🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Pohostinec Karlín - sobotní rodinný brunch

Nechte se pohostit a užijte si rodinný brunch se svými blízkými každou sobotu u nás v Karlíně.

Expozice Holky z porcelánu porcelánky Thun

Nahlédněte s námi pod pokličku výroby porcelánu a navštivte naši novou expozici Holky z porcelánu u největšího českého výrobce Thun 1794 a.s. V Klášterci nad Ohří.

Kouřimský skanzen po rozšíření láká víc lidí

Skanzen v Kouřimi na Kolínsku je pro návštěvníky atraktivnější poté, co byl rozšířen o některé objekty. Před necelými dvěma lety byl skanzen doplněn a počítá se s dalšími stavbami.

Ze Svitav a do Svitav všemi směry

Svitavy a nejbližší okolí nabízejí hned několik možností pro nadšené cyklisty i milovníky koloběžek.

Zelený prstenec Svitav - stadion, park a les tvoří unikátní areál

Zelený prstenec. Tak se ve Svitavách říká prostoru od zdejšího sportovního stadionu přes park Patriotů po přírodní areál Vodárenský les. A je to areál určený všem: nejenom sportovcům, ale i pěším, rodičům s kočárky, cyklistům, pejskařům, dětem, párům i seniorům. Každý si tu může najít to své.

Procházka po městě Svitavy - Jaké stopy zanechali ve Svitavách starostové

Zajímavou procházku po městě Svitavy slibuje trasa, kterou bychom mohli nazvat „po stopách starostů“. Začneme v parku Jana Palacha, na levé straně silnice směrem na Poličku.

Ubytovací hostinec Na Skalách

Ubytovací hostinec Na Skalách se nachází na unikátním pískovcovém masivu v obci Budislav, v blízkosti přírodní rezervace Toulovcovy Maštale.

O zřícenině jednoho z nejvýznamnějších královských hradů Držemberku ví málokdo

Milovníkům historie je objekt známý pod jménem Džbán, psal se i Čbán. Skromné rozvaliny leží na zarostlém návrší nad Mutějovice. Jméno Držemberk se také moc nepoužívalo, ale je pro hrad trochu zajímavější než obyčejný Džbán.

Rozhledna na Anenském vrchu u Sosnové

Dřevěná rozhledna na Anenském vrchu u obce Sosnová na Opavsku vznikla na podzim 2018. Jedná se o sedmipatrovou dřevostavbu se šestiúhelníkovou vrcholovou plošinou, kotvena je do čtyř betonových pilířů, které jsou obložené kamenem.

Království času v Protivíně

Sbírka více než 1200 exponátů hodin a hodinářských zajímavostí. Dvě interiérová hřiště, dílnička pro malé šikuly a posezení u dobré kávy a zákusku.

Farma Kundratice

Naše farma se nachazí v krásné oblasti Vysočiny. Přijďte si k nám odpočinou od každodenního shonu a starostí.

Zámecká věž v Mníšku pod Brdy nabízí netradiční pohled do okolí

V sobotu a neděli 2. a 3. března otevírá zámek Mníšek pod Brdy vyhlídku z hodinové věže, která nabízí rozhled po nejbližším okolí, prohlídky prvorepublikově zařízených interiérů, pohádkové prohlídky pro děti, vstup do sklepení i výtvarný ateliér s malováním.

Velká Pravda skrytá v lesích poblíž tajemných kounovských řad

Kounovské balvanovité řady jsou fenoménem, který stále nedá spát odborníkům i vykladačům záhadologických teorii. Skryté v lese Džbánské pahorkatiny provokují fantazii. Skryté jsou i nedaleké mohutné rozvaliny hradu Pravda nad obcí Domoušice.

Hradiště Tetín

Legendami opředené hradiště Tetín nechala podle pověstí vystavět Krokova dcera Teta a údajně zde byla zavražděna Ludmila, babička knížete Václava. Sídlo se rozkládalo na trojúhelníkovém skalním ostrohu s plochou téměř 10 ha v místě dnešní obce.

Zřícenina hradu Tetín

Zřícenina gotického hradu z poloviny 13. století stojí nedaleko bývalého tzv. Tetínského hradiště. Kamenný hrad byl vybudován na skalnatém ostrohu, část zdiva však byla stržena v průběhu těžby kamene ve zdejším lomu.

Kostel sv. Kateřiny Tetín

Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské stojí v těsné blízkosti kostela sv. Ludmily, od něhož je vzdálen pouze několik metrů. Jedná se o prostou románskou stavbu z počátku 12. století, ale může stát na místě staršího předchůdce, např. Kostela, jehož existence se předpokládá již v době Ludmilina života.

Kostel sv. Ludmily Tetín

Kostel byl postaven v barokním slohu v 80. letech 17. století. Interiér kostela je jednolodní s plochou klenbou a kamenným barokním oltářem.

Muzeum Tetín

V Tetínském muzeu se seznámíte s pověstí o založení Tetína jednou z Krokových dcer Tetou, s počátkem křesťanství a s pobytem prvních Přemyslovců na Tetíně. Jsou zde umístěny dokumenty vážící se k duchovnímu odkazu sv. Ludmily, která na Tetíně vychovávala budoucí knížata Václava a Boleslava.

Kostel Všech Svatých v Rájci - Jestřebí

Římskokatolický kostel Všech svatých v Rájci-Jestřebí leží v historickém jádru Rájce zhruba uprostřed mezi centrálním náměstím Míru a rájeckým zámkem. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Kaple sv. Anny v Rájci - Jestřebí

Kaple sv. Anny v místní části Jestřebí byla vybudována roku 1866 a nahradila tak starší dřevěnou zvonici.

Objev 4 tajemství F-M

Zastavte se na chvíli v místech, kam po staletí směřovaly kroky poutníků, kde s láskou a tajemstvím vaří nošovické pivo, jež je mistrovským umem našich sládků, tam, kde je historie včelařství stará více jak 250 let, a kde se tajemství receptury medového zázraku předává z otce na syna.

Království sov a papoušků Králíky

U rodiného domu Petry a Radka Podolských vznikla chovná stanice dravců a sov, u které bylo postaveno vzdělávací centrum. Cílem centra je seznámit zájemce se sovami žijícími po celé Evropě. Pro návštěvníky jsou připraveny dva prohlídkové programy zaměřené na sovy a papoušky.

Hrad Svojanov otevře své brány už v sobotu, návštěvníky potěší řada změn

Oblíbené historické sídlo je připravené na novou turistickou sezonu. Brány pro veřejnost otevře už 2. března.

Kostel sv. Jana Nepomuckého ve Svatém Janu nad Malší

Kostel sv. Jana Nepomuckého ve Svatém Janu nad Malší byl v 18. století významným poutním místem. Kostel v barokním slohu s ambity pochází z let 1732-1735, rozšířen byl o třicet let později a v roce 1824 byla ke kostelu dostavěna věž.

Kostel sv. Štěpána v Hrušovanech nad Jevišovkou

Barokní kostel svatého Štěpána byl v Hrušovanech nad Jevišovkou postaven kolem poloviny 18. století. Interiér svatyně byl roku 1886 na náklady panství renovován vídeňským malířem. V kostele se nachází hrobka majitele panství Michaela hraběte z Althanu.

Kamenná hlava na hoře Blaník

Kamenná hlava Blanického rytíře se nachází na červené turistické značce, která prochází přírodní rezervací Velký Blaník a vede k Domu přírody Blaník v Krasovicích.

Sklípek Aurora v Hustopečích

Historický hustopečský sklípek Aurora nabízí posezení v krásném prostředí vinného sklepa.

Průchod chrámem sv. Barbory se změní

Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře letos čeká několik úprav, které se dotknou i turistů. Těch sem každý rok zamíří více než 300 tisíc. Právě kvůli velkému „provozu“ se ve středověké památce bude měnit trasa.

Bunkr Bratronice

Mezi obcemi Bezděkov a Bratronice prochází silnice, která tvoří v údolí říčky Kačák térenní vlnu. Této térenní vlny využili projektanti tak, že ho zabudovali do náspu silnice, čímž vznikla atypická varianta lehkého objektu. Jeho střílny svírají úhel 200 stupňů.

Umrlčí prkna na Kochánově

Na Kochánově u Hartmanic se dochovalo několik umrlčích prken, která dokládají velmi starý zvyk. Když někdo v rodině zemřel, byl až do pohřbu položen na prkně s třemi vyřezanými kříži. Prkno bylo později vyzdobeno a vystaveno poblíž stavení.

Minimuzeum Lovečkovice

Bývalá drážní budova na trati Velké Březno - Úštěk byla zachráněna před demolicí. Obec Lovečkovice ve spolupráci se Zubrnickou muzeální železnicí budovu zrekonstruovali a vytvořili zde Minimuzeum. K vidění je expozice Zubrnické muzeální železnice a muzeum obce. Dále je zde IC a prodej suvenýrů.

Bungalovy Hájenka Kersko

Bungalovy se nacházejí v borovicovém lese u břehu Labe cca 20 minut od Prahy v romantické krajině Bohumila Hrabala a Zahrádkářů Kerska, tak jak je známe z filmu Slavnosti sněženek. Dorazit můžete autem, pěšky, na kole nebo lodí po proudu Labe.

Na Litoměřicku mají novou rozhlednu. Otevře se na jaře

Již na jaře bude v Lovosicích na Litoměřicku zpřístupněna pro veřejnost nová rozhledna. V tomto případě jde ale spíše o vyhlídku, protože nebyla vybudována na vrchu s výhledem do širokého a dalekého okolí, ale přímo na břehu řeky Labe, na kopečku proti takzvanému Zámečku.

Parní vlaky na Osoblažské úzkokolejce vyjedou opět na jaře

Loňská turistická sezona na technickém unikátu Osoblažské úzkokolejce na Bruntálsku byla velmi úspěšná. Svědčí o tom rekordní počet lidí, kteří se svezli po úzkorozchodné železnici parními vlaky. Atrakci využilo 6 467 cestujících. Už nyní se připravuje nová sezona.

Unikátní hrázděné domy ve Lnářích zanedlouho pohltí neodvratná zkáza

Lnáře si mnozí spojí s uzavřeným komunistickým vládním sídlem, zajetím generála Vlasova na sklonku války, stopami Krčínova rybníkářství, zámeckou zahradou, muzeem kočky či siluetou kláštera na kopci nad obcí. Místní raritou jsou i staré domy švýcarského typu, jejich osud je však neodvratně zpečetěn.

Stinné stránky Bouzova, německé komando na konci války vyvraždilo a vypálilo Javoříčko

Bouzov je jeden z nejhezčích hradů, rytířská romantika z něj přímo dýchá. Do současné podoby nechal zchátralinu přestavět arcivévoda Evžen Habsburský. Za války tu sídlili nacisté, v jejím závěru i zvláštní protipartyzánské jednotky. Ty 5. května 1945 zmasakrovaly a vypálily obec Javoříčko.

Nejstarší česká zoo je ještě starší, než se myslelo

100 let? Nikoliv, 115. Zoologická zahrada v Liberci, která je nejstarší u nás, plánovala na letošní rok velké oslavy 100. výročí od založení v roce 1919. Během příprav velkého jubilea se ale při hlubším zkoumání celé historie zahrady zjistilo, že je ve skutečnosti ještě starší, než se dlouhá léta uvádělo.

Jezdecké centrum Mokré

Nabízíme výuku jízdy, víkendové i prázdninové pobyty u koní pro děti od 6 let, tábory s výukou angličtiny, výlety do přírody, hobby závody a další akce.

Adventure Golf Olešná

Adventure Minigolf Olešná , zábava pro celou rodinu...

Rozhledna Kraličák na vrcholu Štvanice ve Skiareálu Králičák

Ve Ski areálu Kraličák ve Stříbrnicích u Starého Města na Šumpersku se v listopadu 2018 otevřela nová rozhledna. Z jejího vrcholu si vychutnáte panorama Jeseníků a Králického Sněžníku.

Sněžné brusle Sled Dogs - půjčovna a kurzy

Sněžné brusle Sled Dogs jsou jednodušší a zábavnější než lyže. Lidé, kteří nikdy nelyžovali ani nebruslili se na nich naučí mnohem rychleji, než na lyžích. Pro zájemce organizujeme také kurzy. Po několika hodinové lekci zvládne každý samostatnou jízdu i na strmé černé sjezdovce.

Dítě pod Lupou - podpůrné masáže

Poporodní poradna s možností realaxačních a podpůrných masáží.

Janáčkova Filharmonie Ostrava

Janáčkova filharmonie Ostrava byla založena v roce 1954 a řadí se mezi top 3 symfonické orchestry v České republice. Umělecký profil orchestru je charakteristický plným a sytým zvukem, muzikálním projevem i technickou vyspělostí. V současné chvíli má orchestr 104 členů.

Hájenka Kozlov

Hájenka se nachází v nově zrekonstruované hájovně městských lesů ležící na samotě v lokalitě Kozlovský kopec.

Hájenka Strakov

Hájenka se nachází nedaleko Litomyšle, v obci Strakov. V penzionu je k dispozici TV. Nechybí ani kuchyňské potřeby, mikrovlnná trouba a lednička.

Hájenka Budislav

Nově zrekonstruovaná hájenka se nachází na polosamotě asi jeden kilometr od obce Budislav. Umístění v malebném prostředí přírodní rezervace „Maštale“ umožňuje spojení aktivního odpočinku v přírodě se všemi sportovními a kulturními požitky, které nabízí nedaleká Litomyšl.

Sněžné brusle Sled Dogs - půjčovna a kurzy

Sněžné brusle Sled Dogs jsou jednodušší a zábavnější než lyže. Lidé, kteří nikdy nelyžovali ani nebruslili se na nich naučí mnohem rychleji, než na lyžích. Pro zájemce organizujeme také kurzy. Po několika hodinové lekci zvládne každý samostatnou jízdu i na strmé černé sjezdovce.

Byla Budeč, kde se učil kníže Václav, čarodějnickou školou?

Ostroh nad nynější obcí Zákolany byl osídlen již v době bronzové. Postupně tu vyrostlo mohutné hradiště, kde se usadili Keltové. Slované ho silně opevnili a zbudovali tu své mocenské centrum. Hradiště mělo tvar trojúhelníku, s dvojitými valy, zbytek je patrný pod hřbitovní zdí.

Rumcajsova jeskyně pod hradem Brada

Rumcajsovu jeskyni najdete pod zříceninou hradu Brada, nedaleko Jičína. Je pěkně upravená, s ustlanou postelí, na malék stolku nechybí kytička pro Manku a dokonce zabalená svačina pro Cipíska.

Pomník Jana Palacha a Jana Zajíce u Národního muzea

Nenápadný pomník ve tvaru prohnutého kříže na zemi, je umístěn několik metrů od kašny před budovou Národního muzea na Václavském náměstí v Praze, kde se Jan Palach 16. ledna 1969 polil benzínem a zapálil.