🌄 Archiv článků - Pohorka.info

O Ševcovské pouti se rozjede obuvnická linka se stroji

Tradiční Ševcovskou pouť chystá Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Svátek ševců, koželuhů a rukavičkářů si návštěvníci ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU připomenou v pátek 24. října od 9:00 do 18:00 hodin.

Rozhledna na Svatém Hostýnu u Bystřice pod Hostýnem

Z kamenné rozhledny na vrchu Hostýn (735 m.n.m.) je krásný výhled na Bystřici pod Hostýnem, Svatý Kopeček u Olomouce, Jeseníky, Zlín, Hranice na Moravě a za velmi dobrých pomínek uvidíte také Pálavu či slovenské Tatry.

Rozhledna Strážiště u Liptaně

Rozhledna Strážiště u Liptaně se nachází na Osoblažsku, na kopci nad obcí Liptaň. Dřevěná stavba s 37 schody je vysoká 9 metrů a nabízí výletníkům výhled i na Praděd nebo na Opolskou nížinu v Polsku.

Rozhledna Klucanina v Tišnově

Rozhledna Tišnov, také známá jako rozhledna na Klucanině či Klucanina, je rozhledna na kopci Klucanina (410 m n. M.) v Tišnově. Zděná rozhledna stojí v nadmořské výšce 402 m. Její celková výška je 29 m a na nejvyšší, třetí, vyhlídkovou plošinu ve výšce 25 m vede 133 schodů.

Rozhledna Karasín u vodní nádrže Vír

Zděnou rozhlednu Karasín najdete v překrásné přírodě severovýchodní části Vysočiny na kopci zvaném Přední skála, 716 metrů nad mořem nedaleko údolní nádrže Vír u Bystřice nad Pernštejnem.

Rozhledna Lázek u Lanškrouna

Rozhledna Lázek stojí na stejnojmenném vrcholu (714 m), který je nejvyšším vrcholem geomorfologického celku Zábřežská vrchovina. Z rozhledny můžete obdivovat daleké rozhledy na panorama Jeseníků a Kralického Sněžníku na vrch Gansberg.

Tichánkova rozhledna na hoře Tábor u Lomnice nad Popelkou

Vrch Tábor (678 m.n.m.) s rozhlednou je dominantou nejbližšího okolí Lomnice nad Popelkou. Rozhledna poskytuje nádherné kruhové výhledy do širokého okolí. Spatříte odtud nejen celý Český ráj, ale i Orlické, Lužické, Jizerské hory i téměř 100 km vzdálenou Prahu.

Tipy na víkend: Českými Budějovicemi prosviští běžci, Vysokým Mýtem zazní bicí

Čeká nás víkend plný hudby, filmů a sportu. Na hudební vystoupení můžete zamířit například do Vysokého Mýta nebo Karlových Varů, na filmové promítání zve Praha či Harrachov, organizovaný sport nabízejí České Budějovice a Valachy. V Mikulově, Špindlerově Mlýně nebo Chrudimi se zabaví gurmáni.

Kam o víkendu s dětmi: Sindibáda uvidíte v Třinci, Robin Hood navštíví Loučeň

Víkend se tentokrát ponese hlavně v duchu pohádek a strašidel. Jestli vaše ratolesti navštěvují rády říši fantazie, máte z čeho vybírat. Strašidla se usídlí třeba na zámcích Horní Libchava a Jezeří, potkáte je ale také v Praze ve Žlutých Lázních. Princové a princezny si zatančí na bále v Kamenici nad Lipou.

Půjčovna tříkolek a čtyřkolek Blackrider ve Starém Jičíně

Chcete zažít nádherný, nezapomenutelný výlet, navštívit vaše známé, nebo si jen tak udělat aktivní víkend plný jedinečných zážitků? Zapomeňte na stereotyp a zarezervujte si tříkolku, a užijte si bezstarostnou jízdu a zábavu.

Chráněná krajinná oblast České středohoří

CHKO České středohoří má rozlohu 1063 km² a rozprostírá se na severu Čech, po obou březích dolního toku české části Labe. Na první pohled zdaleka upoutá dynamickým reliéfem tvořeným zvlněným pásmem kuželů a kup sopečných vyvřelin, často zakončených ruinou středověkého panského sídla.

Rozhledna na Pekelném kopci u Třebíče

Nová rozhledna na Pekelném kopci poblíž Třebíče je zhotovena z modřínového dřeva a měří 26,5 metru. Uvnitř konstrukce se nachází točité ocelové schodiště a na vrcholu je vyhlídková terasa. Při dobré viditelnosti lze zahlédnout i vrcholky Alp.

Expozice Jiří Kroha a Výstavní síň v Benátkách nad Jizerou

Stálá expozice v prvním patře bývalého Okresního domu a muzea na Husově náměstí představuje významnou osobnost architekta Jiřího Krohy a Výstavní síň se zaměřuje na jednoroční výstavy současného umění.

Parostrojní pivovar v Lobči na Kokořínsku

Areál zapomenutého pivovaru v Lobči na Kokořínsku se znovu probouzí k životu. Nedávno ještě na pospas osudu vydaná industriální chuťovka se mění na zajímavé místo.

Park na Ptačím vrchu v Opavě se sochami ptáků

Park na Ptačím vrchu v Opavě zdobí kinetické sochy ptáků od Kurta Gebauera. Sochám za šera svítí oči a dokáží otáčet hlavou. V parku se konají také promenádní koncerty a různé kulturní akce.

Krušné hory: hřebenovka od Fichtelbergu po Blatnou nabízí trasu plnou zážitků

Krušné hory už dávno nejsou zastrčeným regionem, smogovou hrází, zadržující škodliviny z obou stran hranice. Holé kopce s osamělými soušemi, mizerná pohostinství, pokud nějaká vůbec byla, malá možnost sportovního i rekreačního vyžití - to už neplatí.

Na hradě Sovinci uzavřou sezónu šermíři i sokolníci

Hrad Sovinec na Rýmařovsku uzavře pro letošek své brány návštěvníkům víkendem 25. a 26. října. Budou tady šermíři, kejklíři i sokolníci, jarmareční prodejci přijedou s originálními rukodělnými výrobky i dobrotami všeho druhu.

Masarykův salonek na Masarykově nádraží v Praze

Masarykův vládní salonek na stejnojmenném pražském nádraží pamatuje přítomnost řady významných politických osobností. Dnešní podoba je jen chabým odleskem někdejší nádhery, kterou připomíná částečně zachovaný zlatem dekorovaný trámový strop a krb, zárubně dveří a židle z přelomu 19. a 20. století.

Jurkovičova rozhledna je přístupná až do konce října

Pokud ještě nemáte víkendové plány na výlet, vypravte se třeba na Jurkovičovu rozhlednu v Rožnově pod Radhoštěm. Místo do poloviny října zůstává totiž otevřená až do konce měsíce. Sezónu zahájila v polovině dubna.

Socha čůrajícího voříška v Kryštofově Údolí

V Kryštofově Údolí u Liberce se nachází velmi svérázná kašna voříška čůrajícího na patník. Autor nápadu, místní patriot Martin Chaloupka, se netají tím, že se nechal inspirovat Bruselem. Unikátní dílo stvořil akademický sochař Aleš John.

Roubený kostel sv. Petra a Pavla v obci Liberk u Rychnova nad Kněžnou

Roubený kostel sv. Petra a Pavla, který disponuje také farou a zvonicí, je v Orlických horách unikátem. Cenná památka lidové architektury má sedlovou střechu, barokní interiér s kazetovými stropy a na dřevě malované obrazy.

Luftova zahrada v Plzni

Zahradu založil mezi roky 1918 a 1933 JUDr. Vilém Luft jako svou soukromou okrasnou zahradu se dvěma okrasnými rybníky, množtvím exotických dřevin, altánem a sochařskou výzdobou. Vlhký charakter pozemku dává vyniknout mokřadním a vlhkomilným společenstvím rostlin i živočichů.

Památník obětem zla - Meditační zahrada v Plzni

Památník obětem zla je životním dílem politického vězně L. Hrušky, který v rekreačním území na jižním okraji Plzně vybudoval areál výjimečné krásy a harmonie. Tzv. Meditační zahrada s monumentální Křížovou cestou a kaplí M. Kolbeho je místem pro odpočinek i zamyšlení.

Turisté se mohou vydat po stopách hrdinů filmu Krásno

Výletníci se mohou vydat šumperskými ulicemi ve šlépějích hrdinů černé komedie Ondřeje Sokola Krásno. Ta se loni ve městě natáčela. Zážitek umožní nová mobilní aplikace pro chytré telefony, kterou pro návštěvníky připravila radnice města. Fanoušky filmu seznámí přímo s místy, kde se snímek natáčel. Podobnou možnost mají v regionu také příznivci snímku Alois Nebel Tomáše Luňáka.

Magdalena Dobromila Rettigová by se v rodných Všeradicích nejen dobře najedla

Že tu dobře vaří, bylo vidět již zdálky z blažených výrazů konzumentů domácí stravy. Z polévkových talířů se kouřilo, vůně prdelačky se linula vstříc příchozím. Jelítka i jitrnice úhledně zašpejlované kolem brambor a zelí, k tomu místní pivo Všerad, dal jsem si polotmavou jedenáctku.

Z rozhledny na vrcholu Předního Žalého je vidět nejen Sněžka, ale někdy i Praha

Nedaleko Vrchlabí a lyžařského centra Herlíkovice se nalézá na vrcholu Předního Žalého rozhledna. Jedná se o jedinou kamennou rozhlednu v Krkonoších. Leží na hranicích Libereckého a Královohradeckého kraje a její výška je 18 metrů.

Rituál Tokoriki - polynéská masáž horkými mušlemi v Praze 2

V Masáže studio Praha si můžete dopřát luxusní ošetření těla s výrazným energetickým účinkem na tělo a mysl. Ve spojení s přírodními oleji nastávají regenerační procesy, kůže má pevnější a zdravější vzhled, teplo odbourává svalovou únavu a nastává fyzická i psychická regenerace.

Hazmburk letos navštívilo výrazně více turistů než loni

Hrad Hazmburk je letos nejnavštěvovanějším objektem v péči Národního památkového ústavu (NPÚ) v Ústeckém kraji. Zříceninu nad obcí Klapý do konce září navštívilo zhruba 26 tisíc lidí. Minulý rok jich bylo ve stejném období o 7500 méně. Památky, spravované NPÚ, navštívilo do konce září 168 tisíc turistů. To je o úctyhodných 31 procent více než v roce 2013.

Mezi nejvzácnější památky východních Čech se řadí židovský hřbitov v Podbřezí

Když v období mezi 15. a 16. stoletím začali přicházet do kraje pod Orlickými horami židé, bylo to většinou díky majitelům panství. A tak postupně vznikly židovské obce v pěti městech celého regionu a dále v Podbřezí, kde došlo k ustavení jediné obce vesnického charakteru.

Modravský potok: ideální místo pro šumavský výlet v babím létě

Obec Modrava je celoročně navštěvovaným a oblíbeným výchozím místem rozličných turistických tras. Nyní s barvami podzimu nabízí novou podobu krás svého přitažlivého okolí.

Terezské údolí u Náměště na Hané - domov mnoha vzácných květin

Na okraji Zábřežské vrchoviny se nachází přírodní rezervace Terezské údolí, které se rozprostírá mezi Laškovem a Náměští na Hané. Daří se tu mnoha vzácným rostlinám, na podzim zde "hrají prim" modrofialové květy ocúnu.

Neználkovo cvičeníčko a hernička v Jablonci nad Nisou

Nevíte co s dětmi, když je venku ošklivo? Přijďte do Dětského centra Neználek do herničky nebo na cvičeníčko v Jablonci nad Nisou - Kokoníně.

Údolí Pluskovec ve Velkých Karlovicích

Ve Velké Karlovicích navštivte atraktivní údolí Pluskovec s velkou koncentrací stylových valašských chalup. Některé z nich jsou součástí původní roubené architektury, další byly nově postaveny a slouží k rekreaci. Na konci údolí objevíte také stylovou hospůdku Kyčerka.

Naučná stezka Vinařická hora u Kladna

Naučná stezka seznamuje s přírodní památkou Vinařická hora, bývalou sopkou na okraji obce Vinařice u Kladna. Informuje o geologické stavbě Vinařické hory, přírodních poměrech a zdejší zajímavé flóře a fauně.

Ovčí statek u Hrdličků v Brníčku u Zábřeha

Ovčí statek Michala Hrdličky najdete v Brníčku u Zábřeha. Nabízejí čerstvé ovčí a kravské sýry. Sýry můžete nejen zakoupit, ale podívat se i osobně na jejich výrobu.

Muzeum Třineckých železáren a města Třince

Podnikové muzeum Třineckých železáren bylo otevřeno dne 12.9.1969 u příležitosti 130. výročí založení podniku, jako první hutnické muzeum v republice. Stálá expozice muzea představuje historii závodu od jeho založení tj. Od roku 1839 až do současnosti.

Botanická zahrada a arboretum u hradu Hauenštejn

Zahrada u Horního Hradu nedaleko Stráže nad Ohřína bízí k vidění řadu rostlin v nezvyklém prostředí, jedinečné zdejší endemity i řadu u nás unikátních druhů! K mimořádným patří rovněž sbírka více než 40 druhů javorů.

Ostravská zoo vysází nové stromy. Pomohou i návštěvníci

Nové stromy přibydou v areálu ostravské zoologické zahrady v ojedinělé lokalitě Velkého ostravského lesa nedaleko centra města. Zasadit je tam budou moci v neděli návštěvníci u příležitosti oslavy Dne stromů.

Zábavné dětské centrum Hopa Hopa a kavárna v Karlových Varech

Nově vybudované dětské centrum Hopa Hopa v Karlových Varech ve Staré Roli, nabízí obří skluzavku, elektrická autíčka, bobovou dráhu, spider síť, zábavný labyrint, posezení pro rodiče s plazmovou televizí, párty salónek na oslavy narozenin a výtečné občerstvení.

Tipy na víkend: Chrudim odhalí taje myslivosti, Louny provoní francouzská jídla

Nadcházející víkend zve především na řadu filmových festivalů. Na německy mluvené snímky můžete zavítat do Prahy, krátké filmy zhlédnou diváci v Brně, ty studentské zase v Písku. Zajímavou alternativou jsou třeba jazzová vystoupení v Hradci Králové nebo Přerově, stejně jako odhalování tajů myslivosti v Chrudimi. Gurmáni se sjedou za francouzskými dobrotami do Loun.

Pustevny, jak je možná neznáte

Na Pustevny míří každoročně tisíce turistů za zimními radovánkami, sochou Radegasta, ohromujícím výhledem nebo také za netradičními dřevěnými stavbami. Nyní vám představíme jedno z nejnavštěvovanějších míst Beskyd schované v tajuplném oparu mlhy.

Pelléova vila v Praze 6 Bubenči

Spolek Porte otevřel v Pelléově vile novou galerii, kulturní centrum a kavárnu. V přízemí se otevřela seniorská Fresh Akademie, dále zde nechybí možnost přihlásit se do jazykových kurzů, či navštěvovat výtvarnou přípravku. Mladé páry si ve zdejší obřadní síni mohou říci své ano.

Meditační centrum buddhismu Diamantové cesty v Těnovicích

Nedaleko Plzně, v malé vesnici Těnovice u Spáleného Poříčí, naleznete meditační centrum buddhismu Diamantové cesty. Funguje již několik let a poskytuje útočiště nejen praktikujícím buddhistům, ale i těm, kteří se chtějí s tímto učením seznámit nebo i náhodným příchozím.

Harmonizační studio Osm na Praze 6

Harmonizační studio Osm vzniklo propojením několika tvůrčích žen a objevením inspirativního prostoru v Srbské 2 nedaleko metra Hradčanská. Studio nabízí dvě místnosti na terapie a poradenství, třetí místnost slouží ke cvičení jógy, meditacím, k tanci a přednáškám či seminářům.

Harmonizační studio Osm na Praze 6

Harmonizační studio Osm vzniklo propojením několika tvůrčích žen a objevením inspirativního prostoru v Srbské 2 nedaleko metra Hradčanská. Studio nabízí dvě místnosti na terapie a poradenství, třetí místnost slouží ke cvičení jógy, meditacím, k tanci a přednáškám či seminářům.

Svatomartinské hody nabídnou osm gurmánských dní na různých místech Brna

Brno čeká ve dnech 7.–14. listopadu již 5. ročník Svatomartinských hodů. V rámci speciální gurmánské přehlídky se mohou milovníci dobrého jídla a vína těšit na gastronomické zážitky na náměstí Svobody, v brněnských restauracích, v Městském divadle a podzemních chodbách Labyrintu pod Zelným trhem.

Na hradě Malenovice proběhne první pouť ke svatému Vendelínovi

V polovině října se můžete zúčastnit premiérové hradní pouti ke svatému Vendelínovi. Připravuje ji Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně na zdejším hradě v Malenovicích.

Vyhlídkové lety horkovzdušným balónem v Českém ráji, Liberecku a Frýdlantsku

Vyhlídkové lety horkovzdušnými balóny v oblasti Českého ráje, Liberecka, Frýdlantského výběžku a Lužických hor. Letenky je možné zakoupit pro jednotlivce i soukromé lety s možností výběru místa startu.

Hoverboard - adrenalin na vodě ve Vraném nad Vltavou

Snowboard, surf nebo wakeboard už v ČR zdomácněl, ale znáte hoverboard, díky kterému můžete létat nad vodou ve vzduchu? Pokud si říkáte, zda je to vůbec možné, tak ve Vraném nad Vltavou ano! Přijďte si zalétat na bláznivém prkně - hoverboard je tady!

Hrací strojky minulých tří staletí se představí v Muzeu Českého krasu

Poznejte společně s námi historické mechanické hrací strojky, které v minulých staletích hrály dobové šlágry. Přehlídku předmětů z konce 18. století až do počátku 20. století představí od 12. listopadu výstavou Muzeum Českého krasu v Berouně.