🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kolem starých dolů na kole

Přijměte pozvání na cyklistický výlet Českomoravským pomezím. Pojďte s námi poznávat přírodní krásy a krajinu, která svým nerostným bohatstvím dávala obživu mnoha generacím obyvatel žijících v oblasti Hřebečského hřbetu mezi Svitavami a Moravskou Třebovou.

Cyklovýlet kolem prastarých hradišť

Cyklistický výlet vás zavede do turistické oblasti Českomoravské pomezí. Od Svitav směrem na jih tečou vody řeky Svitavy, kterou zmiňují kroniky 12. století. Zajímavá je krajina okolí Křenova, kde slovanská hradiska připomínají raně středověké osídlení.

Po stopách loupeživých rytířů

Na vyvýšenině kousek od Svitav stával ve 13. století hrad loupeživého rytíře Bedřicha ze Šonburku, který se vydal na scestí a podlehl mámení lehce nabytého bohatství. Do obcí, které rytíř při svých výpravách ohrožoval, vás zavede jedna z tras cyklovýletů po turistické oblasti Českomoravské pomezí.

V Kolinci u Sušice otevřeli muzeum strojů

Jak využít prostory po bývalé továrně? Se zajímavým nápadem přišli v Kolinci na Klatovsku. U příležitosti srazu rodáků, který se zde konal 8. a 9. července, bylo otevřeno první zdejší muzeum.

Trstěnickou stezkou na kole

Pojďte se s námi toulat malebnou krajinou Českomoravského pomezí. Někdy v průběhu 13. století byla vytvořena středověká komunikační síť přibližně v takové podobě jako nyní. Důležitá cesta spojila Svitavy s Litomyšlí, která dále pokračovala směrem na královské město Polička.

S kamerou na cestách: Tanec kolem frgálů a uherská vzpomínka

Do třetice všeho dobrého se projdeme beskydskými končinami, podruhé v těsné blízkosti Velkých Karlovic. Ze Soláně se rozhlédneme široko i daleko, v údolí nad Karolinkou se přeneseme o několik staletí zpět (a vlastně i málem do Uher), ovšem nejprve si dáme něco dobrého na zub.

Cyklistický týden na pomezí Čech a Moravy

V šesti aktivně strávených dnech poznáte historická města i malebnou přírodu turistické oblasti Českomoravské pomezí, která vám jistě přiroste k srdci. Trasy vás zavedou do Litomyšle, Poličky a Svitav, navštívíte zámek v Nových Hradech, Toulovcovy maštale nebo rozhlednu na Kozlovském vrchu.

Letní sezona ve Skiparku Červená Voda

Letní provoz na lanové dráze Buková Hora. Možnost využít jak cyklostezky, tak i mnohé pěší trasy vedoucí z vrcholu Bukové hory, na kterou vás dopraví lanovka. Lanová dráha a restaurace v provozu každý víkend od 8 do 16 hodin, a to až do poloviny září.

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo je nově otevřený víceúčelový areál vhodný pro firemní akce i pro trávení volného času jednotlivců a rodin. Nachází se necelých 50 km jihovýchodně od Prahy, mezi Benešovem a Olbramovicemi.

Vycházka ke starým lomům v okolí Zlína

Muzeum jihovýchodní Moravy připravilo na sobotu 23. července od 13 hodin další zajímavou vycházku v rámci doprovodného programu k výstavě Pátrání po místě. Tentokrát půjde o výpravu do starých lomů v okolí Zlína.

Zámek Napajedla ožije noční prohlídkou

Zámek Napajedla ožije po týdnu noční prohlídkou. Historické sídlo za svitu svíček si mohou lidé prohlédnout každý čtvrtek od 21.00. Netradiční procházka po zámeckých komnatách je doplněna o komponovaný program, v němž se návštěvníci setkají s postavami z historie.

Proti dnešním podnikatelským hrádečkům je Kokořín pořád ještě Monou Lisou

Kokořínský důl není ani tak důl, jako spíš údolí. A místo starobylého hradu je jeho symbolem pohádková dekorace rekonstruovaná ve stylu maločeské podnikatelské gotiky. Ale hezky tu je.

Highland ranch - pohořím Nízkého Jeseníku na koňském hřbetě

Přijeďte si k nám splnit svůj dětský sen, zažít trošku legrace a vrátit se zpět do doby, kdy kůň byl pro člověka nepostradatelný společník a partner.

Nová expozice muzea becherovky nabízí pohled do historie výroby likéru

Interaktivní a netradiční pohled do více než dvě stě let dlouhé historie, ale i současnosti jednoho z našich nejznámějších likérů - karlovarské Becherovky - nabízí nová expozice Jan Becher Muzeum v Karlových Varech. Návštěvníkům nabízí mimo jiné tajemného doktora Frobriga i ukázku výroby od prvotního míchání bylin až po expedici.

Josefkol láká na stará řemesla

"V tomto znamení zvítězíš". To je motto čtvrtého ročníku Josefkolu. Dvoudenní víkendový festival starých řemesel, plný koní, kočárů a zručných rukou je zasvěcený slávě starých mistrů. Pořadatel a duše celá akce, Václav Obr, je zároveň majitelem unikátního Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem.

Život na vsi v Českém ráji

Projekt Život na vsi je aktivitou jedné rodiny a jednoho občanského sdružení v obci Vyskeř a nabízí jak ubytování v Českém ráji, tak především zpestření dovolené pro milovníky přírody, venkova, řemesel a dobrého jídla.

Radobýl - osudová hora Karla Hynka Máchy, kde napsal poslední báseň

Přestože je Radobýl (399 m. N. M.) poměrně nízká čedičová homole, z holého vrcholu máme doslova na dlani panorama Českého středohoří: Lovoš, Milešovku, kaňon Labe s „ bránou Čech“ - Portou Bohemicou, Sedlo, Bezdězy, ale i polabské roviny s pomyslným středem Čech - Řípem. Za charakteristickou, zpola vykousnutou siluetu vděčí Radobýl kamenolomu, který v několika etážích odkryl západní část kopce.

Jak je krásně kolem Litomyšle

Našli jste to nejlepší místo, kde strávit svou aktivní dovolenou. Nabízíme vám cyklistický výlet po značených i neznačených cestách v nádherné krajině Českomoravského pomezí. Poznáte památku UNESCO, české Versailles v Nových Hradech či Poličkou s rodnou světničkou Bohuslava Martinů.

Holoto, chceš tady chrápat? uslyšíte v Dětenicích

Sem se přijdete nažrat nebo to sis nemoh voškrábat to roští z ksichtu, holomku? V zámeckém hotelu Dětenice, ležícím zhruba 12 km jihozápadně od Jičína, si v mluvě rozhodně neberou servítky. Přesto, anebo právě proto, tu mají hostů stále dost.

Okolím řeky Jihlavy a Dolních Kounic

Vydejte se po vodě, na kole i pěšky okolím Jihlavky. Výlety v okolí Dolních Kounic jsou vhodné i pro rodiny s dětmi a rozhodně je zde hodně zajímavých míst k poznání.

Ekofarma Lesní bouda

Ekofarma Lesní bouda se nachází nad Pecí pod Sněžkou ve výšce 1102 m.n.m. Na hlavní turistické trase. Součástí je i ubytování a vyhlášená restaurace. Na okolních loukách se pase stádo oveček a koz. Hosté mohou tento pohled vychutnat z příjemné terasy při ochutnávce místních krkonošských specialit.

Největší podzemní labyrint ve střední Evropě je ve Znojmě

Spletitá podzemní síť chodeb pod Znojmem dodnes udivuje důmyslně budovanými větracími šachtami, kouřovody a studnami. Jejich délka se odhaduje na 27 km. Je zde instalována i hororová expozice Tajemné podzemí, ve kterém mj. Uvidíte alchymistickou dílnu, oživlé skály, netopýry, skřety a vězeňské kobky.

Vodní imprese šumavské Vydry

Mění se vám před očima, s roční dobou, s časem, minutou, vteřinou. Kouknete se na chvíli do nebe, a když obrátíte zrak dolů, je zase jiná. Pokaždé krásná, svá. Vydra, jedna z nejhezčích našich řek, pro mě nejkrásnější.

Krajem Smetany a Martinů

Týdenní cykloturistický program je zaměřený na odpočinek a relaxaci v místech, kde se narodili a žili dva z našich nejvýznamnějších hudebních skladatelů - Bedřich Smetana a Bohuslav Martinů, tedy okolí měst Litomyšl a Polička v turistické oblasti Českomoravské pomezí.

Zpívající fontána v Mariánských lázních

Zpívající fontána byla vybudována v letech 1982 - 1986 při rekonstrukci promenády akademickým architektem Pavlem Mikšíkem. Působivé vodní obrazce jsou tvořeny z deseti střikových systémů, jejichž kombinace řídí počítač.

Mohelenská hadcová step láká k výletu bohatou flórou a faunou

Národní přírodní rezervace Mohelenská hadcová step je chráněné území o rozloze 48 hektarů nacházející se v sousedství obce Mohelno v okrese Třebíč. Je unikátní svou flórou a faunou. Z vrcholku hadcové stepi jsou vidět reaktory jaderné elektrárny Dukovany.

Pověst o Suchém Čertovi je v Jevišovicích stále živá

Jevišovice zaujmou nejen svou obsáhlou historii, ale hlavně množstvím památek. Můžete zde vidět Starý zámek, Pustý hrad, perlu coby Nový zámek, kostel sv. Josefa, budovu Komenia. Dále jednu z nejstarších přehradních nádrží ve střední Evropě, kterou stavěli inženýři až z Itálie nebo historickou sýpku.

Můstek s kapličkou v Dolní Pěně

V obci Dolní Pěna, která se nachází 3 km na jih od Jindřichova Hradce, stával barokní most z 18. století nazývaný Římský most. Dnes už je tu jen jiný unikát, malý klenutý můstek se zděnou kapličkou - obdobný lze nalézt jedině v Jaroměři.

Čertovy hlavy se pozvolna rozpadají u Liběchova

Pískovec je přímo předurčen, aby se do něj tesalo, rylo, škrábalo a drápalo. Zatímco jedno může být uměleckou činností hodnou Matyáše Brauna, druhé pouhý vandalismus. Braunovy sochy jsou světově uznávaným a chráněným skvostem, o mnoha výtvorech v poddajné hornině se moc neví.

Zámek Chropyně zve do světa malých aristokratů

Hrady a zámky v létě lákají návštěvníky nejen na obvyklé prohlídky komnat, ale vylepšují je různými doprovodnými akcemi. Nejinak je tomu v zámku Chropyně na Kroměřížsku. Tam se nyní můžete vydat do světa malých aristokratů.

Cyklistický víkend na Moravskotřebovsku

Přijeďte strávit cyklovíkend na Českomoravské pomezí. Kromě prohlídky historického města Moravská Třebová a místního renesančního zámku, se svezete unikátní úzkokolejnou železnicí, uvidíte sportovní letiště, dějiště Mistrovství Evropy v akrobatickém létání, a navštívíte zříceninu hradu Cimburk.

Poděbradský ostrov - znovuobjevené výletní místo

Po více než 40 letech zpřístupnily Poděbrady ostrov na Labi mezi zdymadlem a vodní elektrárnou, který se nachází pod zámkem v centru města. Ostrov dříve býval místem promenád a cílem procházek lázeňských hostů.

Minizoo ve Velké Chuchli

Chuchelský háj, chráněné přírodní území nad Velkou Chuchlí, které se táhne až k Barrandovu, skrývá malé překvapení – minizoo, které zde provozují Lesy hl. Města Prahy. V minizoo uvidíte zajímavá zvířata českého lesa – srnky, prasata, krkavce, sovu...a další.

Výtvarná dílna Bosorka

Výtvarná dílna je prostor pro děti i dospělé, kteří neztratili chuť tvořit. V dílně si můžete vyrobit vlastní trička, šperky, mozaiky, namalovat hrnek atd.

S kamerou na cestách: Na Čartáku uvěříte, že jste v letadle nad zeleným mořem

Hluboké, málem nekonečně lesy z takřka leteckého pohledu, malebná zákoutí odkrytá pěšími putováními, valašská architektonická roubená perla – taková je v kostce nabídka této výpravy s kamerou. Zavede nás na rozhraní Beskyd a Javorníků, do obce Velké Karlovice a jejího blízkého okolí.

Krkonoše nás naučili milovat Krakonoš s Trautenberkem

Máme je rádi všichni. Už dávno před večerníčkovskými Krakonošovými pohádkami byly Obří hory, jak se dříve nazývaly, v popředí lidského zájmu. Krkonoše odvodily svůj název od slova Krak nebo Krk, což je název pro kleč. Protože jí hory byly porostlé a horalé si ji nosili na topení, Krkonoše se vylouply jako mlha z Kotle.

Rostou! Skalní hřiby na Slavném

Tohle lesní bohatství byste nenarvali ani do největší nůše. Pískovcové útvary podobné hřibům najdete v Broumovských stěnách nad obcí Slavné. Další jsou u Božanovského Špičáku a v Polsku u Hejšoviny. Od Slavného je nádherná procházka skalními roklemi až ke kapli na Hvězdě a do Police nad Metují.

Muzeum čs. opevnění Branná

Vojín čs. Armády vás provede plně vybaveným objektem lehkého opevnění vz. 37 „řopíkem“ a seznámí vás s jeho historií. Můžete si také vyzkoušet a potěžkat muzejní exponáty.

Čížovské ostnáče připomínají 60 let od zadrátování republiky

Před 60 lety vyrostlo během několika měsíců stále zdokonalované zabezpečení státní hranice. Dráty, strážní budky, nástražná zařízení, poté elektřina, nikdo nesměl dovnitř, nikdo nesměl ven. U jihomoravské vsi Čížov zbylo jako memento část hraničního pásma i se strážní budkou.

Vyhlídková věž kostela sv. Mikuláše v Humpolci

Vystoupejte po 115 schodech do výšky 30 metrů a prohlédněte si Humpolec z ptačí perspektivy!

Schwarzenberská hrobka u zámku Orlík

Zámek Orlík se tyčí na skále nad Orlickým jezerem. Nedaleko zámku Orlík stojí za vidění novogotická schwarzenberská hrobka z poloviny 19. století.

Adršpašsko-teplické skály lákají desítkami skalních útvarů a plavbou po jezírku

Plánujete, kam vyrazíte na výlet a chcete jej strávit příjemně v krásném přírodním prostředí skalních měst? Právě pro vás bude zajímavou oblastí Teplicko a Adršpašsko v severních Čechách.

Hrádek Lampelberg

Malý hrádek Lampelberg ve viniční oblasti Ječmeniště na česko rakouských hranicích byl zbudován v roce 1860 na nejvyšším pahorku v lokalitě. Právě z tohoto místa je nejlepší výhled do krajiny. Nachází se zde kulatá věž, pod níž je místnost pro hotaře a bývalá maštal pro koně.

Zámek a jahodová farma Svinaře

Barokní zámek dlouhé roky chátral, ale dnes se díky svým majitelům probouzí opět k životu. Rod Noskových zároveň hospodaří na nedalekém statku, kde najdete velkou jahodovou farmu. Zámek, statek i jahodová farma se nacházejí hned na příjezdu do obce Svinaře v její severní části.

Dva krásné letní výlety v srdci Krkonoš, které zvládnete i s dětmi

Vydejte se společně s námi do centrální části našeho nejvyššího pohoří na dva jednodenní výlety, během nichž navštívíme údolí Bílého Labe s jeho kaskádami a poté půjdeme na Ptačí kámen, který je jedním z nejhezčích rozhledových bodů na hřebeni Krkonoš.

Zámek Valeč

Areál zámku Valeč na Karlovarsku tvoří ojedinělou ukázku vrcholně barokního stavitelství a krajinného urbanismu. V zámeckém parku můžete obdivovat budovu kovárny a teatron.

Židovská synagoga v Kolíně

Areál kolínské synagogy leží v prostoru někdejšího židovského ghetta. Synagoga sloužila náboženským účelům až do zániku místní židovské obce v roce 1955.

Zámek Ostrov nad Ohří

Jedná se o komplex několika budov zvaných Šlikovský zámek, Lauenburský zámek, Palác princů (též Bílý dvůr) a letohrádek. Jižně a zejména západně od zámku se rozprostírá kdysi proslulý park.

Toulky Českým středohořím s hrady na vysokých kopcích

České středohoří je výjimečnou přírodní podívanou. Nade všemi vystupuje Milešovka, zaujme i Házmburk se zříceninou gotického hradu. Svým položením připomíná Bezděz. Krajina Středohoří je šlechtickými sídly nabitá, končí až Střekovem vypínajícím se na vysokém kopci u Ústí nad Labem.

Kleť - otevřené okno do rakouských Alp

Kleť, 1084 m n. M., je nejvyšší horou Blanského lesa a tvoří předsunutý masiv Šumavy. Je jedním z mála míst v Čechách, odkud jsou za dobré viditelnosti dobře patrné hřebeny rakouských Alp. Na vrcholu Kleti vyrostla první kamenná rozhledna v Čechách, nechal ji postavit kníže Josef Schwarzenberg v novogotickém stylu a reagoval tak na vzrůstající zájem o nově vznikající aktivitu - turistiku.