🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Jóga centrum Šumperk

Jóga centrum Šumperk je specializovaný sál pro cvičení. Vybrat si můžete z pravidelných pololetních lekcí - jóga pro začátečníky i pokročilé, pilates, čchi-kung a mnoho dalších cvičení. Specializovaná cvičení pro děti, dospělé i důchodce.

Koně na Slapech na farmě Michael

Objevujte krásy jednoho z nejkouzelnějších krajů naší republiky tím nejlepším způsobem, tedy z koňského hřbetu.

Lanovkou z Jáchymova na Klínovec se turisté vozí už 50 let

Lanová dráha Jáchymov-Klínovec, jejíž provoz byl zahájen před 50 lety, 15. října 1965, byla dlouhá léta součástí scenérie Krušných hor. Byla také jednou z nejstarších lanových drah v celém Česku. Zub času se však na ní podepsal, loni se lanovka rozjela naposledy.

Toulky Strakonickem: Kámen s tajemnou mocí, pohádkový mlýn a antická Kalvárie

Jen pár kilometrů pod Strakonicemi se směrem k Šumavě rozprostírá členitá pahorkatina, tvořící podhůří těchto hraničních hor, porostlých na četných místech prořídlými hvozdy. Při cestách po ní se velmi těsné blízkosti od sebe nacházejíc pro turisty přírodně, kulturně i historicky zajímavá místa.

Po stopách českých legend: K prastarému dubu a chrámu s pozitivní energií

Peruc je malebný městys v Ústeckém kraji s úhlednou návsí lemovaný letitými košatými stromy, vidlicovou zvoničkou „vidlákem“ i sochou sv. Jana Nepomuckého. Romantické vzezření celé návsi dodává i barokní kostel sv. Petra a Pavla (1725) postavený stavitelem Petrem Pavlem Columbanim. Jen o několik kilometrů dál najdete jedno z nejkouzelnějších míst v ČR.

Laser Tag Prague - Outdoor Laser Game v pražském Motole

Laser Tag je outdoorová herní simulace, která využívá replik reálných zbraní a inovativního infračerveného systému. Je to light verze paintballu a airsoftu, kdy se nepoužívají kuličky ale IR paprsek. Vše je řízeno elektronicky, dostřel zbraní 100 - 250 m. Nejsou zapotřebí žádné ochranné pomůcky.

Farma Michael na tvrzi Nedvězí

Farma Michael je chloubou společnosti Michael Hotels Prague. Jako jediný objekt z této skupiny se nachází mimo Prahu, v malebné krajině nedaleko Slapské přehrady.

Lipovské stezky - pro milovníky cyklistiky

Lipovské stezky jsou stezky pro horská kola umístěné na louce nad zahradou hotelu Helios. Navazují na paralelně se budující Lipovské stezky-Toč, které vedou lesním terénem.

Alpinning Brtnice

Alpinning je ideální pro všechny věkové kategorie.

Moving station - víceúčelové kulturní centrum v Plzni

Opuštěná historická budova železniční stanice Plzeň Jižní předměstí se postupně proměnila na tvůrčí prostor pro přípravu a realizaci divadelních, výtvarných, hudebních a multimediálních projektů.

Stezka Střelnice u „Pazderáku“ ve Šluknově

Český svaz ochránců přírody slavnostně zpřístupnil část území bývalé vojenské střelnice u Šluknova a vybudoval zde naučnou stezku. Návštěvníci se dostanou od nedaleké chráněné nivní louky po haťovém chodníku a mostku až ke tři sta let starému dubu.

Víno napříč staletími - nejrozsáhlejší expozice vinařství v České republice

Expozice, neobvyklá svým výtvarným pojetím, souhrnně zpracovává historii a vývoj vinohradnictví a vinařství na našem území v kontextu evropských dějin. Atmosféru dýchající vínem a historií podporuje citlivé nasvícení a komponovaná dobová hudba.

Stálá expozice Felixe Holzmanna na Hradě Litoměřice

Rozdával úsměvy na všechny strany. Postava natvrdlého chlapíka s brýlemi a ošuntělém plášti byla zárukou dobré zábavy. Ačkoliv se narodil v Teplicích a zemřel v Chemnitz, domovem se mu staly Litoměřice. Řeč je o Felixi Holzmannovi. Výstavu věnovanou právě této osobnosti najdete na místním hradě.

Turisty neodrazuje od návštěvy Litoměřic ani komplikovaná doprava

Od ledna do září prošlo informačním centrem v Litoměřicích, městě na soutoku Labe a Ohře, celkem 35 000 návštěvníků, z toho zhruba 6400 cizinců. Turisty neodradily ani komplikace v dopravě. Úspěch slavila expozice o komikovi Felixu Holzmannovi. Příští rok se ponese ve znamení oslav Karla IV. Informovali o tom pracovníci Centra cestovního ruchu Litoměřice.

Stezka v Hukvaldech provede místy, kde chodil Janáček

V Hukvaldech na Frýdecko-Místecku začala fungovat nová naučná stezka nazvaná Leoš Janáček očima dětí. Přes osm kilometrů dlouhá trasa s devíti zastaveními provede návštěvníky Hukvald místy, kudy známý hudební skladatel chodíval. Informovali o tom spoluautoři projektu Drahoslav Koval a Petr Kuča.

Zoo Ostrava je zase o kus větší, otevřela expozici mokřadního ekosystému

Obrovský rozmach, který v posledních letech zažívá ostravská zoologická zahrada, pokračuje otevřením nové unikátní mokřadní expozice. Ta se nachází až na samotném konci prohlídkové trasy a od tohoto týdne skýtá návštěvníkům ukázku fungování mokřadního ekosystému s ohroženými živočišnými i rostlinnými druhy.

Kam o víkendu s dětmi: Na drsný turnaj v sudoku nebo za permoníky do dolu

Klasikou, o kterou vás neošidí ani tento víkend, jsou v dětském programu pohádkové prohlídky a stezky. Originálnější aktivitou může být turnaj v sudoku, který potrápí nejednu chytrou hlavičku, nebo také architektonická procházka Plzní.

Tipy na víkend: Vychutnejte si živě slavné filmové melodie, proběhněte večerní České Budějovice

Víkend plný sportu a gastronomických radovánek se může zdát jako ideální. Zvláště pak, když se tento program zpestří kulturním či duchovním vyžitím. Vše nabízí druhý říjnový víkend.

Designshop Originál v Plzni

Designshop Originál to jsou originální výrobky od českých i zahraničních tvůrců a značek.

Zámek v Moravském Krumlově letos zdvojnásobil svoji návštěvnost

Zámek v Moravském Krumlově na Znojemsku, ve kterém byla léta vystavena Slovanská epopej malíře Alfonse Muchy, navštívilo v letošní sezóně přes 10 000 turistů. Ve srovnání s loňskem se jejich počet zdvojnásobil. Hlavním lákadlem byly obrazy ze sbírek moderního umění Medy Mládkové a ilustrace Zdeňka Buriana. Informoval o tom krumlovský starosta Tomáš Třetina.

Bolt Tower v Ostravě

Bolt Tower, neboli šroubová věž. To je kavárna, prostor pro připomenutí historie, klub a vyhlídková terasa. To vše je součástí nové nástavby Vysoké pece č. 1 v Dolních Vítkovicích, která povyrostla o zhruba 25 metrů a stala se tak nejvyšším geografickým bodem ve městě.

Orlická karta hosta

Rádi byste se zkusili terénní horské koloběžky, navštívili muzeum řemesel či skanzen lidové architektury, koupili si kávu u Dientzenhoferů nebo si prohlédli starý mlýn? Pak přijeďte a pořiďte si Kartu hosta!

Turistický průvodce Grenzgenial - knížka plná praktických informací a atraktivních slev

Grenzgenial je praktická knížka, která vám přináší desítky exkluzivních slev typu 1+1 zdarma a další bonusové výhody pro volný čas na Lipensku a v blízkém okolí.

Paintball park Radary

Paintballové hry na vlastním stylovém přírodním hřišti umístěném v objektu bývalé vojenské základny PVO. Možnost i nočních her na osvětleném hřišti.k dispozici venkovní i vnitřní posezení a vytápěné zázemí.

Český Krumlov Card

Chcete vidět to nejlepší z Českého Krumlova a zároveň si krásy města vychutnat podle svého tempa a gusta? Právě to vám nabízí Český Krumlov Card. Nemusíte spěchat, abyste stihli všechny expozice v jeden den.

Zážitková karta Toulavka

Prožijte řadu nezapomenutelných chvil s rodinou, přáteli i single, v létě, v zimě, pěšky, autem, na kole, na lodi i na lyžích. Stačí vytáhnout z kapsy Toulavku a na více než 50 místech získáte zajímavý bonus nebo slevu.

Sedm dní v pohádce - zážitková trasa ve Křtinách

Stezka šneka Krasíka je jedním ze zážitků v rámci sedmi dní v pohádce. Dalších šest zážitků a tras čeká na své návštěvníky, kteří si tak mohou užít svůj týden v Moravském krasu např. V mydlárně a svíčkárně nebo na blanenském zámku a nebo třeba na koloběžkách.

Ponyškolka Brázdim

Originální projekt dvou (ne)obyčejných holek od koní, které svou vášeň a koňské zkušenosti chtějí předávat dál...

Pidizem Radostice

Dětský klub pro děti všech věkových kategorií - od miminek po školáky.

Exkurze do automobilky Hyundai - jedna z nejmodernějších automobilek v Evropě

Vydejte se na exkurzi do automobilky Hyundai! Exkurze začíná prezentačním filmem společnosti, poté se podíváte do výrobních hal v návštěvnických vláčcích, zahrnující lisovnu, svařovnu, finální montáž a převodovkárnu.

Dětský park Razulák ve Velkých Karlovicích zaznamenal rekordní návštěvnost

Dětský zábavní park Razulák ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku přivítal v letošní sezóně o 40 procent návštěvníků více než loni. Informoval o tom ředitel Resortu Valachy Tomáš Blabla, který loni areál v údolí Léskové na úpatí sjezdovky Razula otevřel. Turisty zaujala i letošní novinka v podobě fotografické stezky.

Tajemný hrad Přimda býval i sídlem loupežníků

O vzniku jednoho z nejstarších kamenných hradů v Čechách toho příliš nevíme. Kdysi dávno však byl důležitou pevností, střežící obchodní cestu z Prahy do Horní Falce.

Přes deštivou Bučinu převáděl lidi Král Šumavy Kilián

V restauraci Borovka v Borových Ladech, kde nabízejí jako specialitu pralinkové knedlíky, visí na stěně několik černobílých fotek. Jsou na nich obce Bučina a Knížecí Pláně, nejvýše položené osady Šumavy, které zlikvidovali, jako mnoho jiných, agilní zástupci socialismu.

Velké Karlovice se chystají na Karlovský gastrofestival, pekařky napekly stovky frgálů

Velkými Karlovicemi se od středy line vůně valašských frgálů. Místní pekařky se již pilně připravují na tradiční Karlovský gastrofestival, který ovládne místní údolí Léskové již o tomto víkendu. A právě frgál jakožto nejznámější valašská specialita v něm bude hrát důležitou roli.

Vimperské korány se vyvážely do celého (nejen arabského) světa

To bylo v dobách, kdy tu prosperoval knihtisk. Není to tak dávno, co vimperská tiskárna produkovala nádherné bibliofilie. Závod Johanna Steinbrennera „velkolepý a svého druhu v Čechách jediný“ zaměstnával přes 300 lidí. „O dovolení k návštěvě je třeba přihlásit se v pisárně“ (z dobového tisku).

Jak si užít Adršpach a přitom se vyhnout davům návštěvníků

Jednu z hlavních dominant turistické oblasti Kladské pomezí tvoří Adršpašsko-teplické skály. Nejznámější jsou dva okruhy propojené Vlčí roklí. Tato procházka je však obvykle bohužel spojená i s davem turistů, kteří se valí ze všech stran. Jak si ale užít Adršpach a přitom se těmto přívalům vyhnout?

Tipy na víkend: Ochutnejte Moravskoslezsko a prohrabte se bleším trhem

Skryté krásy Prahy odhalíte o víkendu při procházkách s architektem. Jiný rozměr kultury si užijete v Plzni, která se ponese ve znamení hudby a piva. Moravskoslezský kraj se zaměří na jídlo. Ve volném čase si ale také můžete dát do těla na některé ze sportovních akcí - pěších, běžeckých či cyklistických.

Rothmayerova vila v Praze se otevírá veřejnosti

Od čtvrtka bude pro veřejnost otevřena střešovická Rothmayerova vila, ukázka architektury první poloviny 20. století. Její správce, Muzeum hlavního města Prahy, v ní připravilo expozici věnovanou architektu Otto Rothmayerovi a jeho učiteli Josipu Plečnikovi. Otevřeno bude čtyři dny v týdnu, ale jen po předchozí rezervaci, jako je tomu třeba v případě nedaleké Müllerovy vily.

Kam o víkendu s dětmi: Na Slavnosti mlsných jazýčků nebo s plyšákem do zoo

Využijte ještě přijatelné počasí a vydejte se o víkendu za sportem, zvířaty nebo za pohádkou. Blíží se karnevalová sezóna, na což děti mohou začít trénovat už tento víkend návštěvou Zoo Praha.

Návštěvníci Pilsner Festu ochutnají letos k plzeňskému ležáku vybrané pivní menu

Plzeňský ležák a pečlivě zvolené pokrmy k pivu, to bude jeden z hlavních symbolů letošního Pilsner Festu.

Nejen Morava má Hodonín či Javorník. Víte, že je najdete i na Šumavě?

První vazba na Hodonín připomene jihomoravské Masarykovo rodiště, kde jakéhos mládence za vojáčka brali. Mnohem častější pojmenování Javorník evokuje třeba slezské město či s přídomkem Velký rozhlednu v Beskydech. Ale stejnojmenné obce na Šumavě si se vzdálenými jmenovci nikterak nezadají.

Restaurant Old Inn

Přijďte zažít českou a mezinárodní kuchyni v srdci Českého Krumlova.

Restaurant Růže

Zažijte jedinečný gastronomický zážitek v Restauraci Hotelu Růže v srdci Českého Krumlova.

Farmapark Soběhrdy - jedinečný zážitek pro milovníky zvířat

Unikátní místo pro rodiny s dětmi, kde poznáte zvířata z celého světa a můžete strávit celý den v dokonalém souladu s přírodou. Areál leží v malebném údolí, kde je čerstvý vzduch a budete si zde připadat jako byste se ocitli v pravé podhorské přírodě. A to vše jen kousek od Prahy v Soběhrdech.

Pražskou Bertramku tradičně oživí švýcarská horská slavnost

Alpabzug je tradiční švýcarská horská slavnost, která předznamenává konec léta a začátek podzimu. Svátečně nazdobené krávy se v tomto období svádějí z kopců do údolí a horalové si poté užívají folklórní zábavu. Ta o víkendu již pošesté navštíví Prahu.

Hlavní expozice podzimní Flory Olomouc připomene venkov

Český a moravský venkov bude připomínat hlavní expozice jubilejního 20. ročníku podzimní etapy zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc. Výstavy se od 1. do 4. října v areálu Výstaviště Flora zúčastní 153 pěstitelů z řad profesionálů a zahrádkářů z celé země. Podzimní Floru tradičně doprovodí zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů Olima.

Exponáty Muzea nočníků a toalet mají cenu zlata

V nenápadném klasicistním domě ve Vyšehradské ulici sídlí teprve rok Muzeum nočníků a toalet, které se do Prahy přesunulo z třebotovské tvrze. Tam také před lety při její rekonstrukci začal příběh sběratelů, manželů Jana a Renáty Sedláčkových.

Opravený hřebčín v Kladrubech vítá první návštěvníky

V Národním hřebčíně Kladruby nad Labem skončily nákladné opravy. Rekonstrukce památkově chráněných objektů se zdržela o devět měsíců. O prodlouženém víkendu mají lidé možnost si opravené stáje i další objekty prohlédnout. Hlavní sezóna začne příští rok na jaře. Informoval o tom ředitel hřebčína Jiří Machek.

V děčínské zoo se narodilo první mládě mravenečníka

Zoo Děčín má pro návštěvníky nové lákadlo. V areálu se podařilo odchovat vůbec první mládě mravenečníka velkého. Váží zhruba 1,3 kilogramu a má se čile k světu. Jeho rodiče, samice Goya a samec Ferda, v zoo žijí už několik let.

Tipy na víkend: Na Vyšehradě se sejdou vegetariáni, v Mariánských Lázních houbaři

Podzimní prodloužený víkend přináší nepřeberné množství gastronomických zážitků. Pivo, víno, burčák a dokonce také pálenky potečou proudem. Pozadu ale nezůstává ani sportovní program.