🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Za ohnivou sviní na hrad Svojanov

Vydejte se s námi na cyklovýlet z královského města Polička, kde můžete obdivovat unikátní systém městského opevnění s devatenácti věžemi, na hrad Svojanov patřící k nejstarším českým královským hradům, který po celé léto pravidelně ožívá kulturními akcemi.

Rozhledna Háj u Aše

Rozhledna na vrchu Háj, jedna z našich nejmohutnějších vyhlídkových staveb, je nejzápadněji položenou rozhlednou v ČR. Vrchol Háj, nejvyšší vrchol české části Smrčin, se nachází kousek od Aše.

Za rytířem Toulovcem

Během cyklovýletu Českomoravským pomezím navštívíte nejen historické město Litomyšl se zámkem zapsaným na seznam UNESCO, ale také rokokový zámek v Nových Hradech nebo Toulovcovy maštale, tvořené pískovcovými skalami, kaňony a soutěskami, ve kterých se dle pověsti ukrýval loupeživý rytíř Toulovec.

Naučná stezka Lužní les u Břeclavi

Naučná stezka vede unikátním Lednicko-valtickým areálem zapsaným na Seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Trasa je vedena komplexem lužního lesa nazývaného Kančí obora.

Muzeum loutek v divadle Radost

Nová budova stálé expozice loutek brněnského divadla Radost připomíná zaoceánskou loď. Koráb v sobě ukrývá stovky loutek mapujících loutkářské umění v Radosti od 50. let 20. století do současnosti.

Krajem tisícileté historie

Cyklovýlet malebnou krajinou Českomoravského pomezí vás zavede do historických měst Svitavy a Litomyšl. Na trase si můžete prohlédnout celou řadu turisticky atraktivních míst, pámátek i přírodních zajímavostí.

Prapodivná zoo ze šrotu, kde mají gepardy, želvu i gorilu

Slovácko je známé díky vinným sklípkům, krásné přírodě, ale také tradičnímu folklóru. Pokud se vypravíte na jižní Moravu, podívejte se také určitě do unikátní zoologické zahrady, kde nemají žádné ploty a vstupné je zdarma. Všechny exponáty jsou totiž z kovového šrotu.

Památník Josefa Kaluse v Čeladné

Čeladná nabízí turistům i návštěvníkům mnoho různých akcí, atrakcí a lákadel. Mezi jedno z nich patří pestrý program Památníku Josefa Kaluse, kde vedle stálých vlastivědných výstav o přírodě a historii obce můžete vidět sezonní výstavy umělců, řemeslníků, sběratelů i jiné.

Pomoc při zdravotních úrazech

Nejčastější příčinou úmrtí v dětském věku je úraz. Ambulance ošetří každý rok cca 450 000 dětských úrazů, 30 000 dětí je přijato s vážným zraněním a asi 300 dětí každý rok zemře. Jak úrazům předcházet a jak pomoci?

Radegast na Radhošti splní přání jen těm, kteří se dotknou jeho pupíku

V novém cyklu České televize Magické hory Čech a Moravy vystoupí poutníci Květa Fialová s Václavem Cílkem na bájný Radhošť, který umí plnit tajná přání. Radhošť je sedmá nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd (1129 m. N. M.). Protáhlý masiv vystupuje na západ z Beskyd a z jeho vrcholu je možné spatřit doslova polovinu Moravy.

Rozhledna na Kozinci

Vyhlídková věž na vysílači Kozinec se nachází u obce Vidochov. Z výšky 33 metrů jsou vidět Krkonoše, Orlické hory, Ještědsko-kozákovský hřbet, Zvičina i Český ráj.

Galerie Věž ve Frýdku-Místku

Chcete vidět Frýdek-Místek z ptačí perspektivy? Vystoupejte na věž farního kostela Jana Křtitele ve Frýdku. Nečeká vás pouze vyhlídka na město, ale i prohlídka místní galerie a stálých expozic.

Katedrála sv. Václava v Olomouci

Katedrála sv. Václava je dominantou města Olomouce a to především svojí hlavní věží, jejíž výška je 102 m. Věž katedrály je zároveň nejvyšší novogotickou věží v České republice.

Kostel sv. Jakuba Většího v Praze

Kostel byl založen Václavem I. V roce 1232, zřejmě při založení Starého Města. Váže se k němu řada legend, z nichž nejznámější vypráví o useknuté ruce, která dosud visí na řetězu v interiéru kostela.

Exkurze do sklárny Crystal Bohemia Poděbrady

Exkurze je ojedinělým a zcela unikátním zážitkem pro všechny generace. Umožní vám odhalit tajemství vzniku křehké krásy skla. Český olovnatý křišťál - krása, které čas neublíží!

Vřídelní kolonáda a Vřídlo v Karlových Varech

Symbolem Karlových Varů je bez pochyby Vřídlo, gejzír horké minerální vody o 72°C, který vydá za minutu 200 l minerální vody a tryská do výšky až 12 m bez pomoci čerpadel. Navštívit můžete také vřídelní podzemí, kde se vyrábí tzv. Kamenné růže.

Romantický výlet do Terčina údolí u Nových Hradů

Kdysi to bylo docela obyčejné údolí řeky Stropnice západně od Nových Hradů, než tu hrabě Buqoy na přání své manželky Terezie založil v polovině 18. století přírodní park s řadou okrasných stromů a keřů.

Památník Leoše Janáčka v Brně

Památník Leoše Janáčka je umístěn u někdejší varhanické školy v zahradním domku, kde žil Leoš Janáček v letech 1910 až 1928. Zahrnuje původní Janáčkovu pracovnu s klavírem, v další části domku je moderní expozice, která podává základní textové a obrazové informace o životě skladatele a jeho díle.

Palác šlechtičen v Brně

Jednou ze stálých expozic Moravského zemského muzea v Brně je Palác šlechtičen. Probíhají zde krátkodobé výstavy a připravuje se nová stálá expozice Obrázky ze života vesnice.

Tipy na víkend: Pivní slavnosti, Poláčkovo léto i Kutnohorské stříbření

Nadcházející víkend poteče pivo doslova proudem. Pivní slavnosti se konají v Mariánských lázních, Olomouci i Bělotíně. Poláčkovo léto v Rychnově slibuje klasické divadelní představení, koncerty i výstavu. V Kutné Hoře potkáte Václava IV. S celým královským dvorem na Královském stříbření.

Rešovské vodopády chrání sám Praděd

Nejsme zemí velkých vodopádů, jako jsou třeba Švýcarsko, Norsko, nebo Slovinsko. Ale pár krasavců tu máme a je škoda je neznat a opomíjet. Na okraji Nízkého Jeseníku, trochu zastrčené, ač si to nezaslouží, leží na říčce Huntavě Rešovské vodopády.

Za originální módou na Code:Mode v Praze

Vždy na jaře a na podzim zažijete v Praze Prague Free Fashion Weekend, od roku 2009 s novým názvem Code: Mode, s prezentací nezávislé módní tvorby.

Mikulov láká na cimbálové soboty s vínem

Cimbál a víno – na tyto dva nerozlučitelné symboly jižní Moravy vsází letošní léto taky Mikulov. Město pod Pálavou toho ale nabízí ještě mnohem víc.

Cyklobusem Českomoravským pomezím

Projekt Cyklobusem Českomoravským pomezím si od roku 2006 našel již mnoho příznivců. Cyklobus, tedy linkový autobus uzpůsobený pro převoz kol, vyjíždí vždy od začátku července do konce září na svou trasu po turisticky atraktivních místech na pomezí Čech a Moravy.

Tančící dům v Praze

Tančící dům je nepřehédnutelná a skvostná stavba, která se stala nedílnou součástí Prahy. Své pojmenování stavba získala díky svým věžím, které připomínají postavy tanečníků Ginger Rogersové a Freda Astaira. Čtěte více »

Studánky na svahu chaty Hvězda ukrývají letitá tajemství

Kolektiv turistické chaty Hvězda na Andrlově chlumu připravil pro své návštěvníky zajímavou trasu odhalující tajemství některých míst - turisty přenesou mj. Až do sedmnáctého století. Čtěte více »

Pochod krajem Oty Pavla

Teplé červnové dny opět lákají na připravovaný XXVIII. Ročník pochodu Křivoklátskem, který se uskuteční v sobotu 25. června. Čtěte více »

Muzeum zámek Kácov

Muzeum na Zámku Kácov nabízí k vidění expozici historických radiopřijímačů, muzeum Kácova se zábavným kvízem, obrazovou galerii a zachovalé fresky z 1. pol. 18 století.

Zahradní galerie Na pomezí

Zahradní galerie obrazů, grafik a plastik výtvarníka Jindřicha Pevného. Sluneční hodiny, zahradní kamenné lampy, volné plastiky, obrazy, grafiky a další výtvarné prvky jsou umístěny v příjemném prostření zahrady v Pomezí u Poličky.

Voda, sklo a kámen v místě šumavských Lurd

Šumavu měl v malíku Karel Klostermann, žil jí a rozuměl jí. Ne každý byl ale K. K. Šumava jim nic neříkala, možná jako místo drancování lesa a strachu z třídního nepřítele. Proto také byly značné části vylidněny a Hauswaldská kaple, zdejší Lurdy 19. století, vyhozena udatnou armádou do vzduchu.

Tandemové lety na strojích Fresch Breeze

Tandemcentrum.cz sdružuje tandemové piloty za účelem ukázat turistům Jizerské hory, Maloskalsko a Český ráj ze vzduchu. „Vzdušný turista“ během vyhlídkového letu získá přehled o uvedených lokalitách.

Betlémský rybník

Přírodní koupaliště Betlém je pozoruhodné nejen pro své přitažlivé jméno, ale leží v příjemném prostředí nedaleko kláštera Teplá. Okolí rybníka je vhodné pro pěší turistiku a cykloturstiku. Milovníky přírodního koupání potěší především travnatá a písečná pláž s pozvolným vstupem do vody.

Nejkrásnějším nádražím se letos stalo Uherské Hradiště

Po několikakolovém hlasování se nejkrásnějším nádražím v České republice stalo pro rok 2011 Uherské Hradiště. Bylo postaveno v roce 1930 podle návrhu architekta Karla Dvořáka a je nezaměnitelné díky typické slovácké výzdobě od Růženy Falešníkové z Tasova. Výsledky soutěže, kterou už pátým rokem uspořádalo občanské sdružení Asociace Entente Florale - Souznění, byly vyhlášeny v pátek v Senátu.

Letohrádek královny Anny v Praze

Na východním okraji Královské zahrady na Pražském hradě dal vybudovat v letech 1538 - 1560 Ferdinand I. Královský letohrádek, zvaný také Letohrádek královny Anny. Po šestileté rekonstrukci se Letohrádek v roce 2011 opět otevírá veřejnosti.

Kde na vás dýchne karpatská idyla: Vsetínské vrchy

Typická a nezaměnitelná atmosféra horského světa Karpat na vás dýchne v kopcích mezi Rožnovskou a Vsetínskou Bečvou na Valašsku. Obklopeni nekonečnými hřebeny hor se tu můžete klidně cítit třeba jako v Rumunsku nebo na Ukrajině. Pokud máte rádi Karpaty se vším, co k nim patří, u nás lepší nenajdete.

Městský palác Templ

Městský palác Templ patří k nejstarším zachovalým stavbám v Mladé Boleslavi a podle pověsti byl postaven pro řád Templářů. V současné době se v něm nachází multimediální muzejní expozice. Na parkánu je vybudováno interaktivní archeologické hřiště pro děti. Čtěte více »

Cyklistické trasy po památných stromech jsou v interaktivní mapě

Krásné počasí láká milovníky přírody na kolo. Ti se mohou vydat za nejstaršími stromy Prahy. Doporučené cyklistické trasy, které je spojují, je možné stáhnout do přístrojů GPS. Pak už nic nebrání dobrodružnému poznávání chráněných velikánů. Čtěte více »

Na Holešovské regatě pobaví námořníci na netradičních plavidlech

Námořníci na netradičních plavidlech, odvážní závodníci, známí zpěváci a nespočet soutěží a atrakcí. To je jen část z bohatého programu rodinného festivalu Holešovská regata, který se uskuteční v sobotu 25. června v areálu zámku v Holešově. Zábavný den plný hudby, soutěží a recese odstartuje ve 13 hodin.

Tipy na víkend: Slavnosti pětilisté růže, lety balónem i frisbee turnaj

Váháte kam vyrazit o víkendu? Pokud máte rádi horkovzdušné balóny, vydejte se k Mladé Boleslavi a Máchovu jezeru, kde se koná Bělské balónové hemžení. Český Krumlov se ponoří do renesance v rámci Slavností pětilisté růže. Sportovci ocení marathon na horských kolech v Heřmanicích v Podještědí nebo frisbee turnaj v Aši.

Výtvarné kurzy v Plzni

Kurzy nejen pro ty, kteří v sobě objevili gen Chagalla nebo Van Gogha, ale pro všechny, kteří rádi malují, nebo si chtějí vyzkoušet nějakou novou výtvarnou techniku. Pod vedením zkušených pedagogů se naučíte základy kresby, malby, vyzkoušíte techniku akvarelu, oleje nebo akrylu.

Ve skřítkovském Pičíně je strašidelně veselo

Jestli máte chmury a chandru na duši, vezměte ostatní zachmuřence a vyrazte do malé středočeské vsi Pičín, do Pohádkové země ukryté v domě číslo 150 a přilehlé zahradě. Výtvarnice a spisovatelka Vítězslava Klimtová ve vás rozsvítí plnou tělesnou schránku pozitivna.

Nápravné kurzy s výukou cviků EDU-kinestetiky

Cvičební nápravný program Učení v pohybu pro rodiče s dětmi od 5 do 9 let a pro děti od 10 do 12 let bez účastí rodičů. Kurzy EDU-kinestetiky (Edukační kineziologie) jsou koncipovány tak, aby se rodiče i děti naučili jednoduchým technikám aktivace mozkových center, uvolnění stresu a soustředěnosti.

Adventure minigolf Hluboká nad Vltavou

Ve Sportovně relaxačním areálu Hluboká nad Vltavou je otevřeno krásné, zcela nové venkovní minigolfové hřiště s 18 jamkami. Jedná se o první adventure minigolf v jižních Čechách a nachází se přímo pod hlubockým zámkem. Součástí Adventure minigolfu je ochlazovací zóna a koktejlový bar.

Výlet lodí s exkurzí do útrob Orlické přehrady

Společnost Rozvoj destinace Písecka připravila jedinečnou možnost kombinace lodního výletu po vodní nádrži Orlík a návštěvy přehradní hráze a elektrárny. Uvidíte to, co se skrývá pod masou betonu, dozvíte se princip výroby elektřiny v soustrojí s Kaplanovou turbínou a mnohem více.

Exkurze do vodní elektrárny Orlík

I když nemá vodní elektrárna Orlík zatím vlastní informační centrum, můžete využít návštěvu provozu – strojovny a hráze. Exkurze je vhodná pro skupiny (max. Do 50 osob) i jednotlivce, vždy však po předchozím objednání!

Ski areál Jedlová

Ski areál Jedlová představuje nejlepší možnost lyžování a snowboardingu v Lužických horách. Využít můžete jak sjezdové, tak i běžecké lyžování. Místní Skibus vás odveze z parkoviště přímo až ke sjezdovce.

FB vinařství z Dubňan

FB vinařství je malá vinařská firma, která dbá na tradiční pěstování a poctivou péči révy vinné ve vinici a následně nemalý um ve výrobě vína na to, aby zakazníci ocenili víno v jeho poctivé, plné a ovocné chuti. Nabízíme ochutnávku moravských vín s prodejem, dále pořádání oslav i ubytování.

Na Karlštejn z Prahy na elektrokole

Podnikněte netradiční výlet, pojeďte po cyklostezce na Karlštejn na elektrokole. S našimi koly je to opravdová jízda!

Zámek Mirošov

Dominantou obce Mirošov, ležící necelých deset kilometrů od Rokycan, je barokní zámek, který vznikl přestavbou renesanční tvrze. Na zámku se mimo prohlídek konají také svatební obřady a další společenské akce.

Vyhlídkové lety po celé ČR

Chcete se podívat na zem z výšky? Flying Academy pro vás připravila vyhlídkové lety po celé ČR a program pilotem na zkoušku.