🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Rozhledna ve tvaru bunkru se na Šibenici otevře v červnu

Již delší dobu budí pozornost výstavba unikátní betonové rozhledny ve tvaru bunkru v katastru obce Stěbořice na Opavsku. Kvůli zdržení však začne sloužit až v červnu.

Tajemný vrch Hůrka ukrýval i dětskou oběť a kostru odsouzence bez dlaně a chodidla

Vrch Hůrka nad dnešním Starým Plzencem sehrál v době raného středověku důležitou úlohu. Ještě před založením Plzně se stal centrem Plzeňska.

Exkurze na včelí farmě

Svět včel je úžasný, tak proč se s ním neseznámit blíže?

Zimní stadion Ústí nad Orlicí

Zimní stadion v Ústí nad Orlicí se nachází vedle areálu TJ Jiskra na ulici ul. Q. Kociana 382. Bruslení se koná v zimní i letní sezóně.

Sauna v Ústí nad Orlicí

Suchá finská sauna s kapacitou 30 míst, ochlazovací bazén s ledovou vodou z hloubkového vrtu, venkovní terasa, odpočívárna, moderní sprchy a možností malého občerstvení.

Minigolf a hřiště pro všechny v Ústí nad Orlicí

Minigolf a hřiště pro všechny je víceúčeleové sportovní hřiště se nachází v západní části areálu Aquaparku v Ústí nad Orlicí. Minigolf má 18 drah a hřiště je s umělým povrchem. Slouží především k provozování míčových her. Sportoviště jsou vybavena půjčovnou.

Slezsko je plné památek, Kravaře patří k našim nejkrásnějším zámkům

Turisticky je sever republiky trochu opomíjen. Přitom zámky ve Slezsku patří k našim nejhezčím památkám. Raduň, Hradec nad Moravicí, Linhartovy aj. Barokní zámek v Kravařích s rozsáhlým parkem je opravdovým skvostem.

Zimní stadion Ústí nad Orlicí

Zimní stadion v Ústí nad Orlicí se nachází vedle areálu TJ Jiskra na ulici ul. Q. Kociana 382. Bruslení se koná v zimní i letní sezóně.

Památník židovské synagogy v Teplicích

Památník v Lípové ulici připomíná vypálení největší synagogy v Československu dne 14. 3. 1939 místními nacisty. Synagoga byla postavena roku 1882 a patřila mezi jedinečné stavby města.

Úniková hra Hradec Králové

Únikové hry Psychiatrie a Pohřešovaná. Přijďte si s týmem zkusit uniknout do 60 minut z vyšetřovny na psychiatrické klinice, nebo v roli detektivů vyřešte případ Pohřešované dívky.

RockOpera Praha

RockOpera Praha je jediné české divadlo, které se zaměřuje na autorské rockové opery. Zakládá si na propracované rockové hudbě, akrobatické vizuální show, velkých hlasech a obdivuhodných instrumentálních výkonech živé kapely.

Rozhledna Rašovka u Liberce

Rozhledna Rašovka stojící ve stejnojmenné obci nedaleko Liberce nabízí výhledy na Jizerské hory, Krkonoše, Český ráj či Máchův kraj od roku 2006. Vyhlídková věž vysoká 22,5 metrů je součástí výletní restaurace „V Trnčí“.

Pivní lázně ve Znojmě

Znojemské Pivní lázně se nacházejí v podzemí, naproti znojemské radnici. Naložte se do dřevěné kádě naplněné pivem, relaxujte a načepujte si skvěle vychlazené pivo podle libosti.

Tipy na víkend: Oslavte svatého Patrika, vyrazte na festival

O víkendu se bude v Praze oslavovat irský svátek sv. Patrika, který nabídne hudební program, ale také gastronomické speciality nebo průvod, jímž bude celá akce završena. Vypravit se můžete také na koncert v rámci Pardubického hudebního jara nebo na výstavu.

Přírodní památka Třebichovická olšinka

Podmáčená louka a bažinatá olšina nedaleko Kladna zjara bohatě rozkvétá ohroženou bledulí jarní. Ve vlhčích částech se hojně vyskytuje nachově kvetoucí prstnatec májový, v sušších pak chráněná kapradina hadilka obecná.

Přírodní památka Dobříňský háj

Přírodní památka se rozkládá v nivě řeky Labe porostlé lužním lesem. V oblasti hojně roste vzácná sněženka podsněžník a řada chráněných druhů hmyzu. Na území se také nachází zbytek staré dubové aleje.

Přírodní rezervace Pístecký les u Budyně nad Ohří

Jedná se o nížinný úsek řeky Ohře nedaleko Břežan na Ohří, který byl v roce 2006 vyhlášený za přírodní rezervaci. Důvodem ochrany je komplex lužních lesů.

Naučná stezka Po stopě trilobita ve Skryjích

Naučná stezka Po stopě trilobita začíná ve Skryjích u Památníku Joachima Barranda a na svých dvanácti zastávkách přibližuje mnohdy netradičním způsobem např. Prostřednictvím komiksu zajímavosti zdejšího naleziště zkamenělin Skryjsko-týřovického kambria. Je na ní i spousta herních prvků.

Naučná stezka po hornických památkách Rtyně

V Jestřebích horách, v kopcích nad městem Rtyně v Podkrkonoší se těžilo uhlí už před 400 lety. A místy, kde se kdysi kutalo, vede dnes příjemná naučná stezka.

Trampská osada Údolí děsu

Trampská osada, Údolí děsu, vznikla nedaleko Tetína a Srbska, v místní části Koda, již kolem roku 1920, což ji řadí k nejstarším u nás. Koda byla a je součástí obce Tetín, ale dodnes je s okolím spojena jen úzkými lesními cestami.

Úniková hra v Kamenici nad Lipou

Zabouchnou se za vámi železné dveře a obklopí vás tma. Nevíte, co se po vás bude chtít. Nevíte, co bude dál. Temný hlas z dáli vám začne vyprávět příběh, který se zde kdysi stal...

Interhotel America

Rodinný hotel situován v klidové zóně.

Komu patřila zazděná kostra ve sklepení mohutného slezského hradu Vikštejn?

Jedním z největších hradů ve Slezsku, z něhož zbyly velkolepé ruiny, byl Vikštejn poblíž města Vítkova. Na skále nad Moravicí ho zbudovali páni z Kravař v polovině 13. století. Za válek Jiřího z Poděbrad s Matyášem Korvínem ho poničili. V 16. století byl přestavěn renesančně. To už doba hradů skončila.

Do jihočeských Athén a k mlýnům na Blanici je to od Protivína jen kousek

Malá a zdánlivě nenápadná obec Heřmaň tento ušlechtilý přídomek získala v dobách, kde zde žil filmový režisér Václav Krška, mlýny Benešovský a Červený mají s filmem také mnoho společného, na hřbitově odpočívá i známý básník, zde narozený, okolí je ideální i pro cykloturistiku…

Tipy na víkend: Dejte si polévku, vyrazte na cestu kolem světa

Hlavní cestovatelskou událostí bude o víkendu festival Kolem světa, který se koná v Praze. Pokud ve vás dřímá dobrodružná duše a chcete načerpat inspiraci, neměli byste si ho nechat ujít. V hlavním městě můžete vyrazit také na polévku. Kraje poté nabídnou zajímavé výstavy, hudební festivaly nebo výlety.

Design Apartmán Liberec

Blízko centra města Liberce, ale přitom v zelené krajině. Moderní útulný apartmán pro odpočinek, dovolenou nebo skvelý víkend ve dvou.

Krkonošské muzeum na zámku Jilemnice

V jilemnickém zámku se dnes nachází Krkonošské muzeum, kde se můžete podívat na tři různé expozice: historicko-etnografickou, počátky českého lyžování a díla z přelomu 19. a 20. století v Kavánově galerii.

Okružní plavba a grilování ve Hřensku

Dopřejte si mimořádné odpoledne či večer při okružní plavbě po Labi z brány Českého Švýcarska – Hřenska. Nad hladinou řeky se tyčí stěny Labských pískovců, které jsou jedinečnou kulisou 1,5 hodinové plavby v letním stylu s grilováním. Pluje se pravidelně od července do srpna.

Malé trhy Hradčanská

Malé trhy Hradčanská jsou místem, kde můžete pravidelně nakoupit lahodné lokální potraviny od výrobců a pěstitelů z celé České republiky. Mimo sezonu pro vás provozovatelé vybírají malé zahraniční dodavatele, kteří zdejší sortiment obohatí o produkty s jasnými původem a farmářským charakterem.

Výšlap na haldu Ema a další zajímavá místa Ostravy lákají turisty

Průvodci z OstravaInfo každoročně pořádají řadu pravidelných vycházek, komentovaných výprav, cyklojízd po Ostravě a okolí. V letošním roce lákají na výšlap na nejvyšší ostravskou haldu Ema, která téměř sousedí se Zoo na Slezské Ostravě a je dominantou velké Ostravy.

Pohostinec Karlín - sobotní rodinný brunch

Nechte se pohostit a užijte si rodinný brunch se svými blízkými každou sobotu u nás v Karlíně.

Expozice Holky z porcelánu porcelánky Thun

Nahlédněte s námi pod pokličku výroby porcelánu a navštivte naši novou expozici Holky z porcelánu u největšího českého výrobce Thun 1794 a.s. V Klášterci nad Ohří.

Kouřimský skanzen po rozšíření láká víc lidí

Skanzen v Kouřimi na Kolínsku je pro návštěvníky atraktivnější poté, co byl rozšířen o některé objekty. Před necelými dvěma lety byl skanzen doplněn a počítá se s dalšími stavbami.

Ze Svitav a do Svitav všemi směry

Svitavy a nejbližší okolí nabízejí hned několik možností pro nadšené cyklisty i milovníky koloběžek.

Zelený prstenec Svitav - stadion, park a les tvoří unikátní areál

Zelený prstenec. Tak se ve Svitavách říká prostoru od zdejšího sportovního stadionu přes park Patriotů po přírodní areál Vodárenský les. A je to areál určený všem: nejenom sportovcům, ale i pěším, rodičům s kočárky, cyklistům, pejskařům, dětem, párům i seniorům. Každý si tu může najít to své.

Procházka po městě Svitavy - Jaké stopy zanechali ve Svitavách starostové

Zajímavou procházku po městě Svitavy slibuje trasa, kterou bychom mohli nazvat „po stopách starostů“. Začneme v parku Jana Palacha, na levé straně silnice směrem na Poličku.

Ubytovací hostinec Na Skalách

Ubytovací hostinec Na Skalách se nachází na unikátním pískovcovém masivu v obci Budislav, v blízkosti přírodní rezervace Toulovcovy Maštale.

O zřícenině jednoho z nejvýznamnějších královských hradů Držemberku ví málokdo

Milovníkům historie je objekt známý pod jménem Džbán, psal se i Čbán. Skromné rozvaliny leží na zarostlém návrší nad Mutějovice. Jméno Držemberk se také moc nepoužívalo, ale je pro hrad trochu zajímavější než obyčejný Džbán.

Rozhledna na Anenském vrchu u Sosnové

Dřevěná rozhledna na Anenském vrchu u obce Sosnová na Opavsku vznikla na podzim 2018. Jedná se o sedmipatrovou dřevostavbu se šestiúhelníkovou vrcholovou plošinou, kotvena je do čtyř betonových pilířů, které jsou obložené kamenem.

Království času v Protivíně

Sbírka více než 1200 exponátů hodin a hodinářských zajímavostí. Dvě interiérová hřiště, dílnička pro malé šikuly a posezení u dobré kávy a zákusku.

Farma Kundratice

Naše farma se nachazí v krásné oblasti Vysočiny. Přijďte si k nám odpočinou od každodenního shonu a starostí.

Zámecká věž v Mníšku pod Brdy nabízí netradiční pohled do okolí

V sobotu a neděli 2. a 3. března otevírá zámek Mníšek pod Brdy vyhlídku z hodinové věže, která nabízí rozhled po nejbližším okolí, prohlídky prvorepublikově zařízených interiérů, pohádkové prohlídky pro děti, vstup do sklepení i výtvarný ateliér s malováním.

Velká Pravda skrytá v lesích poblíž tajemných kounovských řad

Kounovské balvanovité řady jsou fenoménem, který stále nedá spát odborníkům i vykladačům záhadologických teorii. Skryté v lese Džbánské pahorkatiny provokují fantazii. Skryté jsou i nedaleké mohutné rozvaliny hradu Pravda nad obcí Domoušice.

Hradiště Tetín

Legendami opředené hradiště Tetín nechala podle pověstí vystavět Krokova dcera Teta a údajně zde byla zavražděna Ludmila, babička knížete Václava. Sídlo se rozkládalo na trojúhelníkovém skalním ostrohu s plochou téměř 10 ha v místě dnešní obce.

Zřícenina hradu Tetín

Zřícenina gotického hradu z poloviny 13. století stojí nedaleko bývalého tzv. Tetínského hradiště. Kamenný hrad byl vybudován na skalnatém ostrohu, část zdiva však byla stržena v průběhu těžby kamene ve zdejším lomu.

Kostel sv. Kateřiny Tetín

Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské stojí v těsné blízkosti kostela sv. Ludmily, od něhož je vzdálen pouze několik metrů. Jedná se o prostou románskou stavbu z počátku 12. století, ale může stát na místě staršího předchůdce, např. Kostela, jehož existence se předpokládá již v době Ludmilina života.

Kostel sv. Ludmily Tetín

Kostel byl postaven v barokním slohu v 80. letech 17. století. Interiér kostela je jednolodní s plochou klenbou a kamenným barokním oltářem.

Muzeum Tetín

V Tetínském muzeu se seznámíte s pověstí o založení Tetína jednou z Krokových dcer Tetou, s počátkem křesťanství a s pobytem prvních Přemyslovců na Tetíně. Jsou zde umístěny dokumenty vážící se k duchovnímu odkazu sv. Ludmily, která na Tetíně vychovávala budoucí knížata Václava a Boleslava.

Kostel Všech Svatých v Rájci - Jestřebí

Římskokatolický kostel Všech svatých v Rájci-Jestřebí leží v historickém jádru Rájce zhruba uprostřed mezi centrálním náměstím Míru a rájeckým zámkem. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.