🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Památník Františka Kupky v Dobrušce

Památník Františka Kupky v Dobrušce byl návržen a realizován sochařem Zdeňkem Kolářským. František Kupka vyrůstal a dospíval v Dobrušce v letech 1872 – 1889 a zde také vznikaly jeho první výtvarné pokusy.

Naučná stezka Hluboká – stezka zámeckým parkem

Od poloviny dubna 2013 je v zámeckém parku v Hluboké nad Vltavou otevřena nová naučná stezka. Stezka má deset zastavení, na kterých se návštěvníci dozvědí zajímavosti z historie a současnosti krajinářského parku i kulturní krajiny Hlubocka.

Vodní mlýn ve Slupi se otevře na jeden den návštěvníkům

Přestože v jihomoravské obci Slup ještě leží sníh, Technické muzeum v Brně zde chystá na sobotu 6. dubna akci s názvem Jaro na mlýně. Je určena pro širokou veřejnost, zejména pro rodiny s dětmi, pro které jsou připravena soutěžní stanoviště.

Dětské Hřiště Olymp Dubňany

Dětské hřiště vhodné pro děti od 1 roku do 15 let. Skluzavky, tobogán, průlezky, balónkové hřiště, labyrint, občerstvení. 300m² temperované plochy 20-21°C. Kavárna, WiFi připojenízdarma.

Galerie Sladovna Žatec

Galerie moderního umění nacházející se v unikátní historické budově bývalé Sladovny, která je nejstarší v Evropě.

Ájurvédské rodinné lázně v Borku pod Troskami v Českém ráji

Jsme jedno z prvních ájurvédských pobytových center s celoročním provozem od r. 2008 a účelově vybaveným k praktikování masáží, procedur, cvičení, meditací a stravování dle principů ájurvédské medicíny pro regeneraci těla i mysli s individuálním zaměřením na každého klienta.

Sloupský vyhlídkový okruh

Čtyři kilometry dlouhý pěší okruh vás povede po nejkrásnějších sloupských skalních vyhlídkách.

Samuelova jeskyně ve Sloupu v Čechách

Samuelova jeskyně je skromné obydlí poustevníka, uměle vyhloubené v pískovcovém skalním masivu, vyčnívajícím z nevelkého návrší nad jižním okrajem Sloupu v Čechách.

Kemp Koupaliště Sloup v Čechách u Radvaneckého rybníka

Kemp Koupaliště ve Sloupu v Čechách leží na břehu Radvaneckého rybníka. Oblíbené rekreační místo slouží turistům již od roku 1905. Ubytovat se zde můžete jak ve vlastním stanu, tak také v chatičkách.

Vltavská cyklostezka - ze Šumavy k Mělníku

Nadregionální dálková trasa sleduje tok řeky Vltavy od pramene až po soutok s Labem. Linie je vedena z Kvildy na Vyšší Brod, Český Krumlov, České Budějovice, Týn nad Vltavou, Orlík nad Vltavou a Štěchovice do Prahy a dál přes Kralupy nad Vltavou do Mělníka.

Toulky Brnem vedou i pod zemí - do druhé největší evropské kostnice

Návštěvníci Brna, ale i obyvatelé města si neuvědomují, co se často skrývá pod povrchem ulic, parků, náměstí a budov, především v historické části města. Jedním z takových prostorů je okolí Jakubského kostela, který již ve 13. století obklopoval hřbitov.

Ostravský důl letos poprvé uvítal turisty

Návštěvnická sezóna začala během uplynulého víkendu, a to navzdory silnému sněžení, nejen na většině hradů a zámků. Poprvé se pro veřejnost otevřely brány ostravského Dolu Michal, který je součástí seznamu národních kulturních památek a který patří k nejpozoruhodnějším svědkům hornické historie ve střední Evropě.

Z hokejky mě brní ruce

Letošní extraligová sezona sice byla pro pardubické hokejisty propadákem, v devadesátileté historii zdejšího klubu je to ale jen malá kaňka na kráse. Výstava v pardubickém zámku, která toto výročí připomíná, potěší nejen fanoušky "perníkářů" - vždyť tady hrávaly ty největší osobnosti českého hokeje...

Koupaliště Chlumec nad Cidlinou

Na soutoku řek Cidliny a Bystřice najdete areál městského koupaliště Chlumec nad Cidlinou, které nabízí nejen koupání, ale i možnost ubytování v kempu a chatkách a stravování v restauraci. Městské koupaliště prošlo v roce 2010 velkou rekonstrukcí.

Motomuzeum Borek pod Troskami

V muzeu se nachází unikátní sbírka 80 historických motocyklů, které se vyráběly a brázdily v hojném počtu české i světové silnice v 30.-70. letech minulého století.

Lom Mexiko nedaleko Mořiny

Lom Mexiko byl prvním lomem, který byl byl v této oblasti otevřen. Je užší a hlubší než Malá Amerika, jeho délka je asi 300 metrů, šířka 100 m a hloubka rovných 80 m.

Židovský hřbitov v Dobrušce

Místem posledního odpočinku dobrušských Židů byl židovský hřbitov na konci dnešních ulic Křovické a Javorové. Své hřbitovy nazývali Židé poeticky "zahrada mrtvých". Na dobrušském hřbitově se pohřbívalo až do osudného roku 1942.

Vápencový lom Malá Amerika

Malá Amerika se nachází nedaleko od hradu Karlštejna. Lom vznikl těžbou vápencového kamene na konci 19. století. Voda v jezeře je tak průzračná a čistá, že v ní žijí přísně chrárnění raci.

Bubovické vodopády v NPR Karlštejnsko

Vodopády na Bubovickém potoce patří k nejkrásnějším místům na Karlštejnsku. Jsou tvořeny až dvoumetrovými vápencovými schody pokrytými mechem a řasami. Vodopády jsou dobře přístupné po turistické značce z vesnice Srbsko.

Posázavská stezka - česká trempská klasika

Naučná stezka prochází údolím řeky Sázavy a po svazích vrchu Medník. Začíná i končí na železniční zastávce Petrov u Prahy. Seznámíte se na ní nejen s přírodními poměry, ale také o stavbě železniční trati Posázavského pacifiku, řece Sázavě, vodáctví a historii trampingu.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mariánských Lázních

Kostel byl postaven v letech 1844–1848 v historizujícím novobyzantském slohu. Plán baziliky, vztyčené v místech zděné kaple Narození Panny Marie z roku 1820, vypracoval arch. Johann Gottfried Gutensohn z bavorského Mnichova.

Rabyňská vyhlídka - pohled na Slapskou přehradu očima ptáků

Jedním z nejkrásnějších pohledů na Slapskou přehradu se můžete pokochat nedaleko obce Nová Rabyně. Vyhlídka je dobře známá cyklistům i motoristům - je snadno dostupná, stojí při silnici na Nebřich a v letní sezóně se zde nachází také stánek s občerstvením.

5D kino Brno - zažijte nezapomenutelné

5D kino může být právem považováno za jednu z nejlepších forem zábavy. Návštěvníci v 5D kinu se dostanou do světa iluzí a neuvěřitelných pocitů. Tento skvělý zážitek můžete prožít nejen v Brně, ale i v Liberci či Ústí nad Labem.

5D kino Ústí nad Labem - vklouzněte do děje naplno

Máte chuť stát se součástí filmu? Nemusíte v něm hrát, přesto si tak budete skoro připadat. Splní vám to 5D kino v Ústí nad Labem. Nebojte se a vydejte se za zážitky.

5D kino Liberec - zážitek na celý život

Řekli jste si někdy při sledování filmu, že byste se chtěli přenést přímo do děje? 5D kino v Liberci vám to splní!

Stezkou Za Habsburky do Benešova a okolí

Vydejte se po stopách Habsburků po doporučeném prohlídkovém okruhu. Navštívíte s místa spojená s arcivévodou F. F. D´Este, následníkem rakouskouherského císařského trůnu a posledním majitelem rozsáhlého konopišťského panství, včetně zámku Konopiště.

Benešovsko

Benešovsko je plné novinek. Přemýšlíte, kam na výlet? Máme skvělé tipy, jak pro cyklisty, turisty, vodáky, nadšence o historii, tak i pro rodiny s dětmi.

Jizerská magistrála je doménou seniorů

Jizerská magistrála se proplétá mezi vrcholky hor na severu Čech. Celou zimu jsou upravovány běžecké stopy na 170 kilometrech celými horami. Letos zima ještě nekončí a do stop vyrazí především senioři. Magistrála je pro ně silným opiátem, dovedou namazat a běh je prostě paráda.

Agroturistika na Ranči na Budách

Ranč na Budách nabízí ježdění, výcvik, vyjížďky, dětské tábory a jezdecké akce.

Expozice Židé v dějinách Dobrušky

Expozice se nachází v bývalém rabínském domě na Šubertově náměstí v Dobrušce. Ve sklepení rabínského domu byla znovuobjevena tzv. Mikve, což je vodní nádrž, která sloužila pro rituální lázně. Jedná se o ojedinělé místo, které stojí za návštěvu.

Synagoga a židovský hřbitov v Hořicích

Poblíž hasičské zbrojnice v ulici Tovární v Hořicích se nachází budova bývalé židovské synagogy. Od r. 1956 je modlitebnou Církve česko-slovenské husitské. V Karlově, dříve Židovské ulici, najdeme i starý židovský hřbitov.

Barokní zámeček Hořice

Nedaleko náměstí v Hořicích stojí již po staletí barokní zámek. V současnosti je sídlem Lesů ČR a Lesní společnosti Hradec Králové. Kolemjdoucí zcela jistě upoutají dosud funkční sluneční hodiny a nad vchodem erb, který byl znakem rodu Strozziů, pánů na Hořicku.

Kouzelný mlýn na festivalu Jičín – město pohádky

Chtěli byste na vlastní oči vidět mlýn, který se dá podle potřeby převážet, kam chcete? Třeba od jedné řeky ke druhé? Který měří na výšku přes tři metry, váží téměř 300 kilogramů, ale je schopen pracovat i na malém potůčku?

Hřbitovní kostelík sv. Gotharda Hořice

Barokní kostelík sv. Gotharda byl postaven ve druhé polovině 17. století na místě původní dřevěné kaple s věžičkou. Ta byla založena pražskými premonstráty a zasvěcena sv. Gothardu, patronu proti bouřkám, krupobití a ohni.

Barokní kostel Narození Panny Marie v Hořicích

Kostel Narození Panny Marie byl vystavěn v letech 1741-48 na místě původního gotického kostela, který se připomínal v roce 1276 a který v roce 1738 vyhořel. Návrh nového kostela provedl barokní architekt Kilián Ignác Dientzenhofer.

Panenkárium - Muzeum panenek v Hradci Králové

Panenkárium v Hradci Králové představuje stálou výstavu panenek od roku 1900 až do současnosti. Prohlédnete si pěknou škálu typů historických panenek z porcelánu, celuloidu, textilu a panenky vystřihované z papíru.

Muzeum domečků, panenek a hraček Litomyšl

Na Zámeckém návrší v Litomyšli najdete nové Muzeum domečků, panenek a hraček sběratelky MUDr. Dobromily Filové. Muzejní expozice navazuje na úspěšné výstavy konané na druhém okruhu Státního zámku Litomyšl.

SUP - paddleboarding v Polabí

SUP (Stand-Up-Paddleboard) je obdoba surfového prkna, která se používá většinou k jízdě vstoje s dlouhým pádlem. Vyzkoušejte si tuto novou aktivitu s námi!

Safari herna pro děti v Písku

Užijte si dětskou hernu plnou zábavných hraček jako jsou autíčka, trampolína, terapeutický bazén plný míčků, molitanová stavebnice, kuchyňka a jiné.

Karlštejn na Velikonoce připravil novou výstavu a prodlužuje otevírací dobu

Jeden z nejznámějších českých hradů hrad Karlštejn připravil na Velikonoce výstavu Šlechtických rodových ražeb 16. a 17. století a pro velký zájem veřejnosti prodlužuje otevírací dobu.

Expozice hrdelního práva v radniční věži v Dobrušce

Expozice se nachází v mezipatře radniční věže v Dobrušce. Hrdelní právo bylo středověkou výsadou města. Uvidíte zde kopie popravčích a mučících nástrojů.

Horská Chata Lučanka

Levné a příjemné ubytování v Jizerských horách nejen pro rodiny s dětmi.

Zámek Plumlov oslaví 333 let od svého zrodu s hulány, obrazy i sokolníky

Velikonoční víkend nabitý k prasknutí nabídne zámek v Plumlově. V sobotu 30. března oslaví 333 let od začátku svého zrodu, v neděli a v pondělí zahájí sezónu nikoli s Velikonocemi, ale sokolníky a jejich svěřenci.

Židova strouha - romantické údolí nedaleko Bechyně

Romantické kaňonovité údolí potoka s názvem Židova strouha patří k nejromantičtějším místům v Čechách. Při ústí do Lužnice lemují Židovu strouhu mohutné skalní masivy. V roce 1988 byl kaňon vyhlášen přírodní památkou.

Černická obora v Sudoměřicích u Bechyně

Rozlehlou oboru nedaleko Bechyně založil v roce 1586 Petr Vok z Rožmberka. Sloužila zejména k chovu černé zvěře, daňků a jelenů. V roce 1880 byla v části obory zřízena jedna z nejstarších přírodních rezervací v Čechách.

Císařská konírna na Pražském hradě

Císař Rudolf II. Byl kromě jiných kuriózních zájmů také vášnivým milovníkem a sběratel koní. Pro svou vášeň nechal zbořit část hradních hradeb a na jejich místě vystavěl kolem roku 1583 nové nádherné stáje. V současnosti slouží konírna k výstavním účelům.

Rodný domek Františka Vladislava Heka (F. L. Věka)

Domek se nachází asi 50 m od náměstí F. L. Věka. Už z dálky ho poznáte podle bílé omítky a šindelové střechy s ozdobným štítem, půvabná je i dřevěná pavlač.

Chata u Kudelů

Chatu u Kudelů naleznete nedaleko lanovky na Pustevny v klidné části Trojanovic. Blízkost lesa a potoka zajišťuje dokonalé propojení s přírodou.

Tipy na víkend: Vyrazte na noční prohlídku zříceniny či na rockové Velikonoce

Za světel míhajících se plamínků loučí se vydají návštěvníci zříceniny hradu Hauenštejn na speciální noční prohlídku, při níž bude řinčet ostří mečů. Více o alkoholu na Těšínsku se dozvědí účastníci výstavy v Muzeu Beskyd. Po celém Česku se v průběhu celého víkendu otevřou velikonoční jarmarky.

Kam o víkendu s dětmi: Za zvířátky na farmu a za tradicemi do pohádky

Velikonoční víkend zasypou akce spojené se zdobením kraslic, pletením pomlázek a ochutnáváním svátečních specialit. Kromě jarmarků a veletrhů ale můžete potěšit své ratolesti „zvířátkovou“ zábavou v děčínské či brněnské zoologické zahradě.