🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Santiniho stavitelskému skvostu, klášteru v Kladrubech, ublížil necitlivý generál Windischgrätz

Klášter založený roku 1115 v nehostinné krajině vypálily a rozvalily ve svém „svatém hněvu” hordy husitů. Dobyl ho sám Žižka, později za třicetileté války byl znovu vydrancován. Svou moc získával později, pompéznost přišla na přelomu 17. a 18 století. Pak přišla znovu zkáza.

Bozkovské jeskyně skrývající největší podzemní jezero v Česku jsou přístupné už 50 let

Jedním z oblíbených turistických cílů v Libereckém kraji jsou Bozkovské dolomitové jeskyně. Národní přírodní památka u obce Bozkov na Semilsku láká návštěvníky bohatou výzdobou stěn a stropů a průzračnými jezírky. Bozkovské jeskyně byly veřejnosti zpřístupněny před 50 lety, 2. května 1969. Než se tak ale stalo, čekalo jeskyňáře několik let práce v náročných podmínkách.

Kunětická hora už nebude ruina

Gotickému hradu Kunětická hora na Pardubicku zasadil poslední velkou ránu švédský vojevůdce Torstensen za třicetileté války. Pak byl půl tisíciletí považován za zříceninu. Velkorysá stamilionová rekonstrukce, která za evropské peníze začala v loňském roce, mění Kunětickou horu zpět na hrad.

Muzeum lidové architektury Ludmila

Muzeum vás seznámí s lidovou architekturou jižních Čech.

Historická vodní nádrž a tůně v Jablonském lese u Letohradu

Historickou vodní nádrž a dvě tůně v navštěvovaném Jablonském lese u Letohradu v Pardubickém kraji obnovily Lesy ČR. Díla zadrží vodu v krajině, přispějí k ochraně obyvatel místní části Orlice před povodní a vyhovují fauně i flóře.

Zříceninu Bubnu hodně poničil výbušninou zahrádkář

Ruina, která zaslouží přídomek romantická, patří hradu na řekou Mží nedaleko Plzně. V době svého vzniku i pozdějšího obývání byl zřejmě patrný zdáli. Nyní zbytky stavby obklopuje les, takže je viditelný až při bezprostředním kontaktu.

Centrum Třešňovka - akce a zábava pro všechny

Zbraslavské Centrum Třešňovka nabízí curlingové firemní i soukromé akce, včetně unikátních turnajů veřejnosti. To vše pod vedením zkušených lektorů, s odborným vedením a výkladem.

Skvělá siesta v Grébovce, v parku s umělou jeskyní v centru Prahy

Jako v jiném světě se octinete na okraji Vinohrad na svahu nad Vršovicemi v sadech nesoucích Havlíčkovo jméno. Spíše je známé po pojmem Grébovka. Oáza klidu, pohody, dobrého jídla i pití je jedinečným místem odpočinku nejen Pražanů. Zaslechnete tu lidi mluvit jazyky mnoha zemí, povětšinou obdivně.

Výstup na nejvyšší vrchol Bílých Karpat

Při pohledu na Bílé Karpaty dominuje vrchol Velká Javořina s nezaměnitelnou siluetou vysílače. Celoročně sem vystoupají turisté a cyklisté po některé ze značených tras a nechávají se kochat výhledy na česká i slovenská pohoří a odkud jsou prý při velkém štěstí vidět i první vrcholky rakouských Alp.

Monumentální štola Johannes v Krušných horách se znovu otevírá

Krušné hory jsou pozoruhodné nejen na povrchu, ale i v podzemí. Veřejnosti je otevřeno několik důlních děl na české, ale i na saské straně. Právě kvůli krušení, těžbě byyl hory postupně osídlovány a vznikaly tu bohaté osady. Jedním ze stěžejních děl je štola Johannes poblíž Božího Daru.

Vltava skýtá plno zážitků už od svého pramene

Řeka Vltava je cenným tuzemským přírodním dědictvím a už od svého pramene také významným turistickým cílem s velkým potenciálem zejména pro Jihočeský kraj. Už vlastní návštěva Šumavy podél horního toku Vltavy od Kvildy po Novou Pec na hraně vzdutí Lipenské přehrady je pro každého obrovským zážitkem.

Kam vyrazit o Velikonocích: Vydejte se na trhy a hrady, ochutnejte Itálii

Velikonoce jsou už za dveřmi, proto se drtivá většina akcí o prodlouženém víkendu ponese v jejich duchu. Vyrazit můžete na hrady, zámky, jarmarky, ale i nejrůznější dílny. Pokud vás velikonoční veselí míjí, můžete si dát skleničku vína na Moravě nebo ochutnat italskou kuchyni v Pardubicích. A na sportovce čekají závody.

Zámek Chudenice láká na pokrmy našich babiček a železnici

Starý czerninský zámek Chudenice už také otevřel své brány široké veřejnosti. Na co se v letošním roce můžeme těšit, prozradil průvodce zámku Ludvík Pouza.

Sídlo mocného šlechtického rodu Krasíkov vyhořelo při pečení koblih

Tolik pověst, ale může to být pravda. Hrad u Bezdružic na Plzeňsku je znám i jako Švamberk, podle rodu, který ho postavil. Švamberkové s labutí ve znaku drželi území mezi Stříbrem a Přimdou. Zde zajali husité roku 1421 svého úhlavního nepřítele Bohuslava ze Švamberka, později husitského hejtmana.

Nový hrad: pevnost, kterou Korvín pobořil svému tchánovi Jiřímu z Poděbrad

Obrazně řečeno. Hrad patřil Poděbradovu příznivci Tunklovi. Ruina jednoho z největších moravských hradů Furchtenbergu / Nového hradu se ukrývá na vysokém ostrohu nad řekou Moravou. Smíšený les nedaleko Hanušovic zakrývá výhled na hrad, který rozvrátilo v 15. století vojsko krále Matyáše Korvína.

Poslední aristokratka přemalovala zámeckou kuchyni v Miloticích. Zůstane tak i pro návštěvníky

Premiéra filmu Poslední aristokratka od Jiřího Vejdělka bude až na podzim, ale fanoušci literárního bestselleru o Marii Kostkové a její ztřeštěné rodině už teď mohou vkročit do kousku filmových kulis. Například do zámecké kuchyně v Miloticích.

Tipy na víkend: Ochutnejte blízkovýchodní kuchyni, vyrazte na noční závod

O druhém dubnovém víkendu se můžete těšit na řadu rozmanitých akcí. Gurmáni mohou ochutnat kuchyni Blízkého východu nebo vyrazit na košt vína či pálenek. Sportovci se mohou zúčastnit půlmaratonu v Pardubicích nebo nočního závodu Night Run v Ostravě. Koná se také Mezinárodní den památek, který zpřístupní řadu neobvyklých míst.

Lanový park Teplice

Přijďte do největšího lanového parku v Ústeckém kraji a užijte 3 různé trasy, více než 25 atrakcí a kavárnu s terasou. Všechny trasy jsou pro dospělé i děti; jedna z nich pro nejmenší již od 3 let.

Kostelní věž v Mikulově

Zvony na kostelní věži neodbíjí čas - o to se stará hodinový cimbál, z nichž nejstarší je z roku 1615 od renesančního zvonaře Jiřího Justa.

Úsovský hradní pán si z vlasů svedených žen prý nechal zhotovit paruku

Úsov je trochu opomíjeným zámkem, což si nezaslouží. Jednak je velmi zajímavý architektonicky, jednak tu najdete v lesnicko-loveckém muzeu nejrozsáhlejší sbírku loveckých trofejí u nás. Vládl tu i zhýralý Jan Šembera z Boskovic. Vyhradil si právo první noci, z vlasů „dobytých” žen měl mít paruku.

Dvůr Perlová voda

Statek, kde najdete vyhlášenou restauraci, minipivovar Lanýž, ubytování a wellness.

Centrum Třešňovka - akce a zábava pro všechny

Zbraslavské Centrum Třešňovka nabízí curlingové firemní i soukromé akce, včetně unikátních turnajů veřejnosti. To vše pod vedením zkušených lektorů, s odborným vedením a výkladem.

Boulderingová stěna v Bohumíně

V dubnu 2019 se v Bohumíně otevřela nová lezecká boulderingová stěna.

Jiřího Tunkla, krutého pána na Brníčku, utloukli v Šumperku jeho poddaní

Z rozlehlého hradu Brníčko ležícího mezi Zábřehem a Šumperkem zbylo jen pár romantických ruin na vrcholu vysokého kopce. Patřil moravskému rodu Tunklů, se stříbrnou rybou na modrem poli v erbu. Hrad byl založen poměrně pozdě, uvádí se rok 1350.

Maroldovo panoráma

Největší obraz v České republice. Spojte návštěvu obrazu s dobrodružstvím pro celou rodinu, stáhněte si aplikaci od Skrytých příběhů a zachraňte Maroldův obraz před zkázou!

Regionální produkty Znojemska

Znojemsko, krajina, v níž se střídají úrodná pole se sady a vinicemi, rámovaná trojicí meandrujících řek, láká barvami, vůněmi i chutí zastavení a obdivu nejen k darům štědré přírody, ale i pracovitosti a dovednostem místních lidí. Poznejte Znojemsko skrz zajímavé produkty, který region nabízí.

Národní přírodní rezervace Čtvrtě u Mcel

NPR Čtvrtě na Loučeňsku nedaleko městečka Mcely je chráněna z důvodu pestré mozaiky lesních typů a růstem vzácné květeny. Patří sem například bledule jarní či kruštík drobnolistý. Ze živočichů zde můžete pozorovat skokana štíhlého či ještěrku obecnou.

Sněženky ve Vysokém lese

Sněženkové údolí u obce Chmelík na Litomyšlsku je na jaře pokryté nesčetnými květy zvláště chráněné sněženky podsněžníku.

Zřícenina letohrádku Belveder v Suchdole u Kutné Hory

Na kopci nad osadou Vysoká byl v letech 1697 – 98 vystavěn na příkaz hraběte Šporka letohrádek s kaplí sv. Jana Křtitele, zvaný Belveder. Kapli obklopoval malý klášter. Po požáru na konci 19. století již nebyly letohrádek ani kaple obnoveny. Dnes zde najdete zachovalé monumentální obvodové zdi.

Na hrady a zámky za hranici. Projekt propojí jihočeské památky s rakouskými

Přestože Rakušané jezdí pravidelně do jižních Čech a tráví dovolené například u lipenské vodní nádrže, rozhodně nevévodí žebříčkům počtu návštěvníků na památkách. Zrovna tak ale Jihočeši nevyhledávají rakouské hrady a zámky. Změnit by to měl přeshraniční projekt Památky žijí, který počítá s propagací méně známých historických objektů v obou zemích.

Unikátní dvojhrad Skála byl jedním z prvních, který ostřelovali „puškou velikou“

Nedaleko Přeštic proslavených mecenášem J. Hlávkou, skladatelem J. J. Rybou a chutnými čuníky je ukryta v lese nad vsí Radkovice zřícenina ojedinělého dvojhradu. Narazíte na ni nečekaně. Najednou se její rozvaliny tyčí na dlouhé buližníkové skále vpravo od lesní cesty. Je to neobvykle rozsáhlá stavba.

Tipy na víkend: Zaběhněte půlmaraton, vyrazte do divadla

Po sezoně hlavně lyžařských závodů nastává opět doba těch běžeckých. V Praze můžete vyrazit rovnou na půlmaraton a zjistit, zda se vám přes zimu podařilo udržet kondici. Za kulturou se můžete vydat třeba na divadelní festivaly v Táboře či Napajedlech, za filmy zase na zámek Kynžvart.

Vstupte do otevřených bran nymburských památek

Po celý duben se členská města Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska připojují u příležitosti Mezinárodního dne památek k akci Brány památek dokořán. Staroslavné město Nymburk je otevře v neděli 7. dubna.

Pivní lázně v Peckém pivovaru

Máte k pivu opravdu speciální vztah? Anebo jste prostě jenom zvědaví? Přesvědčte se sami o léčivých účincích piva a pivních kvasnic.

Vodní dílo Jirkov - Jirkovská přehrada u Chomutova

Po téměř dvou letech trvajících opravách byla v dubnu 2019 zpřístupněna cesta na hráz k přehradě u Jirkova - oblíbené výletní a procházkové destinace místních i návštěvníků regionu.

Kuňka bývala obřím třešňovým sadem, plody se vyléčil syn mocného Viléma z Pernštejna

Kuňka říkají místní důvěrně Kunětické hoře, kterou mají předestřenu jako na talíři. Z roviny u Pardubic se najednou tyčí čedičový suk z polabské roviny takřka nepatřičně. V tom je právě kouzlo přírody, že na placce dokáže vyhrbit brd. A na brdu hrad husitského hejtmana Bořka z Miletínka.

Rezidence Vogelsang u Kašperských Hor

Rezidence Vogelsang díky svému umístění v nádherné lesní lokalitě Národního parku Šumava s vyhlídkou na hrad Kašperk a obec Červená nabízí možnost nejen aktivní turistiky pro návštěvníky šumavských hor, ale také relaxace. Specializujeme se na pořádání svatebních obřadů, hostin a firemních akcí.

Jirkovská přehrada bude po dvou letech opět přístupná

Státní podnik Povodí Ohře zpřístupní po dvou letech cestu na hráz k přehradě u Jirkova na Chomutovsku. Vodohospodáři ji museli v únoru 2017 uzavřít kvůli padajícím kamenům ze skály, která ji lemuje. Nyní je už masiv zabezpečený, a tak se od dubna turisté a cyklisté mohou opět vydat do oblíbeného Telšského údolí, kde se přehrada nachází.

Asylum Dr. Sorensona

Troufnete si vejít do míst, kde je pravda o utrpení hluboko vpita do zdí psychiatrické léčebny?

Skleněný labyrint v centru Prahy

Nové zážitky z nove atrakcí pro děti i dospělé. Vyrazte s dětmi bloudit. Na cestě jsme pro vás připravili mnoho neobvyklých zážitků.

Upálené špičky bot na Košťálově vrátily do Čech opět normální střevíce

České středohoří je jedním z nejpozoruhodnějších krajinných útvarů u nás. Kupy a kužele vystupující z roviny vytvořila sopečná činnost. Vše lemuje Labe protékající krajinou, vytváří nejprve romantické údolí s Branou Čech, pak mohutný kaňon. Na jednom z vrcholů se tyčí romantická ruina Košťálova.

Naučná stezka Viselce - Zookoutek Vysoké Chvojno

Naučná stezka vede z Holic od památníku Dr. Emila Holuba až k Zookoutku ve Vysokém Chvojně. Trasa nás též zavede do Arboreta ve Vysokém Chvojně. Stezka dlouhá 6,5 km se zaměřením na les a hospodaření v lesích.

Tipy na víkend: Vyrazte na jarní závody, dejte si skleničku vína

Poslední březnový víkend nabízí pestrý program, ať už jste jakéhokoli ražení. Rekreační sportovci se mohou vydat hned na několik závodů, třeba do Českých Budějovic, dámy pak na Boží Dar. Za jídlem se můžete vypravit na jednu z pražských náplavek, kde se koná přehlídka food trucků, skleničku vína nebo dvě si pak můžete dát v Uherském Hradišti.

Bez peněz do parku v Lednici nelez. Zavede se vstupné

Návštěva perly Lednicko-valtického areálu se letos lidem prodraží. Nově zaplatí i za vstup do zámeckého parku. Zpoplatnění vstupu rozezlilo místní. Zlobí se, že něco takového nebylo ani za dob Lichtenštejnů.

Půjčovna elektrokol v Praze

Udělejte si výlet po Praze či v okolí Prahy na elektrokole a s celou rodinou.

Z Práchně zvané Neprachov obdivované jezuitou Balbínem zbyly rozsáhlé rozvaliny

S těmi názvy to u nás je někdy dost podivné. Z Pomuku je Nepomuk, z Práchně Neprachov, čert aby se v tom vyznal. Ale pekelník tu nepobýval, zato se údajně vyskytoval na nedalekém Rabí. Oba hrady prý byly spojeny neviditelným mostem, atrakce jako z Indiana Jonese. Neprachov uvádí starší literatura.

Rozhledna na Hradišťském vrchu

Téměř 30 metrů vysoká rozhledna vyrostla na Hradišťském vrchu u Kaplice na Českokrumlovsku, v místě bývalého keltského opevnění. Turisté se mohou z vrcholu stavby rozhlížet na rakouské Alpy i vrchol Plechý.

Tvořivé a rukodělné kurzy na Praze 4

V naší malé tvořivé dílničce Babinec rády uvítáme každého, kdo chce strávit svůj volný čas tvořením všeho druhu. Babinec je nejen místo, kde si něco vytvoříte a něco se naučíte, ale také místo, kde si odpočinete, načerpáte energii, poklábosíte si a seznámíte s novými lidmi.

Při obléhání Horažďovic na prasklý vřed zahynul Rudolf Habsburský zvaný Kaše

Roku 1307 byly Horažďovice ještě malé město. Založeny jako Goraždějovice, žákem a nástupcem věrozvěsta Metoděje knězem Gorazdem. Dnes by je nepoznal, dlouho jsem neviděl tak pěkné místo, čisté, příjemné, s řadou památek.

Kam o víkendu s dětmi: Přivítejte jaro ve skanzenu, navštivte loutkový festival

O prvním jarním víkendu musíte zákonitě jaro pořádně přivítat. Učinit tak můžete ve skanzenu v Přerově nad Labem, kde se na výstavě seznámíte mimo jiné s velikonočními tradicemi. Pokud raději zůstanete schovaní někde uvnitř, vyrazte do Třebíče na festival loutkových divadel.