🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Muzeum hraček Frýdek-Místek

Na náměstí Svobody v Místku sídlí ve starém měšťanském domě z roku 1850 muzeum hraček. Prohlédnete si zde hračky z let 1850 - 1989, a také největší kolekci hraček československé výroby do roku 1989.

Dvanáct nejkrásnějších českých zřícenin a hradů, které stojí za návštěvu

Malebná krajina České republiky je doslova poseta stovkami hradů, zámků a zřícenin, které doslova vyzývají k výletu. Podívejte se na dvanáct nejkrásnějších, které se nejen pomalu rekonstruují, ale také pravidelně ožívají různými slavnostmi, ale i akcemi pro malé i velké návštěvníky.

Jedinečný vodní mlýn i vyzbrojený řopík nejdete ve Slupi

Nedaleko Znojma, v obci Slup, německy Zulb, ale také Čule zvané, najdete jeden ze dvou zachovaných vodních mlýnů u nás. Bohužel má tato ojedinělá památka malou propagaci, podle jednoho z místních o ní vědí více Rakušáci, kteří sem jezdí na zájezdy.

Letní Velké Karlovice: kosení luk, turistický pochod i Haferové mlsání

Pestrý program na celé léto slibují návštěvníkům Velké Karlovice na Vsetínsku. Valašská obec patří v Beskydech k vyhlášeným lyžařským střediskům, v létě je zase oblíbeným cílem turistů, cyklistů a těch, kteří vyhledávají aktivní odpočinek na čerstvém horském vzduchu.

Ukradená Galerie

Ukradená Galerie je streetartový projekt oživení a využití zapomenutých nástěnek, kdy opuštěnou nástěnku místní umělci využívají jako galerijní prostor. Síť těchto netradičních výstavních prostor byla založena v Českém Krumlově a neustále se rozšiřuje.

Muzeum obnovitelných zdrojů energie

V bývalé textilce ve Velkých Hamrech na Jablonecku vzniklo muzeum obnovitelných zdrojů energie. Návštěvníci se mohou podívat přímo na funkčních strojích, jak funguje vodní elektrárna nebo solární panely.

Do zahrady zámku Liblice na piknik!

Zažijte rozmary aristokracie a vychutnejte si zámecké lahůdky pod širým nebem v jednom z malebných zákoutí francouzské zahrady...

Zámek Liblice

Zámek Liblice je jednou z nejcelistvějších památek českého venkovského baroka z dílny italského architekta Giovanna Battisty Alliprandiho, který v roce 1699 vypracoval, na podnět tehdejšího majitele panství, Arnošta Pachty z Rájova, osobitý projekt nového sídla.

S kamerou na cestách: Chrudim plná gotických a barokních skvostů

Chrudim patří k městům, která – pokud je navštívíte poprvé, nebo po značném časovém odstupu – umí překvapit. Na Resslově náměstí možná i vy zažijete pocit, že jste právě zavítali do místa mnohem známějšího i věhlasnějšího.

Koloběžky Český Krumlov - jízdy z Kleti

Adrenalinový sjezd na koloběžce - sjezd z vrcholu Kleť do centra Českého Krumlova (převýšení 614 výškových metrů).

Zlínské muzeum jde do prázdninové sezóny se zvýhodněným vstupným

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravilo pro návštěvníky příjemnou novinku - zvýhodněné sdružené vstupenky do více svých objektů. Pod sloganem Poznejte víc! Nově nabízí dva druhy vstupenek.

Tipy na víkend: Cimrman na kole, narozeniny Maxipsa Fíka a pochod proti rakovině

O víkendu se pojede spanilá jízda s Járou Cimrmanem kolem Liptákova. Na kola nasednou také ve Zlíně, kde se pojede Tour de Kids. Ve Šternberku se pojede Mistrovství Evropy v závodech automobilů do vrchu. V Kadani oslaví narozeniny Maxipsa Fíka. V Praze se půjde pochod proti rakovině prsu a otevřou se galerie a muzea v rámci muzejní noci.

Zážitková dovolená na horských kolech

Organizace celodenních a vícedenních výletů na kolech s průvodcem pro začínající i pokročilé cyklisty a rodiny s dětmi. Nabízíme také organizování kombinovaných výletů s lezením na skalách či raftingem.

U Valtic vzniká stezka, kde budete moci chodit naboso

Unikátní turistická stezka, při které si lidé i namasírují chodidla, vznikne u Valtic na Břeclavsku. Pěší stezka bude speciálně přizpůsobena chůzi bez bot. Podobné stezky jsou oblíbené v Německu a Rakousku. S plánem přišla právě rakouská příhraniční obec Schrattenberg. S Valticemi chce spolupracovat, řekl novinářům starosta Pavel Trojan.

Zámek Kunštát

Navštivte jeden z nejstarších moravských hradů ze 13. století, a seznamte se tak se zajímavými interiéry zámku, který vám nabídne hned několik okruhů. Projděte se po vzácných nejstarších parketách v Evropě a nezapomeňte poctít svou návštěvou i unikátní historický psí hřbitov.

Dřevorubecké muzeum v Ratajích nad Sázavou

Ve středočeském městečku Rataje nad Sázavou je od 14. května 2011 otevřeno nové lákadlo – dřevorubecké muzeum. Naleznete jej v Muzeu středního Posázaví, které je umístěno na Ratajském zámku a je součástí jeho prohlídkového okruhu.

Pohádkový les v Karlovicích: Saxána i čertovské špekáčky

Turistický resort Valachy ve Velkých Karlovicích chystá na neděli 12. června pro děti tradiční Pohádkový les. Začne v 10 hodin u hotelu Galik. Letošní ročník je zasvěcen filmovým pohádkám.

V Nasavrkách se můžete stát Kelty

Jsme hrdi na své slovanské předky. Měli bychom ale jít i hlouběji do minulosti, do dob, kdy území od britských ostrovů, přes část poloostrova Pyrenejského až někam k hranicím Rumunska ovládali Keltové. Zanechali na našem území množství památek - jejich hradiště, oppida jsou rozeseta po území Čech i Moravy.

Svatobor u Sušice skrývá tajemství

Nad Sušicí, která je branou do klostermannovské Šumavy, se až do výšky 845 metrů nad mořem tyčí vrch Svatobor, který je díky své bohaté historii opředen tajemstvím a pověstmi.

Turistický pochod údolím Zákolanského potoka na Okoř

Vydejte se s námi na nenáročný turistický pochod ke zřícenině hradu Okoř. Z pražského Masarykova nádraží odjíždí vlak v 9.10 a za necelých devadesát minut vystoupíme ve stanici Zákolany-zastávka.

Vyjížďky na koních na Ranči Radana

Využijte vyjížďky na koních za krásami Českého středohoří na Ranči Radana ve Veselém u České Kamenice. Vyjížďky mohou být krátké nebo celodenní, možnost je i naplánování několikadenních výletů se spaním pod širákem.

Pěšky, na kole nebo bruslích Hodonínskou Doubravou

Od května 2011 je možné projet evropsky významnou lokalitou Hodonínská Doubrava po nové cyklotrase ZOO Hodonín – Písečný rybník, vybudované z původní lesní cesty. Po trati cyklotrasy vede i nová naučná stezka Hodonínská Doubrava.

Klášter sester premonstrátek v Doksanech

Chcete se dozvědět více o premostrátech, jejich historii a v neposlední řadě o přísném řeholním životě sester? Pak neváhejte a navštivte jedinečnou památku svého typu, klášter premonstrátek v Doksanech.

Městské muzeum v Železném Brodě

Muzeum má dvě stálé expozice umístěné odděleně ve dvou historicky zajímavých budovách. Sklářská expozice se nachází na náměstí ve funkcionalistické budově z r. 1936, národopisná expozice sídlí od roku 1998 v roubeném stavení zvaném Běliště z r. 1807.

Areál Dolce - koupání, sport, zábava, relax

Užijte si dovolenou v Krkonoších, v nádherném přírodním prostředí areálu Dolce, s možností koupání a sportovním vyžitím. Ideální místo pro rodiny s dětmi, sportovně založené klienty, rybáře…

Turistický produkt Modré Hory

Modré Hory – pět obcí v nejjižnějším cípu Moravy, to je souhrn spousty nej, která můžete na Moravě najít a zažít. Tento vinařský mikroregion vás příjemně překvapí v každém ročním období.

Černohorské rašeliniště

Přírodní rezervace Černohorské rašeliniště je největším rašeliništěm lesního typu v Krkonoších. Jeho rozloha činí 66 ha a stáří se odhaduje na 6000 let. Rašeliništěm vede naučná stezka s překrásnými panoramatickými výhledy.

Návštěva Muzea Bojkovska

Od konce května 2011 je v Bojkovicích otevřena první část nových expozic Muzea Bojkovska. Prohlédnete si tak řemesla, soudnictví, bydlení s hospodářstvím, umění a duchovní život. Muzeum sídlí v budově pošty, kam se přestěhovalo ze zámku Nového Světlova.

Vycházky s průvodci Národním parkem Šumava

Průvodce krajinou a přírodou Šumavy vám pomůže objevovat Šumavu z nového úhlu pohledu - zaostřeným na přírodu, zvířata a rostliny, na její obyvatele, historii i kulturu.

Zámek Berchtold v Kunicích u Prahy

Zámecký hotel Berchtold a jeho přilehlé zahrady s řadou originálních miniatur a jedinečnou parkovou architekturou je vhodným výletním místem pro rodiny s dětmi, ale také ideálním místem pro pořádání firemních akcí, obchodních jednání, teambuildingových aktivit, prezentací aj.

Cyklostezka Bečva se rozrostla o trasu mezi Velkými Karlovicemi a Vsetínem

Cyklostezka Bečva – unikátní „cyklodálnice“ vedoucí napříč Zlínským a Olomouckým krajem - se v pátek rozrostla o další kilometry. Na závěr národní Cyklokonference byl slavnostně otevřen její další úsek podél Vsetínské Bečvy mezi Velkými Karlovicemi a Vsetínem.

S kamerou na cestách: Zámek ve znamení koně a rozhledna vzdorující tornádu

Malebný zámek zasvěcený koním, na který upozorňuje věž sousedního kostela, a unikátní rozhledna, která do svého aktivního života musela vstoupit dvakrát. Dva cíle, za nimiž jsme se vypravili na sever Chráněné krajinné oblasti Železné hory.

Skryté i zapovězené krásy Suchého žlebu, skvostu Moravského krasu

Přes svůj věhlas skrývá Moravský kras poklady, které bedekry opomíjejí. A protože se turisté v této chráněné oblasti můžou pohybovat jen po značených cestách, mnohé tyto skvosty upadají v zapomnění. S námi se podíváte na Holštejn a Rasovny, ale i k zapovězenému Čertovu mostu a do Rytířské jeskyně.

Skryté krásy Moravského krasu, turistům zapovězené

Přes svůj věhlas skrývá Moravský kras poklady, které bedekry opomíjejí. A protože se turisté v této chráněné oblasti můžou pohybovat jen po značených cestách, mnohé tyto skvosty upadají v zapomnění. S námi se podíváte na Holštejn a Rasovny, ale i k zapovězenému Čertovu mostu a do Rytířské jeskyně.

Zámecké slavnosti v Hořovicích se spoustou her a soutěží

V neděli 5. června od 10.00 hodin mohou rodiče a jejich děti navštívit Zámecké slavnosti na zámku v Hořovicích.

Do Zlína míří třináct tibetských mnichů s unikátním vystoupením

Výstava ŠANGRI-LA na zlínském zámku připravila jedinečný zážitek. Pořadatelé přivezou do Zlína v úterý 7. června třináct tibetských mnichů. Publiku se na nádvoří zlínského zámku představí mniši tradice bön, nejstaršího duchovního proudu tibetské kultury.

Tipy na víkend: Rabijáda, spanilá jízda Jaguárů i veteránů, královský průvod

Nadcházející víkend bude ve znamení motorových kol a koní. Slavnostní jízdou po Česku oslavuje Jaguar E-type své padesátiny. Liberecký kraj budou brázdit historická vozidla a z Prahy se na koních vydá královský průvod Karla IV. Dále budou probíhat muzejní noci a také dětské dny, kterým vévodí Rabijáda, Loktohrádky, hrad Střekov nebo historická bitva Štíty stříbrného lva na Velharticích.

Po Hřebenech Brd pěšky i na kole

Označení hřebeny je pro krajinné útvary univerzální, ale ty nejznámější jsou jen kousek od Prahy. Lesnatý hřbet se táhne od Zbraslavi až k Brdům, kde přechází v téměř horskou krajinu.

Přeneste se do středověku v tvrzi Kurovice

Atraktivní výlet do historie chystají v sobotu 4. června v tvrzi Kurovice na Kroměřížsku. Tato sice méně známá, ale o nic méně zajímavá památka je veřejnosti běžně nepřístupná.

Pohodová rodinná dovolená na Lipně

Oblast Šumavy kolem přehrady Lipno je častým cílem pro rodiny, které chtějí trávit dovolenou s dětmi. Hotel Maxant je rodinný hotel s wellness centrem ve Frymburku na břehu Lipna. U nás v hotelu myslíme i na malé hosty.

Bubenický maraton - hra na africké bubny

Naučte se hru na africké bubny a perkuse. Skrze hru na africké bubny a jiné perkusní nástroje pocítíte obrovskou energii a radost, kterou v sobě tyto nástroje skrývají. Je nuté se na seminář přihlásit předem k zajištění potřebného počtu bubnů.

Rekreační středisko Iveta

Přijeďte strávit dovolenou do rekreačního střediska, které leží v malebném údolí Svojanova s jedním z nejčistších ovzduší v ČR. Překrásná příroda přímo vybízí k výletům, ať už na kole po dobře značených cyklostezkách či pěšky. Jsme rájem pro rybáře, houbaře a dobyvatelé pokladů.

Ostrava láká Stodolní ulicí, za návštěvu toho ale stojí víc - třeba Hrabyně

Vojenská operace z dubna 1945, s cílem dobýt Moravskou Ostravu, byla jedním z největších válčených střetnutí II. Světové války na našem území. V rámci 18. armády 4. ukrajinského frontu se jí účastnily i československé jednotky. Těžkým bojům tu postavili monstrózní a značně proklínaný památník.

Naučná stezka Bílá Opava

Naučná stezka Bílá Opava prochází po mnoha mostcích, schodištích a lávkách po březích Bílé Opavy – nejkrásnější horské bystřiny Jeseníků.

Rozhledna Tobiášův vrch u Jesenice

Severovýchodně od obce Jesenice u Rakovníka se nachází Tobiášův vrch (507 m.n.m.) a na něm stojí od roku 1999 ocelová telekomunikační věž s vyhlídkovou plošinou, která tak funguje jako turistická rozhledna.

K Vltavě míří loutkáři z celého světa

Už popatnácté bude Praha hostit Světový festival loutkářů, jehož centrem je tradičně Mezinárodní institut loutkářského umění Todora Rističe.

Arcibiskupský palác v Olomouci otevře kapli během Noci kostelů

Novou turistickou atrakci získala 30. dubna Olomouc. Lidé tu mohou procházet čerstvě zrekonstruovaným arcibiskupským palácem, který má spoustu vazeb nejen na české, ale i evropské dějiny. Připravena je tu pro ně prohlídková trasa a v minulých týdnech se po ní vydalo již několik tisíc návštěvníků.

Objevte kouzlo starých lomů v okolí Zlína

Dobré boty do terénu a chuť vypravit se na zajímavý výlet by měli mít zájemci, kteří se nechají zlákat na sobotní vycházku. Tu připravilo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně jako další z doprovodných akcí k výstavě Pátrání po místě.

Krásný cyklovýlet, který umí uhasit žízeň. Tour de Poděbradka

I cyklovýlet ve velkém vedru může být skvělý zážitek. Stačí spojit krásná místa v okolí Poděbrad se zastávkami u pramenů minerální vody Poděbradka. Zhruba 45 kilometrů dlouhá trasa tak může být v horkých dnech příjemným osvěžením.

Pohádková kovárna v Selibově

Kovárna stojí uprostřed malebné vesničky Selibov nedaleko Tálinského rybníka a naleznete v ní především loutky z českých pohádek. Součástí expozice je i tvůrčí dílna.