🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Zřícenina Davidovy observatoře na Branišovském vrchu

Z Tepelské vrchoviny nápadně vyčnívá táhlý zalesněný hřbet dvojvrší Třebouňského a Branišovského vrchu. Na Branišovském vrchu jsou zajímavé zříceniny Davidovy observatoře, ke které vede Davidova naučná stezka od kláštera v Teplé.

Korupce a tunely nejsou ničím novým, ukazuje výstava Aféry v Národním muzeu

Uplácelo se odjakživa, úsloví „Nechci slevu zadarmo” provází lidstvo od počátku. Nikdy jsme nebyli mezi ostatními národy výjimkou, vždy se kradlo a podplácelo, pomlouvalo a mordovalo. Aféry velké i malé se dostaly mezi veřejnost až medializací. I o tom je výstava v pražském Národním muzeu.

Pony Park Holubice a minizoo

Škola v Pony Parku Holubice je určena pro děti od 2 let a pro dospělé s různorodou jezdeckou zkušeností. Nabízí se zde možnost jednorázových lekcí či dlouhodobějšího výcviku. Navštívit můžete i místní minizoo.

Temná minulost loveckých chat na Tokáni

Lokalita na Tokáni je zasunuta v hloubi nádherných Jetřichovických skal, je to spíše místo odpočinkové. V loveckých chatách, nyní částečně rekreačních, povětšinou restauračně ubytovacích, se odehrála temná předehra před osudovou mnichovskou dohodou.

Půjčovna hausbótu Vilma v Uherském Ostrohu

Hausbót Vilma je konstruován tak, aby poskytoval co nejlepší pohodlí cestujícím a zároveň byl dobře ovladatelný při manévrech na kanále. Celková délka je 9,5 ma šířka 2,4 m. Díky kýlu ve tvaru "V" a natáčivému motoru je loď velmi dobře ovladatelná i na úzkých úsecích Baťova kanálu.

Záhadná postava stojí u tajemného kostela v Petrovicích u Sušice

Malebná obec Petrovice, která je zasazená mezi šumavské kopce, má bohatou historii. Údajně zde stávaly i dva hrady. Nechybí však ani záhady.

Hukvaldský hrad láká k návštěvě i v zimě

Hukvaldský hrad, postavený Jindřichem z Příbora a Hukvald před rokem 1285, zve k návštěvě i v zimním období. Rozsáhlá zachovalá zřícenina na jednom z vrcholů Palkovických vršků je za příznivého počasí připravena otevřít své brány všem zájemcům o její historii.

Davidova stezka v Teplé

Davidova stezka je naučná stezka v okrese Karlovy Vary věnovaná odkazu zdejšího rodáka, významného vědce, geodeta a astronoma, Aloise Martina Davida.

Památková rezervace Veletiny–Stará Hora

Vesnická památková rezervace "Stará Hora" chrání historické tzv. Vinohradnické búdy, které sloužily k lisování hroznů a uchovávání vína.

Památková rezervace Vinné búdy Vlčnov-Kojiny

Památkovou rezervaci Vlčnov-Kojiny tvoří soubor tzv. Vlčnovských búd, vinohradnických staveb, lisoven bez sklepa, které představují ucelený areál historicky velmi hodnotných staveb.

Goethův pomník v Lokti u kaple sv. Anny

Socha velkého básníka a spisovatele od Willibalda Russe z roku 1932 stojí naproti kapli sv. Anny.

Regionální úzkokolejné muzeum Nová Bystřice

Jindřichohradecké místní dráhy budují v Nové Bystřici nové Regionální muzeum úzkokolejné dráhy. Představí se zde historie JHMD a drážní dopravy. Nebudou zde chybět ani historické exponáty vážící se k úzkokolejné dopravě. Stavební práce by měly být ukončeny do 30.4.2014.

Výlet z Pohoří na Šumavě na Kamenec v Novohradských horách

Na nejvyšší horu české strany Novohradských hor Kamenec (1072 m) se vydejte z vesničky Pohoří na Šumavě. Trasa na Kamenec a zpět dlouhá zhruba dvanáct kilometrů vede nepříliš náročným terénem. Puchýřů ani vyčerpání se není třeba obávat.

Turistická chata Švarná Hanka ve Starých Hamrech

Turistická chata Švarná Hanka poskytuje dostupné ubytování a stravovací služby v nádherném prostředí chráněné krajinné oblasti Moravskoslezkých Beskyd s možností cykloturistiky, letní i zimní pěší turistiky, sjezdového a běžeckého lyžování.

Mutěnické Búdy v Mutěnicích

Mutěnické Búdy jsou sklepní lokalitou na okraji obce pod Mutěnskými vinohrady. Sklepy různého stáří i provedení obhospodařuje téměř 600 vinařských rodin. Najdete zde malebné sklepy našich dědů, ale i sklepy vybavené modernim zařízením, degustačními místnostmi a také pokoji skýtající ubytování.

Rozhledna sv. Markéty u Dlažova

Rozhledna sv. Markéty u obce Dlažov mezi Klatovy a Kdyní se tyčí do výšky 25 metrů a nabízí pohled na Domažlicko, Klatovsko i na vrcholky Šumavy. Dřevěná konstrukce rozhledny je postavena na kamenném soklu. Vyhlídková plošina je ve výšce 19,2 metru a vede na ni 94 schodů.

Vynálezy z doby první republiky budou k vidění na mníšeckém zámku

Mníšek pod Brdy leží nedaleko Prahy uprostřed turisticky oblíbené oblasti. Cestování po hřebenech Brd, ať pěší či na běžkách, si můžete obohatit návštěvou zámku, ve kterém na vás dýchne atmosféra časů první republiky.

Pivní Lázně Spa Beerland na Praze 1

První Pivní lázně Spa Beerland mají blahodárný vlivy na omlazení pokožky,zklidňující účinky na pleť vlasy a svaly, uvolnění svalového napětí či podpůrnou léčbu bolesti zad a kloubů. Pomáhají vyčistit póry, léčit lupenku, akné i celulitidu.

Expozice Ztracená tvář Hané v Kojetíně

V zadní části v budově Vzdělávacího a informačního centra na Masarykově náměstí v Kojetíně si můžete prohlédnout velmi pěknou národopisně koncipovanou expozici kojetínského muzea s názvem Ztracená tvář Hané.

Tipy na víkend: Užijte si valentýnský večer na lodi. Popluje po Vltavě i Labi

Blíží se valentýnský víkend a přináší řadu možností, jak strávit příjemné chvíle s milovanou polovičkou. Jestli si nepotrpíte na dárky a dáváte přednost společným zážitkům, můžete například strávit večer s dobrým jídlem a živou hudbou při plavbě v Děčíně i v Praze. Nudit se ovšem nebudou ani ti, kteří svátek zamilovaných slavit neplánují.

Lanškrounské muzeum vystavuje repliky orlojů, včetně pražského

Přeneste se do světa, který vytvořil zručný mechanik, konstruktér a vynálezce Karel Šebela. Říše plná pohyblivých modelů a hraček se návštěvníkům o víkendu otevřela v Městském muzeu v Lanškrouně.

Motorest Permoník v Sobotíně

Architektonicky ojedinělou stavbu koliby Motorestu Permoník, najdete mezi Šumperkem a Bruntálem. Nabízí se zde skvěle připravené a moderně pojaté tradičního menu a velmi dobře zásobený vinný sklep. Navíc si zde vychutnáte, kromě vynikajícího jídla, také neobvyklé pohledy na krásy jesenických hor.

Hotýlek U Kance v Horní Lipové

Rodinná atmosféra společně s profesionálním přístupem dělá z Hotýlku U Kance ideální místo pro zastávku na výletě v Jeseníkách, i delší dovolenou v horách.

Caffe & shop Ennea v Jeseníku

Zaručeně čerstvé domácí zákusky, dorty a cukrárenské pečivo dostanete v Caffe & shop Ennea na náměstí Svobody v Jeseníku. Kromě lahodné kávy zde můžete ochutnat výtečný ořechový dort z mikulovické výrobny Šťastné srdce.

Oddíl mladých ochránců přírody Lacerta

V oddíle mladých ochránců přírody Lacerta zažijete spoustu zábavy a dobrodružství. Program, ve kterém jsou zahrnuty hry, výlety a další aktivity, je vhodný pro kluky a holky od druhé do deváté třídy.

Ledopád mají v Liberci přímo pod okny paneláku

Liberec je městem, kde i poblíž radnice lze nalézt překvapení. Pár nadšenců vymyslelo utvořit nedaleko terminálu městské dopravy horolezeckou stěnu z ledu. Podařilo se, ale po pár dnech zbývá už jen pár krápníků. Nenápadný vjezd mezi bytové domy a za nimi stěna bývalého lomu pětadvacet metrů vysoká.

Chata U Slona v Dolní Moravě

Chata U Slona je ideálním místem pro pobyty rodin s dětmi, nachází se u spodní stanice lanovky U Slona a celoročně provozované bobové dráhy. V zimě můžete využít večerního sáňkování, v létě pak půjčovnu Segway, hřiště na Disc Golf a dětské atrakce - trampolínu, pískoviště i prolézačky.

Severomoravská chata v Hanušovické vrchovině

Severomoravská chata se nachází ve výšce 851 metrů nad mořem, pod vrcholem Pohořelec v hřebenové partii Hanušovické vrchoviny. V chatě se výborně najíte pokrmy regionální kuchyně a můžete se zde také ubytovat.

Kostel sv. Mikuláše v Chebu

Na Kostelním náměstí v Chebu se nachází katolický farní kostel sv. Mikuláše, který je nejstarším chebským kostelem. Svatý Mikuláš je vedle Černé věže a Špalíčku jedním ze symbolů města.

Apartmán Krkonošská ve Dvoře Králové nad Labem

Hledáte ubytování ve Dvoře Králové nad Labem? Potom vyzkoušejte samostatný Apartmán Krkonošská v klidné části města. Snadno dosažitelná je odtud zoologická zahrada a i celé Krkonoše.

Dětská speleo trasa Moravským krasem

Vhodné pro rodiny s malými dětmi již od 3 let věku. S námi můžete zažít špetku dobrodružství všichni společně s dětmi. Pro děti je průstup dětskou feratou velkým dobrodružstvím s nezapomenutelným zážitkem.

Světlá nad Sázavou chce zpřístupnit vyhlídku kostelní věže

Věž kostela svatého Václava ve Světlé nad Sázavou čekají stavební úpravy. Měly by jeho nynější vzhled přiblížit tomu, jak vypadal zhruba před 100 lety. Načerveno natřený vrchol kostelní věže nahradí měď, patro pod ním bude místo plechu obložené dřevem. Po opravách by místo mohlo fungovat jako vyhlídka.

Půjčovna motorových lodí a lodiček v areálu Orlík-Loužek na Orlické přehradě

Rekreační areál Orlík-Loužek nabízí zapůjčení lodiček, člunů, rybářských pramiček, šlapadel a motorových lodí. Člun a lodičky s motorem jsou k dispozici bez oprávnění k řízení. Zažijte zábavu i adrenalin při plavbě po Orlíku a udělejte si výlet na zámek Orlík, Orlickou hráz, nebo na písečnou pláž.

Mistr a žák - kurzy tradičních řemesel v Hanáckém skanzenu Příkazy

Mistr a žák je unikátní vzdělávací program zaměřený na výuku tradičních řemesel a jejich propojení se současností. Kurzy jsou koncipovány pro malou skupinu žáků, aby se lektor mohl pečlivě věnovat každému z vás.

Programy pro školy v Muzeu Karlova Mostu

Muzeum Karlova mostu připravuje pro školy speciální komentované prohlídky expozice v jedinečných prostorách kláštera Řádu křižovníků s červenou hvězdou u jedné z našich nejvýznamnějších památek - Karlova mostu.

Hornické muzeum chystá letos další novinky pro děti

Za velmi úspěšný může rok 2013 považovat Hornické muzeum Příbram. Loni jeho expozice a různé akce vidělo na 120 000 návštěvníků. Řadí se tak k nejpřitažlivějším nejen v rámci Středočeského kraje, ale i v celé republice.

Naučná stezka Údolím Vrchlice u Kutné Hory

Naučná stezka vede malebným kaňonem říčky Vrchlice, JZ od Kutné Hory. Zhruba 2 km úsek podél říční nivy nabízí turistům nejen množství přírodních zajímavostí, malebné skály, ale třeba i romantické zříceniny starých mlýnů. Údolí je cenné především výskytem chráněných druhů živočichů.

Menhiry kolem Kutné Hory

Menhiry kolem Kutné Hory byly postaveny během roků 2012-13 kutnohorskými nadšenci a s pomocí odborníků, kteří se věnují obnovování energetických bodů v krajině. Nejdřív vznikl kamenný kruh (kromlech) a postupně k němu přibývaly kameny další v jeho nejbližším okolí i na okolních kopcích.

Ponyškolička v jezdecké škole Pegas v Uherském Hradišti

Jezdecká škola Pegas v Uherském Hradišti nabízí malým dětem, které mají o koníky zájem, ponyškoličku. Náplní je zasvědcení dětí do světa koní, hry, hravá výuka teorie a základy jezdeckého umění.

Na táborských pivních slavnostech se představí 120 pivovarů

Pivní gurmáni si přijdou na své od středy 12. února v Táboře. Proběhnou tu totiž Reprezentační slavnosti piva a minerální vody. Festival začne už o dva dny dříve, počáteční program bude ale určen výhradně zvaným odborníkům. Veřejnost si pak akci užije až do soboty 15. února.

Poutní kostel Navštívení Panny Marie ve Skocích

Ve Skocích nedaleko Žlutic bývalo jedno z nejslavnějších mariánských poutních míst v Čechách, proslavené stejně jako dodnes známé Lurdy zázračnými uzdraveními, a zdejší "panenkou skákavou", Pannou Marií Skokovskou.

Bílou paní na Rožmberku prý naposledy viděla za války mladá Němka

Otevřený i v zimě láká jeden z nejkrásnějších hradů, podle historika a hradologa Augusta Sedláčka dokonce nejhezčí, k návštěvě. Dvojhradí na Růžové hoře, která dala jméno Rožmberkům, slavnému a mocnému českému rodu, se tyčí na útesu nad Vltavou asi od roku 1240.

Kurzy vaření a stolování s dětmi - Tescoma s Andreou dětem

Zážitkové kurzy vaření pro děti od 4 do 10 let v centru Prahy. Děti se učí základním dovednostem při vaření, získávají větší zručnost i samostatnost při přípravě jídla, zdokonalují se ve správném stolování, rozpoznávají různé druhy bylinek, koření a vyzkouší si i objednat jídlo v restauraci.

Rozhledna Městská hora v Berouně

Rozhledna Městská hora se nachází v berounském parku, v nadmořské výšce 290 m n.m. Vyhlídková plošina je ve výšce 11 m a poskytuje krásný výhled na město Beroun, panorama Dědu, vrcholky Křivoklátska, oblast Českého krasu a Brdy.

Botanická zahrada a arboretum Mendelovy univerzity v Brně

Botanickou zahradu a arboretum Mendelovy univerzity najdete v brněnské čtvrti Ponava, nad fotbalovým stadionem Za Lužánkami. Její rozloha činí 11 hektarů, součástí zahrady jsou tropické skleníky a celkově zde roste na 13 tisíc rostlin.

Zřícenina kostela sv. Jakuba v Jindřichovicích pod Smrkem

V Jindřichovicích pod Smrkem najdete zříceninu kostela z poloviny 13. století. Byl zbořen husitskými vojáky při návratu od Baltského moře pod vedením Jana Čapka ze Sán. Do dnešních časů se dochoval pouze zbytek presbytáře.

Ubytovací komplex Morava v Otrokovicích

Jedinečný komplex nabízí svým klientům pohodlí a klid ve třech ubytovacích úrovních. Otevřený je zde penzion a ubytovna, v září 2014 zde bued k dispozici také hotel. Jedná se o zařízení nová, v případě ubytovny zcela rekonstruovaná.

Tipy na víkend: Zkuste si malování čokoládou v Táboře a biatlon v Hradci Králové

Pomalu, ale jistě se blíží svátek svatého Valentýna, a tak už tento víkend můžete narazit na speciální akce pro páry. Jednou z nich je třeba focení v historickém ateliéru Seidel v Českém Krumlově. Sladkým zážitkem bude také malování čokoládou v táborském muzeu, labužníky nalákají možná také uzenářské slavnosti na hradě Veveří.

Dobruškou po stopách Františka Ladislava Věka

Jakmile zazní první tóny hudby provázející seriál F. L. Věk, usedají každou neděli před obědem k televizním obrazovkám tisíce diváků, aby znovu (po kolikáté už?) sledovaly příběh Františka Ladislava Věka, velkého vlastence, muzikanta, spisovatele a buditele z Dobrušky.

Dvoupatrový železniční most v Bernarticích u Trutnova

Působivý dvoupatrový železniční viadukt, postavený na konci 19. století v Bernarticích nedaleko Trutnova, je významnou technickou památkou. Klene se přes údolí říčky Ličné ve výšce 24 metrů.