🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Obří Stezka v oblacích na Dolní Moravě finišuje k otevření

Stezka v oblacích se měla stát trhákem letní sezóny Relax a sport resortu Dolní Morava. Nedávná vichřice plány zhatila, poničila i Mamutíkův vodní park a vykácela průseky v lese. Atrakce jsou dávno v provozu, jen Stezka má skluz. Otevřou ji koncem října.

Dačický zámek na týden zaplaví květiny

Interiéry vyzdobené originálními aranžemi inspirovanými empírem a biedermeierem budou moci od pátku obdivovat návštěvníci na zámku v Dačicích na Jindřichohradecku. Ten od středy hostí odborné setkání profesionálních floristů. Výstavu Kytice pro Lotte s podtitulem Květiny z konce napoleonských časů budou moci zájemci navštívit do 11. září.

Místo, kde Jan Hus napsal poslední vůli

Uprostřed lesů Rakovnicka na soutoku dvou potoků se na skromném ostrohu týčí hrad Krakovec v historii a obecném povědomí spojený s pobytem mistra Jana Husa chvíli předtím, než odešel do Kostnice. Hrad jedinečné architektury má toho hodně co nabídnout. Pohlédněme za krakovecké zdi i do tajuplných sklepů.

Lesní bar se stal poutním místem Jeseníků

Zprvu atrakce, o níž šly povětšinou ústní fámy, tu a tam se o ní napsalo, což hned probudilo zájem návštěvníků, se stala místem, kde potkáte davy lidí. Samoobslužný kout v lese nad Horní Lipovou, kde se nakrmíte a napojíte za doporučený obolus, který většina ráda dá.

Židovský hřbitov u Hřivčic

Zrekonstruovaný starý židovský hřbitov v malebném prostředí s výhledem na České Středohoří, který se rozkládá na 3163 m2 a patří mezi jeden z největších v severních Čechách.

Do nepřístupných prostor pražské Staroměstské radnice výjimečně vstoupí návštěvníci

Třetí zářijový víkend otevře zvědavcům běžně nepřístupné prostory Staroměstské radnice a okolních domů. Bude možné navštívit středověké sklepení spojené s událostmi Pražského povstání, dům U Minuty, kde bydlíval spisovatel Franz Kafka, svatební síně, pavlače přilehlých domů nebo původní staroměstskou kanalizaci. Speciální program proběhne při příležitosti založení radnice, které připadá na 18. září.

Expozice Jeskyně a lidé v Moravském krasu

Nové expozice s názvem Jeskyně a lidé rozšiřují prohlídkové trasy v jeskyních Balcarce, Kateřinské, Sloupsko-šošůvských a v jeskyni Výpustek, kde je navíc umístěna rozsáhlá výstava věnovaná celému Moravskému krasu, jeho geologii, objevování, výzkumu či archeologickým a paleontologickým nálezům.

Parním vlakem za vínem a k vojenskému opevnění

Na sobotu 5. září připravilo Technické muzeum v Brně na svých památkách na Znojemsku bohatý program. V Areálu československého opevnění v Šatově jsou připraveny aktivity s tematikou vojenství, vína a místní krajiny. Ve Slupi proběhne tradiční akce s názvem Slavnosti chleba.

Na obřím hradě Rotštejně je vchod do pekla

Alespoň v pohádkové komedii Hynka Bočana S čerty nejsou žerty, kdy do průrvy ve skalním bloku zajížděl kočár s knížetem pekel a rozmazlenou Angelinou. Skalní městečko s obcí Klokočí najdete nedaleko Turnova.

V Mikulově obnovili barokní zahradu zámku

Správa zámku v Mikulově na Břeclavsku v pátek zpřístupnila turistům jeho zahradu obnovenou do barokní podoby. Zahrada byla značně zanedbaná, nyní je ovšem novým zeleným zákoutím ve městě. Nabízí výhledy na mikulovský Svatý kopeček a sousední Dolní Rakousy. Informoval o tom ředitel mikulovského regionálního muzea Petr Kubín.

Ex Post - kulturně vzdělávací prostor

Po několikaměsíční rekonstrukci se v Příčné ulici v Praze znovu otevřela pobočka pošty – tentokrát však utichnou razítka a prostor bude patřit kultuře a vzdělávání.

Escape game v atomovém krytu

Dokaž, že na to máš! Dostaň se do 60 minut ze spár sériového vraha, který tě zavře v atomovém krytu.

Po vyhlídkách a roklemi málo známých Besedických skal

Nad ohybem hluboce pod vámi plynoucí Jizery, naproti Malé Skále, se v převážně borovicových lesích ukrývá nevelké skalní město Besednické. Skalní věže, spíše věžičky, brány, myší díry, jeskyně a voštiny se nacházejí na vrchu Sokol (562 m n. M.).

Malá rozhledna doplnila hradu Lanšperk chybějící věž. Vidět jsou z ní i Orlické hory

Bezvěžový hrad, respektive mohutná plášťová zeď, jež z něho zbyla, stojící nad údolím tiché Orlice, sluje Lanšperk. Král Přemysl Otakar II. V krajině Orlické mnohé hrady kázal zakládati, Němci osídliti, na místech vymýcených a vykácených. Tak vznikl i Lanšperk.

Tipy na víkend: Za swingem na Nový Hrad, romantické promítání nabídne Bouzov

Pohodovou atmosféru letního dne a večera si můžete užít v rytmech hudebních festivalů, s chutí pikniků a grilování nebo třeba při sledování filmu. Hrad Bouzov zve na speciální promítání pohádky, Nový Hrad na swingový festival a Karlovy Vary na piknik. A to je pouze malá ochutnávka víkendového programu.

Znovuzrození české tradice Botas

Oficiální obchod značky BOTAS 66 v Praze, provozovaný designéry značky. Je místem, kde si můžete nejen vyzkoušet všechny modely z aktuální kolekce, ale také nahlédnout do archivu, seznámit se s používanými materiály a vůbec poodhalit kouzlo ikony českého designu.

Z chomutovského zooparku k druhorepublikovým bunkrům

Chomutov nevypadá jako nejvábnější město na výlety, opak je pravdou. Zrekonstruované městské centrum mě překvapilo památkami. Skutečnost, že je okolí zahlceno panelovou výstavbou, je daň rozvoje severních Čech, uhelnému a chemickému průmyslu.

Z chomutovského zooparku k prvorepublikovým bunkrům

Chomutov nevypadá jako nejvábnější město na výlety, opak je pravdou. Zrekonstruované městské centrum mě překvapilo památkami. Skutečnost, že je okolí zahlceno panelovou výstavbou, je daň rozvoje severních Čech, uhelnému a chemickému průmyslu.

Naučná stezka Rašeliniště U jezera

Vydejte se na stezku do nitra Krušnohorských rašelinišť, která začala vznikat před 15 tisíci lety v době ledové. Rašeliniště v Krušných horách jsou jednou z nejpostiženějších lokalit na našem území.

Rybník Velký Košíř - jeden z nejstarších rybníků ve východních Čechách

Rybník Velký Košíř je jedním z nejstarších rybníků ve východních Čechách. Jeho stáří však není jedinou zajímavostí. Pobřežní zónu Velkého Košíře si oblíbili hlavně ptáci, a proto se stal významnou ornitologickou lokalitou.

Andrýskova stezka ve Fryštáku

Město Fryšták a jeho okolí byly v pravěku jednou z nejhustěji osídlených oblastí Zlínska. Dokazuje to například i neolitické sídliště v nedaleké Fryštácké brázdě. Na okraj města navazuje přírodní park Hostýnské vrchy, jehož součástí je naučná stezka.

Chlum - naučná stezka pro rodiny s dětmi

Chlum se nachází v blízkosti okresního města Mladé Boleslavi a je vyhledávaným cílem pro delší procházky a aktivní odpočinek. Lokalita je výjimečná především četností přírodních zajímavostí a archeologických památek.

Mnichovské hadce - největší hadcový komplex v Čechách

Okolí Křížků, a vůbec celé území mezi Prameny a Mnichovem, je jedním z nejpozoruhodnějších území Slavkovského lesa. Nachází se zde největší hadcový komplex v Čechách – Mnichovské hadce.

Naučná stezka Údolí pod Klíčem

Pod vrcholem Klíče vede naučná stezka, která je určena především dětem. Snaží se jim přiblížit krásy okolní přírody a poučit je, jak se v takovém prostředí chovat.

Akvárium Krčínův dům v Třeboni

V blízkosti zámku Třeboň je otevřena zajímavá stálá expozice nazvaná Akvárium Krčínův dům. Akvárium se nachází v Krčínově ulici v domě, který patřil Jakubu Krčínovi z Jelčan, rožmberskému regentu. Ostatně – na domě je deska, která tuto skutečnost připomíná.

Vyhlídkové jízdy městem - rikše v Brně

Nechte se povozit po vlastní trase po Brně. Nezapomenutelný zážitek pomocí čtyřkolky, vám představí nejvýznamnější místa centra Brna.

Hrabický okruh ve Vimperku

Téměř čtyřkilometrová stezka s názvem Hrabický okruh začíná u vimperské ulice K Rokli, pokračuje přes Hrabice a končí v "Parku nad pekárnou" ve Vimperku.

Kostel sv. Máří Magdalény v Bartošovicích

Odborníci mluví o "Duši baroka". V rámci projektu Společně po nové cestě se obec Bartošovice spolu s dalšími partnery chce pustit do celkové opravy kostela. Součástí tohoto projektu je i kostel sv. Jana Nepomuckého na Vrchní Orlici.

Útulna u Protržené přehrady v Jizerských horách

Jednoduchá dřevěná stavba s půdorysem 5 x 8 metrů a sedlovou střechou je od června 2015 návštěvníkům přístupná. Útulna postavena na místě vyhlášené Krömerovy boudy se nachází u Protržené přehrady na Bílé Desné v Libereckém kraji.

Historická dominanta Posázaví se klene přes 40 metrů nad údolím Kocour

Chcete skloubit v jednom výletu historii s technickou památkou a krásnou přírodou? Vypravte se jižně od Prahy třeba vlakem do Posázaví. Mimo jiné těsně minete geometrický střed Čech.

Zkamenělý zámek - mohutné vápencové skalisko

Zkamenělý zámek se nachází mezi obcí Vojtěchov a Javoříčskými jeskyněmi v krasové oblasti s přiléhajícími zachovalými bučinami.

Naučná stezka Mýto

Naučná stezka Mýto prochází jednou z nejkrásnějších přírodních partií jihovýchodního okraje hlavního města. I když přírodní rezervace Mýto má jen necelých 18 hektarů, vyskytují se zde přirozené hájové porosty plné jarních květin, údolní louky, prastaré vrby i opuštěné břidlicové lomy.

Lom Chlum u Srbska

Lom Chlum leží na okraji národní přírodní památky Karlštejn a je vstupní branou do nejrozsáhlejšího jeskynního systému v Českém krasu.

Vyhlídka Mařenčino loubí - jedna z nejkrásnějších vyhlídek na hrad Pernštejn

Tato krásná vyhlídka se nachází deset minut chůze od známého moravského hradu Pernštejna a nabízí na něj neobyčejně nádherný pohled.

Zahrada smyslů v Augustiánském domě v Luhačovicích

Navštivte v Augustiánském domě v Lázních Luhačovice Zahradu smyslů, která vás jednoznačně okouzlí a inspiruje.

Štola Josef v Černé v Pošumaví

Projděte si nově otevřenou naučnou stezku ke štole Josef, která se nachází u obce Mokrá poblíž Černé v Pošumaví.

Památník obětem II. světové války v Javoříčku

V tichém a krásném údolí uprostřed polí a lesů leží obec Javoříčko, kde se nachází národní kulturní památka připomínající válečné zločiny na civilistech v květnu 1945.

Železniční viadukt v Kryštofově údolí

Na železniční trati Liberec-Česká Lípa v údolí říčky Rokytky ve vesnici Novina u Kryštofova Údolí se nachází mohutný kamenný železniční viadukt, který byl zprovozněn již v roce 1900.

Hradiště Libušín - nejvýznamnější přemyslovské hradiště v Čechách

Hradiště Libušín, ležící ve stejnojmenné obci nedaleko Kladna, je kombinací historie, přírody i ukázky negativního vlivu člověka na krajinu a snah o nápravu.

Alej pod Hořínkovou hájenkou

Javorová Alej pod Hořínkovou hájenkou vás zavede přímo k hradu Buchlov po zpevněné cestě, kde si můžete odpočinout na zbudovaných lavičkách, pokochat se jedinečnou okolní krajinou a nasát atmosféru staré aleje.

Vyhlídková věž Hláska

V červenci 2015 byla v Lanškrouně slavnostně otevřena vyhlídková věž Hláska. Ta je nyní volně přístupná všem návštěvníkům a výletníkům, kteří zavítají do oblasti Lanškrounských rybníků a na vrch Kypuše.

Taneční škola Elis

Na plese se celý večer děsíte okamžiku, kdy vás někdo bude nutit tančit. Před blížící se svatbou známých dopředu vymýšlíte historky o zvrtnutém kotníku a když se přiblíží maturitní ples vašich dětí, nahodíte výraz suveréna a doufáte, že vaše ratolesti neodhalí, že jste lepší herec než tanečník.

Barokní lázeň zámku v Mníšku pod Brdy se mimořádně představí návštěvníkům

V sobotu 29. srpna při akci Hradozámecká noc se na zámku v Mníšku pod Brdy otevřou i nepřístupné prostory v zámeckém přízemí. Po několika letech budou mít návštěvníci možnost nahlédnout do takzvané barokní lázně.

Ztichlá krajina kolem Vltavy zahalené v bílém

Příroda nám na jedno letní ráno připravila jedinečné překvapení. Proud Vltavy se před našimi zraky skryl pod neprůsvitnou bílou peřinu. Jen tu a tam vykoukla loďka nebo kačena a široko daleko nikde ani noha. Vypravte se s námi na putování tajuplnými Svatojánskými proudy.

Panský dvůr - centrum volnočasových aktivit v Telči

Komplex kdysi zanedbaných hospodářských budov se nyní po rozsáhlé rekonstrukci proměnil v interaktivní centrum volnočasových aktivit a turistiky, které ale nadále ctí svou historii.

Sto let staré válečné pohřebiště v Chrudimi

Sto let staré válečné pohřebiště se v Chrudimi dočkalo své obnovy. I když nejste zrovna fanoušky válečné historie, určitě stojí za to najít si chvilku pro návštěvu tohoto místa. Začátek první světové války proměnil několik chrudimských domů v armádní lazarety. Po železnici tam byli sváženi ranění nebo nemocní vojáci ze celé monarchie. Většina z nich […].

Dům přírody Moravského krasu

Navštivte nově otevřenou zážitkovou expozici o Moravském krasu. Ponořte se v ní do devonského moře, vytvořte si krápníky a jeskyně, proleťte se s netopýry, poznejte lesy, stráně, kytky i zvířata. A jak se žije Krasu s člověkem?

Tipy na víkend: V Praze si poslechněte vinylové desky, v Kladrubech varhany

Užijte si ve zbytku léta další festivaly - hudební, gastronomické i jiné. Víkendové akce vám také připomenou, jak důležitý je pohyb. Někdo půjde běhat, jiný si raději zatančí. O vinné radovánky nebudete ošizeni ani tento víkend. Morava opět otevírá sklepy.

Summer Tubing - aneb letní bobování pro malé i velké

Bobování v létě? S radostí a pro všechny! Kdo si myslí, že je to zábava ryze dětská, je na omylu! Děti sjezd zbožňují a do 12-ti let se mohou povozit i na kolotoči. A starší a těžší jedinci jízdu prosviští mnohem rychleji než drobotina! Jízda klopenými zatáčkami je to, co na tubingu milujeme!

Aquapark Uhřice

Aquapark v Uhřicích je to pravé místo, kde trávit s rodinou nebo přáteli horké letní dny!