🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Na Blatnou za Bílou paní

Tak nejdřív nevěsta se ženichem, pak ostatní, no usmějte se, třeba to bude naposledy, žertuje fotograf na nádvoří blatenského zámku. Takový tartas a hlahol tu nebyl ani Lvů z Rožmitálu, kteří na „blatech“ nechali postavit své sídlo. A že to byl tuze znamenitý český rod, v Evropě proslulý.

Tipy na víkend: Čokoládová bitva, Noc kostelů, medobraní v Perníkové chaloupce

O víkendu se konají dvě velké celorepublikové akce - Noc kostelů, kdy se v pátek večer otevře 131 kostelů s různými programy, a Bambiriáda, přehlídka volnočasových aktivit pro děti. Pro mlsouny je připraveno medobraní v Perníkové chaloupce a čokoládová bitva na zámku Sychrov. Pokud počasí dovolí, vydejte se na kolo Po stopách blanických rytířů.

Farma Vystrkov

Farma Vystrkov ve Valašském Meziříčí je zaměřena na chov koní na trvalých travních plochách. Využít můžete agroturistiku, výletnickou odpočívárnu, ale i další aktivity jako např. Paintballové hřiště nebo hru geocaching.

Cykloturistika v Blansku a okolí

V klidné části města Blansko, které je vstupní bránou do Národní přírodní rezervace Moravský kras, se nachází rodinný penzion Karst. Penzion je ideální pro cykloturisty, pro které se nabízejí služby půjčovny, úschovny i servisu kol.

Odpočinek i aktivní pobyt v Moravském krasu

V srdci chráněné krajinné oblasti Moravský kras se nachází Penzion Macocha, který je ideálním místem pro turisty i cykloturisty. V penzionu vám zapůjčí kola, pro kola svá můžete využít úschovny i servisu kol.

Putování za Perníkovou chaloupkou

Pěší vycházka s názvem „Putování za Perníkovou chaloupkou“ s plněním různých úkolů a závěrečným ohýnkem s opékáním buřtů se koná v neděli 29. května. Čtěte více »

Muzeum železné opony v Rozvadově

V budově bývalé celnice v Rozvadově najdete nové muzeum železné opony, které dokumentuje na stovkách exponátů, tisícovce dobových fotografií a celé řady kopiích důležitých historických dokumentů dějinný vývoj země od konce I. Světové války.

Zámek Brtnice - moravské Hradčany

Zámek Brtnice, dominanta stejnojmenného města na Českomoravské vrchovině, se nachází na trase mezi Jihlavou a Třebíčí. Památka je ve špatném stavu, přesto může být její prohlídka nevšedním zážitkem. Provázet se zde bude vůbec poprvé v novodobé historii.

Poznávací stezka okolo Lhotky

Ve Lhotce u Telče jsme pro vás připravili cca 2 km dlouhou stezku, na které se dozvíte něco o místní přírodě, krajině a činnostech, kterými se zabývají místní obyvatelé. Obsah informačních tabulí: chov ovcí, včelařství, voda a rybník, orchidejové louky, přírodní rezervace Štamberk a kamenné moře.

Rýchory - téměř neznámá část Krkonoš

Nejpohodlněji se nahoru dostanete ze Žacléře. Silnice začíná pozvolna stoupat z bývalého hornického města, nyní ji rekultivují, prý z dotačních peněz, ale z půvabné lesní cesty se stává normální vozovka. Možná bude pohodlnější pro pěší i pro cyklisty, ale do národního parku se moc nehodí.

Luhačovice zvou malé i velké návštěvníky na Barokní slavnost

Ojedinělý program připravilo na víkend 28. a 29. května do kulis lázeňského města Muzeum luhačovického Zálesí. Barokní slavnost v parku bude vyvrcholením doprovodných programů ke zdejší aktuální výstavě o hraběcí rodině Serényiových - Příběhy hraběcích lázní.

Zámek Napajedla zpřístupní výstavu historických kočárků a panenek

S další novinkou přichází zámek v Napajedlích na Zlínsku. Od soboty 28. května v něm bude zpřístupněna výstava historických panenek a kočárků. Vernisáž výstavy se uskuteční v 10.00 hodin. Expozici si návštěvníci budou moci prohlédnout po celý den až do 18.00. Výstava potrvá do konce září.

Z Českých Budějovic lodí do Hluboké nad Vltavou

Rekreační plavba na dopravně významných vodních cestách je důležitým ekonomickým a volnočasovým fenoménem v Evropě. Potenciál rekreační plavby a rodinné rekreace v ČR nyní vzniká na Horní Vltavě, kde můžete od června 2011 využít plavbu lodí z Českých Budějovic do Hluboké nad Vltavou.

Rozhledna Hard

V Sokolově najdete krásnou vyhlídku na návrší zvaném Hard. Koncem 19. století tu býval městský hřbitov, potom střelnice nebo kamenný vyhlídkový gloriet. V roce 1907 se však místní okrašlovací spolek rozhodl přestavět gloriet na opravdovou rozhlednu.

Rozhledna Pajndl na Tisovském vrchu

Zhruba tři kilometry severně od města Nejdku se nachází rozhledna, která je po Klínovci, Blatenském vrchu a Plešivci čtvrtou nejvýše položenou rozhlednou v Krušných horách. Jedná se o rozhlednu Pajndl ležící zhruba 300 metrů na východ od vrcholu Tisového vrchu.

Krušnohorský semmering

Horská část druhé nejvýše položené železniční tratě v České republice z Karlových Varů do Johanngeorgenstadtu překonává na 15 km úseku z Nejdku - Nových Hamrů a Perninku výškový rozdíl 365 m. Obloukem o poloměru 180 m se trať otáčí do protisměru a dosahuje nadmořské výšky 915 m n.m.

Přírodní park Přebuz

Přírodní park leží v severovýchodní části okresu Karlovy Vary u státní hranice s Německem a připomíná šumavské pláně. Jedná se o cennou přírodní lokalitu, jehož součástí je i přírodní rezervace Malé jeřábí jezero. Území je protkáno podzemními chodbami a šachtami.

K pramenům v Karlových Varech se vrací podavačky pohárků

V Karlových Varech se pokoušejí obnovit staletou tradici. Lázeňští hosté mohou díky tomu po desítkách let odmlky v Tržní kolonádě u pramene Karla IV. Potkat podavačky lázeňských pohárků. Krásné dívky v dobových kostýmech tady totiž na lázeňské hosty čekají, aby se místo nich ohnuly k vyvěrajícímu prameni a naplnily jim lázeňský pohárek.

Pěší výlet do Krušných hor: Na vrchol Vlčince přes Bílou a Trousnickou skálu

Hora Vlčinec (973 m), původně Velflík, stojící majestátně v centrálním Krušnohoří na dohled z Karlových Varů a širokého okolí, doslova vyzývá ke zdolání. Jednou zřejmě z nejzajímavějších a rovněž nejpohodlnějších cest je trasa z železniční zastávky Nové Hamry–Sejfy přes Bílou a Trousnickou skálu.

K jakým účelům sloužil Keltům Obří hrad na Šumavě, je zahaleno tajemstvím

Obří hrad na Šumavě, nejvýše položené pravěké hradiště v Čechách, jehož počátky sahají pravděpodobně až do 6. století př. Kr., je zahalen velkým tajemstvím.

Muzeum veteránů Dolní Rožínka

Muzeum veteránů v Dolní Rožínce vzniklo přestěhováním původních exponátů z Veterán Tatra Muzea Bítov. Muzeum prezentuje ve své sbírce především značku Tatra. Mezi exponáty je i vojenská technika.

Keplerovo muzeum

Slavný německý astronom, astrolog a matematik Johannes Kepler má v Praze své muzeum. Najdete ho v Karlově ulici na Starém Městě v domě, kde učenec prožil pět let svého života.

Horská naučná stezka Merklín

Naučná stezka začíná u nádraží v Merklíně a je cca 6 km dlouhá. Návštěvníkům během nepříliš náročné procházky představí například bývalé obce Horní a Dolní Kaff.

Písečný přesyp u Vlkova - česká Sahara

Přírodní rezervace Písečný přesyp u Vlkova leží při severozápadním okraji CHKO Třeboňsko asi 4 km jihovýchodně od Veselí nad Lužnicí a 1 km severozápadně od Vlkova. Přesyp je jednou z mála ukázek vátých písků v jižních Čechách.

Kovárna v Nových Hradech

Na trase mezi novohradským náměstím a státním hradem se nachází objekt kovárny, který je poprvé zmiňován v roce 1719 jako kovárna rodiny Grossingerů. Dnes si zde můžete prohlédnout expozici kovářského řemesla.

Originál přes 2000 let staré keltské hlavy je k vidění v Novém Strašecí

Originální opuková plastika hlavy významného Kelta vytvořená před více než dvěma tisíci let je k vidění do páteční noci v muzeu v Novém Strašecí na Rakovnicku. Že je opravdu velmi vzácná dokládají i její strážci - v muzeu a kolem něj hlídkuje nejméně desítka policistů.

Hrad Svojanov změnil barvu, průvodce oblékl do kostýmů a pořádá hradní jarmark

Letošní turistickou sezónu zahájil hrad Svojanov na Svitavsku již počátkem dubna, ovšem návštěvníci se sem mohou vracet třeba po týdnu a stále budou objevovat něco nového. Středověká památka totiž prochází významnou obnovou za více než 30 miliónů korun. Nejnověji byla dokončena fasáda paláce, která získala barevnost, která připomíná původní tvář objektu v období druhé půle 19. století.

Skanzen železné opony u Borovan

Skanzen s ukázkami hraničních záterasů z let 1950-1990 je situován na trase historicko-vlastivědné naučné stezky "Totalita rozděluje".

Zámek Uherčice

Rozsáhlý renesanční areál zámku se zahrdami a anglickým parkem, přestavěný ve stylu baroka významnými italskými architekty a umělci. Díky různým stavebním a uměleckým epochám, které jsou do historie Uherčic vepsány je dodnes zámek označován jako "učebnice slohů".

Vila Stiassni

Městská vila manželů Alfreda a Hermine Stiassnych s velkoryse koncipovanou zahradou, postavená mezi lety 1927-28 podle návrhu Ernesta Wiesnera, je jedním z dokladů mezinárodního významu brněnské meziválečné architektury.

Škola chůze - kurzy Nordic walkingu v Praze a okolí

Provozujeme lekce Nordic walkingu po Praze a okolí. Poskytneme vám kompletní servis, co se týče vybavení, a připravíme pro vás akce spojené s Nordic walkingem. S námi si Nordic walking zamilujete!

Tipy na víkend: Akrobatická Helicoptershow, inkvizice na Lokti a muzejní noc

V sobotu budou nad Hradcem Králové létat letadla i vrtulníky, na zemi si návštěvníci budou moci prohlédnout přehlídku záchranářské techniky v rámci akce Helicoptershow. Poněkud rušno bude na hradě Loket, kam na udání zavítá inkvizice, která bude pátrat po čarodějnici. V Ostravě, Žamberku a na Vysočině se zdarma otevřou muzea, galerie a další instituce v rámci muzejní noci.

Tip na výlet: Do tichých lesů, kde kdysi řádili vojáci

Přesně před 20 lety odešli z někdejšího vojenského prostoru Ralsko poslední sovětští vojáci. Dnes je tu jedno z nejklidnějších a turisticky nejúžasnějších míst v centrální části Čech.

Nádhera ukrytá v bechyňském klášteře

Bechyňský zámek je v soukromých rukou, ale i tak má město co nabídnout – klášter s kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Stojí na skále nad Lužnicí, z jeho zahrady je nádherný pohled na řeku. Kostel tu stál už od roku 1284, budovat ho začali o tři roky dříve.

V Dobřívi se chystají na jubilejní dvacátý ročník Hamernického dne

Každoročně třetí sobotu v květnu, letos tedy 21. května, se v areálu národní kulturní památky vodní hamr Dobřív uskuteční již 20. ročník tzv. Hamernického dne. Sjedou se sem kováři, umělečtí kováři a podkováři ze všech koutů republiky, ale i prodejci potřeb pro kováře, šperků, platnéři, zbrojíři.

V Berouně připravují muzejní noc

Pokud nevíte, co v pátek 3. června, můžete zavítat do Berouna na VII. Muzejní noc. Od 18 do 23 hodin bude probíhat v Muzeu Českého krasu. Pracovníci muzea už program pilně připravují.

Historii erotiky hledejte v muzeu u Staroměstského náměstí

V Melantrichově ulici nedaleko pražského Staroměstského náměstí našlo své sídlo Sex Machines Museum. Kolemjdoucí procházejí tudy buď naprosto nevšímavě, nebo pokradmu nakukují a jejich představivost pracuje na plné obrátky. Kdy jindy se do muzea vydat, když ne v měsíci lásky?

Terárium Praha

Největší sbírku jedovatých hadů v ČR uvidíte v Muzeu teraristiky v Praze. K vidění tu nejsou pouze hadi, ale i různé druhy ještěrů. Pro spestření je k vidění i mladý Ara Ararauna a tři druhy drápkatých opiček. Prohlídky je možné uspořádat i pro větší skupiny vedené průvodcem.

Lesnický park Bezděz

U Informačního centra Vojenských lesů a statků ČR v Hradčanech u Mimoně na Českolipsku byl v květnu 2011 otevřen Lesnický park Bezděz. Bezděz je třetím místem v ČR, kde k založení lesnického parku došlo.

Otevírání luhačovických pramenů má nádech nostalgie

Přeneste se v čase o pár desetiletí zpět a užijte si atmosféru lázeňské kolonády jako za dob našich pradědečků a prababiček. Nadcházející víkend patří v Luhačovicích na Zlínsku Otevírání pramenů. Slavnostní zahájení lázeňské sezóny se tradičně nese v duchu starých časů.

Muzea ve Zlínském kraji se chystají na oslavu svého svátku

Na středu 18. května připadá Mezinárodní den muzeí. Jejich příznivci se díky tomu mohou těšit na zajímavé doprovodné programy. První z nichž vypuknou už o tomto víkendu.

Harrachov zve k vodopádu, na horskou vyhlídku i do muzeí

Vyzkoušeli jsme TIP Seznamu.cz. A určitě toho nelitujeme. Květnová návštěva v krkonošském středisku Harrachov s jarním sluníčkem nad hlavou a čerstvou zelení všude kolem určitě stála za to.

Poznejte krásy Králického Sněžníku

Tento koutek na pomezí Čech a Moravy je plný nádherné přírody, čistého vzduchu, průzračné vody v řece a nepochybně je úžasným prostředím pro odpočinek aktivní i pasivní, letní i zimní.

Hájenka láká zvýhodněným vstupným a odborným výkladem

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravilo příjemné překvapení pro výletníky, kteří v květnu a červnu zamíří k hradu v Malenovicích. Expozicí Dřevo, proutí, sláma, která je umístěna v objektu Hájenky, bude možné projít vždy o víkendu s komentovaným výkladem odbornice – etnografky Aleny Prudké.

Tipy na víkend: Muzejní noc u Becherů i v Brně, Navalis na Vltavě a pivní festival

O víkendu se v rámci Muzejní noci otevřou památky v Brně, ale i muzeum Jana Bechera v Karlových Varech. V Ostravě se poběží velký závod do schodů Run up 2011. Obří závod v Hostinném protáhne páry i skupiny po vodě, na kole i v běhu. V Praze na Vltavě poplují desítky lodí a gondol při Svatojánských Navalis, v Letňanech poteče pivo proudem a v Holešovicích se sejdou milovníci knih na Světu knihy.

Do Malenovic na rodinný den, do Vizovic na sraz princezen

Na výběr ze dvou zajímavých akcí mají rodiny s dětmi i další výletníci na Zlínsku. Zatímco v areálu malenovického hradu se v neděli odpoledne uskuteční Den pro rodinu, v areálu vizovického zámku se chystá Ples princů a princezen.

Do Vizovic míří princové a princezny

Zajímavou akci pro malé i velké výletníky připravili pořadatelé ve Vizovicích - v areálu místního zámku se chystá Ples princů a princezen.

Děčínská Fudžijama, koruna Českého Švýcarska. Výstup na ni je zážitek

Pro svou osamocenou polohu a dominantní pozici v krajině se Růžovskému vrchu v Národním parku České Švýcarsko přezdívá "Děčínská Fudžijama". Podobnost se vzdáleným asijským vulkánem dokládá nejen majestátní vzhled, ale také společný, sopečný původ.

Hnojový dům, nová asfaltka a přemnožené zmije

Horskou osadu Jizerku zná mnoho lidí jako místo, kde bývá největší mráz, největší tma, ale ponejvíce v Německu a snad i na celém světě kvůli Hnojovému domu. Majitel Gustav Ginzel byl známým cestovatelem a sběratelem kuriozit. Je nejvýše položenou osadou v Jizerských horách, 862 metrů nad mořem.

Komentované vycházky Ostravou

Poznejte zajímavá místa a zákoutí Ostravy a její historie v rámci komentovaných vycházek. Rádi připravíme vycházku na míru podle vašich zájmů.