Čistá.

Becherplatz - Karlovy Vary jako před dvěma sty léty

Přestavbou bývalé 170 let staré továrny Becherovky vznikl v samém centru Karlových Varů jedinečný turistický prostor. Svým vzhledem navozuje atmosféru starobylého náměstí z 19. století, kde si můžete u dobré kávy odpočinout.

Vyhlídková věž kostela sv. Petra a Pavla Horšovský Týn

Věž kostela sv. Petra a Pavla, na náměstí v Horšovském Týně, je vysoká 38 m a umožňuje návštěvníkům po vystoupení 98 schodů překrásnou vyhlídku po okolním kraji.

Horská Salaš Ryžovna

Na místě bývalého Lenhartova hostince stojí přímo na křižovatce zbrusu nový stylový objekt, horská salaš Rýžovna. Uvnitř kamenné budovy naleznete restauraci, penzion a výrobnu sýrů. Menší příjemná a útulná restaurace pojme asi 40 hostů.

Naučná stezka Krajinou Rudolfa II.

Společný projekt tří měst – naučná stezka, která představuje Rudolfa II. Z poněkud méně známého úhlu pohledu jako milovníka zahrad, lesů a lovů. Na stezce půjdete po stopách nejen samotného císaře, ale i jeho předchůdců a následovníků, kteří svými počiny dotvářeli krajinu mezi Labem a Jizerou.

Zřícenina hradu Dražice

Zřícenina hradu Dražice z 13. století se nachází nedaleko Benátek na Jizerou na okraji sjejnojmenné vsi. Nejznámějším vlastníkem hradu byl poslední pražský biskup Jan IV. Z Dražic. Do dnešní doby se z kdysi významného hradu dochovaly zbytky zdí dvou hradních paláců a hradní kaple.

Sušická pavučina - nejkrásnější procházky po Sušici a okolí

Sušická pavučina je síť 20 km pěších stezek a hippostezek v okolí Sušice, která vám představí město ze všech směrů - jako město královské s bohatou historií a celou řadou kulturních památek i jako město moderní a krásné architektury 20.století.

Areál lesních her ve Stožci

Areál lesních her je vlastně zážitková naučná stezka, která kromě poznatků nabízí také zábavu, při které se přítomní například stanou na chvíli datlem, budou překonávat různé překážky nebo se zaposlouchají do zvuků lesa.

Vrchol Vysoký Ostrý s vyhlídkou

Jednou z dominant Ústí nad Labem tvoří vrch Vysoký Ostrý, ze kterého je jeden z nejhezčích výhledů v Českém středohoří.

Vaňovský vodopád - nejvyšší vodopád v Českém středohoří

Vaňovský vodopád na Podlešínském potoce je jednen z nejvyšších a také nejznámější vodopád Českého středohoří. Návštěva tohoto 12 metrů vysokého vodopádu je mimořádně působivým zážitkem zejména v jarních měsících.

Národní přírodní památka Vrkoč

Národní přírodní památka Vrkoč leží v chráněné krajinné oblasti České středohoří. Vrkoč je skalnatý hřeben z olivinického čediče spadající k Labi u Vaňova, jehož odlučné sloupce jsou uspořádány vějířovitě.

Juliova naučná stezka Větruše - Vrkoč

Stezka, kdysi pojmenovaná Juliova, má svoji dlouhou historii. Téměř před sto lety ji zřídil ústecký Horský spolek za pomoci vojáků, kteří se zde v rámci vojenského cvičení připravovali do bojů v 1. světové válce.

Naučná stezka Blatenský vrch - Vlčí jámy

Naučná stezka seznamuje s okolím starého hornického města Horní Blatná v Krušných horách. Provede vás územím jam a propadlin, s podzemím protkaným sítí šachet a štol. Navštívíte umělé vodní dílo Blatenský příkop a vrchol Blatenského vrchu s rozhlednou.

Koliba U Medvěda v Horní Blatné

Koliba nabízí prostorné stylové apartmány a jednotlivé pokoje s vlastní­m sociální­m zaří­zení­m. Celoroční­ provoz restaurace s domácí kuchyní a příjemné prostředí­ vytváří­ celkovou horskou pohodu a dýchá klidem.

Expozice těžby cínu Horní Blatná

Stálá expozice je věnována dějinám těžby a zpracování cínové rudy v okolí krušnohorských městeček Horní Blatné a Božího Daru.

Kostel sv. Vavřince v Horní Blatné

Původní pozdně gotický kostel sv. Vavřince byl postaven v roce 1493 na náměstí uprostřed horského městečka Horní Blatná. Uvnitř je jednotný široký prostor kostela kryt malovaným prkenným stropem se štukovými zrcadly.

Městské opevnění v Horažďovicích

Město Horažďovice bylo obehnáno hradbami již v polovině 13. století. Vstup do města umožňovaly tři brány a jedna branka. Z hradeb se dochovala východní strana s poloválcovou věží, v severovýchodním ohybu dvojboce uzavřená bašta.

Kam o víkendu s dětmi: S dcerami za historickou módou, se syny na tobogán

Tento víkend zavede rodiny do divadelních sálů i na sportovní akce. Jednou z nich je pražský závod v jízdě na tobogánu. Prostor ale zbude tradičně i pro fantazii a vzdělání. Na zámku Děčín se bude na malé návštěvníky těšit Černý rytíř, v Liberci čekají děti IQ překážky.

Tipy na víkend: Skočte do bazénu bez plavek, na výstavy či ukázku zbraní

S přibývajícími stupni na venkovním teploměru se rozmáhají venkovní akce v areálech hradů, zámků i na náměstích měst. Tento víkend čekají milovníky vín další degustační příležitosti, stejně tak se ale nebudou nudit ani fandové umění či filmu. Specialitou je další večer určený naháčům ve Valašském Meziříčí.