🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kam o víkendu s dětmi: Na pečené kaštany do zoo, za loutkami do muzea

Přestože Ježíšek už všechny dárky rozdal, vánoční tematika z muzeí, hradů a zámků ještě nemizí. Stále se tedy můžete vydat do jejich svátečně nazdobených interiérů i na výstavy betlémů. Pražská zoologická zahrada tento víkend láká mimo jiné na dobroty, ostravské muzeum zase na loutky. Na výběr je toho ale samozřejmě mnohem více.

Tipy na víkend: Užijte si jazz v Praze i Štěpánské koledování na Karlštejně

Tácy s cukrovím už nejsou tak plné jako před pár dny, pohádkový program v televizi už za chvíli omrzí, a tak je na čase vyrazit co nejdřív někam na výlet nebo za kulturou. Některé víkendové akce spojují obojí - příjemnou procházku i zajímavý kulturní zážitek.

Na zámku Loučeň začne nový rok hodinu po poledni. Jako na souostroví Kiribati

Odpolední Silvestr v jednu na zámku Loučeň pobaví nejen malé děti, ale i jejich rodiče. Podívají se na první místa na planetě, kam přichází Nový rok, a to od 13 hodin středoevropského času. V rámci oslav bude možné navštívit vánočně vyzdobené interiéry zámku.

Vinný sklípek Petrov

Zveme všechny přátele dobrého vína, jídla a zábavy k nám na jižní Moravu, na Slovácko, do vinného sklípku v Petrově v Plžích.

Pověst o hradu Kazín láká k cestám nad Berounku

Sobotní, opět mimořádně vlídné počasí, nám umožnilo vyrazit na výlet do brdských lesů - cílem byl Kazín u řeky Berounky. Pověstmi opředené místo nás zlákalo k návštěvě.

Sportcentrum Peta Tábor

Nové sportovně-relaxační centrum v Táboře nabízí prostory s klimatizovanou plochou a ucelenou nabídku fitness služeb.

Kite centrum Abertamy

Snowkiting škola, kite kurzy a půjčovna tažných draků. Upravený snowpark pro freestyle snowkiting i freeride area. Parkování, vstupné zdarma.

Radnice v Novém Jičíně se zvonkohrou

Významnou stavební památkou Nového Jičína a centrálního Masarykova náměstí je původně renesanční městská radnice, novodobě upravená ve 30. letech 20. století. Na radniční věži je navíc umístěna zvonkohra, která čtyřikrát denně rozezní všech 17 zde umístěných zvonů.

Novým Jičínem zní čtyřikrát denně zvonkohra

Malebným městem Nový Jičín od středy zní čtyřikrát denně zvonkohra umístěná na věži zdejší radnice. Starosta Jaroslav Dvořák ji pokřtil v úterý v podvečer. Celkem 17 zvonů lemujících na radniční věži obě strany hodin hraje v tříhodinovém časovém intervalu.

Šumavský Třístoličník nabízí úchvatný pohled na Alpy

V hraniční partii šumavského hvozdu se tyčí 1311 metrů vysoká hora, z jejíhož skalnatého bavorského vrcholu, vzdáleného pouhých 30 metrů od hranice našeho území, je pěkný rozhled do vlasti praotce Čecha, do Bavorska a k rakouským Alpám.

Kostel Církve československé husitské v Lužné

Kostel postavený v roce 1925 podle návrhu známého pražského architekta Tomáše Šaška je ojedinělou modernistickou sakrální stavbou zachovanou v původním stavu. Prohlídka interiéru je možná v době konání akcí.

Tipy na víkend: Na světelnou výstavu do Poličky, na kole po Praze

Jestli vás chladné počasí nezahání pod peřinu, skočte do sedla svého bicyklu a vyrazte na vyjížďku, která vás povede po stopách Únětického piva. Pokud jste ještě nestihli navštívit žádný z předvánočních trhů, naskýtá se vám o víkendu další možnost.

Holčovice mají novou dominantu, z rozhledny je skvělý výhled i na Praděd

Obec Holčovice v podhůří malebných Jeseníků se již od listopadu pyšní novou dominantou. Po různých úskalích se totiž podařilo obci postavit majestátní dřevěnou rozhlednu na jižním nezalesněném svahu Moravského kopce v nadmořské výšce 780 metrů. Výhled na zdejší krajinu je odtud naprosto úchvatný.

Výprava k Cukráku nabídla pohled nejen na vysílač, ale i na dvě řeky

Letošní zima zatím dovoluje svým mírným průběhem vyrážet do přírody na výlety. Neváhali jsme a vydali se na cestu od Černolických skal kolem vysílače Cukrák až do Zbraslavi v Praze.

Bývalý pivovar cisterciáckého kláštera v Plasích - Centrum stavitelského dědictví

Areál bývalého cisterciáckého kláštera v Plasích je místem realizace ojedinělého projektu nazvaného Centrum stavitelského dědictví. V roce 2014 se zde představí expozice zaměřené především na dějiny stavební kultury.

Tawan Rezidence Vyšehrad - thajské masáže Praha

Tawan thajské masáže přináší do srdce Evropy tradici a umění dalekého Thajska, země, která se stala kolébkou masáží. Nechte se zlákat světem proslulé thajské přívětivosti, nechte se unést vůní orchidejí a santalového dřeva.

Muzeum Sýpka v Rokytnici v Orlických horách – řemesla a příroda Orlických hor

Nové interaktivní muzeum přírody a řemesel Sýpka v Rokytnici v Orlických horách, které vzniklo v objektu bývalé sýpky, je zaměřeno především na děti. Ty se mohou v muzeu brodit potokem, vidět zblízka čápa černého nebo třeba vyrábět lubové krabičky a perličkové vánoční ozdoby.

Bežkařské tratě v městském lesoparku Trutnov

Horské podnebí, čistá příroda a perfektně upravené trasy. Takové jsou podmínky pro běžecké lyžování v okolí Trutnova. Městský lesopark a jeho okolí nabízí zhruba 12 kilometrů udržovaných tratí.

Čajovna Setkání Kolín

Čajovna Setkání Kolín se nachází v historickém centru města v renesančním domě v bývalém židovském ghettu. Můžete těšit na posezení v příjemném a klidném prostředí provoněném čaji a vonnými tyčinkami.

Geofun - 17. listopad 1989 ožívá v mobilních telefonech

17. listopad je jedním z nejvýznamnějších dní historie naší republiky. Faktem je, že čím dál více lidí neví, co se přesně událo. Sametová revoluce? Pád komunismu? Vznik Občanského fóra? Nějaké demonstrace studentů? Připomeňte si osudové okamžiky našich dějin aplikací Geofun.

V Rokytnici otevřelo interaktivní muzeum řemesel a přírody

Rokytnice v Orlických horách na Rychnovsku má pro turisty od minulého víkendu nový tahák. Je jím zrekonstruovaná sýpka, v jejímž interiéru vzniklo muzeum. Jeho expozice se zaměřuje na zdejší přírodu a také řemeslnou tradici.

Historické létání a tandemové seskoky v Jihlavě

Zajímáte se o vývoj letectví? Na jihlavském letišti je možné spatřit repliky historických letounů, jako je například Sopwith 1½ Strutter!

Chalupa Stachy - dovolená na Šumavě pro rodiny s dětmi

Prožijte nezapomenutelnou a příjemnou dovolenou s rodinou, dětmi a přáteli přímo v srdci Šumavy, v malebné vesničce Stachy. Nově postavená chalupa nabízí absolutní soukromí a vše, co potřebujete vaši dovolenou.

Výtvarné studio Šuplík Praha 8

Místo, kde na jdete výtvarné a umělecko řemeslnné kurzy a workshopy pro děti i dospělé, přednášky, akce, ale i prostor pro kování vlasních zajímavých aktivit. Dýchne na vás příjemná atmosféra všudypřítomných barev, v zimě zde topíme v krbu a nechybí ani kuchyňka, kde si můžete uvačit kávu, či čaj.

Pražanům se zdarma otevřou desítky sportovišť

V týdnu od 25. do 31. prosince můžete zamávat s nabranými vánočními kily tím, že se zúčastníte akce Týden sportu zdarma. V rámci tohoto projektu se Pražanům otevřou desítky sportovišť, kam si bez placení budou moci vyrazit zacvičit.

Muzeum Montanelli v Praze - sbírky současného umění

Muzeum Montanelli je jedním z mála privátních muzeí v České republice, ale spíše než muzeem by se mělo nazývat galerií. Převážnou většinou výstav totiž tvoří sbírky současného umění. Zažijte atmosféru, kde se snoubí moderní umělecké styly s historií.

Přírodní park Jeřáb v Hanušovické vrchovině

K dominantám českomoravského pomezí patří hora Jeřáb (1003 m n. M.), vystupující mezi známějšími horskými celky - Orlickými horami, Králickým Sněžníkem a Hrubým Jeseníkem. Přírodní park chrání vrcholové partie a západní svahy Jeřábu, který leží na hlavním evropském rozvodí Černého a Severního moře.

Zámecký pivovar Chyše

Součástí zámeckého areálu je taktéž panský pivovar, který byl vystavěn v letech 1839 – 1841. V historických interiérech pivovaru vás uvítá stylový restaurant a tradiční pivnice. Přijďte ochutnat speciality pivní kuchyně, ale především – dopřejte si chyšské pivo vařené dle staročeských receptur.

Paintball v Praze 4

Přímo v centru Prahy, u náměstí Bratří Synků, si můžete užít klasické paintballové hry, ale také hry se scénářem. Vydejte se na průzkum různých scenériích nebo vyzkoušejte sportovní hřiště, kde probíhají tréninky sportovního paintballu pod záštitou paintballové akademie.

Rychlebské hory - neporušená příroda v tichu a samotě

Rychlebské hory se nacházejí severně od města Jeseník. Pohoří je na západu odděleno od Králického Sněžníku Kladským sedlem, z jihu Hrubým Jeseníkem. Hlavní hřeben leží na Česko-Polské hranici, odkud Rychlebské hory pokračují do Polska.

Ski areál Kozákov

Skiareál se nachází na severním svahu Kozákova, nedaleko měst Semily, Turnov a okolo jedné hodiny jízdy z Prahy. Zalyžovat si můžete na třech sjezdovkách, k dispozici je zde 500 metrů dlouhý vlek pro veřejnost.

Skiareál Ještěd: Tramvají skoro až na sjezdovku

Mezi lyžaři je oblíbený zejména kvůli dostupnosti a špičkovému vybavení. Brány areálu začínají ještě v katastru Liberce v části Horní Hanychov, takže je areál dosažitelný i městskou dopravou. Klasickou MHD tak lyžař dojede téměř až ke svahu.

Ekolo - půjčovna elektrokol na Praze 7

Největší půjčovnu elektrických kol v Praze zajišťuje český výrobce elektrokol značky Agogs. Zápůjčka k otestování je možná bezplatně, zapůjčit si elektrokolo můžete i na několik hodin nebo až na 14 dnů. V nabídce jsou skládací, městské, trekingové i terénní typy elektrokol.

Půjčovna elektrokol na Praze 7

Největší půjčovnu elektrických kol v Praze zajišťuje český výrobce elektrokol značky Agogs. Zápůjčka k otestování je možná bezplatně, zapůjčit si elektrokolo můžete i na několik hodin nebo až na 14 dnů. V nabídce jsou skládací, městské, trekingové i terénní typy elektrokol.

Kam o víkendu s dětmi: Na speciální prohlídku hradu nebo krmit vlky do zoo

Kromě toho, že zoologickou zahradu v Olomouci provoní purpura a perníčky, tady návštěvníci o víkendu budou svědky krmení vlků. Zajímavou podívanou bude jistě také návštěva hradu Bítov, jehož komnaty zaplnila vánoční dekorace. Za Bílou paní se pak můžete vypravit na Loučeň, na jarmarky a trhy prakticky kamkoliv po Česku.

Park Golf Club Hradec Králové

Přímo ve městě Hradec Králové naleznete jedinečný areál určený pro odpočinek a relaxaci stranou od ruchu města. K dispozici vám je moderní restaurace, kavárna, hotel, golfové hřiště, hřiště pro disc golf, driving, putting a v případě nepřízně počasí i golfový indoor trenažer a mnoho dalších aktivit.

Tipy na víkend: Za křehkými betlémy do Valašského Meziříčí, s perníkem do Plzně

Pokud vám jde pečení od ruky a rodinu už jste cukrovím zásobovali, vyrobte jeden perník navíc a zavezte ho do Plzně. Právě tam se s ním totiž můžete zúčastnit speciální soutěže. Jestliže o víkendu fandíte spíš odpočinku než kuchtění, nasajte adventní atmosféru na některém z nespočtu trhů a jarmarků nebo si zajeďte na lyže.

Parašutistický výcvik v Jihlavě

Cílem tohoto kurzu Letecké Společnosti Dobrodruhů je připravit absolventy jak po fyzické, tak především po psychické stránce na vstup do světa parašutismu. Základní kurz trvá 48 hodin a obsahuje standardní, zákonem požadovanou výuku dle platných osnov Úřadu pro civilní letectví.

Šumperské muzeum zaplnily flašinety, třeba i žebrácké

Od úterý mají turisté možnost v Šumperku vidět vzácnou sbírku flašinetů. Nová expozice zdejšího Vlastivědného muzea ukazuje historii výroby těchto hudebních nástrojů v pekařovské dílně Franze Kolba, založené v 19. století. Výstava potrvá až do půlky února 2014.

Via elegans - jednodenní výlety na koních v okolí Českých Budějovic

Užijte si celodenní putování na koních v okolí Českých Budějovic. Jízdy jsou vhodné pro úplné začátečníky, laiky i pokročilejší jezdce - děti i dospělé. Počet kilometrů se obvykle pohybuje mezi 20 až 40, okruh či cesty mají vždy konkrétní cíl.

Na Domažlicku narazíte na svatého Bolfánka i na Lenina

Toulky kolem Domažlic vás zavedou na velmi zajímavá místa. Především je to kraj Chodů, se svérázným nářečím, ale také lokalita plná přírodních i architektonických krás. Alois Jirásek s Mikolášem Alšem upravili chodské dějiny, Chodové svobodní nikdy nebyli.

Kurzy hry na kytaru - individuální výuka v centru Prahy

Máte zájem o hru na kytaru? Absolventka konzervatoře s dlouholetou praxí vás naučí základy hudební teorie, doprovody písní i klasické hře na kytaru.

Vltavský luh a potok Hučina u Černého Kříže na Šumavě

Národní park Šumava revitalizoval v minulých stoletích násilně narovnané koryto Hučínského potoka na Stožecku. Stejně jako kdysi, se nyní přirozeně vlní šumavskými loukami v oblasti unikátní přírodní rezervace Vltavský luh.

Ski areál Nella Bartošovice v Orlických horách

Ski areál Bartošovice (Lyžařský areál Nella), je umístěn v malebném prostředí Orlických hor. Po celý týden jsou vám k dispozici 2 vleky. Navíc ve středu, v pátek a v sobotu si zde užijete večerní lyžování.

Galerie města Ostravy v multifunkční aule Gong Dolní Vítkovice

Galerie města Ostravy je nová kulturní instituce, její vznik je naplněním dlouhodobě uvědomované potřeby výstavní instituce typu městské galerie, která je součástí nové tváře Ostravy jako města, ve kterém umění a kultura zaujímají důležitou pozici pro jeho rozvoj a další směřování.

Může Šumava ukrývat keltský poklad?

Hluboké šumavské lesy s vydatnými vodními zdroji přilákaly i bájné Kelty. Co zde ve skutečnosti hledali?

Minimuzeum kočárků a panenek Město Albrechtice

Prohlédněte si rodinnou sbírku kočárků a panenek v Městě Albrechticích. Najdete zde na 80 kočárků různých typů i velkostí a přes 90 panenek. Atmosféru starých časů a dětských snů doplňují další hračky jako jsou plyšoví medvědi, dřevěná autíčka, kuchyňka nebo dřevěný panáček, který louská ořechy.

Muzeum lehkého opevnění vz. 36 Ústí nad Labem-Hostovice

Rekonstruovaný lehký objekt československého předválečného opevnění starého typu (LO vz. 36), typ C, č.186/XI. Trmice. Uvnitř srubu se nachází malý vnitřní prostor s expozicí dobové výstroje, výzbroje a dalších dobových reálií.

Podzimní výlet na pohádkový Kašperk

Na strmém výběžku Ždánovské hory se vypíná masívní hrad Kašperk. Od svého vzniku roku 1356 pomyslně sleduje dění v nedalekých Kašperských Horách na Klatovsku. Zašátrejte v paměti, ve které pohádce jste ho mohli zahlédnout.

Hrdličkovo muzeum člověka v Praze

Čtyři tisíce exponátů se nachází v prostorách Hrdličkova muzea člověka, které sídlí v budově Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity na Praze 2. Naleznete zde kopie nálezů z celého světa, které dokumentují celou naši evoluci až po člověka moderního typu.