🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Vánoce na Floře Olomouc lákají na živý betlém, dárky i zabijačkové dobroty

V sobotu 8. prosince otevře letos naposled výstaviště Flora v Olomouci své brány. Vánoce Flora nabízejí výstavu betlémů, trhy, kapry, stromky, živý betlém, palmový skleník i Yvettu Blanarovičovou. Svátečním trhům budou pavilony E, G, H, B patřit až do 19. prosince denně od 9 do 17 hodin.

Expozice českého kubismu v Domě u černé matky Boží v Praze

Dům u Černé Matky Boží je vrcholné dílo české kubistické architektury. Vystavěn byl v letech 1911–1912 podle návrhu českého architekta Josefa Gočára. Uměleckoprůmyslové muzeum zde vytváří novou expozici.

Začíná lyžařská sezóna v Krušných horách, Krkonoších i na Šumavě

Mrazivé počasí nahrává vlekařům, kteří zasněžují svahy a připravují se na lyžařskou sezónu, kterou řada středisek zahajuje o víkendu. Lanovky a vleky se rozjedou například na Klínovci v Krušných horách, v Krkonoších v Peci pod Sněžkou a Špindlerově Mlýně, na jihu Čech na Lipně a na šumavském Špičáku. Na krkonošské Černé hoře otevřeli sjezdovku Anděl a horní úsek sjezdovky Černohorská již ve čtvrtek.

Kam v Česku na hory a za kolik - přehled cen jednodenních permanentek

Vlekaři pilně zasněžují a využívají ideální počasí. Řada horských středisek se o víkendu otevře nedočkavým lyžařům. Ceny se oproti loňsku na většině míst nepatrně zvedly, v Harrachově zlevnili dětské permanentky. Dražší jednodenní permanentky koupíte na Ještědu, Klínovci, Pradědu, Pustevnách, v Herlíkovicích a v Bedřichově.

Městské hradby a parkány v Litoměřicích

Vzhledem ke svému významu musely být Litoměřice chráněny městskými hradbami. Toto původně gotické a později dostavované opevnění je místy vysoké až 10m a široké i 2m. Městské opevnění bylo také posíleno parkány a baštami.

Valdštejnské domky v Liberci

Když Albrecht z Valdštejna získal spolu s frýdlantským panstvím i Liberec, dal v létech 1631–1633 západně od Staroměstského náměstí vybudovat novou čtvrť nazvanou Nové Město. Dodnes se dochovaly tři domy, které jsou považovány za nejstarší měšťanské domy v Liberci.

Běžkařské trasy v Železných horách v okolí Nasavrk a Seče

Pro milovníky běžek jsou připraveny upravované trasy v Železných horách v okolí Nasavrk a Seče. Trasy jsou umístěny do vhodného, léty prověřeného terénu s dalekými výhledy do kraje. Směrové značení je osazeno pouze na křížení tras, v terénu jsou stopy neznačeny.

Běžecké okruhy v okolí Svitav

Patříte k milovníkům bílé stopy a hledáte atraktivní trasy? Pak přijeďte na Svitavsko! Za dobrých sněhových podmínek jsou zde připraveny čtyři značené běžecké okruhy. Najdete je jen dva kilometry za městem v okolí Javornického hřebene směrem na Litomyšl.

Ski areál Razula nejspíš zahájí provoz příští víkend, chystá novinky

Začátek lyžařské sezóny ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích je téměř na spadnutí. Díky příchodu mrazivého počasí jedou sněžná děla naplno, a pokud se nestane nic neočekávaného, vleky se zde rozjedou zřejmě již příští víkend.

Foucaultovo kyvadlo v Kroměříži

Nedaleko historického centra města Kroměříže, je v zástavbě rodinných domů situován skvost evropské zahradní architektury doby baroka Květná zahrada Libosad. Uprostřed zahrady, založené při obnově města zničeného třicetiletou válkou, se nachází Rotunda postavená v roce 1671.

Vyhlídky Ponorka a Žába u České Kamenice

Kunratický vrch (505 m), dříve nazývaný také Eliášův, je zalesněný čedičový kopec, ležící nad jihovýchodním okrajem Kunratic, asi 1,5 km severně od České Kamenice. K jižní straně přiléhá pískovcový hřbet, na jehož jižním svahu jsou upravené skalní vyhlídky Ponorka a Žába.

Šumavská magistrála - bílou stopou Šumavou

Lyžařská Šumavská magistrála protíná napříč celou Šumavu. Propojuje Šumavu od Železné Rudy až k Lipnu a vede nejznámějšími a nejkrásnějšími kouty Šumavy. Celkem lze po ní pohodlně ujet až 140 km.

Hrad Karlštejn otevírá v zimě Kapli svatého Kříže

Hrad Karlštejn nabízí od 25. prosince 2012 do 6. ledna 2013 speciální prohlídkovou trasu Vánoční Kaple svatého Kříže. Prohlídka vede všemi patry Velké věže a vrcholí právě v unikátní Kapli svatého Kříže, která je na zimu speciálně upravena a chráněna před vnějším klimatem.

Ski Arena Vrbno pod Pradědem

Ski Arena Vrbno pod Pradědem je jediné lyžařské středisko ve Vrbně pod Pradědem. Nachází v jihozápadní části města v nadmořské výšce 600 m n.m. Sjezdovka garantuje pokrytí sněhem modernizovaným systémem umělého zasněžování.

Poutní kostel Panny Marie Pomocné na Uhlířském vrchu

Ke vzniku barokního poutního kostela na Uhlířském vrchu u Bruntálu se pojí legenda. Podle pověsti na místě zabloudil při lovu místodržící Řádu německých rytířů Augustin Oswald Lichtenstein. Když byl blízko smrti, nalezl jej místní uhlíř a zachránil.

Nová radnice v Benešově

Radnice, zabírající prostory dvou domů na náměstí, získala s nástupem demokracie na významu a ten bylo zapotřebí zosobnit stavebním činem. Dům č.p. 100 pochází ze 17. století. V roce 1867 jej získala městská obec a zřídila zde radnici.

Tipy na víkend: Mikuláš pod parou, vánoční trhy ve Valticích i na Lokti

O víkendu můžete přijít nasát vánoční atmosféru na hradech, zámcích i v parních vlacích. Z Dačic vyjíždí parní vlak s Mikulášem v sobotu. Vánoční trhy a jarmarky s lidovými zvyky si připravili na hradě Loket, Litoměřice, na Hamousově statku, zámku Valtice i Jánském vrchu a ve skanzenu Veselý Kopec. Prohlídky provoněné perníkem připravili na Grabštejně.

Lyžařský vlek Pastviny Radiměř

Vlek v nadmořské výšce 570-640 m n. M. Leží 14 km na jih od města Svitavy.

ČEZ aréna Pardubice - hokejové zápasy, veřejné bruslení či kurzy krasobruslení

ČEZ Arena je špičkově vybavená multifunkční hala, která patří díky svému zázemí a technickému vybavením nejen k vysokému evropskému nadstandardu, ale je i plně srovnatelná s úrovní nejlepších hal v zámoří.

Zimní prohlídky Mikulova - tak trochu jiná zima

Přijďte si vychutnat zimní atmosféru starobylého Mikulova při hodinové prohlídce města se šálkem svařeného vína.

Kostel sv. Anny v Benešově s piaristickou kolejí

Kostel sv. Anny je dominantou Masarykova náměstí v Benešově a také jedním ze symbolů města. Barokní kostel s kolejí piaristů byl postaven podle projektu G. B. Alliprandiho v letech 1705 - 1715. Jedna z prvních středních škol řádu piaristů se stala centrem kultury a vzdělanosti celého kraje.

Zřícenina kláštera minoritů Nanebevzetí Panny Marie v Benešově

Na vyvýšenině zvané Karlov v Benešově byla Benediktem Benešem založena malá osada s kostelíkem. Později zde byl vybudován klášter minoritů, který však padl za oběť husitským válkám a podzěji švédským nájezdům.

Stonařovské Muzeum meteoritů

Bývalá zasedací místnost úřadu městyse Stonařov se změnila na malé muzeum s přednáškovou síní zaměřené na neobvyklý přírodní jev - pád meteoritického deště na Stonařov a okolí dne 22.5.1808.

Masarykova chata na Beskydě

Masarykovu chatu najdete přibližně 1,5 km od rozcestí na Bumbálce nedaleko hranice České a Slovenské republiky. Přímo od chaty se vám naskytne krásný výhled na panorama Beskyd a Lysou horu.

Na brusle do Lednicko valtického areálu

Zamrzlé hladiny rybníků i slepých ramen řeky Dyje v zámeckém parku v Lednici nabízejí zcela výjimečný zážitek. Na bruslích se totiž podíváte na místa, která nejsou běžně k vidění.

Ice Arena Olympia Brno

Ice arena v Brně je umístěna u nákupního centra Olympia a zve všechny zájemce k příjemnému strávení volného času. Ledová plocha má kapacitu 200 lidí.

Zimní stadion Znojmo

Stadion byl postaven v roce 1970. Velikost ledové plochy 58 x 30 m. Nachází se severozápadním okraji středu města, v blízkosti hlavního průtahu Praha - Vídeň.

Ski areál Slatina

Ski Slatina se nachází v nádherném údolí vesnice Slatina v nadmořské výšce 416 m na úpatí Oderských vrchů a Nízkého Jeseníku. Údolím, kde je situována dolní stanice protéká potůček Břízka.

Pomník náboženského reformátora Martina Luthera v Aši

Jediný pomník Luthera v bývalé monarchii se nachází ve městě Aš. Autorem dvoumetrové sochy je J. Rössner z Norimberka, nachází se v těsném sousedství památníku evangelického kostela.

Kostel sv. Mikuláše v Aši

Pseudorenesanční katolický kostel sv. Mikuláše pochází ze 2. poloviny 19. století. Stavitelem byl architekt K. Wiedermannem z Františkových Lázní. Kostel byl vysvěcen pražským arcibiskupem, kardinálem Schwarzenbergerem 24. září 1872.

Vánoce na zámku Loučeň: pohádka, knížecí Štědrý den i Česká mše vánoční

Bohatý program jako vánoční dárek zdarma nabízí až do Silvestra zámek Loučeň. Tento týden připravil pro děti pohádku, třetí adventní neděli nahlédnou návštěvníci do knížecí rodiny o Štědrém dnu a 23. prosince uslyší Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby. Vánočně vyzdobený zámek tu bude až do Silvestra.

Obecní dům v Praze slaví sto let otevření unikátní výstavou

Do Obecního domu na náměstí Republiky se chodí na koncerty, plesy, módní přehlídky, též na výstavy, konference, přednášky, ale i na dobré jídlo nebo drink. Unikátní secesní stavba se širokým využitím přitahuje návštěvníky různého věku i zaměření právě sto let.

Naučná stezka Uranová golgota - po stopách těžby uranu v Horním Slavkově

Naučná stezka v okolí Horního Slavkova mapuje dobu padesátých let minulého století, kdy se zde těžily uranové rudy. Na celkem 13 tabulích se dozvíte o důlních dílech a dalších zajímavostech, které s těžbou uranu v Horním Slavkově souvisejí.

Kočičí hrádek v Kočičích skalách

Menší skalní město vytvořené kvádrovými pískovci tvoří tzv. Dolní labyrint vrchu Ostaš. V 18. století se zde hojně vyskytovaly kočky divoké, podle nichž dostal celý komplex skalních útvarů své pojmenování.

Přírodní rezervace Křížový vrch a zříceniny poutního kostela na Kopečku

Přírodní rezervace Křížový vrch (667 m) se nachází u obce Adršpach naproti Adršpašským skalám. Na zalesněný skalnatý vrchol vede strmá křížová cesta s biblickými výjevy, které jsou na litinových tabulích vsazeny do skal.

Zřícenina skalního hradu Adršpach

Na severním okraji Adršpašsko-teplických skal na Starozámeckém vrchu (681 m) stojí zbytky skalního hradu Adršpach postaveného zřejmě v polovině 13. století. Po roce byl 1427 obsazen husity, kteří odtud rabovali Slezko. Roku 1447 hrad Slezané koupili a pobořili, takže už nikdy nebyl obnoven.

Rotunda Nalezení sv. Kříže - nejstarší pražská rotunda

V centru Starého Města se nachází nenápadná stavba - románská rotunda sv. Kříže, která byla postavena v údajném středu unikátního urbanistického kříže staré Prahy. Stavba byla vybudována dokonalou stavební technikou pravděpodobně v 11. století.

Kostel Panny Marie Andělské - první kapucínská stavba v Čechách

V dolní části Loretánského náměstí na Hradčanech stojí prostá jednolodní sakrální budova, kostel Panny Marie Andělské, nedílná součást areálu kapucínského kláštera. Je to nejstarší stavební celek řádu kapucínů v Čechách.

Kostel sv. Jiljí Praha

Kostel svatého Jiljí se nachází v Husově ulici, v samém centru Starého Města Pražského, nedaleko Klementina a Karlova mostu. Vyniká překrásnou gotickou architekturou s barokně upraveným interiérem.

Kostel Panny Marie pod řetězem v Praze na Starém Městě

Kostel na Malé Straně blízko Karlova mostu mezi ulicemi Saskou, Lázeňskou a Velkopřevorským náměstím, byl původně románskou bazilikou, kterou založil roku 1169 král Vladislav I. Spolu s klášterem a špitálem řádu Maltézských rytířů (johanitů) jako první centrum tohoto rytířského řádu v Čechách.

Zasněženou krajinou na Třemšín i na místo, kde zemřel Jakub Jan Ryba

Rodiště Jakuba Jana Ryby - a nejen to - je cílem následujícího výletu. Míříme do Rožmitálu pod Třemšínem a jeho okolí. Vypravit se sem lze například z Prahy z hlavního nádraží - rychlíkem nejprve do Březnice a pak lokálkou do zmíněného Rožmitálu.

Podaří se někdy odhalit tajemství Sedmihoří?

Nedaleko Horšovského Týna na Domažlicku se v téměř zapomenuté krajině nachází přírodní park Sedmihoří. Tato lokalita již v době pravěku sehrála významnou úlohu v životě tehdejších lidí a do dnešní doby je opředena tajemstvím.

Kostel sv. Václava na Zderaze v Praze

Původně románský kostelík sv. Václava na Zderaze stával na svém místě ještě dávno před vznikem Nového Města pražského. V průběhu staletí byl vojenským skladištěm i součástí trestnice. Od toku 1927 jej užívá Církev československá husitská.

Klášter a kostel sv. Tomáše na Malé Straně

Kostel svatého Tomáše na Malé Straně stojí už téměř 800 let. Jedinečný architektonický celek v sobě spojuje tři stavební epochy - gotiku, renesanci a baroko. V kryptě kostela je pochována řada významných lidí a vztahuje se k němu i působení jednoho z nejznámějších kronikářů Václava Hájka z Libočan.

CHKO Moravský kras - nejrozsáhlejší krasové území v České republice

Moravský kras severně od Brna patří mezi nejvýznamnější krasové oblasti ve střední Evropě. Na celém území je známo více než 1100 jeskyní, z nichž pět je přístupných veřejnosti. Dominantou střední části Moravského krasu je Rudické propadání, kde pod zem mizí vody Jedovnického potoka.

Zámek Potštát

Zámek Potštát se nachází ve stejnojmenné obci v Oderských vrších nedaleko Nového Jičína. Předchůdcem zámku byla tvrz čtvercového tvaru ze 14. století, která nahradila pobořený hrad Puchart. Dnes na zámku sídlí městský úřad, v první polovině roku 2013 se zde otevře muzeum.

Staroměstské náměstí v Praze - nejstarší a nejvýznamnější pražské náměstí

Staroměstské náměstí je jednou z povinných zastávek při návštěvě Prahy. V každou celou hodinu se shromáždí davy turistů před Staroměstskou radnicí, aby sledovali pochod apoštolů na historickém orloji. Jiní odpočívají na lavičkách nebo na zahrádkách kaváren a vdechují atmosféru tohoto místa.

Lesní sklo a adventní věnce s vůní punče navodí vánoční atmosféru na zámku Duchcov

Naturcentrum Teplice, Robert Douša & Ála huť z Nového Boru a správa zámku v Duchcově připravili pro návštěvníky prodejní výstavu adventních věnců a výrobků z lesního skla, která připomene kouzlo Vánoc v zámecké konírně. Na výstavě se bude podávat i pravý vánoční punč.

ETC Sport ve skiresortu Černá hora

Lyžařská a snowboardová škola, půjčovna lyží a snb, skiservis, depot - úschovna, skifox, snowbike, snowkiting, hlídání dětí, test cetrum Dynastar a Rossignol...

Kouty nad Desnou a Paprsek jsou lyžařskými perlami Jeseníků

Další vylepšení svých služeb připravují na nadcházející zimní sezónu provozovatelé lyžařských areálů v Jeseníkách. Na své si přijdou i běžkaři, neboť ti se mohou těšit nejen na pravidelně upravované běžecké trasy, ale také na novou aplikaci, která o nich bude informovat.