🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Galerie Václava Chada ve Zlínském zámku

Galerie Václava Chada si klade za cíl vyplnit mezeru mezi státními galeriemi v regionu, a soukromými komerčními galeristy, nejen ve Zlíně. Ctitelé výtvarného umění se zde mohou seznámit s moderním uměním V. Chada i dalšími zajímavými tvůrci.

Hrad Svojanov se od března znovu otevře turistům. Nejdříve jen o víkendech

Turisté budou moci na hrad Svojanov opět vyrazit už v sobotu 1. března. První měsíc však bude památka návštěvníkům přístupná pouze o víkendech. V nadcházející sezóně tady turisty čeká hned několik překvapení.

Ze smíchovské lanovky němečtí turisté okukují Gottovu vilu

Hotelovou lanovku na Smíchově mnoho Pražanů nezná, přestože jezdí po visuté koleji mezi dvěma stanicemi hotelu NH (dříve Mövenpick) již 18 let. Slouží hotelovým hostům i široké veřejnosti. Praha má ještě dvě lanovky, na Petřín a v zoologické zahradě. Další jezdila před téměř sto lety na Letnou.

Dive centrum Rumchalpa v Kumburském Újezdě u Nové Paky

Jezírko Rumchalpa v Kumburském Újezdě je bývalým kamenolomem, a od roku 1979 slouží k rekreačnímu i technickému potápění. Objekt je pak zvláště vhodný pro potápěčské výcviky nebo tréninkové plavby. K dispozici je zde sauna a ubytování.

Pěchotní srub K–S 14 U cihelny v Králíkách

V legendárním pěchotním srubu "U cihelny" je dochována řada fragmentů původní výbavy. Součástí muzea jsou také dva přístupné lehké objekty vz. 37 (č. 111 a 112).

Naučná stezka vojenské historie Králíky

Naučná stezka Vojenské historie Králíky je situována ve východní polovině Králické pevnostní oblasti, na severním okraji města Králíky. Trasa měří 6,5 km a spojuje Vojenské muzeum v Králíkách, dělostřeleckou pevnost Hůrka a pěchotní srub U Cihelny.

Naučná stezka Betonová hranice v Mladkově

Naučná stezka Betonová hranice mapuje a propojuje Muzeum čs. Opevnění – dělostřeleckou tvrz Bouda s Muzeem Vysoký kámen a po odbočce také s nedalekým Vojenským muzeem Lichkov. Stezka začíná u nádraží v Mladkově, je vedena po turistických značených trasách a měří 15 km.

Autokemp Jiskra v Novém Boru

Autokemp Jiskra leží na okraji města Nový Bor, který patří do regionu Lužické hory. Součástí areálu autokempu je také koupaliště s širokou nabídkou dalších služeb pro volný čas.

Naučná stezka Petrovské studánky v Petrově nad Desnou

Stezka spojuje 4 historické studánky – Petrovskou, Srnčí, U kaliště a Anenskou. Stezka upozorňuje také na výskyt vzácných orchidejí a kapradin. Na nenáročné procházce se osvěžíte pramenitou vodou a pokocháte úžasným pohledem na jesenické vrcholy.

Naučná stezka na opuštěné dráze Lupěné - Hněvkov na Zábřežsku

Naučná stezka o životě v údolí Moravské Sázavy je vybudovaná na nepoužívaném železničním náspu mezi obcemi Lupěné a Hněvkov na Zábřežsku.

Naučná stezka Cvilín u Krnova

Naučná stezka Cvilín zaměřená na lesnictví, ekologii a přírodu Jeseníků vás provede smíšenými lesy v okolí Cvilína a postupně představí všechny zdejší obyvatele z říše rostlin i živočichů.

Průvodci slaví svůj den. V Brně představí krásy secese i moderny

Mezinárodní den průvodců – 22. únor – přináší mimořádnou příležitost vypravit se na procházku městem Brnem a získat nové poznatky o jeho architektuře, historii i osobnostech.

Mineralogická naučná stezka Sobotín - Maršíkov

Především milovníky neživé krásy jesenických nerostů potěší naučná stezka provázející místy, kde hory vydávají drahé kamení. V kopcích okolo Sobotína se dají při troše štěstí objevit akvamaríny, granáty, topazy, kolumbity nebo zirkony.

Lesní ekostezka Švagrov u Vernířovic

Naučná stezka vytvořená hluboko v jesenických lesích vybízí každého návštěvníka k ochraně vzácné horské přírody. Stezka je dlouhá přibližně pět kilometrů a lze ji projít pěšky i na kole.

Hornická naučná stezka ve Zlatých Horách

Zlatohorská hornická naučná stezka prochází nejvýznamnějšími hornickými památkami u Zlatých Hor, z nichž bylo 10 vyhlášeno za kulturní památky. Na jednotlivých zastaveních se seznámíte s příklady těžby sedimentů i primárních rud a jejich úpravou, od nejstarších až po novodobá díla.

Atlantis Center: Dům zážitků v Praze

Na pražských Vinohradech najdete unikátní vědecko-zábavné centrum Atlantis: Dům zážitků, které návštěvníkům nabízí dva interaktivní programy - zábavný program Faraonovo tajemství a interaktivní expozici Atlantis.

Apartmány U Zámku ve Vranově nad Dyjí

Barokní dům, dnes nově zrekonstruovaný na penzion, se nachází v těsném sousedství Státního zámku Vranov nad Dyjí v Národním parku Podyjí. Penzion nabízí exkluzivní ubytování v klidném prostředí krás zámeckého lesoparku.

Tipy na víkend: Za tancem jeďte do Brna, na výstavu šperků do Přeštic

O víkendu bude pokračovat napříč Českou republikou bujaré masopustní veselí. Rozmanitý ovšem bude také kulturní program - hudební, taneční i výtvarný. Dobrodruhům víkend nabídne také cestovatelské akce, sportovcům zimní závody.

Naučná stezka Historií a přírodou Karlovic

Naučná stezka Historií a přírodou Karlovic je dlouhá osm kilometrů a provází návštěvníky nejprve samotnou obcí, následně jejím malebným okolím.

Bike park Kouty nad Desnou - největší bikepark na Moravě

Užijte si zábavu v luxusním Bike parku Kouty, kde se nachází šestisedačkouvá lanovka a čtyři dlouhé tratě, které vás zabaví na celý víkend. Bikepark leží hned vedle silnice číslo 44, dvacet kilometrů od města Šumperk, směrem na Jeseník.

Ztracené kameny v Hrubém Jeseníku

Ztracené kameny nedaleko motorestu Skřítek, jsou skalní útvar na hřebenu Hrubého Jeseníku v nadmořské výšce 1250 metrů. Je to místo širokého rozhledu na Sobotínsko se siluetami Králického Sněžníku a Orlických hor.

Šafářova skála u Vsi Bílá Voda

Šafářova skála nedaleko Vsi Bílá Voda v Rychlebských horách je rulový útvar, jehož 35 metrů vysoká hlavní stěna je využívána i jako horolezecký terén.

Přírodní rezervace Přemyslovské sedlo v Jeseníkách

Přírodní rezervace Přemyslovské sedlo o rozloze 5,33 ha se nachází u obce Přemyslov, která je dnes součástí Loučné nad Desnou. Tato malá přírodní rezervace o velikosti 5 ha zaujme návštěvníky především mokřady a rašeliništi.

Přírodní park Sovinecko v Nízkém Jeseníku

Přírodní park Sovinecko se nachází v jihozápadní části Rešovské hornatiny. Okouzlit návštěvníka mohou jeho hluboká údolí a výrazné svahy, které pokrývají lesní porosty s druhovou skladbou blízkou přirozeným porostům.

Přírodní park Březná u Štítů

Přírodní parku se rozkládá v Drozdovské vrchovině, částečně zasahuje také do Zborovské vrchoviny, Rovenské pahorkatiny a Maletínské vrchoviny. Oblast je známá tím, že zde jaře zde kvetou tisíce bledulí jarních.

Čertovy kazatelny v Rychlebských horách

Bizardní útvar rulových skal se nachází nad hluboce zaříznutým údolím Račího potoka u Javorníku, které se táhne v délce asi 7 km dole pod vyhlídkou. V jeho dolní části byla roku 1998 vyhlášena přírodní rezervace, jejímž posláním je ochrana lesních porostů pralesovitého charakteru.

Kaple sv. Rocha v Úsově

Na úpatí Jeseníků, na kopci u městečka Úsov, stojí za zhlédnutí kaple sv. Rocha, kde se každý rok kolem 16. srpna koná vyhlášená pouť. Interiér kaple dominuje nádherná malba dokumentující založení kaple.

jízda na koni

Nabízíme kurzy jízdy: víkendové, týdenní i čtrnáctidenní. Kurzy jsou připraveny jak pro děti a začátečníky, tak i pro pokročilé jezdce.

Kurzy jízdy na koni ve stáji Newpot v Dolních Domaslavicích

Jezdecký klub stáje Newpot nabízí víkendové, týdenní i čtrnáctidenní kurzy jízdy na koních. Kurzy pro děti, začátečníky i pro pokročilejší jezdce jsou zaměřené na parkurové skákání a drezuru.

Svatováclavská vinice v Dřísech - nejstarší vinice v Čechách

V blízkosti obce Dřísy byla dle dochovaných zpráv založena, na slunné jižní straně vrchu Cecemín, první vinice v Čechách. Hospodařilo se na ní již v samotných počátcích vlády prvních Přemyslovců a podle ledegendy na ní pracoval i sám svatý Václav.

Hřbitov v Bílé Vodě

Jeseníky skrývají i kulturní skvosty - hřbitov v Bílé Vodě se stal roku 2000 kulturní památkou. Bohužel drží nejspíše také neslavný primát, neboť je pravděpodobně místem s největší koncentrací hrobů řádových sester na světě.

Zřícenina kláštera Kartouzka v Dolanech u Olomouce

Zříceninu kartuziánského kláštera, zvanou Kartouzka, najdete na severozápadním okraji obce Dolany při cestě na Vésku. Klášter zvaný také Údolí Josafat po obsazení vojskem Dobše z Tvorkova sloužil za husitských válek jako významná základna husitských vojsk.

Zřícenina hradu Hus

Zbytky hradu Hus stojí na strmém ostrohu nad řekou Blanicí ve svahu Panského vrchu (835 m) asi 8 km jihozápadně od Prachatic. Nejstarší písemná zpráva o hradu pochází z roku 1341, kdy král Jan Lucemburský zde povolil vystavět hrad na ochranu nově zakládaných vsí na odlesněné půdě.

Přírodní rezervace Průchodnice u Ludmírova

Přírodní rezervaci Průchodnice naleznete východně od obce Ludmírov. Skalnatý vrch nad potokem Špraňkem se dvěma tunelovitými průchozími jeskyněmi s mnoha bočními chodbami - archeologické naleziště z doby kamenné.

Rodové vinařství Proqin Velké Němčice

Rodové vinařství Proqin, čili Prokeš vinařství, se zaměřuje na produkci klasických šumivých vín metodou kvašením v láhvi a mešních tichých vín. Specialitou vinařství je sabráž - sekání sektů šavlí či jiným kuriózním předmětem.

Moravíno - výroba vína ve Valticích

Ve Valticích, městě vínu zaslíbenému, v kraji, kde se setkává Lednicko-valtický areál se zvlněnou poetickou krajinou vinorodého Rakouska, ve městě, které je po věky synonymem vinařství se nachází firma Moravíno, která vyrábí jakostní vína a jakostní vína s přívlastkem.

Přírodní památka Čertkus ve Slavkovském lese

Přírodní památka Čertkus se nachází nedaleko Horního Kramolína na Tepelsku. Území má rozlohu 42 hektarů a svůj název dostalo území po čertkusu lučním - hostitelské rostlině vzácného motýla hnědáska chrastavcového, která se zde hojně vyskytuje.

Nejstarší stromy metropole vedou kroky návštěvníků do dávné pražské historie

V hlavním městě Praze můžete potkat majestátné velikány, v jejichž letokruzích jsou zapsány důležité momenty našich dějin. Pojďte se podívat na místa, kde rostou stromy již stovky let. Za poznáním se můžete vydat, jak pěšky, tak i na kole.

Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích

Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích sídlí v památkově chráněném objektu pseudogotického zámku Hradiště. Součástí zámku je kaple sv. Ondřeje, postavená v 2. polovině 19. století Hanušem Kolovratem, nejvýznamnějším majitelem někdejšího hradišťského panství.

Bezděz při pohledu z vrtulníku připomíná loď na rozbouřeném moři lesů

Musel jsem se smát, když pilot ing. Michal Čejka vytahoval z hangáru vrtulník, dvoumístný Robinson R22 Beta II. Stroj mi připadal jako zvětšená hračka z kindervajíčka. Ale jen jsme zasedli do kabiny a vzlétli z mladoboleslavského letiště směr Bezděz, bylo po hračičkování.

Tábořiště a autokemp Špinka u Olešnice

Veřejné tábořiště na travnatém břehu rybníku Špinka je vhodné pro stanování, pobyt v karavanech a v chatkách - zejména pro rodiny s dětmi a s domácími mazlíčky. Je zde skvělé koupání na upavené travnaté pláži s pozvolným vstupem do vody a písčitým dnem.

Městské muzeum Kožlany

V Kožlanech na Plzeňsku se narodila jedna z nejvýznamnějších osobností československých dějin, Dr. Edvard Beneš. Pokud navštívíte zdejší muzeum, můžete zde poznat neobyčejný život druhého prezidenta Československé republiky i místní tradiční řemesla.

Pulčínské skály - největší skalní labyrint na Moravě

Pulčínské skály, lidově zvané též Pulčiny, jsou největším pískovcovým skalním městem v moravských Karpatech, a dají se označit jako kolébka moravského trampingu. Co je pro Čechy Posázaví, to jsou pro Valachy Pulčínské skály.

Vinařská stezka Křepice

Vinařskou stezku Křepice propojuje vinice k. Ú. Křepice s historicky a kulturně zajímavými místy obce, např. Pramenem u Svaté s křížovou cestou nebo velitelské místo maršála Malinovského z 2. světové války. Celá stezka měří asi 4,5 kilometru.

Zřícenina Davidovy observatoře na Branišovském vrchu

Z Tepelské vrchoviny nápadně vyčnívá táhlý zalesněný hřbet dvojvrší Třebouňského a Branišovského vrchu. Na Branišovském vrchu jsou zajímavé zříceniny Davidovy observatoře, ke které vede Davidova naučná stezka od kláštera v Teplé.

Korupce a tunely nejsou ničím novým, ukazuje výstava Aféry v Národním muzeu

Uplácelo se odjakživa, úsloví „Nechci slevu zadarmo” provází lidstvo od počátku. Nikdy jsme nebyli mezi ostatními národy výjimkou, vždy se kradlo a podplácelo, pomlouvalo a mordovalo. Aféry velké i malé se dostaly mezi veřejnost až medializací. I o tom je výstava v pražském Národním muzeu.

Pony Park Holubice a minizoo

Škola v Pony Parku Holubice je určena pro děti od 2 let a pro dospělé s různorodou jezdeckou zkušeností. Nabízí se zde možnost jednorázových lekcí či dlouhodobějšího výcviku. Navštívit můžete i místní minizoo.

Temná minulost loveckých chat na Tokáni

Lokalita na Tokáni je zasunuta v hloubi nádherných Jetřichovických skal, je to spíše místo odpočinkové. V loveckých chatách, nyní částečně rekreačních, povětšinou restauračně ubytovacích, se odehrála temná předehra před osudovou mnichovskou dohodou.

Půjčovna hausbótu Vilma v Uherském Ostrohu

Hausbót Vilma je konstruován tak, aby poskytoval co nejlepší pohodlí cestujícím a zároveň byl dobře ovladatelný při manévrech na kanále. Celková délka je 9,5 ma šířka 2,4 m. Díky kýlu ve tvaru "V" a natáčivému motoru je loď velmi dobře ovladatelná i na úzkých úsecích Baťova kanálu.

Záhadná postava stojí u tajemného kostela v Petrovicích u Sušice

Malebná obec Petrovice, která je zasazená mezi šumavské kopce, má bohatou historii. Údajně zde stávaly i dva hrady. Nechybí však ani záhady.