🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Návštěvníci Šumavy mají opět šanci vidět Krále lesa

I letos budou mít milovníci lesa v pozorovací obůrce na Srní příležitost obdivovat nejkrásnější jelení parohy na Šumavě. První prohlídka bude už 26. prosince. Loni měl Král lesa, jak jelenovi s nejsilnějšími parohy na Šumavě lesníci přezdívají, dvacet výsad. Letos už jich má dvaadvacet.

Advent na zámku Loučeň vyvrcholí Českou mší vánoční i živým betlémem

Poslední adventní neděli 23. prosince zazní v zámeckém kostele Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Přichystán je i živý betlém a adventní prohlídky vyzdobeným zámkem s dárkem.

Historie psaná uhlím - expozici historie Havířova

Expozici pod názvem Historie psaná uhlím ve Společenském domě Reneta v Havířově tvoří mapy, fotografie k symbolům města, fotografie osobností města, fotografie ze života horníků, model těžní věže a další zajímavosti.

Chrám Tří Grácií v Lednicko-valtickém areálu

Asi 5 km severovýchodně od Valtic se nachází Chrám tří Grácií. Leží na červené turistické trase, která spojuje Valtice s Lednicí a dále pokračuje k Novomlýnským nádržím. Interiér je veřejnosti nepřístupný.

Exkurze s ochutnávkou ve výrobním podniku Starorežná Prostějov

Navštivte exkurze, na nichž uvidíte stáčecí linku a v historické expozici se dozvíte zajímavosti z historie. Projdete část sklepů, kde v dubových sudech a nerezových tancích je stáčeno statisíce litrů značkových lihovin.

Lidová hvězdárna v Prostějově

Hvězdárna ve zdejším parku slouží od roku 1961, její činnost doplňuje i od roku 1973 meteorologická stanice. V jejích prostorách pod kopulí jsou dnes čtyři dalekohledy. Hvězdárna nabízí akce pro veřejnost jako noční pozorování oblohy, pozorování slunce a přednášky.

Botanická zahrada Petra Albrechta v Prostějově

Botanická zahrada byla založena městem a byla zaměřena na prezentaci regionální flóry (Kosíř, Předina, Grygov, Hněvotínské skály). Prostějovská botanická zahrada je překrásná na jaře, v létě i na podzim. Vstup je zdarma.

Národní dům Prostějov - vrcholné dílo české secese od architekta Jana Kotěry

Národní dům, významná kulturní památka České republiky, patří mezi architektonické dominanty města Prostějova a je též jeho hlavním kulturním a společenským centrem. Byl postaven v letech 1905 – 1907 podle návrhu architekta Jana Kotěry, předního představitele české secese.

Muzeum Prostějovska - Galerie Špalíček

Dům, kde sídlí Špalíček, je bývalým domem bývalého ghetta. Hlavní budova domu Uprkova 18 je pravděpodobně barokní s úpravami v období klasicismu. Naleznete zde stálé expozice věnované židům v Prostějově a také významnému rodákovi Edmundu Husserlovi.

Jezdecká socha Jana Žižky z Trocnova v Praze

Na vrcholu kopce Vítkov na pražském Žižkově se hrdě tyčí socha Jana Žižky na koni, největší jezdecká socha u nás i v Evropě a třetí největší na světě. Monumentální umělecké dílo bylo v Praze na Vítkově odhaleno 14. července 1950, ve výroční den Žižkova zdejšího vítězství.

Nová radnice s orlojem a vyhlídkovou věží

Náměstí T. G. Masaryka v Prostějově dominuje nová radnice s věží vysokou 66 m a orlojem. Zdejší hodinový stroj a orloj jsou unikátem, jedním z pouhých čtyř tohoto druhu u nás.

Farní kostel Narození Panny Marie

Dominantou města Příbor je románsko - gotický farní kostel Narození Pany Marie, ležící na hraně svahu nad řekou Lubinou ve východní části historického jádra města. Kostelu dominuje vysoká štíhlá věž. Prodělal stavební úpravy od dob románských, přes gotické a renesanční, až po barokní úpravy.

Kaple sv. Filipa Neri s křížovou cestou

Kaple sv. Filipa Neri, zvaná též Patriarcha, se nachází v lese nad úpatím hory Libín nad Lázněmi sv. Markéty. Na místě dnešní zděné kaple stávala původně kaple dřevěná, která byla vystavěna k ochraně nálezu obrazu světce jménem Filip Neri, nalezeného právě na místě dnešní kaple.

Prachatické muzeum

Prachatické muzeum sídlí v renesančním měšťanském domě č.p. 13, který je nazýván Sitrův nebo též Žďárského. Muzeum zahrnuje stálé expozice na téma zlatá stezka, renesanční a sakrární památky, dílo sv. Jana Nepomuka Neumanna a sbírku střeleckých terčů.

Bazilika sv. Petra a Pavla na Vyšehradě

Věže chrámu představují hlavní dominantu Vyšehradu viditelnou zdaleka. Dnešní novogotická úprava Josef Mockera z roku 1902 v sobě ukrývá bohatě zdobený inetriér, zbytky gotického i románského zdiva či klenotnici s expozicí šperků a vzácných tkanin Vyšehradské kapituly.

Rekreační a sportovní areál u rybníka Peklo

Na jižním okraji města Polná, mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou leží sportovně-rekreační areál Peklo. Stejnojmenný rybník je zde využíván ke koupání. Pláže jsou travnaté i písčité, vstup do vody spíše mírný.

Cesta - úvoz Klešter a Haberská stezka v Polné

Ojediněle dochovaný pozůstatek staré zemské cesty v délce asi 150 m vede hlubokým údolím či spíše soutěskou severovýchodně od centra města Polná směrem na Věžici.

Hrad Karlštejn láká na vánoční prohlídky, Kapli sv. Kříže i tradiční koncert

Od 25. prosince otevře hrad Karlštejn své brány pro vánoční a novoroční provoz. Připravena je vánoční prohlídka soukromých a reprezentačních komnat císaře Karla IV., speciální prohlídka Vánoční kaple svatého Kříže, svařené víno, jablečný punč a koncert skupiny Chaire.

Barokní chrám Nanebevzetí Panny Marie v Polné

Kostel se nachází v městské památkové zóně. Na místě nynějšího děkanského chrámu Nanebevzetí Panny Marie stál již od 13. století gotický kostel. Po rozsáhlé stavební obnově je kostel, včetně nově vzniklé expozice, přístupný veřejnosti.

Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci

Kabinet chmelových známek je největší vystavovaný soubor účelových známek v České republice. Co se týče známek chmelových, je expozice bezesporu nejobsáhlejší veřejnou sbírkou tohoto druhu na evropském kontinentě.

Lázeňský park a moderní kolonáda v Poděbradech

Oáza pro procházky, relaxaci a místo, které vám dovolí nasáknout správnou lázeňskou atmosféru při posezení v některé z kavárniček nebo přímo pod vzrostlými stromy v rozlehlém parku. Kolonáda byla zbudována nad pramenem minerální vody (dříve pramen Boček z Kunštátu).

Pramen Hohenlohe - tzv. "zámecký"

Pramen Hohenlohe v Poděbradech nalezl pruský proutkař baron Karel Bülow v roce 1905 v zámeckém valu. Je nazýván také zámeckým pramenem. Proutkař jej nalezl na přání tehdejšího vlastníka poděbradského zámku knížete Hohenlohe.

Památník krále Jiřího z Poděbrad na Zámku Poděbrady

Památník je umístěn do nejstarších a jediných veřejnosti přístupných prostor Zámku Poděbrady, bývalého středověkého hradu, do jižního křídla, v němž předkové Jiřího, páni z Kunštátu vybudovali hradní kapli. V expozici jsou vystaveny kopie řady dokumentů, které mají vztah k Jiřího době.

Městský Ostrov na Otavě s výletní restaurací

Na Městském ostrově v Písku naleznete restauraci a venkovní bar s posezením a dětským zábavním parkem. Ostrov uprostřed řeky Otavy využívali v minulosti ostrostřelci, hrálo se tu rovněž divadlo.

Děkanský kostel Narození Panny Marie

Trojlodní stavba ze druhé poloviny 13. století, původně s dvojicí stejně vysokých věží. Stejně jako hrad či most a další nejstarší stavby ve městě je farní kostel dílem písecko-zvíkovské stavební huti. Je možné navštívit také věž po předchozí rezervaci.

Viniční altán v Grébovce s unikátní historickou vinicí

Grébovka, neboli Havlíčkovy sady, je rozsáhlý park na rozhraní Prahy 2 a Prahy 10. Na místě, kde se nyní rozkládá park, se původně nacházely vinice, založené Karlem IV. V druhé polovině 14. století.

Dům U Zlatého hada

Nárožní dům U zlatého hada vznikl na dvou středověkých stavebních parcelách spojených v roce 1419. Z doložených historických spisů zde býval proslulý šenk. Domovní znamení dům obdržel až v 18. století, kdy v něm byla lékárna.

Dům U Tří pštrosů - první pražská "kafírna"

Pod mosteckou věží na Malostranské straně Karlova mostu stojí krásný renesanční dům U Tří pštrosů, nazvaný podle domovního znamení na průčelí, kde jsou vymalování tři velcí pštrosi. Na počátku 18. století zde vznikla první pražská kavárna.

Rozhledna Jarník u Písku

Rozhledna Jarník stojí na vrchu Jarník (606 m n.m.) asi 2 km východně od okresního města Písek a slouží zároveň jako vysílač. Výška železné rozhledny je 59,4 metrů, ale návštěvník se může dostat do maximální výšky vyhlídkové plošiny, která je ve výšce 34,6 metrů.

Dům dobrých dnů - expozice Zlaté české ručičky

Expozice Zlaté české ručičky zahrnuje na 80 unikátních exponátů vyrobených ze sirek - kytary, housle, mandolíny, vázy, obrazy. Je to krásný starý dům, ve kterém se budete cítit jako doma.

Expozice Městská šatlava

Expozice je koncipována jako historická, kdy se vycházelo z autenticity místa a bohatého pramenného materiálu. Můžete navštívit nádvoří, celu, mučírnu a vězeňskou kapli.

Sportovní centrum Nymburk na Ostrově

Sportovní centrum Nymburk je tréninkové středisko Českého svazu tělesné výchovy a sportu. Nachází se v nádherném prostředí lesoparku na břehu řeky Labe. K dispozici jsou venkovní a vnitřní sportoviště pro téměř 20 sportovních odvětví, převážně olympijských sportů.

Stará rybárna v Nymburku

Stará rybárna na břehu řeky Labe u jihovýchodních nymburských hradeb se připomíná již počátkem 14. století. Současná podoba budovy je z počátku 20. století.

Lyžařský areál v Malé Úpě je jako stvořený pro rodinné lyžování

Pokud je vás dohromady dokonce víc než pět a přemýšlíte, kam vyrazit v zimě na lyže, neváhejte, naložte všechny malé i velké caparty, babičky, dědečky, tetu i psa, přibalte dva tři puberťáky a přijeďte do Skiareálu Malá Úpa.

Naučná turistická trasa městem Nymburk

Naučnou turistickou trasu tvoří 68 kovových tabulek rozmístěných převážně v centru Nymburka nebo jeho blízkém okolí. Poznáte nejvýznamnější stavby města, významné rodáky nebo místa spojená s pobytem slavných osobností ve městě.

Kostel sv. Jiljí v Nymburku

Kostel sv. Jiljí se nachází na Kostelním náměstí. Na několika místech v kostele se dochovaly zbytky nástěnných maleb. V interiéru se nachází plastika prvního patrona kostela sv. Mikuláše z huti Petra Parléře.

Karlovo náměstí v Praze - největší náměstí v Evropě

Karlovo náměstí, největší náměstí v Evropě, bylo při založení Nového Města pražského v roce 1348 určeno za centrum jižní části Nového Města. Karel IV. Se svými staviteli navrhl plán, sám se snad i osobně podílel na vyměřování, zakládal hlavní opěrné body, tržiště a kostely.

Mahlerovy sady se starým židovském hřbitově na Žižkově

Mahlerovy sady se nacházejí přímo pod Žižkovským vysílačem, v těsné blízkosti židovského hřbitova. Park vznikl koncem 50. let na úkor části tohoto hřbitova. Později potkal i sady podobný osud, a to, když v jejich středu byl vybudován Žižkovský vysílač.

Luhačovická přehrada - klidová zóna u Luhačovic

Prvotním účelem Luhačovické přehrady v blízkých Pozlovicích byla ochrana před povodněmi. Postupně se stala cílem častých procházek, odpočinkovou a klidovou zónou.

Jezírko lásky u Luhačovic

Nedaleko Luhačovic se nachází oblíbené místo vycházek lázeňských hostů i samotných obyvatel Luhačovic, malá přehradní nádrž postavená za účelem zásobárny vody pro lesní zvěř, Jezírko lásky.

Pramen Dr. Šťastného – nejzajímavější luhačovický pramen

V blízkosti Lázeňského divadla v Luhačovicích vyvěrá Pramen Dr. Šťastného. Má zvýšený obsah kyseliny borité, fluoru, jodu, lithia a barya a používá se k pitné léčbě.

Ottovka - nejlidovější luhačovický pramen

Takzvaným nejlidovějším luhačovickým pramenem je Ottovka, který je zároveň třetím nejznámějším pramenem. Vyvěrá na pravém břehu Horní Olšavy, na úpatí Malé Kamenné.

Aloiska - nejstarší luhačovický pramen

K nejstarším luhačovickým minerálním pramenům, známým již před rokem 1770, patří Aloiska. Aloiska se využívá k pitné léčbě i k inhalacím, ordinuje se při onemocnění zažívacích orgánů. Má zvýšený obsah jódu, železa, kyseliny borité a některých stopových prvků.

Ježíšek si ustlal ve Vizovicích a na zámku shání cukroví

Zámek i předzámčí ve Vizovicích nabízí krásné výletnické adventní cíle. Malí i velcí mohou nakouknout do Ježíškovy jeskyňky v galerii Mariette, ze zámecké výstavy dýchne nostalgie starých časů.

Hanavský pavilon na Letné v Praze

Restaurant Hanavský pavilon s letní terasou láká do luxusního výjimečného interiéru půvabné stavby v pseudobarokním stylu, kde nabízí nejen vše z gastronomického umění, ale i jedinečný nezapomenutelný pohled na pověstné pražské mosty a věže z ptačí perspektivy, v celé jejich historické kráse.

Letenské sady v Praze

Park na Letné je druhým největším parkem v Praze 7. Veřejný park zde byl založen ve druhé polovině 19. století podle projektu B. Wünschera a J. Braula. Název je odvozen slova Leteň, což znamená Sluneční vrch.

Anglický park na Ostrově v Nymburku

Jedinečný anglický park s mnoha vzácnými dřevinami se nachází na levém břehu Labe. Projektoval ho pražský zahradní architekt E. Thomayer v letech 1918 - 20 jako součást nové úpravy labského břehu po regulaci řeky.

Městská secesní vodárna Nymburk

Městská vodárna je kónická válcová stavba na základech čtvercového půdorysu, kalichovitě rozšířená v horní části, postavená v roce 1904 v secesním slohu. Jedná se o kulturní památku.

Zřícenina hradu Výrov - Juránkova vyhlídka

Hrad stál na skále na soutoku Bohdašínského potoka a Metuje. V místech zříceniny je dnes Juránkova vyhlídka, která skýtá krásné pohledy v každé roční době. Za zříceninou hradu se nachází kaplička zasvěcená Čtrnácti svatým pomocníkům.

Tipy na víkend: Maraton Červeného trpaslíka i rekord nejvíce plujících svíček

Třetí adventní víkend přináší vánoční akce na hradech, zámcích a v zoologických zahradách. Můžete se podívat na zámek Loučeň, Telč, Tovačov, Děčín, hrad Rabí, Loket, kde si na víkend připravili netradiční prohlídky. O rekord nejvíce plujících svíček se pokusí v Pelhřimově. Na maraton seriálu Červený trpaslík se můžete podívat v pražských Holešovicích.