🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Muzeum lehkého opevnění vz. 36 Ústí nad Labem-Hostovice

Rekonstruovaný lehký objekt československého předválečného opevnění starého typu (LO vz. 36), typ C, č.186/XI. Trmice. Uvnitř srubu se nachází malý vnitřní prostor s expozicí dobové výstroje, výzbroje a dalších dobových reálií.

Podzimní výlet na pohádkový Kašperk

Na strmém výběžku Ždánovské hory se vypíná masívní hrad Kašperk. Od svého vzniku roku 1356 pomyslně sleduje dění v nedalekých Kašperských Horách na Klatovsku. Zašátrejte v paměti, ve které pohádce jste ho mohli zahlédnout.

Hrdličkovo muzeum člověka v Praze

Čtyři tisíce exponátů se nachází v prostorách Hrdličkova muzea člověka, které sídlí v budově Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity na Praze 2. Naleznete zde kopie nálezů z celého světa, které dokumentují celou naši evoluci až po člověka moderního typu.

Centrum slovanské archeologie v Uherském Hradišti

Moravské zemské muzeum Brno otevřelo v Uherském Hradišti Centrum slovanské archeologie. Uvidíte zde výstavu o svatém Cyrilovi a Metodějovi a dozvíte se zajímavé informace také o počátcích křesťanství na Moravě.

Regenerační centrum Na Fialce Říčany

Pár kroků od Říčanského nádraží se nachází moderní Centrum pro volný čas Na Fialce, jeho součástí je také regenerační centrum s pestrou nabídkou masáží, fyzioterapie, saun či výživového poradenství. Máte možnost vybrat si z řady masážních technik přes zdravotní, klasické až po exkluzivní.

Sládkem na jeden den v Libockém Pivovaru

Splňte si svůj sen a staňte se na jeden den sládkem v Libockém Pivovaru na Praze 6. Uvidíte, jak probíhá celý proces výroby piva a také se pivo sami naučíte vařit i stáčet!

Skiareál Plešivec v Krušných horách

Skiareál Plešivec se nachází v Krušných horách v obci Abertamy a nabízí devět sjezdovek vhodné nejen pro zdatné lyžaře, ale také pro rodiny s dětmi a úplné nováčky. Areál je vhodný jak pro lyžaře tak také pro snowboardisty, kteřá zde naleznou Freestyle park.

Kam o víkendu s dětmi: Do skanzenu za Mikulášem nebo za pec na statek

Dříve, než děti potěší dárky Ježíšek, musejí obstát před čerty, anděly a Mikulášem. Zatímco ty hodné si pochutnají na sladké nadílce, zlobivé se budou snažit, aby neskočily v pekle. Tuto tradici připomene například mikulášský průvod v kouřimském skanzenu i speciální autobusy ve Zlíně. Kromě toho nabízejí hrady i zámky speciální prohlídky, celé Česko navíc zaplňují trhy a jarmarky.

iQlandia Liberec - unikátní science centrum

Hlavním cílem centra je v několika unikátních expozicích popularizovat vědu, techniku a přírodní vědy. Čtyři stovky interaktivních exponátů zpřístupní problematiku hravou formou širokému spektru návštěvníků. Své brány iQlandia otevře 28. března 2014 v 11:11 hod.

Vyjížďky s kočárem v Národním parku Šumava

Správa NP Šumava pořádá tématické výlety ve voze či saních tažené koňmi. Koně přes týden přibližují dřevo v šumavských lesích, přes víkend vozí turisty, kteří díky tomu pochopí význam koňské síly pro zdravý les. Jízdy povozem si můžete vyzkoušet na Modravě a ve Strážném.

Solná jeskyně Ostrov

Unikátní solnou jeskyni, která je vybudovaná z přírodní kamenné soli dovezené z Černého a Mrtvého moře naleznete v Ostrově, nedaleko Karlových Varů. Pobyt v solné jeskyni je obzvláště vhodný pro osoby trpící dýchacími a kožními onemocněními.

Jízda ve Ferrari F430 v Olomouci

Svezte se v jednom z nejrychlejších vozů světa, Ferrari F430! Splňte si sen a projeďte se v italském supersportu za 6 milionů korun! Kdy jindy lze řídit auto, které pod kapotou skrývá 490 koňských sil?

Dům umění města Brna

Dům umění města Brna je součástí brněnské kultury již téměř sto let. Dnes se výrazně orientuje na současné umění. Jedná se o moderní instituce, která zprostředkovává a podněcuje kontakt mezi umělci a veřejností.

Největší hornické muzeum Česka slaví 20 let od otevření

Hornické muzeum Landek Park v Petřkovicích poblíž Ostravy se poprvé otevřelo návštěvníkům v sobotu 4. prosince 1993. Největší české hornické muzeum leží na úpatí vrchu Landek a má otevřeno celoročně. Turisté sem jezdí mimo jiné také za světovým unikátem, kterým je expozice báňského záchranářství.

Chata Petrovka Bělá pod Pradědem

Chata Petrovka se nachází v malebné horské vsi Bělá pod Pradědem, nedaleko lázeňského města Jeseník. Je ideálním místem pro váš relax a odpočinek. Okolo chaty se rozprostírají lesy, které lákají k turistice a procházkám, sběru hub a lesních plodů.

Netradiční výstava v Bechyni ukáže korunovační klenoty hygieny

Expozici plnou historických toalet si od středy budou moci prohlédnout návštěvníci galerie Střední uměleckoprůmyslové školy v Bechyni. Výstava s názvem Není trůn jako trůn má připomenout 135. výročí vzniku znojemské keramičky. V té se aktuálně stejně jako v Bechyni vyrábí sanitární keramika a je nejstarším evropským závodem se strojovou výrobou tohoto sortimentu.

Moravská galerie ukazuje stálé expozice zdarma. Nově také Uprkovu Jízdu králů

Ředitel Moravské galerie (MG) Jan Press zatáhl v pondělí po poledni za šňůrku a odhalil tak slavný obraz Joži Uprky Jízda králů. Malíř dílo vytvořil v roce 1897, do Brna se obraz vrátil až po 30 letech.

Jezdecká stáj Fenix - jízdy na koni v Praze Cholupicích

Jezdecká stáj Fenix v areálu agrofarmy Cholupice nabízí jízdy na koni jak pro děti, tak pro dospělé. Kurzy jsou vhodné pro začátečníky i mírně pokročilé a pokročilé rekreační jezdce.

Krámek pod věží Nový Jičín - ochutnejte čerstvě pečený štrůdl

Štrůdly z Nového JIčína vás pohladí po duši. Můžete zde ochutnat více než deset druhů čerstvě pečeného štrůdlu, čerstvě praženou kávu z rodinné pražírny nebo pečené rohlíčky z listového těsta.

Karlštejn otevře Kapli svatého Kříže také o adventu a vánočních svátcích

Unikátní kapli svatého Kříže na hradě Karlštejně bude možné navštívit mimořádně také o adventních víkendech a vánočních svátcích. Tuto výjimečnou možnost budou mít pouze dvě skupiny denně po 16 osobách. Prohlídky začínají vždy v 10 a 14 hodin a je vyžadována předchozí telefonická rezervace.

Gourmet restaurant hotelu Promenáda Karlovy Vary

Chcete potěšit své chuťové pohárky něčím opravdu speciálním? Pak zavítejte do Gourmet restaurant hotelu Promenáda, která obdržela již mnoho ocenění za kvalitu a pohostila nepřeberné množství velmi významných hostů.

Černohorský expres - lanovka z Jánských Lázní na Černou horu

Původní visutá lanová dráha z Janských Lázní na Černou horu zahájila provoz již v roce 1928. Současná lanovka má osmimístné kabiny a v letní sezóně je zde možno zdarma přepravovat horská kola a koloběžky. Vrcholová stanice je východiskem řady hřebenových túr.

Muzeum studené války v protiatomovém bunkru hotelu Jalta v Praze

Hotel Jalta je už 55 let symbolem luxusu. Málokdo ale ví, že stojí na protiatomovém krytu pro zhruba 150 osob. Odtajněn byl teprve před 16 lety a i dnes to po otevření pancéřových vypadá, jakoby odtud agenti StB odešli teprve včera.

Kanál Čertovka v Praze

Pražská Čertovka představuje místo, které odděluje Kampu od ostatní částí Malé Strany. Jedná se o uměle vytvořený vodní náhon, který ve 12. století vybudoval řád Maltézských rytířů, aby sloužil jako přívod vody do původních devíti malostranských mlýnů, které se kolem ostrova Kampy rozprostíraly.

Sezóna v Janských Lázních začala otevřením sjezdovky Anděl

Start krkonošské lyžařské sezóny nastal letos oproti loňsku o týden dříve. Sezónu zahájil SkiResort Černá Hora-Pec a například také středisko Branná na Šumpersku.

Rybník Rampichov v Letkově - ráj pro rybáře

Na rybníku Rampichov v Letkově pouhé 3 km od Plzně najdou svůj ráj zkušení rybáři i pro úplní začátečníci, včetně dětí. Návštěvníkům je nabízen plný servis, včetně zapůjčení rybářského vybavení.

Kurzy pečení frgálů v Rožnově pod Radhoštěm

Rožnovské Kurzy pečení pro vás připravily mimořádnou příležitost proniknout do tajů vzniku jednoho z největších klenotů Valašska, kterým je frgál. Legendární koláč, který proslavil náš kraj i daleko za hranice země, může vzniknout i pod vašima rukama.

Tipy na víkend: Za zimním kinem do Brna, na Šternberk za kuchařským uměním

Všudypřítomné adventní atmosféře budete asi jen těžko unikat. Zpestřit si ji můžete tematickými programy či hudebními koncerty. Pokud vás přece jen bude lákat něco zcela mimo Vánoce, zkuste speciální filmové promítání v Brně nebo gastronomickou show na Šternberku.

Kam o víkendu s dětmi: Festival bojovníků ukáže mušketýry, ústecká zoo Afriku

Na voňavý předvánoční program plný cukroví a ručně vyráběných ozdob narazíte snad ve všech českých krajích. Advent právě začíná. Pokud u vás ale Vánoce ještě na dveře neklepou, zajeďte si místo adventních trhů třeba za bojovníky do Housova mlýna nebo za africkou kulturou do Ústí nad Labem.

Rozhledna Val u Králík

Nad východním okrajem obce Dolní Hedeč, místní částí města Králíky, se zvedá vrchol Val (788 m.n.m.). Na tomto vrcholku stojí železný telekomunikační stožár s vyhlídkovou plošinou, která poskytuje kruhový výhled na Orlické hory, Kralický Sněžník i Jeseníky.

Měšťanský pivovar Dudák Strakonice

Dudák - Měšťanský pivovar Strakonice je posledním pivovarem v České republice, který je ve vlastnictví města. Tradice vaření piva je spojená s bohatou historií Pootaví a traduje se do roku 1649.

Naučná stezka Jak se dřív žilo v Machovské Lhotě

Machovská Lhota, místní část městyse Machova, leží uprostřed chráněné krajinné oblasti Broumovsko, v údolí mezi Broumovskými stěnami a polským národním parkem Góry Stołowe. Trasa stezky prochází Nouzínem se zvoničkou a bývalou osadou Vostrá hora.

Aquapark Laguna Třebíč

Tobogány, vířivky, protiproudy, chrliče vody, perličkovou lázeň, relaxaci a wellness v prostředí saun navozující příjemnou a uklidňující atmosféru si užijete v aquaparku Laguna Třebíč, který se otevře 30. listopadu 2013.

Rytmika pro děti v centru pro rodinu Klubík Břeclav

Občanské sdružení Klubík Břeclav - centrum pro rodinu pořádá pravidelné kurzy Rytmika pro děti. Tato pohybová aktivity je zaměřena na nejmenší od 2,5 let. Kurzy může dítě navštěvovat pravidelně s doprovodem i bez doprovodu.

Betlémský kostel Brno

Kostel byl postaven českým reformovaným sborem pod vedením faráře Václava Pokorného v roce 1895. Na jeho průčelí je možno číst první český nápis na veřejné budově v Brně, který zní: My kážeme Krista. Dnes slouží Českobratrské církvi evangelické.

Naučná stezka Po stopách politických vězňů u Příbrami

Naučná stezka Po stopách politických vězňů se nachází v okolí Památníku Vojna, nedaleko obce Lešetice u Příbrami. Zároveň spojuje město Příbram, poutní místo Svatá Hora a Památník Vojna, jedno z vězeňských zařízení komunistického režimu.

Klub deskových her Sihasapa Ostrava

Klub deskových her Sihasapa Ostrava se snaží umožnit setkávání podobně smýšlejících lidí se zájmem o deskové hry, s cílem smysluplně vyplnit volný čas.

I. Slovácká plavební - dovolená na Baťově kanále

Užijte si dovolenou na Baťově kanále na obytné kajutové lodi, kde můžete strávit prima dovolenou a poznat krásy zdejšího kraje. K řízení půjčovaných lodí není potřeba žádné oprávnění, stačí se proukázat platným občanským průkazem a dovršit věku 18 let.

Skiareál Kouty láká na nejdelší sjezdovku Moravy

Novou, přes tři kilometry dlouhou sjezdovku Pohodová, která patří k nejdelším v České republice, připravili na novou sezónu v lyžařském areálu Kouty v Jeseníkách. Ten je nejmodernější a největší na Moravě.

Sportovní organizace Adventure4u - sport, zábava a adrenalin

Volnočasová a sportovně vzdělávací organizace Adventure4u v Horoměřicích je zde pro to, aby vám a vašim dětem zajistila zajímavé zážitky a aktivity. Adventure4u se vždy co nejvíce podřídí potřebám klientů a nabízí jim opravdu nezapomenutelné zažítky.

Atelier Club Praha - místo, kde zábava nikdy nekončí

Atelier Club Praha je místem, kde člověk nalezne jak noční zábavu, tak i útočiště na odpolední posezení u kávy nebo u chutného jídla. Usadit se můžete do čisťounkých sedaček, vychutnáte si zde skvělý drink a kromě skvělé muziky se můžete kochat pohledem na designový, a přesto útulný interiér.

Sona sól - Veselá kopýtka: Irské tance pro radost

Taneční skupina Sona sól pořádá kurzy irských tanců pro začátečníky i pokročilé. Zabývá se hlavně dvěma druhy irských tanců - step dancing a set dancing. Přijďte si zaskotačit, naučit se tancovat zvládne opravdu každý!

Havraní skály u Nového Boru

Havraní skály leží asi 1 km severně od obce Radvanec a asi dva kilometry východně od Nového Boru. Jsou tvořeny skupinou sedmi pískovcových skalních věží na pískovcovém hřbetu, jejichž vrcholky jsou vysoké až 20 metrů.

Detesk Železný Brod - výroba dekorativního a technického skla

Sklářská firma Detesk s.r.o. Se zabývá výrobou foukaného dekoračního a technického skla. V rámci turistického programu můžete během hodinové prohlídky zhlédnout nejenom práci sklářů, ale také se v klidném prostředí výstavních prostor seznámit s historií sklářství na Železnobrodsku.

Chebský hrad je lepší navštívit ve dne, v noci tam straší

Chebský hrad je nejen unikátní ukázkou říšské falce na českém území - podle staré pověsti zde navíc v noci straší. Zavraždění Valdštejna, které se odehrálo v Pachelbelově domě na náměstí, a jeho generálů, kteří padli v Kuchelhausu na hradě, nemohlo zůstat “bez následků”. Záhy začalo na hradě strašit.

Vilemínina stěna v Jetřichovicích

Báječné výhledy a skvělou procházku přírodou, to vše nabízí Vilemínina stěna v Jetřichovických stěnách. Pokud se na tuto oblíbenou vyhlídku Českého Švýcarska vypravíte, objevíte pravé kouzlo přírody.

Originální thajské masáže Banthaimassage v Prachaticích

V salonu Ban Thai Massage si dopřejete originální thajskou masáž rodilými thajskými masérkami, které mají v tomto oboru dlouholeté zkušenosti a za sebou několik akreditací.

Kam o víkendu s dětmi: Na deskohrátky do Klimkovic, za betlémy do Šumperka

Jestliže vaše ratolesti nebudou mít plné ruce práce s psaním dopisu Ježíškovi, vezměte je bruslit na pražské kluziště nebo tvořit do výtvarné dílny v Ostrově. Betlémy ze dřeva, keramické hlíny i dalších materiálů uvidíte například ve Slavkově, Lošticích a Šumperku.

Tipy na víkend: Za medem a perníčky na Hlinsko, na autorské čtení do Liberce

Pomalu se blíží advent, což už tento víkend napoví některé vánočně laděné trhy a jarmarky. I nadále se podzim ponese v duchu kultury. Na své si přijdou fandové vážné, populární či folklórní hudby i literatury.

Tipy na víkend: Za medem a perníčky do Hlinska, na autorské čtení do Liberce

Pomalu se blíží advent, což už tento víkend napoví některé vánočně laděné trhy a jarmarky. I nadále se podzim ponese v duchu kultury. Na své si přijdou fandové vážné, populární či folklórní hudby i literatury.