🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Rotunda Nalezení sv. Kříže - nejstarší pražská rotunda

V centru Starého Města se nachází nenápadná stavba - románská rotunda sv. Kříže, která byla postavena v údajném středu unikátního urbanistického kříže staré Prahy. Stavba byla vybudována dokonalou stavební technikou pravděpodobně v 11. století.

Kostel Panny Marie Andělské - první kapucínská stavba v Čechách

V dolní části Loretánského náměstí na Hradčanech stojí prostá jednolodní sakrální budova, kostel Panny Marie Andělské, nedílná součást areálu kapucínského kláštera. Je to nejstarší stavební celek řádu kapucínů v Čechách.

Kostel sv. Jiljí Praha

Kostel svatého Jiljí se nachází v Husově ulici, v samém centru Starého Města Pražského, nedaleko Klementina a Karlova mostu. Vyniká překrásnou gotickou architekturou s barokně upraveným interiérem.

Kostel Panny Marie pod řetězem v Praze na Starém Městě

Kostel na Malé Straně blízko Karlova mostu mezi ulicemi Saskou, Lázeňskou a Velkopřevorským náměstím, byl původně románskou bazilikou, kterou založil roku 1169 král Vladislav I. Spolu s klášterem a špitálem řádu Maltézských rytířů (johanitů) jako první centrum tohoto rytířského řádu v Čechách.

Zasněženou krajinou na Třemšín i na místo, kde zemřel Jakub Jan Ryba

Rodiště Jakuba Jana Ryby - a nejen to - je cílem následujícího výletu. Míříme do Rožmitálu pod Třemšínem a jeho okolí. Vypravit se sem lze například z Prahy z hlavního nádraží - rychlíkem nejprve do Březnice a pak lokálkou do zmíněného Rožmitálu.

Podaří se někdy odhalit tajemství Sedmihoří?

Nedaleko Horšovského Týna na Domažlicku se v téměř zapomenuté krajině nachází přírodní park Sedmihoří. Tato lokalita již v době pravěku sehrála významnou úlohu v životě tehdejších lidí a do dnešní doby je opředena tajemstvím.

Kostel sv. Václava na Zderaze v Praze

Původně románský kostelík sv. Václava na Zderaze stával na svém místě ještě dávno před vznikem Nového Města pražského. V průběhu staletí byl vojenským skladištěm i součástí trestnice. Od toku 1927 jej užívá Církev československá husitská.

Klášter a kostel sv. Tomáše na Malé Straně

Kostel svatého Tomáše na Malé Straně stojí už téměř 800 let. Jedinečný architektonický celek v sobě spojuje tři stavební epochy - gotiku, renesanci a baroko. V kryptě kostela je pochována řada významných lidí a vztahuje se k němu i působení jednoho z nejznámějších kronikářů Václava Hájka z Libočan.

CHKO Moravský kras - nejrozsáhlejší krasové území v České republice

Moravský kras severně od Brna patří mezi nejvýznamnější krasové oblasti ve střední Evropě. Na celém území je známo více než 1100 jeskyní, z nichž pět je přístupných veřejnosti. Dominantou střední části Moravského krasu je Rudické propadání, kde pod zem mizí vody Jedovnického potoka.

Zámek Potštát

Zámek Potštát se nachází ve stejnojmenné obci v Oderských vrších nedaleko Nového Jičína. Předchůdcem zámku byla tvrz čtvercového tvaru ze 14. století, která nahradila pobořený hrad Puchart. Dnes na zámku sídlí městský úřad, v první polovině roku 2013 se zde otevře muzeum.

Staroměstské náměstí v Praze - nejstarší a nejvýznamnější pražské náměstí

Staroměstské náměstí je jednou z povinných zastávek při návštěvě Prahy. V každou celou hodinu se shromáždí davy turistů před Staroměstskou radnicí, aby sledovali pochod apoštolů na historickém orloji. Jiní odpočívají na lavičkách nebo na zahrádkách kaváren a vdechují atmosféru tohoto místa.

Lesní sklo a adventní věnce s vůní punče navodí vánoční atmosféru na zámku Duchcov

Naturcentrum Teplice, Robert Douša & Ála huť z Nového Boru a správa zámku v Duchcově připravili pro návštěvníky prodejní výstavu adventních věnců a výrobků z lesního skla, která připomene kouzlo Vánoc v zámecké konírně. Na výstavě se bude podávat i pravý vánoční punč.

ETC Sport ve skiresortu Černá hora

Lyžařská a snowboardová škola, půjčovna lyží a snb, skiservis, depot - úschovna, skifox, snowbike, snowkiting, hlídání dětí, test cetrum Dynastar a Rossignol...

Kouty nad Desnou a Paprsek jsou lyžařskými perlami Jeseníků

Další vylepšení svých služeb připravují na nadcházející zimní sezónu provozovatelé lyžařských areálů v Jeseníkách. Na své si přijdou i běžkaři, neboť ti se mohou těšit nejen na pravidelně upravované běžecké trasy, ale také na novou aplikaci, která o nich bude informovat.

Za atmosférou evropských Vánoc do berounského muzea

Zimní čas přivál tento rok vánoční výstavu plnou nevšedních zajímavostí a kuriozit. Vánoce v Evropě můžete v Muzeu Českého krasu v Berouně obdivovat do 6. ledna.

Ski areály v Beskydech spolupracují, aby přilákaly víc hostů

Provozovatelé lyžařských areálů v Beskydech spojují síly, aby se jim lépe dařilo lákat zimní hosty. Návštěvníci, kteří se ubytují v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, si třeba budou moci s vícedenní permanentkou zalyžovat nejen v místním areálu Razula, ale i blízkých centrech Kohútka a Bílá.

První adventní neděli lze prožít i v brněnském Technickém muzeu

Na první adventní neděli 2. prosince připravilo brněnské Technické muzeum velkou akci, nazvanou Od adventu do Tří králů. Je určena těm, kteří se chtějí dozvědět o tradičních zvycích, s tímto obdobím spojených, vyrobit si něco ve vánočních dílnách nebo jen prožít kouzelnou vánoční atmosféru už začátkem prosince.

Tipy na víkend: Vánoční trhy, bitva Tří císařů, Valašský mikulášský jarmek

Nadcházejícím víkendem začíná advent a s ním přicházejí také tradiční vánoční trhy. V sobotu začínají v Chebu i v Praze. Tržiště na víkend vyroste také na zámku Sychrov. U obce Tvarožná na Brněnsku si v sobotu připomenou slavnou bitvu Tří císařů. Ve Valašských Kloboukách na Zlínsku začíná ve čtvrtek Valašský mikulášský jarmek.

Nevíte, kdy přišel vánoční strom do Čech? Na zámku v Hořovicích se to dovíte

Co je to advent nebo roráty? Jak se čarovalo na sv. Ondřeje? A kdy vlastně přišel do Čech vánoční stromeček a adventní věnec? To všechno se návštěvníci mohou dozvědět na již tradičních předvánočních prohlídkách zámku v Hořovicích.

Galerie draka Trutnov - magická atmosféra dávných bájí

Unikátní galerie zasvěcená tvorovi z pověstí o založení města Trutnova netradičním způsobem vtáhne návštěvníka do magické atmosféry dávných bájí.

Vánoční jarmark otevře letos naposled veřejnosti bránu hradu Malenovice

V sobotu 1. prosince se v prostorách hradu Malenovice uskuteční tradiční Vánoční jarmark. Tato akce je závěrečnou tečkou za velmi úspěšnou sezónou roku 2012.

Betlémskou kapli v Praze ovládne vánoční výstava betlémů

Až budete váhat, kam s rodinou nebo s přítelem zajít během adventu, můžete se podívat do Betlémské kaple. Právě tady se otevře v pátek vánoční výstava věnovaná betlémům a času, jeho vnímání a měření v běhu staletí.

Dva zamilovaní a hora

K nedělnímu obědu si dali kachnu a potřebovali to rozchodit. Tak se stalo, že se rodina Krejčích potkala s horou Jedlovou. Pro ně i pro horu to bylo osudové setkání...

Galerie Myšina v podchodu pod Hlavním nádražím v Brně

V podchodu pod brněnským hlavním nádražím vznikla nevšední Galeriie Myšina, která chce přispět k oživení veřejného prostoru města Brna formou kultivovaného street artu. Z místa přezdívaného "myší díra" se stal neobvyklý výstavní prostor, v němž umělci přímo před zraky kolemjdoucích tvoří svá díla.

Slavkovské bojiště opět ožije střelbou z pušek a děl i dupotem koní

V sobotu 1. prosince si pod kopcem Santon poblíž obce Tvarožná opět připomeneme slavnou bitvu Tří císařů u Slavkova, která se konala před 207 lety. Bitevní ukázka se uskuteční od 14 hodin, po celý víkend budou další doprovodné vojenské akce v okolí bojiště.

Zábava v areálu westernového městečka Stonetown

Westernové městečko najdete na Vysočině, v blízkosti obce Kamenice u Humpolce. Podstatnou výhodou areálu je možnost zajištění programu pro školy bez přítomnosti další široké veřejnosti.

Zmodernizovaná stálá expozice Muzea Boskovice

Muzeum Boskovicka otevřelo zmodernizovanou stálou expozici, do níž také přibyly nové a velmi cenné exponáty. Novou atrakcí je napříkald torzo bezmála 350 let starého praporu šlechtického rodu Morkovských ze Zástřisl.

Středočeské skvosty: Vražda kněžny Ludmily na Tetíně, první politický mord u nás

Vápencový ostroh vybíhá v zúžení nad údolí Berounky. V pohanských dobách klanění se Svantovítu stávalo zde hradiště. Tetín dostal jméno po druhorozené dceři bájného knížete Kroka, Tetce. V Kosmově kronice stojí, že tu „učila lid nevzdělaný a hrubý, aby se klaněl bohyním lesa.“.

Na běžky do Jestřebích hor - z Adršpachu do Malých Svatoňovic

Vydejte se na výlet bílou stopou krajem Karla Čapka. Náročnější trasa vás provede po kopcích Jestřebích hor, po cestě se nabízí návštěva rozhledny Žaltman. Z dalších zajímavostí na trase stojí za zhlédnutí skalní město Adršpach či Muzeum bratří Čapků.

V památníku Lidice vystavují obrázky Jiřího Trnky

Pokud hledáte tip na výlet nedaleko Prahy, kde se projdete v přírodě, nakouknete do historie i galerie, můžete se vydat k památníku Lidice. V Lidické galerii probíhá výstava knižních ilustrací Jiřího Trnky. Zároveň si můžete projít spící Růžový sad a nakonec se ohřát v Muzeu památníku Lidice.

Malebná vesnička Chotouň u Kolína aneb Kde se krotí čerti

První český světec, který byl svatořečen v Římě, se jmenuje svatý Prokop. Stalo se tak v roce 1204, tedy 150 let po smrti tohoto neobyčejného muže a prvního opata Sázavského kláštera. Do širokého povědomí vstoupil především jako krotitel smrdutých pekelníků.

Ski areál Skalka Ostrava

Ski areál Skalka nabízí dvě sjezdovky s moderním zasněžovacím systémem, který zajišťuje dobré sněhové podmínky po celé zimní období. Denně je prováděna úprava svahů sněžnou rolbou. Pro začátečníky je připraven dětský lanový vlek, snowboardisté mohou využít snowpark.

Ski areál Vaňkův Kopec v Horní Lhotě u Ostravy

Ski areál Vaňkův kopec (404 m n. M.) se nachází v malebném prostředí Nízkého Jeseníku v obci Horní Lhota. Jsou zde v provozu čtyři vleky pro všechny kategorie lyžařů, pro milovníky snowboardingu je zde k dispozici snowpark.

Vánoční trhy na Sychrově, perníkový Grabštejn a Medvědí kuchyně na Zákupech

Advent pomalu klepe na dveře, zámky a hrady lákají na vánoční akce. Na Grabštejně zavoní perníčky od kastelána. Na zámku Zákupy lákají na vánoční prohlídky, kde návštěvníci budou moci nahlédnout i do Medvědí kuchyně. Na Sychrově připravili v prosinci vánoční trhy, prohlídky i adventní koncerty.

Ski areál Blansko - Hořice

Lyžařský areál se nachází v bezprostřední blízkosti města Blanska a asi 20 km od Brna. Ve ski areálu mají lyžaři k dispozici 2 vleky, sjezdovky jsou uměle zasněžovány a upravovány rolbou. Na sjezdovce také můžete strávit příjemné chvíle při večerním lyžování.

Pěchotní srub K - S 5 U potoka - nejlépe zrekonstruovaný objekt na Kralicku

Jedním ze zpřístupněných objektů předválečného pohraničního opevnění je pěchotní srub K-S 5 "U potoka" nacházející se v jižní části obce Dolní Morava. Jeho výzbroj tvořily dva protitankové kanóny a 13 kulometů. Posádka čítala 40 mužů.

Kostel svatého Michaela Archanděla v Králíkách

Kostel svatého Michaela Archanděla je nejvýznamnější historickou památkou města Králíky. Nachází se nedaleko centra města na Velkém náměstí. Za svoji dnešní barokní podobu vděčí přestavbě v letech 1768–1778.

Památník obránců vlasti – pěchotní srub K-S 8 U nádraží

Dvoupatrový izolovaný pěchotní srub II. Odolnosti, stojící v těsné blízkosti železniční stanice Červený Potok, který byl v roce 1938 plně vyzbrojen a vybaven. V objektu můžete zhlédnout několik expozic, které připomínají významné události naší vojenské historie.

Ski areál Rusava

Lyžařský areál Rusava leží zhruba 30 km jihovýchodně od města Kroměříž v Hostýnských vrších v nadmořské výšce 410 m.n.m a nabízí návštěvníkům 3 vleky.

Nejlepším výletním místem u nás je zámek Lednice

Zámek Lednice se stal nejlepším výletním místem České republiky. Druhé místo obsadila Stezka v korunách stromů na Lipně a třetí místo patří Pohádkové kovárně v Selibově. V anketě cen Kudy z nudy 2012 hlasovalo 20 000 lidí.

Tipy na víkend: Svatokateřinské slavnosti, vánoční trhy na Kuksu i v Olomouci

Advent se pomalu blíží a s ním i tradiční akce. V Olomouci zahajují v sobotu Vánoční jarmark. Ve stejný den se už můžete svézt Mikulášským vlakem z Pardubic. Po celý víkend pak budou probíhat vánoční trhy na Kuksu. Ochutnávat můžete také mladá vína v rámci Svatokateřinských slavností v Rakvicích na Břeclavsku.

Pražská zoo začala jako třetí v Evropě chovat rypoše obří

Pokud se chystáte do zoologické zahrady v pražské Troji, můžete se zajít podívat na nové přírůstky. Přibyli noví obyvatelé - rypoši obří. Až půjdete kolem expozice, našlapujte opatrně, na otřesy jsou extrémně citliví a schovali by se vám.

Vinaři z Českého lesa

Letošní sezona byla pro včelaře jednou z nejhorších za poslední desetiletí. Vyrazit na výlet s chutí medu se ale vyplatí i tak - v Pasečnici uprostřed Českého lesa ochutnáte nejen jeho různé druhy, ale především medové víno. Pro někoho možná překvapivě může být i suché...

Vzácné mládě gibona se narodilo v Zoo Ostrava, pavilón je otevřený návštěvníkům

Posledním přírůstkem ostravské zoologické zahrady je mládě vzácného gibona bělolícího, které se narodilo 24. října dvanáctileté samici Sulu, která svého prvního potomka odchovala v zoo už minulý rok. Informovala o tom v úterý Šárka Kalousková tisková mluvčí Zoo Ostrava.

Labyrint z jehličnanů na zámku v Nových Hradech

Oblíbenou kratochvílí šlechty bývaly labyrinty. Tuto lákavou středověkou atrakci nabízí široké veřejnosti zámek Nové Hrady ve východních Čechách, který řadu let chátral. Jeho majitelé vybudovali nový labyrint a ten je i na dnešní dobu tak složitý, že se v něm menší děti ztrácejí.

Šternberské historické loutky

Stálou expozici věnovanou historii loutkového divadla si můžete prohlédnout v bývalém augustiniánském klášteře ve Šternberku. Staré kulisy a loutky, které se před časem náhodně našly při úklidu v kulturním domě v místní části Dalov.

Brněnský drak se po návštěvě kosmetiky a zubaře vrátil na radnici

Symbol města Brna zase září v plné kráse. Po 263 dnech se vrátil na své původní místo, tedy na řetěz pod klenbu chodby Staré radnice „brněnský drak“. Spolu s loukoťovým kolem patří už po staletí neodmyslitelně ke městu pod Špilberkem a návštěva míst, kde kolo s drakem visí, patří téměř k povinným nejen pro mimoměstské turisty, ale i pro většinu Brňanů při jejich procházkách.

Vyšehrad v sobě spojuje národní pohřebiště i turistický magnet

Vyšehradský hřbitov i Slavín, hrobka nejvýraznějších a nejslavnějších českých osobností, jsou vnímány většinou jako nejvýznamnější pražský hřbitov a národní pohřebiště, možná proto lákají turisty ze všech koutů světa.

Zapomenutý hrad Valdek zve na výpravu do brdských lesů

Zřícenina raně gotického hradu Valdek v brdských lesích - na samém kraji vojenského újezdu Jince - bude v hlavní roli právě zahajované podzimní výpravy.

Nejdelší modřínová alej v zemi vede z Čech na Moravu

Počátky, Kaliště – Pelhřimovsko má hodně alejí podél silnic a cest. Unikátní pozici ale zajímají Počátky, kde stromy lemují většinu výjezdových cest z města. Přijeďte se přesvědčit o krásách našich alejí na vlastní oči.