🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Baby centrum Šikulka - kurzy plavání pro děti v Českých Budějovicích

Baby centrum Šikulka v Českých Budějovicích se zabývá plaváním dětí, od těch nejmenších až po děti školního věku, již od roku 2003. Děti od 2 měsíců do 4 let se učí plavat v bazénu přímo v centru, starší děti potom plavou na na plaveckém stadiónu v Českých Budějovicích.

Campea Aparthotel v Brně

Campea Aparthotel nabízí ubytování v moderních dvoulůžkových pokojích s vlastní kuchyňkou a výhledem na Brno. Součástí hotelu je luxusní restaurace, Wi-fi připojení a parkování je zdarma.

Tipy na víkend: Na labužnické hody do Prahy, za dobrodruhy do Frýdku-Místku

Tento víkend se rozezní mnoho končin Česka hudbou. Ať už půjde o festivaly, koncerty či plesy. Jestliže naopak toužíte po klidu, zkuste se vydat do expozic muzeí a galerií, které jsou jako stvořené k tichému rozjímání. Pro budoucí nevěsty ale bude pravděpodobně akcí číslo jedna Svatební Show v Brně.

Rotunda sv. Máří Magdaleny Přední Kopanina

Jedna z nejstarších českých sakrálních památek se nachází na území Prahy 6, na Přední Kopanině. Románská stavba z opukových kvádříků pochází zřejmě již z 11. století, podle pověsti ji měla založit svatá Ludmila.

Peziony Protěž ve Strážném v Krkonoších

Penziony Protěž nabízí ubytování v krkonošské roubence pro party přátel, kamarádů, sportovce, ale také rodiny s dětmi. Penziony se nacházejí v obci Strážné v samém srdci Krkonoš v centru lyžařských a cykloturistických tras.

Regionální muzeum Nečtiny

Ve staré četnické stanici nebo v sednici u tkadleny se můžete ocitnout, když zamíříte do Regionálního muzea v Nečtinech na Plzeňsku. Dům, kde se expozice nachází, byl postaven ve druhé polovině 18. století a dříve v něm fungoval hostinec, kde se čepovalo vyhlášené pivo.

Viniční trať Peklo v Šatově

Na státní hranici jižně od Šatova se nachází vinohrad vybudovaný na umělých terasách s jižní orientací. Na hranách teras a strmých svazích tvořených sprašovými půdami se vyskytují druhově bohatá společenstva stepních druhů rostlin a bezobratlých živočichů.

Osada Jizerka v Jizerských horách

Sklářská osada Jizerka se rozprostírá v malebném údolí říčky Jizerky, nad nímž se vypíná kopec Bukovec (1005 m.n.m.). Jizerka je významnou turistickou křižovatkou, představuje ideální základnu jak pro pěší turistiku, tak pro horskou cyklistiku a v zimě se její okolí mění na ráj pro běžkaře.

Středověký most v Ronově nad Sázavou

Tříobloukový kamenný most v Ronově přes řeku Sázavu pochází pravděpodobně z přelomu 15. a 16. století a patří mezi deset nejstarších dochovaných mostů v Čechách. Nachází se vedle hlavní silnice v obci, nedaleko města Přibyslav.

Muzeum Přední Kopanina v kapli sv. Ludmily a Marty

Muzeum Přední Kopanina je umístěno ve zcela nově rekonstruovaném objektu barokní kaple sv. Ludmily a Marty. Expozice se věnuje historii obce, včetně archeologických nálezů. Muzeum se řadí k nejmenším ve střední Evropě.

Eurocamping v Bojkovicích

Rekreační zařízení s ubytováním v nově rekonstruovaných chatkách se sociálním zařízením a kuchyňkou, s terasami pro umístění vlastních karavanů a stanů, nově zastřešenou restaurační terasou s možností plné penze. Ubytovaným hostům je k dispozici bazén s brouzdalištěm a dětské hřiště.

Fanoušci geocachingu se mohou vydat po stopách Jana Palacha

K výročí pětačtyřiceti let od smrti studenta Jana Palacha připravila Univerzita Karlova, kde mladík studoval, hru pro příznivce populárního geocachingu. Při hledání schránky umístěné v širším centru metropole, se lidé seznámí s Palachovým životem, o němž se mluví zejména v souvislosti s jeho koncem. Student se 16. ledna 1969 zapálil na Václavském náměstí, aby vyburcoval občanskou společnost z letargie po sovětské okupaci. O tři dny později v nemocnici zemřel.

Vinné sklepy Lechovice

Vinné sklepy Lechovice patří k tradičním výrobcům kvalitních přírodních vín ve Znojemské vinařské podoblasti, kde pěstování révy má hluboké kořeny. Dochované záznamy o největším rozvoji vinařství jsou spojovány s Louckým klášterem ve Znojmě.

Jaroslavické vinné sklepy

Přímo na státní hranici s Rakouskem, obklopeno rozlehlými vinohrady, leží v údolí potoka Daníž městečko Jaroslavice, kde teplé klima nížinaté oblasti a úrodná černozem odedávna vytvářely ideální podmínky pro pěstování révy vinné.

Naučná vinařská stezka v Mikulově

Dvacet kilometrů dlouhá tematická naučná stezka nabízí možnost seznámit se s taji vinařství pod Pálavou. Trasu mikulovské naučné vinařské stezky je možné absolvovat pěšky, na kole a dokonce i autem.

Vstupní brána do světa horníků i starých tramvají je v muzeu v Petřvaldě

Historická budova staré fary v blízkosti empírové stavby kostela sv. Jindřicha, nacházející se v centru města Petřvaldu, skrývá možná jedno z nejmenších technických muzeí regionu.

Přerovský pivovar Zubr

Moravský pivovar se zubří hlavou ve znaku vaří jedno z nejlepších piv v naší republice, o čemž svědčí množství ocenění z odborných i laických degustačních soutěží. Důvod je zřejmý - Zubr totiž k jeho přípravě používá opravdu kvalitní suroviny a zachovává tradiční výrobní postupy.

Patronem Českého Krumlova je záhadný, ze tří těl složený svatý Reparatus

Není to informace po požití lysohlávky, obojí je správné. Jak podivné světcovo jméno, tak i kosterní popis. Jako had kousající se do ocasu proplétá se Vltava Českým Krumlovem, městem proslulým rožmberským rodem, zvláště pak Petrem Vokem.

Chalupa Elanka v Josefově Dole

V jedné malé vesničce v Jizerských horách, v Josefově Dole, stojí pohádková chaloupka Elanka. Leží ve stráni obklopena zelení a lesy. K dispozici je všem turistům, kteří se v Jizerských horách budou chtít zdržet pro rekreaci a nabízí jim krásné ubytování.

Třinecké muzeum zahájilo výstavu historických hraček českých dětí

Miniaturní vojáčci, hadrové panenky nebo plyšoví medvídci s pohyblivými končetinami — stařičké hračky, které bavily děti v období první republiky a v letech druhé světové války. Od začátku tohoto týdne si je mohou prohlédnout návštěvníci Muzea Třineckých železáren a města Třince. K nejvzácnějším exponátům patří nejstarší československé auto na klíček z roku 1929.

Malá Chuchle ještě v 19. století lákala k návštěvě lázeňské hosty

Do Malé Chuchle v Praze 5 k místu, kde dříve byly v provozu lázně a jež bývalo centrem odpočinku, vede tento výlet. Dnes by zde již někdo těžko hledal lázeňské hosty s klasickou konvičkou na léčivou vodu procházející se po blízkém lese. Ještě v 19. století tomu však bylo jinak.

Kemp Instaláček Hvožďany

Kemp Instaláček v Hvožďanech u Bechyně nabízí celoroční provoz - ubytování a stravování. Kapacita kempu 70 lidí. Restaurace bývá v provozu po celý den.

Harrachovy kameny v Krkonoších

Harrachovy kameny (1421 m. N. M.) se nacházejí mezi masivem Kotle a Vrbatovým návrším. Zajímavostí tohoto vrcholu je, že se jedná o 10. nejvyšší místo Krkonoš. Z vrcholové partie, která je tvořena žulovými skalami se nabízí panoramatické výhledy.

Železniční viadukt Žampach

Kamenný most na Žampachu je dle některých zdrojů nejvyšší kamenný železniční most v České republice, podle jiných pramenů dokonce v Evropě. Nachází se na trati "Posázavského pacifiku" mezi stanicemi Jílové u Prahy a Luka pod Medníkem.

Krtek - Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání Vrchlabí

Unikátní budova ve Vrchlabí, jejímž autorem je známý architekt Petr Hájek, vznikla vedle stávající administrativní budovy Správy KRNAP a rozšíří nabídku vzdělávacích aktivit směrem k veřejnosti. Přezdívku domu - Krtek, vybrali lidé ve veřejném hlasování.

Dětenické peklo ve Středověkém hotelu v Dětenicích

V přízemí Středověkého hotelu v Dětenicích se nachází expozice Dětenické peklo. Během prohlídky se od pekelné kněžky dozvíte, jak to v pekle chodí a čím se musíte provinit, abyste se tam dostali. Další částí této unikátní prohlídky je ukázka tortury, neboli práva útrpného.

Polední kameny v Jizerských horách

Polední kameny jsou horským vrcholem o nadmořské výšce 1006 m s výrazným seskupením skalních věžiček a osamocených balvanů. Nacházejí se nad vyhlídkou Frýdlantské cimbuří kousek od Smědavské hory. Z nejvyššího vrcholu je krásný kruhový výhled na Frýdlantské cimbuří, Smrk, Jizeru a Černou horu.

Rajhradské klášterní vinné sklepy

Výroba vína v Rajhradě navazuje na staleté tradice rajhradského benediktinského klaštera a jeho produkci klášterních vín. Klášter sám byl založen již v roce 1048 a jeden z vinných sklepů, vybudovaný v letech 1690 až 1692, slouží pro výrobu vín dodnes.

Ski areál Horní Vltavice Nad Kovárnou

Lyžařský areál Horní Vltavice "Nad Kovárnou" je lyžařské středisko nabízející ideální podmínky rodinám s dětmi, začínajícím lyžařům snowboardistům a lyžařským výcvikům, dobře si na hlavní sjezdovce zalyžují i náročnější lyžaři.

Radošovský dřevěný most přes Ohři

Krytý most v Radošově má značně zajímavou a dlouhou historii. Povolení k jeho stavbě dal 16. dubna 1364 městu Ostrov sám císař Karel IV., aby tak zlepšil původní brod na "Solné stezce" do Prahy.

Lekce společenského tance v Praze

Přijďte si osvěžit či se naučit kroky základních společenských tanců efektivní a zábavnou metodou. Pod vedením profesionálního lektora vše zvládnete během několika málo lekcí.

Tipy na víkend: Designovou inspiraci přinese Zlín, krátkými filmy pobaví Praha

Ať už máte rádi kočky, historii, jídlo, sport, hudbu, film nebo místo toho chystáte svatbu, o víkendu se nudit nebudete. Z méně častých akcí nabízí Praha výstavu koček a České Budějovice svatební veletrh. Kromě toho si můžete vybrat z řady hudebních i jiných kulturních akcí napříč Českem.

Jezero Křenek v Polabí

Křenecké jezero vzniklo těžbou písku. Po ukončení těžby se jezero s průzračně čistou vodou stalo postupně známou rekreační oblastí Křenek-Ovčáry. Jezero je ze tří stran obklopeno poli a zbytek lesem, přilehlé pláže jsou písčité.

Kam o víkendu s dětmi: Na šmoulí karneval do Mělníka, za hračkami do Pardubic

Nadcházející víkend se ponese v duchu převlékání do kostýmů, hraček, bruslení i pohádek. Děti tedy budou ve svém živlu, stačí jen vybrat ten správný typ zábavy. Na karneval se můžete vypravit například do Mělníka nebo Nového Jičína, pohádkový program nabídne Jindřichův Hradec a na sportovní aktivity láká Broumov či Sokolov.

Privat Čermáková v Telči

Privat se nachází v přízemí rodinného domu se samostatným vchodem v klidné části města Telče blízko historického centra.

Automatické Gočárovy mlýny v Pardubicích

První zmínky o mlýnu jsou známy již z roku 1586, později byl postaven nový mlýn, který byl v majetku bratrů Winternitzových. Budovy mlýna a sila jsou zapsány na seznamu národních technických památek. Komplex patří do desítky největších zařízení svého druhu v ČR.

Mezinárodní kulturní stezka Po stopách moderny

Kulturní stezka vás provede místy spojenými s životy nejvýznamnějších osobností evropské kulturní scény 1. poloviny 20. století. Vydejte se po stopách známých architektů, designérů a dalších umělců - můžete navštívit rodný dům Josefa Hoffmanna, Gustava Mahlera, Janáčkův domeček či Jurkovičovu vilu.

Městské muzeum Dvůr Králové nad Labem

Křehká krása, jediná v České republice. To je expozice Městského muzea o historii výroby skleněných vánočních ozdob. Expozice je rozdělena do dvou částí - první se věnuje perlařství a výrobě skleněných ozdob, druhá pak představuje vzorkovnu výrobků od třicátých let 20. století do současnost.

Sportovní hala města Plzně na Slovanech

Městská sportovní hala se může pyšnit naprostým monopolem, na západě Čech se jedná o největší a nejkvalitnější sportovní plochu. Hlavní hrací plocha je díky svým rozměrům a kvalitou využívána jak tradičními sporty (basketbal, fotbal, volejbal), tak těmi netradičními (florbal, ultimate frisbee).

Zámek Kinských láká na výstavu děl korejské umělkyně

Křehká díla korejské umělkyně Song Mi Kim vystavuje od minulého týdne zámek Kinských ve Valašském Meziříčí. Jedinečná výstava potrvá až do konce března.

Dům fotografie - Galerie hlavního města Prahy

Galerie hlavního města Prahy otevřela pro veřejnost další ze svých objektů, kde jsou prezentovány výstavy zaměřené výhradně na fotografii. Dům v Revoluční byl postaven podle návrhu Fridricha Lehmanna v roce 1937 pro pojišťovnu Victoria.

Aberdeen Angus Steak House Plzeň

Nekuřácká restaurace Angus Steak House v Plzni se specializuje na steaky a jiné speciality z hovězího masa plemene Angus, které je převážně z vlastního ekologického chovu.

Kart Arena Brno v Novém Lískovci

Skvělá krytá motokárová dráha blízko centra Brna s vlastním parkováním a restaurací. Přijďte si užít spoustu zábavy originálním způsobem - čeká vás zde široká klopená zatáčka ve tvaru S a další s úhlem 180°. Motokáry jsou vhodné pro děti, tak i dospělé.

Cukrárna u rybníka Bruntál

Přijďte posedět do příjemné cukrárny - kavárny rodinného typu, kde ochutnáte množství vynikajících zákusků podle domácích receptur. V cukrárně si vyberete také z široké nabídky kávy a ostatních nápojů, včetně fresch džusů.

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích je opět v provozu, chystá se na oslavu výročí

Ski areál Razula ve valašských Velkých Karlovicích v úterý po třídenní vynucené přestávce opět obnovil provoz. Klesající teploty umožnily vlekařům, aby opět začali zasněžovat. Lyžaři tak opět mohou vyrazit na sjezdovky za zimní zábavou.

Interaktivní výstava zavede návštěvníky do tajů kriminalistiky

Fascinuje vás genialita Hercula Poirota nebo Sherlocka Holmese? Podívejte se pod lupou na jejich nelehkou profesi a poodhalte staré i moderní metody vyšetřování zločinů. Právě to je totiž náplní nové expozice v muzeu ve Vysokém Mýtě.

Hora Plechý - nejvyšší vrchol české části Šumavy

Nejvyšší hora české části Šumavy Plechý 1378 m, leží asi 14 km západně od Horní Plané a asi 8 km jihozápadně od Nové Pece na státní hranici ČR s Rakouskem.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie Valtice

Kostel Nanebevzetí Panny Marie tvoří dominantu jihovýchodní části náměstí Valtic. Jeho stavitelem byl italský architekt Giovanim Giacomo Tencalla a později Ondřej Erna. Kostel ve Valticích patří k největším kostelům v brněnské diecézi - je dlouhý téměř 50 a vysoký 34 metrů.

Naučná stezka Pavlovské vinice a vinné sklepy

Tři kilometry dlouhá naučná stezka vás na sedmi zastaveních seznámí s vinařskou obcí Pavlov, historií pavlovských vinic a zdejšího vinařství. Dozvíte se na ní zajímavé informace o pěstovaných odrůdách a místních viničních tratích.

Vojslavický dvojmost - dvouposchoďový most přes řeku Želivku

Jedním z technických unikátů ČR je dvojmost na dálnici D1 přes řeku Želivku mezi obcemi Píšť a Vojslavice, asi 15 kilometrů od Humpolce. Silnice ve spodním patře mostu spojuje obce z obou stran řeky Želivky a slouží dnes jen místní dopravě. Vrchním patrem vede dálnice D1 mezi Prahu a Brnem.