🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Dančí obora Veltrusy

Daňčí obora se na mapách veltruského parku objevuje už kolem roku 1802. Část veltruské obory je přístupná pro veřejnost. Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost pozorovat daňky z blízka. Daňky, však prosíme, nekrmte. Mají svojí stravu, kterou pravidelně dostávají.

Velký Mehelník

Velký Mehelník (633 m n. M.) je nejvyšším vrchem Píseckých hor. Na severním svahu hory se nachází studánka zvaná Pimonova a na vrcholu pak řada velkých balvanů. Nejznámějším z nich nedaleko vrcholu je Loupežnický stůl.

Vinařství Maňák – vynikající vína z Kyjovska

Z hlinitopísčitých vinic ve slovácké oblasti poblíž Kyjova získává vinařství Maňák už dvacet let kvalitní přívlastková vína bílých i červených odrůd. Vyrábí se zde i slámová, ledová i ovocná vína. Specialitou je 100% višňové víno. Lahve s etiketou vinařství Maňák se dostala do celého světa.

Na Rychtě v Úvalnu vzniká dveřní labyrint

Nejen zrcadlové bludiště, ale nově i dveřní labyrint bude od letošního dubna k prohlédnutí v památkově chráněné Rychtě v Úvalnu u Krnova na Bruntálsku.

Co skrývají skříně na mníšeckém zámku?

I v zimních měsících má zámek Mníšek pod Brdy otevřeno. O víkendech lze navštívit dvě prohlídkové trasy, zámek je rozdělen na část reprezentativní a soukromou. Obě jsou bohatě zařízeny nábytkem od baroka až po minulé století. Pravidelně jsou v nabídce také programy pro rodiny s dětmi.

Mariánský sloup v Krásné Hoře nad Vltavou

Uprostřed náměstí v Krásné Hoře stojí vysoký Mariánský sloup - oblý sloup s pozlacenou sochou Panny Marie Immaculaty, kterou ulily ze železa rožmitálské hutě roku 1862.

Památník padlým v Krásné Hoře nad Vltavou

Památník padlým je umístěn mezi kostelem a školou a byl postaven na počest padlým v první světové válce. Představuje vojína s puškou a tornou, jak se dívá zasmušile do dálky.

Památník letců v Krásné Hoře nad Vltavou

Památník letců je umístěn nedaleko památníku padlých a je věnován třem tragicky zahynulým letcům. Dne 5. září 1929 při závěrečném vojenském cvičení 2. a 5. bývalé pěší divize se srazila blíže Předního Chlumu dvě letadla, pozorovací a stíhací.

Kostel svatého Mikuláše Krásná Hora nad Vltavou

Dominantu Krásné Hory tvoří kostel svatého Mikuláše. Kdo kostel založil, se s určitostí neví. Kostel v obci stál již před rokem 1350, ale v 19. století se najednou sesul. Roku 1855 byl postaven současný kostel sv. Mikuláše.

Tipy na víkend: Dejte si zabijačkové speciality, vyrazte na svah

K aktuálnímu zimnímu období se pojí zabijačky. Pokud chcete ochutnat jitrnice, jelita nebo prdelačku, můžete tak učinit v Praze, Máslovicích, Plzni nebo Mostě. Sportovně založení jedinci se mohou těšit například na testování snowboardového či skialpového vybavení.

Sáňkařská dráha Skalka ve Ski areálu Ještěd

Ve Ski areálu Ještěd můžete využít i sáňkařskou dráhu, která začíná u horní stanice lanové dráhy Skalka. Měří přes tři kilometry a vede lesem k tramvajové zastávce Horní Hanychov.

Sáňkařská dráha Skalka ve Ski areálu Ještěd

Ve Ski areálu Ještěd můžete využít i sáňkařskou dráhu, která začíná u horní stanice lanové dráhy Skalka. Měří přes tři kilometry a vede lesem k tramvajové zastávce Horní Hanychov.

Sýkornické vodopády u Nové Paky

Sýkornické nebo též Novopacké vodopády se nacházejí asi 4,5 km od Nové Paky. Jednotlivé vodopády jsou vysoké 4 (Horní Novopacký vodopád) a 8 m (Dolní novopacký vodopád). Soustava vodopádů je unikátní především svým tvarem s převisem.

Elektrárna Dětmarovice

Elektrárna Dětmarovice byla postavena v letech 1972 - 1976 a svým výkonem 800 MW je největší klasickou elektrárnou na území Moravskoslezského kraje a současně největším černouhelným zdrojem na území České republiky.

Zámek Měšice u Tábora

Barokní zámek Měšice je dominantou městské části Měšice, na jejímž místě stála původní vesnice založená roku 1296 Zdislavem z Měšic. Zámek je otevřen celoročně, zpřístupněné jsou dvě prohlídkové trasy.

Muzeum Histovelo - sbírka Bořivoje Nakládala v Brně

Do historie cyklistiky zve své návštěvníky brněnské muzeum kol Histovelo, které se nachází v Kosmákově ulici v Brně-Židenicích. Na ploše zhruba sto metrů čtverečních je k vidění asi padesátka kol, nejstarší z nich pochází už z roku 1870.

Zámecký park Buchlovice

Areál zámeckého parku a zahrady v Buchlovicích patří k nejvýznamnějším a nejdochovanějším v Čechách a na Moravě. Vzácnost historické zahrady spočívá zejména v dochování prvků italské barokní zahrady a ve velmi citlivém napojení přírodně krajinářského parku na pravidelnou část zahrady.

Zámek Hrušovany nad Jevišovkou

Raně barokní zámek dal vystavět na místě bývalé tvrze po roce 1669 hrabě Michal Adolf z Althanu. Po roce 1804 prošla stavba klasicistní úpravou. Po roce 1945 zde byla kasárna. Od roku 1986 byl prázdný, chátral a nyní je rekonstruován.

Vojenské lesy otevřou v Obecnici informační středisko ve zrekonstruované dřevostavbě

Prvorepubliková dřevostavba v brdské Obecnici prošla v loňském roce komplexní obnovou. Vojenské lesy a statky ji předaly k užívání v pátek 18. ledna. Nové moderní informační středisko nejmladší české chráněné krajinné oblasti bude otevřeno v hlavní turistické sezoně.

Záhlinické rybníky – významné hnízdiště vodních a tažných ptáků

Přírodní park Záhlinické rybníky je jedinečným územím na středním toku Moravy. Zahrnuje komplex Záhlinických rybníků, přilehlých luk a lužního lesa v lokalitách Filena a Zámeček. Vyhlášen byl v roce 1995 na ploše 500 ha.

Tlumačovské skalky

Tlumačovské skalky Mezi Tlumačovem a Otrokovicemi se nacházejí dvě skalky. Spodní skalka je vysoká 7 metrů, ta horní 10 metrů.

Přírodní památka Skalky u Hulína

Bývalá zatopená pískovna a okolní mokřad jsou významné především výskytem obojživelníků a také vážek. Z obojživelníků zde žije ohrožená kuňka obecná, skokan ostronosý, skokan štíhlý, ropucha zelená a čolek velký.

Kostel sv. Václava v Hulíně s románským portálem

Hulínský kostel je vzácnou památkou církevní architektury na Moravě. Připomínka je již z roku 1261, když vysvěcen byl patrně ještě o něco dříve, snad r. 1224, kdy se vůbec poprvé v pramenech objevuje zmínka o Hulíně v souvislosti s návštěvou krále Přemysla Otakara I.

Suchou nohou přes Otavu v místě zaniklých mlýnů i nedávné vraždy

Na 25 kilometrech toku Otavy nemá turista mezi Pískem a Zvíkovem jinou možnost přejít z jednoho břehu na druhý jinde než přes plynovou lávku, spojující údolí řeky u chatařských osad ve Vrcovicích a pod Borečnicí. Historie zda zanechala nejen připomínku práce předků, ale i se zde udál krvavý čin.

Křivoklát a Hněvín, hrady, na nichž přišel podvodník magistr Kelley o nohy

Edward Talbot zvaný Kelley byl význačnou osobností doby Rudolfa II. Známe ho i z filmu Císařův pekař - Pekařův císař, kde ho ztvárnil Jiří Plachý. Muž, který filmově císaři stvořil Sirael, měl vyrobit elixír mládí. Což se nezdařilo a Kelley skončil v žaláři. Ponejprve na Křivoklátě, poté v Hněvíně.

Snowparky ve Špindlerově Mlýně

Možnost vyletět do vzduchu, mít pocit volnosti a ještě mnohem více to umožňují snowparky ve Skiareálu Špindlerův Mlýn. V oblíbeném krkonošském středisku najdete hned dva snowparky různých obtížností - na Horních Mísečkách a na Hromovce. V provozu bývají od ledna.

Snowparky ve Špindlerově Mlýně

Možnost vyletět do vzduchu, mít pocit volnosti a ještě mnohem více to umožňují snowparky ve Skiareálu Špindlerův Mlýn. V oblíbeném krkonošském středisku najdete hned dva snowparky různých obtížností - na Horních Mísečkách a na Hromovce. V provozu bývají od ledna.

Václavské sklepy pod zámkem v Českém Krumlově - Město pod městem

Václavské sklepy se nacházejí pod IV. Zámeckým nádvořím. Byly vybudovány na počátku 14. století jako vyrovnání prudce se svažujícího terénu pod budovou Horního hradu. Vznikla tak monumentální čtyřpodlažní sklepení, sloužící v minulosti jako technické a hospodářské zázemí zámku.

Noční Krkonoše si lze vychutnat při prohlídce Stezky korunami stromů

Bílá sněhová pokrývka, obloha s myriádami hvězd, ledový vzduch a k tomu odborný výklad průvodce. To nabízí v sérii šesti prohlídek Stezka korunami stromů Krkonoše na Černé hoře. První startuje 6. února v 17.30 hodin, bude vedená hravou formou vhodnou i pro děti.

Kostel sv. Máří Magdalény Chvalšiny

Pozdně gotický kostel v Chvalšinách z let 1487–1507 nahradil staršího předchůdce, doloženého poprvé roku 1293. Jde o významné dílo rožmberské stavební huti a jedno z nejkrásnějších děl pozdní gotiky v celých jižních Čechách.

Barokní radnice Chvalšiny

Radnice v obci Chvalšiny pochází z roku 1667. Svému účelu sloužila do konce II. Sv. Války, po ní tehdejší místní národní výbor sídlil ve staré škole jižně od kostela (jako dnes obecní úřad). Při rekonstrukci na muzeum v letech 1999–2000 bylo obnoveno podloubí a průčelí vráceno historické členění.

Menhiry Troja

Kameny zvané Tři bohyně stojí nedaleko ulice na Farkách v Praze Troji. Místo, kde mají být vztyčeny, vybral slovinský sochař a geomant, autor slovinské vlajky a státního znaku Marko Pogačnik.

Krkavčí kameny v Lužických horách

Dvě skalní věže nazvané Krkavčí kameny se nacházejí na zalesněném vrcholku poblíž obce Dolní Světlá, u státních hranic se SRN. Na německé straně hranic se nachází skalní vež pojmenovaná Falkenstein (Sokol). Na české straně pak skalní věž horolezci nazývaná Sokolík.

Turisty v Českých Budějovicích nalákají na historické věže

Černá věž, náměstí Přemysla Otakara II., několik menších památek a jinak celkem nic. Tak vnímá řada návštěvníků České Budějovice a vedení města se už léta snaží tuto situaci změnit. Po utopickém nápadu s koněspřežkou, která měla jezdit Českou ulicí, přichází nyní radní s nápadem oživit Rabenštejnskou věz.

Lyžovačka v Jeseníkách bez starostí s parkováním

V těchto dnech, zejména o víkendech, míří na hory, ať už na sjezdovky nebo na běžky, mnoho milovníků zimních sportů. Problémem však bývá parkování. Proto i letos z Ostravy přes Opavu, Bruntál a Malou Morávku dovezou lyžaře a snowboardisty na Ovčárnu speciální skibusy společnosti Arriva Morava.

Škola bojového umění Dai Sho Jutsu

Hledáte smysluplnou volno časovou aktivitu pro své dítě nebo sami pro sebe? Zkuste zadarmo trénink na zkoušku u nás.

Rohanský Sychrov je jedním z nejkrásnějších tuzemských romantických zámků

Francie po revoluci, která smetla monarchii, a následných Napoleonových výbojích byla značně vyčerpaná. Kdo mohl, zmizel. To udělali i „princové z královské krve”, jak zněl titul knížecího rodu Rohanů. Od Valdštejnů koupili zanedbaný Sychrov a neuvěřitelně ho zvelebili. Patří mezi nejhezčí zámky.

Jihočeské zámky jsou i v zimě plné lidí

Teplota kolem deseti stupňů, průvodkyně v teplém kabátu a návštěvníci v bundách, čepicích a šálách. Tak to o víkendu vypadalo na zatím jediné prohlídkové trase na zámku v Hluboké nad Vltavou. Ten je po vánočních svátcích opět přístupný veřejnosti.

Galerie Ludvíka Kuby v Poděbradech

Multifunkční prostor zaměřený na prezentaci současného a moderního umění, architektury a designu.

Lágr Vojna – peklo na dohled příbramské Svaté Hory

V zimě, za vánice, působí areál nápravně výchovného tábora, jak ideologicky nazvali bolševici peklo na zemi i pod ní, děsivě. Teple oblečen jsem kráčel sám po umrzlé cestě z Lešetic do tábora Vojna. V 50. letech tu žili za nelidských podmínek „nebezpeční, zvláště státně bezpečnostní zločinci.“.

Minimuzeum a pravidelné exkurze v Jarošovském pivovaru

Přijďte se podívat do pivovaru. Prohlédnete si výrobu Jarošovského piva zblízka, dozvíte se zajímavé a cenné informace o tradiční výrobě piva a ochutnáte tento vynikající mok přímo z tanku.

Sněhem zasypané Orlické hory budou brázdit rohačky a retro lyže

Návratem do dob, kdy k radosti stačilo mnohem méně, bude i letos soutěž v jízdě na saních rohatých, jejíž osmý ročník se uskuteční v sobotu 12. ledna na svazích lyžařského areálu Černá Voda v Orlických horách, pořadatelem je obec Orlické Záhoří. K ní se nově přidá i závod na retro lyžích.

Pustevny otevírají stezku v korunách stromů, vyhlídkové věži dominuje prosklený skywalk

Sedmimetrový výběžek z vrcholové věže zakončený prosklenou podlahovou vyhlídkou zdobí novou věž stezky nad korunami stromů, která během půldruhého roku vyrostla v areálu Pusteven v Beskydech. Provozovatelé doufají, že na novou vyhlídkovou stezku Valašku dostanou alespoň polovinu ze čtyř set tisíc turistů, kteří každoročně Pustevny navštíví.

Kaple Božího hrobu na Petříně

Na petřínském kopci se nachází hned několik sakrálních památek. Jednou z nich je i Kaple Božího hrobu. Stavba byla postavena v roce 1737 podle kaple, která stojí v Jeruzalémě.

Středověká krčma Písek

Zažijte středověk. Unikátní místo v Jižních Čechách ve kterém se čas zastavil. Hodovat a chlastat zde můžete co hrdlo ráčí. Naše šenkýřky v dobových kostýmech se postarají o vaše bachory. Pivo z našich sudů vždy teče proudem. Hostina u nás je vždy vskutku královská a zábava bujará.

Kam o víkendu s dětmi: Na karneval, pohádku či výtvarnou dílnu

Pomalu se schyluje k období karnevalů. Pokud už se ho společně s dětmi nemůžete dočkat, můžete si začít vyrábět masky nebo vyrazit na první karneval v Prostějově. O víkendu se koná také několik pohádkových představení, zúčastnit se můžete výtvarné dílny nebo výstav.

Tipy na víkend: Vyběhněte na Blaník, vyrazte na výstavu

Druhý lednový víkend nabídne několik málo sportovních akcí. Můžete vyrazit na běžecký závod, při kterém pokoříte horu Blaník, v Krušných horách se konají závody na běžkách. Pokud budete snad lyžovat v Jeseníkách, můžete se zahřát na soutěži ve vaření zelňačky. Klidnější program vás čeká v tuzemských galeriích a muzeích, kde se koná řada zajímavých výstav.

Vysočina na běžkách: nejvyšší Jihlavské vrchy

Většině lyžařů splývá pojem Vysočina se Žďárskými vrchy. Poněkud v ústraní hlavního zájmu leží Jihlavské vrchy u Telče, kde dosahuje Vysočina kótou Javořice (837 m) svůj nejvyšší bod.

Vysočina na běžkách: nejvyšší Jihlavské vrchy

Většině lyžařů splývá pojem Vysočina se Žďárskými vrchy. Poněkud v ústraní hlavního zájmu leží Jihlavské vrchy u Telče, kde dosahuje Vysočina kótou Javořice (837 m) svůj nejvyšší bod.

Vysočina na běžkách: z Čachnova do Poličky nebo Křižánek a zpět

Malebný okruh českou částí Vysočiny začíná na vysoko položené stanici ČD Čachnov, odtud vás povede k zámečku Karlštejn. Zde se můžete rozhodnout, zda budete pokračovat do Poličky anebo si vyberete trasu do Křižánek na historickou hranici mezi Čechami a Moravou.