🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Expozice času Šternberk

Expozice času nabízí atraktivní, 14 miliard let trvající příběh od Velkého třesku k atomovým hodinám. Jedinečnými exponáty a interaktivními programy přispělo více než 20 českých a světových muzeí. Přijďte se pobavit i poučit. Uvidíte, že v Expozici času ve Šternberku běží čas rychleji.

Sněžka - kousek Arktidy uprostřed Evropy

Sněžka (1602 m. N. M.) je nejvyšší horou Čech a Slezska a také nejvyšším vrcholem Střední Evropy na sever od Alp. Je také naší nejchladnější horou, průměrná teplota vrcholků Krkonoš kolísá mezi 0 °C až +1 °C a sněhová pokrývka zde leží přes 180 dní v roce. To částečně odpovídá klimatickým poměrům střední hornaté části Norska a Švédska.

Nejkrásnější rozhledna Česka se za války jmenovala po Hitlerovi

Kromě čtenářů iDNES.cz uchvátila vítězná rozhledna na Krásenském vrchu na Sokolovsku i filmaře. V roce 2001 tady točil režisér Zdeněk Troška film Andělská tvář. Za války rozhledna nesla jméno Adolfa Hitlera.

Velké Karlovice: za frgálem, ovcemi i mořem do nejdelší obce u nás

„Teď mě, prosím, omluvte, musím zvonit poledne.“ Mladá průvodkyně na chvíli opouští skupinu turistů, kteří v jejím doprovodu obdivovali interiér starého dřevěného kostela, a za zpěvu modlitby rozhoupá kostelní zvon. Fotoaparáty náhle zůstávají „němé“, nikdo se ani neodváží rušit křehké kouzlo okamžiku. Takové jsou Velké Karlovice.

Ekocentrum Čapí hnízdo

Nové Ekocentrum Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku je od června otevřeno veřejnosti. K dispozici je zázemí pro environmentální výuku pro děti i dospělé. Venku je expozice divokých handicapovaných zvířat, na kterou navazuje naučná stezka v areálu Farmy Čapí hnízdo.

Věžní muzejíčko - hodinářská expozice v Soběslavi

Hlavní část expozice tvoří stroje věžních hodin, nejstarší pochází z 15. století. Budovaná zvonařská expozice se zaměřuje na předměty nalezené ve věži, které dokumentují trochu zašlou slávu zvonů soběslavské věže.

Milevské muzeum

Na severním okraji Milevska, v prvním nádvoří zdejšího premonstrátského kláštera, sídlí v budově barokní prelatury už více než padesát let Milevské muzeum. Muzejní sbírky, které jsou nyní instalovány cca na 750 metrech čtverečních, dokumentují především dějiny města a kláštera.

Výlet kolem Žabky

Nenáročná trasa výletu vás zavede do okolí historického města Svitavy. Mírně zvlněná krajina Českomoravského pomezí byla osídlena počátkem 13. století, ale nejvíce pamětihodností se dochovalo až z 18. a 19. století.

Specialita Královéhradeckého kraje - za pohankovým a malinovým medem

To, že jsou včely ohromně pracovité, hodně chytré a mají ve svém společenstvu takřka dokonale vypracovaný řád, není asi pro nikoho žádná novinka. Simona Adamcová, která nás nechala nahlédnout do svého včelího farmaření v Rokytníku u Hronova, tvrdí, že už spoustu lidí nadchla svým vyprávěním o včeličkách natolik, že se do jejich chovu taky pustili. A nutno dodat, že jí to věříme. Takže, kdo ví, jak to s námi dopadne.

Pravěký skanzen Altamira

Vypravte se po stopách historie a pokuste se poodhalit alespoň některé z neobjasněných záhad pravěku. Přijďte blíž a na dávnou minulost si vlastníma rukama sáhněte.

Domek Boženy Němcové v Červeném Kostelci

V někdejším kupeckém domě s přízemním krámkem žila po svatbě Božena Němcová a dobovou atmosféru popsala v díle "Chudí lidé". Expozice se vztahuje k této knize, uvidíte také spisovatelčin bytový interiér. V zahradě je symbolicky pohřbena Viktorka, slavná postava z románu "Babička".

Hledej poklad na Galiku

Turistický okruh ve Velkých Karlovicích pro rodiny s dětmi, při kterém můžete najít poklad pomocí hry geocaching. Trasa měří 6 km a bez problémů ji zvládnou i malí výletníci.

Muzeum Královského hvozdu Nýrsko

V nýrském muzeu máte jedinečnou možnost nahlédnout do života šumavské rodiny na začátku minulého století. Další stálá expozice se věnuje místnímu rodákovi JUDr. Antonínu Randovi.

Hurá za vláčkem

Na trase pěšího výletu Českomoravským pomezím poznáte renesanční zámek a další krásy historického města Moravská Třebová i okolní přírodu a technické památky. Kromě procházky systémem Hřebečských důlních stezek s rozhlednou a vyhlídkovými plošinami se svezete také vláčkem na úzkokolejce v Mladějově.

Vzhůru na rozhlednu

K rozhledně Terezka u Proseče i do přírodní rezervace Toulovcovy maštale tvořené pískovcovými skalami, roklemi a soutěskami mnoha nevšedních tvarů vás zavede jeden z pěších výletů po turisticky atraktivních místech Českomoravského pomezí.

Kostel sv. Mikuláše v Kašperských Horách

Hřbitovní kostel z první poloviny 14. století je jedinečně zachovalou středověkou památkou. Vedle kostela se nachází kaple zasvěcená ochranitelce rodiny a horníků – svaté Anně. Obě stavby najdete uprostřed starého hřbitova, jenž je zdoben převážně litinovými kříži z přelomu 19. a 20. století.

Na Lucký vrch a k Lukásově lípě

Trasa celodenního pěšího výletu turistickou oblastí Českomoravské pomezí vede z Poličky až na Lucký vrch, ze kterého se vám otevře nádherný výhled na Žďárské vrchy řazené mezi nejzachovalejší přírodní území u nás. Poté zamíříte do Telecího k pověstmi opředené Lukásově lípě.

Na Kozlovský kopec

Celodenní pěší výlet Českomoravským pomezím vás z historického města Litomyšle zavede až na Kozlovský kopec, kde můžete navštívit chalupu rodiny Vejrychovy, jejíž štít zdobí malby Maxe Švabinského, nebo vystoupat na rozhlednu poskytující nádherný výhled do okolní krajiny.

Zmáčkni kance! řve v Nižboru rozježený Kelt

Ze sršatého bojovníka jde chvílemi strach, ale vědomosti z vás za chvíli dostane. V Keltském informačním centru nižborského zámku najdete odpovědi na řadu otázek o Keltech, kteří v pradávnu obývali nejen českou kotlinu. V nedalekých Stradonicích zbudovali jedno z nejdůležitějších oppid u nás.

Na kole nejdelšími obcemi Hřebečska

Cyklovýlet pro celou rodinu vás provede malebnou krajinou Českomoravského pomezí. Obce zde byly zakládány podél vodních toků a nacházely se proto povětšinou v táhlých údolích, kde jednotlivé statky byly stavěny daleko od sebe. Vsi se proto natáhly do neuvěřitelné délky.

Specialita jižní Moravy: Oskeruše zkracují dlouhé nosy, ale i léčí střevní potíže

Sice jižní Moravu proslavila hlavně vinná réva, ale pojďme se podívat na mnohem méně známý, ale neméně zajímavý poklad kraje. Jmenuje se oskeruše, přesně jeřáb oskeruše a nejvíc doma je na Slovácku. Tyhle stromy dorůstají do hodně velkých rozměrů a soupeře těžko hledají i v dlouhověkosti.

Na kole krajem biskupských rybníků

Už od 16. století bylo na území dnešní turistické oblasti Českomoravské pomezí zakládáno mnoho rybníků. Olomoučtí i litomyšlští biskupové se tak snažili povznést hospodářství v tomto regionu. Během výletu si ale neprohlédnete pouze několik rybníků, trasa vás zavede třeba i k rozhledně na Kozlově.

Na kole krajinou slovanských hradišť i za vláčkem

Během cyklovýletu Českomoravským pomezím projedeme půvabnou krajinou v okolí Mladějova. Uvidíme stopy středověkého osídlení v podobě Mladějovského hradiska i důlní činnosti, kterou připomíná mladějovská úzkokolejka. Historii oblasti připomíná i zachovalá lidová architektura v mnoha obcích na trase.

Zámek Bor u Tachova

Původně středověkému vodnímu hradu pánů ze Švamberka dala určující podobu rozsáhlá romantická přestavba na pseudogotický zámek. Zámek se nachází v údolí Lužního potoka 14 km od Tachova.

Crazygolf Eden Beroun

Crazygolf je spojení minigolfu a zábavného parku. Je zábavou pro malé i velké a je ideálním místem pro trávení rodinných výletů.

Zámek Nečtiny

Novogotický zámek je perlou obce Nečtiny na Plzeňsku. Romantický zámek se stylovými novogotickými věžemi na nároží a vysokými trojúhelníkovými štíty s cimbuřím obklopuje park s velkým rybníkem. Dnes budova slouží jako ubytovací zařízení a sídlo Západočeské univerzity.

Zřícenina hradu Nečtiny - Nečtinský Špičák

Zaniklý hrad na vrcholu Nečtinského Špičáku v nadmořské výšce 611 metrů. Dostanete se sem po modré turistické značce z obce Nečtiny.

S kamerou na cestách: Bůh stád si tu může zpívat Čechy krásné, Čechy mé

Veles. Dávný slovanský bůh, ochránce stád a pastýřů, ale rovněž i bůh podsvětí, bohatství a magie. Právě jeho jméno zní v názvu tajemného vrchu nad obcí Kublov. Míříme na Křivoklátsko, na vrch Velíz.

Naučná stezka Koukolová hora

Koukolova hora je 471 m vysoký kopec u vsi Slavíky poblíž Tmaně v okrese Beroun. Vyskytuje se zde řada chráněných rostlin (bělozářka liliovitá, lilie zlatohlávek, okrotice bílá). Na vrcholu stojí výklenková kaple svatého Blažeje, obnovená v roce 2010.

Tipy na víkend: Slavnosti česneku i chleba, otevřený Barrandov a Highjump

Následující víkend je doslova nabitý akcemi. U Příbrami se koná mistrovství ve skocích do vody - Highjump, na Šumavě pak Evropský pohár ve sjezdu horských kol. V sobotu se otevírá barrandovský fundus kostýmů. V Lenoře se konají Slavnosti chleba, v Buchlovicích pak Festival česneku. Tajemnou historii odkryjí Husité na Hukvaldech, čarodějnice na Kosti nebo Středověké okno na Hasištejně.

Pstruhový ráj - sportovní rybolov

Nabízíme vám novou ideální možnost jak strávit svůj volný čas s rodinou nebo přáteli nejen na rybách. Naše firma disponuje sedmi krásnými rybníky, nacházející se na Českomoravské vysočině, Kutnohorsku a Podblanicku, v čisté, člověkem a průmyslem nezatížení krajině.

Tip na prázdninový výlet: kolo, bazény, grilování a lanový park

Hledáte tip, kam si vyjet na krátký prázdninový výlet, při němž byste si protáhli tělo, potěšili chuťové pohárky a zároveň i pobavili své ratolesti? Zamiřte třeba do údolí Léskové ve Velkých Karlovicích.

Tajemná hora Blaník dosud ukrývá mnohé neobjasněné záhady

V dalším dílu televizního cyklu Magické hory Čech a Moravy vám poutníci Květa Fialová a Václav Cílek představí Blaník. S nadsázkou lze říct, že Velký Blaník (638 m n. M.) se stal nejznámější vojenskou základnou v Čechách. Tato hora vždycky jako magnet přitahovala vizionáře a blouznivce.

Boskovice lákají na prohlídku zámku a zříceniny hradu

Zřícenina hradu nad Boskovicemi a malebný zámek. To jsou dva skvosty, za kterými se vyplatí putovat do Boskovic.

Muzeum historických vozidel a staré zemědělské techniky

Muzeum se nachází v soukromých prostorách obce Pořežany u Týna nad Vltavou. V muzeu jsou ke zhlédnutí nákladní a osobní automobily, koňské kočáry, bryčky, sáně, motocykly, jízdní kola, stará zemědělská technika, nářadí, selská jizba, modely vláčků, automobilů a letadel.

Sfárejte do dolu Jan Šverma v Žacléři

Pokud chcete na vlastní kůži zažít jízdu těžní klecí do hlubin šachty, můžete navštívit bývalý Důl Jan Šverma na okraji Žacléře. Trasa prohlídky vede chodbami prvního důlního patra v hloubce asi 100 metrů pod zemí.

Expozice požární ochrany Hasičského záchranného sboru ČR ve Zbirohu

Muzeum požární ochrany Hasičského záchranného sboru České republiky najdete ve Zbirohu. Představí se vám zde unikátní historické exponáty související s činností hasičů od poloviny 18. století až po třicátá léta 20. století.

Sloupské koupadlo v Moravském krasu

Sloupské koupadlo je příjemný areál letní restaurace s koupalištěm, který se nachází na okraji lesa v malebné obci Sloup. Sloup je severní vstupní branou do chráněné krajinné oblasti Moravský kras.

Za skřítkem Hugem

Renesanční zámek v Moravské Třebové i unikátní systém stezek kolem bývalých dolů na Hřebči poznáte během pěšího výletu v turistické oblasti Českomoravské pomezí. Průvodcem vám bude důlní skřítek Hugo, který vás může zavést až do Mladějova na projížďku parním vláčkem.

Jurský park ve Chvalovicích obývá na padesát pohyblivých dinosaurů

V loňském roce byl vybudován v malé vesničce Chvalovice na Znojemsku Prehistorický park. K vidění je tu pět desítek pohyblivých dinosaurů v reálných velikostech. Celá expozice je laděna v barvách filmové trilogie Jurský park. V nejbližší době má být výstava doplněna o zvířata z doby ledové.

Do Knířova za Karlem Havlíčkem Borovským

Pěší výlet v okolí Vysokého Mýta vás zavede do Knířova, kde pobýval Karel Havlíček Borovský. Zcela jistě vás zaujme královské věnné město s největším čtvercovým náměstím v Čechách i překrásná krajina turistické oblasti Českomoravské pomezí.

Na kole na hlásku hradu Svojanova

Pojeďte s námi navštívit tajemný hrad Svojanov, který patří mezi nejoblíbenější turistické atraktivity Českomoravského pomezí. Svojanov, jeden z nejstarších českých královských hradů, ožívá v průběhu celého roku mnoha kulturními akcemi pro celou rodinu.

Kolem starých dolů na kole

Přijměte pozvání na cyklistický výlet Českomoravským pomezím. Pojďte s námi poznávat přírodní krásy a krajinu, která svým nerostným bohatstvím dávala obživu mnoha generacím obyvatel žijících v oblasti Hřebečského hřbetu mezi Svitavami a Moravskou Třebovou.

Cyklovýlet kolem prastarých hradišť

Cyklistický výlet vás zavede do turistické oblasti Českomoravské pomezí. Od Svitav směrem na jih tečou vody řeky Svitavy, kterou zmiňují kroniky 12. století. Zajímavá je krajina okolí Křenova, kde slovanská hradiska připomínají raně středověké osídlení.

Po stopách loupeživých rytířů

Na vyvýšenině kousek od Svitav stával ve 13. století hrad loupeživého rytíře Bedřicha ze Šonburku, který se vydal na scestí a podlehl mámení lehce nabytého bohatství. Do obcí, které rytíř při svých výpravách ohrožoval, vás zavede jedna z tras cyklovýletů po turistické oblasti Českomoravské pomezí.

V Kolinci u Sušice otevřeli muzeum strojů

Jak využít prostory po bývalé továrně? Se zajímavým nápadem přišli v Kolinci na Klatovsku. U příležitosti srazu rodáků, který se zde konal 8. a 9. července, bylo otevřeno první zdejší muzeum.

Trstěnickou stezkou na kole

Pojďte se s námi toulat malebnou krajinou Českomoravského pomezí. Někdy v průběhu 13. století byla vytvořena středověká komunikační síť přibližně v takové podobě jako nyní. Důležitá cesta spojila Svitavy s Litomyšlí, která dále pokračovala směrem na královské město Polička.

S kamerou na cestách: Tanec kolem frgálů a uherská vzpomínka

Do třetice všeho dobrého se projdeme beskydskými končinami, podruhé v těsné blízkosti Velkých Karlovic. Ze Soláně se rozhlédneme široko i daleko, v údolí nad Karolinkou se přeneseme o několik staletí zpět (a vlastně i málem do Uher), ovšem nejprve si dáme něco dobrého na zub.

Cyklistický týden na pomezí Čech a Moravy

V šesti aktivně strávených dnech poznáte historická města i malebnou přírodu turistické oblasti Českomoravské pomezí, která vám jistě přiroste k srdci. Trasy vás zavedou do Litomyšle, Poličky a Svitav, navštívíte zámek v Nových Hradech, Toulovcovy maštale nebo rozhlednu na Kozlovském vrchu.

Letní sezona ve Skiparku Červená Voda

Letní provoz na lanové dráze Buková Hora. Možnost využít jak cyklostezky, tak i mnohé pěší trasy vedoucí z vrcholu Bukové hory, na kterou vás dopraví lanovka. Lanová dráha a restaurace v provozu každý víkend od 8 do 16 hodin, a to až do poloviny září.