🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Výlet do Lipnice nad Sázavou za Švejkem i do hradní kaple s temným tajemstvím

Obec Lipnice nad Sázavou leží asi 12 km od Havlíčkova Brodu na Vysočině. Z dálnice D1 sjedete před Humpolcem a za několik minut jste přímo v Lipnici na náměstí s těsně přilehlým hradem.

Ultralehké hůlky a nerozbitná lahev. Novinky do přírody na jaro 2011

Unikátní bavlna, kterou využívali i piloti RAF. Boty, které si vybrala pro svoje členy i Horská služba ČR. To jsou jedny z tipů na letošní turistickou sezonu, doporučené redakcí magazínu www.outdoorinfo.cz. A co je hlavní, většinu těchto outdoorových novinek pořídíte do 3 000 korun.

Areál Kouty - horské centrum zábavy a sportu

Neváhejte využít krásného počasí k návštěvě areálu Kouty, dojeďte k nám na kole, autem, vlakem, projděte se i s dětmi kouteckým lesním skanzenem, výborně se najezte v našich gastro zařízeních, zahrajte si bowling.

Co Mohamedu Mekka, to Čechu Říp

Prs úrodné matky Země, středočeský Olymp, srdce národa českého nebo zkrátka jen boulovitá halda čediče, náhodně kdysi vyvržená uprostřed roviny? Ať už je váš vztah k památné hoře Říp jakýkoliv, faktem zůstává, že většina návštěvníků na její vrchol směřuje právě proto, čím je, a nikoliv kvůli tomu, jaká je.

Hrad Karlštejn kvůli zájmu návštěvníků mění otevírací dobu

Nejznámější česká památka pro letošní rok připravila řadu kulturních programů a velkých změn. Management hradu vyšel vstříc návštěvnickému zájmu a upravil i otevírací dobu. Přes léto tak bude hrad Karla IV. Otevřen dokonce nepřetržitě.

Arcibiskupská rezidence v Olomouci se otvírá veřejnosti

Ve středu 27. dubna proběhla v Olomouci slavnost otevření zrekonstruované budovy arcibiskupského paláce.

Rekreace a odpočinek v CHKO Kokořínsko

Přímo v srdci CHKO Kokořínsko, v malebné obci Mošnice, najdete nově zrekonstruované rekreační zařízení vhodné pro odpočinek i aktivní vyžití. Krajina v okolí nabízí ideální podmínky pro rekreaci a sport jak v létě, tak v chladnějším období roku.

Rudické propadání zve do přírody i k návštěvě mlýna

Pokud máte rádi romantické prostředí v krásné přírodě obklopující skalami, pak si udělejte výlet do Rudického propadání, které se nachází nedaleko Brna.

Zřícenina hradu Lukov se mění z ruiny v atraktivní turistický cíl

Zřícenina hradu Lukov se ukrývá v lesích jen pár kilometrů za Zlínem. V posledních letech prožívá zaslouženou renesanci. Díky vytrvalé práci dobrovolníků se mění k nepoznání. Zpříjemněte si první jarní dny jeho návštěvou.

Jak si Pražané užívali poutí a zábav

V pondělí 10. dubna 1876 bylo v pivovaru u Turmů na Uhelném trhu v Praze živo. Slavil se sladovnický svátek zvaný Bakchus, kterému se lidově říkalo Bakus. Jeho čas přicházel v době tzv. Ostatků, tedy období tří dnů před velikonočním půstem. Nebylo v Praze jediného pivovaru, kde by Bakuse neměli. Slavili na Poříčí, v Dlouhé třídě, u Lajblů v Žitnobranské, na Karlově náměstí. U Turmů to ovšem dopadlo špatně.

DinoPark Harfa Praha

DinoPark najdete na střeše obchodního centra Galerie Harfa v Praze poblíž O2 arény. Návštěvníci se zábavnou a atraktivní formou seznámí s informacemi o vývoji života na Zemi, jednotlivými druhy živočichů apod.

Ostravské Hradčany se již těší na turisty

Zveme vás na procházku oblastí, jejichž specifické panorama zachycující Dolní oblast Vítkovic s vysokopecním závodem a dolem Hlubina je nazýváno s nadsázkou Ostravské Hradčany.

Křížová cesta v Rokoli a kostelík ve Slavoňově

Velikonoční svátky jsou každoroční předzvěstí příchodu jara. Pro věřící je navíc vzkříšení Ježíše Krista nejdůležitějším liturgickým svátkem. Kristovu zmrtvýchvstání předchází čtyřicetidenní půst, začínající na Popeleční středu. Vlastní Velikonoce se slaví ve svatém (pašijovém) týdnu, který začíná na tzv. Květnou neděli.

Přes kvetoucí lužní les k pravému soutoku Vltavy a Labe. Tip na výlet

Shora zná tu scenérii snad každý: soutok Labe a Vltavy od mělnického zámku patří k nejznámějším krajinným vyhlídkám Čech. Dostat se pěšky k soutoku samotnému je ale mnohem dobrodružnější. Nejlepší je vydat se sem právě na jaře, kdy lužní les rozkvétá miliony květin.

Tip na velikonoční výlet: Hadí vrch na Šumavě

Klid, překrásná příroda a hlavně nádherný výhled na šumavskou krajinu - to je Hadí vrch, který se nachází poblíž malé obce Keply.

Stará lanovka na Sněžku opět jezdí, dokonce za stejné jízdné

Návštěvníci Krkonoš mohou po dvouměsíční jarní odstávce od pátku znovu zdolat pomocí lanovky 1602 metry vysokou Sněžku. Pasažéry vyvezou pečtí lanovkáři na nejvyšší českou horu za nezměněné jízdné 180 korun za dospělou jednosměrnou jízdenku.

S kamerou na cestách: Pohádkové království má sídlo ve Starých Hradech

Malebná zvlněná krajina nedaleko Jičína ukrývá řadu přírodních i architektonických perel. Do druhé skupiny rozhodně patří objekt, který je hradem i zámkem – a zejména malým propracovaným pohádkovým vesmírem. Na cestách s kamerou jsme dorazili do Starých Hradů.

Na koloběžce z Kleti do Českého Krumlova

Vyvezte se lanovkou na Kleť (1083 m), nejvyšší horu Blanského lesa. Rozhlédněte se po Čechách, uvidíte i za hranice, třeba na Dachstein nebo Grossglockner, a pojeďte na koloběžce do perly mezi jihočeskými městy, Českého Krumlova.

Buchlovice ve stylu italského baroka rozsvítí o Velikonocích výstava tulipánů

Pokud máte alespoň trochu „v oku“ tuzemské hrady a zámky, při návštěvě zámku Buchlovice ve Zlínském kraji se připravte na překvapení. Vypadá totiž poněkud jinak, než je u nás zvykem. Dýchá italskou elegancí. Záměrně a doslova.

Arcade Hry - Muzeum arkádových videoher

Unikátní projekt nabízející návštěvníkům možnost zahrát si ty největší pecky arkádové historie na originálních automatech. Vítejte v muzeu arkádových videoher!

Český Krumlov Card

Tři muzea, zámeckou věž a mezinárodně proslulou galerii si můžete prohlédnout za poloviční vstupné, pomocí Český Krumlov Card. Město Český Krumlov se tak stalo prvním menším českým městem, které má ucelenou kulturní nabídku tohoto druhu.

Zámek Buchlovice rozzáří tulipány, Buchlov chystá jarmark

Při jarních toulkách se mohou návštěvníci o tomto víkendu velikonočně naladit na hradu Buchlov a zámku Buchlovice na Uherskohradišťsku.

Tipy na víkend: Mistrovství v jízdě na toboganu, Beltain i velikonoční pomlázky

Nadcházející víkend se ponese v duchu křesťanských Velikonoc, keltského Beltainu, otevírání cyklostezek, ale i turistických pochodů. Budou se odemykat vinařské sklepy v Mikulově, ale také už se slétnou čarodějnice na Úsov, bude se soutěžit o nejlepší valašský sýr, ale i v jízdě na toboganu.

Zoologická zahrada v Plzni je oázou klidu

Zoo Plzeň se nezdá velká, ale je působivá, rozmanitá, členitá a atraktivní. Hned za pokladnou při pohledu na plán objektu mi bylo jasné, že to přesto bude dlouhá procházka. Netušil jsem ještě, že až tak příjemná a zajímavá. V Plzni vznikla zoologická zahrada již v roce 1926, po liberecké (1919) tak byla druhou v republice. Pražská otevřela až o pět let později.

Jsou medvědi v Berouně bratři?

Tři ložnice a nejrůznější medvědí zábava – od stromů namazaných medem až po živé kapry v bazénku. To je medvědárium v Berouně. V okolí ale najdete i další zajímavosti.

Rekreační středisko Chaty Orlík

Rekreační středisko pro volnočasové aktivity pro děti i dospělé se nachází v krásném prostředí lesů u Orlického jezera vzdáleného cca 200 m, u kterého je možnost rybaření, koupání nebo zapůjčení loděk a kajků pro vodní sporty.

Svezte se šlapací drezínou po bývalé Baťově železnici

Už jste se někdy svezli po železnici drezínou? Tento neobvyklý dopravní prostředek, který jistě mnohým utkvěl v paměti z filmů Páni kluci a naposledy třeba z Hlídače číslo 47, si můžete vyzkoušet v Ratíškovicích na Hodonínsku. S půjčenou drezínou se projedete po trati, která byla dříve součástí staré Baťovy železniční dráhy.

Sportovní a turistické vyžití u Vranovské přehrady

V malebné rekreační lokalitě Vranovské přehrady zvané "Chmelnice" leží penzion pod Cornštejnem známý též jako "Panel". Penzion s restaurací, přístupem k vodě a možností sportovního a turistického vyžití nabízí pobyty pro individuály i rodiny s dětmi.

Podívejte se do středověkého dolu na cín, kam zatím turisté nesmějí

Středověký důl na cín poblíž Čisté na Sokolovsku by měl být během pár let cílem turistů. Zatím přístupný není, ale už teď se můžete podívat, co nabízí.

Velikonoce na zámku Loučeň zakončí babská pomlázka

Velikonoce u Thurn-Taxisů na zámku Loučeň budou ve znamení nejen tradičních oslav, ale i řady novinek jako pátrání po ztracených zvonech.

Čarodějné Velikonoce na Starých Hradech

Na pohádkovém hradu a zámku Staré Hrady o letošních velikonočních prázdninách je připraven program pro děti Časem zpátky do pohádky a Čarodějné Velikonoce plné čarodejnic a čarodejnických lektvarů.

Masakr u Hradce Králové zavinila rakouská neinformovanost

Kdyby stála 3. července 1866 na Chlumu u Hradce rozhledna, mohla jedna z největších bitev 19. století dopadnout možná jinak. Válka Rakouska a Pruska rvoucích se o vedoucí úlohu v Německém spolku byla rozhodnuta za pouhý měsíc. Jedna z nejdůležitějších bitev na našem území byla dlouhá léta opomíjena.

Půjčovna obytných aut Plzeň

Půjčovna obytných vozů. Půjčujeme kvalitní a komfortní obytná auta určená pro celoroční provoz.

Výlety na kolech v Čeladenském údolí

Jezdíte rádi na kolech? Už jste navštívili jedno z nejkrásnějších a nejhlubších údolí v Beskydech? Je to Čeladenské údolí s překrásnou říčkou Čeladenkou.

V Mladé Boleslavi mají kaskádu Jizery a rezavé "kecací" vrbičky

Pro Boleslaváky žádná novinka, přesto jejich hlavní atrakce na Staroměstském náměstí ještě není úplně hotová. Mezi místními vyvolává kontroverzi, přitom málokterému městu se podařilo tak výrazně oživit celkem nudné náměstí.

Za bílými tygry, hravými lachtany a vznešenými zebrami do liberecké zoo

Zoologická zahrada v Liberci oslavila v roce 2009 už 90. narozeniny. Chová na 170 druhů zvířat o celkovém počtu více než tisíc jedinců. Pouze v Liberci můžete spatřit bílého tygra indického, a také neposedné opičky, hravé lachtany či vznešené zebry, německy mluvící papoušky, důstojné lvy.

Kde kompas neukazuje na sever. Za NEJ vyhlídkami Šluknovska

Žádné bombastické turistické cíle, zato však tichá a poklidná krajinka plná romantických zákoutí, lesíků a nevysokých kopečků. Kdo se rád toulá po cestičkách, kudy mnoho lidí nechodí, pro toho je Šluknovsko jako stvořené.

Památník Ploština

V 70. letech byla Ploština vyhlášena Národním kulturním památníkem. Dominantou celého místa je památník obětem II. Světové války a okupace ze zlínského okresu, který byl vybudován na malém návrší nad osadou v roce 1975 k 30. výročí osvobození.

Laviny Krkonoš a činnost Horské služby

Nová stálá expozice Informačního střediska Správy KRNAP v Obřím dole o historii a činnosti Horské služby v Krkonoších. Expozice je otevřena od začátku letní sezóny 2011.

Rozhledna Babylon Kozárov

Krásný výhled až na Pálavu a Jeseníky budete mít z rozhledny Babylon u obce Kozárov na Blanensku. Dvaačtyřicetimetrová stavba na stejnojmenném kopci Babylon, vysokém 664 metrů nad mořem, je v Kozárově pro turisty jedním z mála lákadel.

S kamerou na cestách: Kolem sjezdovky až na střechu Čertovy hrbatiny

Zpočátku je vidět jen úzkou bílou stuhu spouštějící se ze zeleného hřbetu dolů k úpatí kopce. Stačí přijet trochu blíž a je k poznání lyžařská sjezdovka. Při cestě Českou Sibiří dnes míříme k Jistebnické vrchovině a nejznámějšímu středočeskému ski areálu. Na dohled už je Monínec.

Nejhezčí památkou Česka zvolili čtenáři iDNES.cz moravský hrad Buchlov

Nejkrásnější památkou České republiky se stal moravský hrad Buchlov. S velkým náskokem se stal jednoznačným vítězem velké ankety iDNES.cz, uspořádané k zahájení turistické sezony. Na druhém místě skončil zámek Český Krumlov, bronzovou medaili si odnáší kutnohorský Chrám sv. Barbory.

Kam na víkend? Na hrady a zámky, které chystají akce ke dni památek

Milovníci hradů a zámků mají o program na víkend postaráno. U příležitosti Mezinárodního dne památek, který připadá na pondělí 18. dubna, připravily tuzemské hrady a zámky na víkend řadu akcí. Na Bouzově třeba potkáte oživlé sochy, v jižních Čechách zase zaplatíte jedno vstupné do dvou objektů.

ANKETA: Máte poslední šanci vybrat nejhezčí památku Česka

Už jen poslední minuty zbývají do skončení finálového hlasování o nejhezčí památku České republiky. Do 12 hodin máte poslední šanci zvolit památku, která si podle vás zaslouží vyhrát. Vítěze velké ankety iDNES.cz, uspořádané k zahájení turistické sezony, vyhlásíme krátce po ukončení hlasování.

Zlatá ulička na Pražském hradě

Dlouhá řada drobných domků je jedno z nejmalebnějších míst Prahy. Romantická pověst spojuje název uličky s alchymisty na dvoře Rudolfa II., kteří zde však ve skutečnosti nikdy nebydleli. Zdejší pitoreskní prostředí zaujalo řadu spisovatelů a výtvarných umělců, žil zde i spisovatel Franz Kafka.

Adventure golf Počepice

Již druhé hřiště na Adventure golf v České republice, které plně splňuje požadované normy a standardy pro pořádání mezinárodních turnajů pod hlavičkou WPA. Golfové hřiště leží ve středních Čechách zhruba 75 km jižně od Prahy ve vesničce Počepice nedaleko Sedlčan.

Tipy na víkend: Velikonoční trhy, otevírání cyklostezek a veletrh Lodě na vodě

Říká se, že není špatné počasí, ale jen špatně oblečený turista. Proto se teple oblečte a můžete vyrazit na velikonoční trhy anebo se zahřejte při výstupu do tajemných běžně nepřístupných prostor, které se o víkendu otevírají. V Ostravě si vyšlápněte na věž Nové Radnice, podívejte se na Švihov nebo se vydejte na otevírání cyklostezek na Uherskohradišťsku. Do Prahy dorazí jachty, lodě a kocábky na veletrh Lodě na vodě.

Nejkrásnější pohled na Valtice je z kolonády Reistny

V dubnu se každoročně otvírají pro turisty kulturní památky, hrady a zámky. Do nabídky bezesporu patří i klenot Moravy - Lednicko-valtický areál. Dnes se zaměříme na kolonádu Reistnu, která nese název po stejnojmenném kopci, na němž stojí.

Hrad Křivoklát představí Velikonoce našich předků

Hrad Křivoklát zve na Knížecí velikonoce - uskuteční se od 23. do 25. dubna. Velikonoční brána hradu se otvírá v 10 a zavírá v 17 hodin.

Jarní výlet do Litomyšle za sgrafity od Josefa Váchala a na psaníčkový zámek

Jedním z měst, která se mohou pochlubit bohatou historií, slavnými rodáky i turisticky atraktivní přítomností, je východočeská Litomyšl. Je spojena se životem hudebního skladatele Bedřicha Smetany, spisovatele Aloise Jiráska, vlastenky a kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové nebo například originálního malíře a grafika Josefa Váchala.