🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kostel panny Marie ve Veselí nad Moravou

Kostel panny Marie je nejstarším kostelem na území Veselí, který se nachází u jedné z křižovatek v samotném centru města. Po výstavbě nového kostela ve městě (1733-1741) a jeho prohlášení za kostel farní, sloužil především jako pohřební kaple.

Kostel sv. Petra a Pavla s mumiemi měšťanů v Mnichově u Mariánských Lázní

Městečko Mnichov u Mariánských Lázní leží na odlesněné náhorní plošině mezi údolím Mnichovského a Pramenského potoka. Pod lodí kostela je ukryta krypta s malovanými dřevěnými rakvemi, kosterními pozůstatky a mumifikovanými mrtvolami měšťanů z 18. století a francouzských vojáků z tažení v roce 1742.

Hvězdárna ve Veselí nad Moravou

U Baťova kanálu se ve Veselí nad Moravou nachází hvězdárna, ve které se můžete přiučit novým poznatkům z pohledu astronomie.

Vodní elektrárna ve Veselí nad Moravou

Vodní elektrárna se nachází v těsné blízkosti veselského zámku. Jedná se o unikátní technickou památku, která byla vystavěna v počátku minulého století.

Zámecký park ve Veselí nad Moravou

Zajímavým místem Veselí nad Moravou je Zámecký park, v jeho blízkém okolí můžete zhlédnout řadu památek nebo se jen tak projít mezi vzácnými stromy, exotickými dřevinami, navzájem propojenými jezírky s ostrůvky a můstky, fontánou s vodotryskem i s dřívější bažantnicí, dnešním dolním parkem.

Kostel sv. Andělů strážných a klášter servitů ve Veselí nad Moravou

Velmi významná barokní památka je spojena s tehdejšími majiteli veselského panství manžely Želeckými z Počenic. V letních měsících probíhají v kostele komentované prohlídky s průvodci.

Kostel sv. Bartoloměje ve Veselí nad Moravou

Kostel sv. Bartoloměje ve Veselí nad Moravou byl postaven v letech 1733-1741 v nejstarší části města, na dnešním Bartolomějské náměstí, na místě tří měšťanských domů.

Brněnské muzeum umožní zájemcům autentické přespání v kasematech

O víkendu si Brno připomene 369. výročí od uhájení města před početným švédským vojskem. Letošní oslavy Dne Brna zpestří novinka. Skupina 25 odvážlivců bude moci přespat na tvrdých pryčnách v kasematech hradu Špilberk. Právě kasematy byly nejobávanějším vězením Rakousko-Uherska. Naposledy v nich spali v 19. století vězni. K nejslavnějším patřil v 18. století baron Trenck.

Šumavský Everest

Zdolejte nejvyšší horu světa Mount Everest (8848 m n.m.) návštěvou osmi Šumavských vrcholů. Poznáte krásy pěší turistiky v okolí Horní Plané na Lipně a na Šumavě. V hornoplánském infocentru (KIC) obdržíte vrcholový pas se seznamem povinně zdolávaných vrcholů, jejichž součet je výškou 8848 m. N. M.

Vinotéka Staré hory

Vinotéka nabízí lahvová i sudová vína nejen z oblasti Starých hor, příjené posezení a můžete si tu zorganizovat i vlastní oslavu či akci.

Hradozámecká noc ukáže přes 70 památek v netradičním čase

Poslední srpnová noc propojí 74 státních hradů a zámků. Všechny se zapojí do akce uzavírající další památkovou sezónu. Hradozámeckou noc pořádá Národní památkový ústav (NPÚ) popáté, letos bude jejím centrem zámek Kunštát, sídlo letošního Roku pánů z Kunštátu. Všechny zúčastněné hrady a zámky chystají komponované programy, divadlo, hudbu, světelné efekty a další akce.

Stezka Bez bot v Brně-Líšni

Hmatová stezka bez bot v Brně-Líšni je tvořena jedenácti povrchy na kterých si návštěvník může vyzkoušet chůzi naboso.

Skalní město na šumavské Medvědí stezce je plné fascinujících žulových útvarů

Dračí tlama, Soutěska lapků, Perníková skála, Kamenná kráska, Obří kostky, Kazatelna, Hřib, Mechová pyramida - to jsou názvy několika z přemnoha skalních útvarů i solitérních balvanů, lemujících tuto starou šumavskou naučnou stezku, procházející i místem, kde byl zastřelen poslední medvěd na Šumavě.

Ranč Polom v Rajnochovicích

Ranč Polom se nachází v Rajnochovicích a je situován 200 m od hotelu Polom na pasekách jménem Polomsko. Ranč tvoří stáje pro 15 koní a 12 ha pastvin. Zaměřují se zde na chov koní plemene Hafling, Appaloosa a odchov hříbat těchto plemen.

Vesnické muzeum Huštěnovice

Cenné a vzácné předměty utvořily Expozici lidového bydlení a života lidu v Huštěnovicích. Snoubí se zde doklad selský a měšťanský, jeden druhému nevadí, vhodně se doplňují. Je zde nábytek a předměty denní potřeby z období mezi světovými válkami, některé jsou daleko starší.

Projížďky na voze taženém koňmi v okolí Dlouhomilova

Přijeďte se nechat svézt malebnou krajinou Podjesenicka na voze taženém koňmi a nechte se svézt a kochejte se loukami, lesy, poli i statky okolní přírody za uklidňujícího klapotu kopyt!

Okružní trasa nad Špindlerovým Mlýnem nabízí krásné výhledy na údolí s vodopády

Krkonoše své návštěvníky lákají nejen hřebenovými túrami v nadmořských výškách okolo 1200 metrů a výš, ale i místy o půl kilometru položenými níže. Jedním z nich je i Špindlerův Mlýn.

Janův hrad opět pozve na noční prohlídky, jejich zkoušky právě vrcholí

Populární vlna nočních prohlídek se již výrazně zapsala i do letních plánů Janova hradu v blízkosti zámku Lednice. Již příští týden tak budou moci návštěvníci zhlédnout jejich čtvrtý ročník.

Častolovice: Na kávě u paní hraběnky

Renesanční zámek nechala postavit roku 1694 na místě vodní tvrze Magdaléna z Donína, manželka Jana Bedřicha z Oppersdorfu. Do rukou Šternberků přešel roku 1694 a od té doby zde hospodařili až do druhé světové války, kdy se dostal pod německou nucenou správu.

Apartmány Eden v Luhačovicích

Dopřejte si luxusní ubytování v intimním prostředí vyhlídkových apartmánů Eden v Luhačovicích. Ubytování je určeno nejen pro náročnou klientelu, ale také pro rodiny s dětmi.

Koupaliště Koryčany

Čistou přírodní vodu, spoustu atrakcí pro děti, rozumné ceny a širokou nabídku občerstvení nabízí nově zrekonstruované koupaliště v podhůří Chřibů v Koryčanech.

Kam o víkendu s dětmi: Večer do setmělého hradu nebo na noc do zoo

Jestli se vaše děti rády trochu bojí, vezměte je na večerní prohlídku lysického zámku nebo hradu Rabí. Pokud jsou naopak nebojsové, mohou z pátku na sobotu přespat s dalšími dětmi v děčínské zoologické zahradě. Atraktivním tipem je třeba také návštěva kukuřičného bludiště v Roseči.

Půjčovna obytných lodí na Labi v Mělníku

Nestůjte na břehu, staňte se kapitánem své dovolené. Půjčovna kajutových lodí na Labi v Mělníku nabízí k pronájmu pohodlné a dobře ovladatelné obytné lodě Viking 800 s obsaditelností 4-7 osob. K řízení lodí nepotřebujete žádný lodní průkaz ani zkoušky.

Pohled na Mamuta na svahu Čertovy hory je krásný, vyhlídka z něj ještě krásnější

Řekne-li se mamut, před očima většiny z nás se objeví obrovský hnědý chlupatý kolos, s kterým se lze potkat už jen při návštěvě muzea nebo archeoparku. Existuje ještě jeden mamut - s velkým „M”, je žlutohnědý a lze si na něj, především v období od jara do podzimu, dokonce sáhnout nebo i šlápnout.

Půjčování jízdních kol, in-line bruslí a lodi Boden See České Vrbné

InfoPointVltava České Vrbné nabízí zpříjemnění výletu díky půjčení jízdních kol, in-line bruslí nebo koloběžky. Půjčit si můžete také motorovou loď bez kapitánských zkoušek.

Ze zámku s tisíci trofejemi až na keltské hradiště se záhadnou energií

Tento rok uplynulo 100 let od spáchání atentátu na arcivévodu Františka Ferdinanda d´Este. V České republice je jeho jméno spojeno především s Benešovskem a hlavně zámkem Konopiště. Vydejme se nyní po místech, kde následník trůnu trávil čas se svou rodinou.

Železnorudskem na koloběžce - půjčovna koloběžek na Špičáckém sedle

Poznejte krásy Šumavy na koloběžce. Půjčte si koloběžku na vrcholu Pancíře (1214 m.n.m) a na Špičáckém sedle (982 m.n.m.). Zažijete opravdový adrenalin.

Resort Johanka - místo inspirované okolní přírodou Kamenice nad Lipou

Relaxační komplex nabízí nejen krásné ubytování, moderní wellness a špičkovou gastronomii, ale také jedinečnou, přátelskou atmosféru, vlídnost a profesionalitu.

Zábavně-vzdělávací iQ klub za Ještědem

iQ klub je interaktivní "koutek" s hlavolamy zdarma přístupný návštěvníkům golfového areálu Ještěd.

Středověk na vlastní kůži mohou zažít návštěvníci zámku Kunštát

Prázdniny se přehouply do druhé poloviny a za polovinu vstupného teď můžete navštívit nový prohlídkový okruh V erbu tří pruhů. Páni z Kunštátu a jejich hrad na zámku Kunštát.

Za forenzní vědou do Techmanie

Víte, co jsou to forenzní vědy? Kdo má rád detektivky, nebude na rozpacích, protože forenzní vědy se uplatňují hlavně při vyšetřování a dokazování zločinů. A často to je velké dobrodružství, než se za pomoci biologie, chemie, genetiky či daktyloskopie a balistiky podaří odhalit pachatele.

Město, kde sůl bývala nad zlato, umí oslnit gotickými a renesančními památkami

Jihočeské Prachatice byly na proslulé Zlaté stezce založeny již v 10. století, leč bohatství, které na svých hřbetech soumaři z Pasova přepravovali, pocházelo z rakouských solných dolů. A naopak z naší kotliny po stezce putovalo především obilí a rovněž chmel, med, vlna, kůže i pivo.

Hnědé skály u Vrchlabí

Hnědé skály jsou nepříliš známé cvičné terény s celoroční možností lezení. Při lezení je nutné tyto oblasti maximálně šetřit a chránit. Lezení lze provozovat pouze za denního světla od východu do západu slunce.

Vernerův mlýn v Brlohu u Loun

Vernerův mlýn v Brlohu u Loun je historickým mlýnem s pohonem na vrchní vodu. Dnes však vodní kolo není funkční a mlýn pohání elektromotor.

Kyselecký hamr v Českém lese

Pramen Kyselecký hamr vyvěrá z krystalinických hornin na okraji chebské pánve, ale složením patří ke skupině uhličitých vod Mariánských Lázní. Kyselka je zde jímána neobvyklým způsobem - kamenným pažením vyrobeným z granitu, které se až do současnosti dochovalo z roku 1648.

Minimuzeum másla a chleba v Bílém Kostele nad Nisou

Minimuzeum představí proces výroby másla, k vidění jsou odstředivky na mléko, máselnice, formy a dózy na máslo, bandasky na mléko, krajáče a smetaníky. Součástí muzea je i malý chlebový koutek a funkční pec na pečení chleba.

Vodnická stezka v hradeckých lesích

Nová vodnická stezka provází návštěvníky podél soustavy tří rybníků – Biřička, Cikán a Datlík. Asi tři kilometry dlouhoá trasa nabízí devět zastavení, kde si spolu s dětmi pod dohledem vodníka a dalších pohádkových bytostí můžete přečíst pohádku, kterou napsala spisovatelka Marta Pohnerová.

Brno vystaví desítky lidských těl

V areálu bývalé továrny Vlněna na ulici Dornych v Brně se v pátek otevřela výstava lidských těl Bodies Revealed. Až do konce listopadu mohou návštěvníci vidět na výstavní ploše 1000 metrů čtverečních na 230 exponátů lidských těl nebo jejich částí. Výstava se po Praze vrací do Brna po pěti letech.

Cesta Obřím dolem nabízí vyhlídky na vodopády i setkání s technickými památkami

Pokud se vydáte na naši nejvyšší horu Sněžku novou kabinkovou lanovkou z Pece pod Sněžkou a nemáte v úmyslu si jen prohlédnout vrchol naší nejvyšší hory a chcete podniknout zajímavý výlet po Krkonoších, je cesta Obřím dolem zajímavou alternativou.

Adrenalinový zážitek - Půjčovna motorových lodí v Davli u Prahy

Půjčovna motorových lodí v Davli u Prahy nabízí sportovní motorové čluny pro tři, sedm či deset osob. Užijte si neobvyklý zážitek na vodě.

Trasa podél poklidné řeky Rokytné vede turisty do krajiny tůní i peřejí

Přírodní rezervace podél údolí říčky Rokytné je zatím téměř neznámou, tím pádem minimálně navštěvovanou chráněnou lokalitou jižní Moravy evropského významu. Přitom naprosto ideální k jednodennímu pěšímu výletu.

Od Sněžných jam ke Špindlerovce vede hřebenovka připomínající dálnici

Pomalu mizí komorní kouzlo našich kapesních velehor - Krkonoš. Na cestách to místy vypadá jako při dálkových pochodech, štěstí, že na hřebeny ještě nesmějí cyklisté.

Nádrž Dlouhé Stráně je moravským horským mořem

Jedno z nejmonumentálnějších technických děl v naší zemi se skrývá nad hlavami návštěvníků Jeseníků. Obří bazén vodního díla Dlouhé Stráně zasazený v masivu Mravenečníku má při plném napuštění plochu 15 hektarů. Plný výkon elektrárny je 650 MW, nádrž na horském hřebeni připomíná malé moře.

Pochutnejte si na štrůdlu a kávě v centru Benešova

Voňavý obchůdek v centru Benešova u Prahy nabízí až 20 druhů štrůdlu. Vychutnáte si posezení při kávě, čaji a teplém štrůdlu nebo kynuté buchtě.

Zahrajte si týmový sport ultimate frisbee v Českých Budějovicích

Ultimate frisbee je dynamický, týmový sport vyzdvihující důraz na fair play a vlastní odpovědnost při hře. Náš tým 3SB [tři-es-bé] je z Českých Budějovic a na scéně působíme od roku 1993. V současné době máme základnu složenou především ze studentů gymnázií a vysokých škol. Rádi uvítáme nové hráče!

Atmosféru barokních klášterů si zájemci vychutnají při večerních prohlídkách

Kláštery Kladruby a Plasy připravily ve dnech 8. a 9. srpna již po čtvrté neotřelé večerní prohlídky. Hraví a přemýšliví návštěvníci si budou moci prohlídku zpestřit hledáním tajenky ukryté v detailech Santiniho staveb. Ostatní si mohou „jen“ užívat neobvyklé atmosféry.

Krkonoše nabízejí spoustu skvělých vyhlídek. Viděli jste Sněžku třeba z Liščí hory?

Pro spoustu návštěvníků Krkonoš jsou hlavním lákadlem vrcholy těchto hor a známé horské boudy. Avšak nedaleko těchto míst, kousek pod hřebeny, se skrývají velice zajímavá a krásná místa s horskými potoky a výhledy do krajiny.

Renesanční zámek Police na Vysočině

Renesanční zámeček nabízí širokou škálu historických slohů - od gotiky, přes renesanci až po baroko. Malý zapomenutý zámeček láká návštevníky svou jedinečnou osamělostí bez davů turistů. Každá vaše návštěva zámku pomůže.

Trutnov Trails - nové trasy v okolí Čížkových kamenů a Trutnova

Síť přírodních mtb trailů v okolí Čížkových kamenů a Trutnova, stavěných nadšenci z Trutnova s ohledem na přírodu. Areál se stále buduje, ale už jsou přístupné 3 trasy.

Muzeum Včerejší svět v Lokti

Kočárky, jízdní kola, dětská vozítka jsou pro nás samozřejmostí. Ale víte jak vypadal jejich počátek? První kočárky s ojí, jízdní kolo na odstrkování nebo trakářek pro dvojčátka? V muzeu Včerejší svět uvidíte vývoj všech těchto věcí od roku 1820 až do nedávné minulosti.