🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kam vyrazit při toulkách Šumavou

Zbytek prázdnin a zkracující se léto vyzývá k poznávání krás tuzemska. Jednou z nejmalebnějších a turisty nejoblíbenějších oblastí Česka je Šumava. Blíže ji můžete poznat jak pěšky v pohorkách, tak i s větrem ve tváři v sedlech jízdních kol či skútrů.

Výtvarný ateliér Malování a kreslení na Praze 2

Máte doma šikovného malého malíře a chtěli byste mu dát prostor k rozvoji jeho záliby či talentu? Věnujte svému dítěti profesionální výuku v tradičním výtvarném ateliéru pod vedením akademických malířů a zkušených pedagogů na pražských Vinohradech.

Cyklopark na Štěpánce v Mladé Boleslavi

V Mladé Boleslavi v areálu bývalého letního kina na Štěpánce vznikl cyklopark, který má sloužit především dětem, aby si mohly zdokonalovat techniku jízdy na kole. Veřejnosti je přístupný zdarma, v areálu se nachází také provozní budova s klubovnou a sociálním zařízením.

Naučná stezka Dobřichov

V obci Dobřichov (v okresu Kolín), je nově vybudovaná naučná stezka, která návštěvníky seznámí s historií a přírodními památkami obce. Milovníci historie ocení zajímavá fakta o životě Markomanů, oživené sochami a modelem markomanského obydlí.

Malešický mikropivovar

O tom, že pivo nemusí být bez vůně, nevýrazné a nudně stejné vás přesvědčí Malešický mikropivovar v Praze 10. Najdete zde piva mnoha stylů na deseti výčepních kohoutech. Slavnostní naražení prvního sudu Malešického Originálu je naplánováno na 27. září 2014.

Trapistický Klášter Naší Paní nad Vltavou v Poličanech u Křečovic

Klášter Naší Paní nad Vltavou v Poličanech u Křečovic postavily trapistky (řád cisterciáků přísné observance). Poutníci se zde mohou zastavit na nákup originálních produktů z kláštera či využít služeb zdejšího domu pro hosty a prožít několik dní v tichu a klidu.

Zřícenina hradu Litice u Plzně

Zřícenina hradu Litice v Plzni se nachází na ostrožně nad soutokem Litického potoka a Radbuzy, v plzeňské městské části Litice. Ostrožna byla osídlena už v pravěku, hrad zde byl založen zřejmě v první pol. 13. stol. A patřil tak mezi nejstarší šlechtické hrady u nás.

Pravoslavný kostel a památník válečným zajatcům v Horní Lipové

Nový pravoslavný kostel v Horní Lipové je zasvěcený svátku Proměnění Páně a sv. Nektariu Eginskému a má sloužit nejen k duchovním účelům, ale i osud válečných zajatců, kteří v letech 1939 až 1945 pracovali, trpěli a umírali na Jesenicku.

Nové Město na Moravě otevře několik tras pro bikery

Nové adrenalinové trasy pro horská kola v Novém Městě na Moravě budou nadšeným sportovcům přístupné od první zářijové soboty. Na 30 kilometrů jednosměrných úzkých stezek, známých jako singltrek, se aktuálně dokončují v lese Ochoza blízko sportovní Vysočina Areny.

Muzeum Pohraniční stráže v Rozvadově - poznejte život pohraničníků na vlastní kůži

Jak žili ti, kteří obývali nízké domky? Jaký byl jejich všední den? Jak prožívali odloučení od svých rodin? Co všechno museli umět a znát? To vše se dozvíte v Muzeum Pohraniční stráže, které spravuje Klub vojenské historie bPS Hraničář a snaží se tyto staré vzpomínky oživit.

Sklářské muzeum v Karolince

Muzeum sklářství v Karolince na Vsetínsku připomíná místní historii tohoto oboru, která se datuje k roku 1860. Prohlédnete si zde přes dva tisíce exponátů, od skla přes nástroje nutné k jeho výrobě, historické ručně kreslené katalogy anebo pracovní knížky místních zaměstnanců.

Saunové centrum Saunia v pražské Galerii Butovice

Saunia vybudovala v prvním patře Galerie Butovice jedno z největších saunových center v Praze. Se svou rozlohou 900 m², 5 druhy saun a parní lázní, dvoupatrovou relaxační zónou a rozsáhlou ochlazovací zónou nabízí nepřeberné možnosti relaxace s přáteli i ve dvou.

Zámek Kladno

Kladenský zámek, který se nachází v Zádušní ulici, představuje jednu z nejstarších staveb města, umělecko-historickou památku, kulturní instituci i minulost starší než budova sama. Navštívit zde můžete galerii, maketu štoly a zámeckou zahradu s medvědáriem.

Dobříšský zámek zve na večerní program s netopýry

Na předposlední prázdninový pátek chystá zámek Dobříš netopýří program. Nejenže se návštěvníci dozvědí o těchto nočních tvorech spoustu zajímavých informací, navíc si je prohlédnou z bezprostřední blízkosti.

Chata Kramolín na Dalešické přehradě

Chcete strávit příjemné chvíle v příprodě kraji Vysočina? Ubytovat se můžete poblíž obce Kramolín na Dalešické přehradě. Můžete rybařit, jezdit na kole nebo jen tak nic nedělat. Chata je k pronájmu celoročně.

Lyžařská a snowboardová škola Yetti v Rokytnici nad Jizerou

Rodinná lyžařská škola nabízí výuku lyžování i snowboardingu zábavnou formou a půjčovnu kvalitního vybavení lyží značky Blizzard. Pro zájemce adrenalinu je v nabídce také škola snowkitingu.

Expozice spiritismu v Nové Pace - vyvolávání duchů v Podkrkonoší

Městské muzeum v Nové Pace se může pochlubit unikátní expozicí spiritismu, která mapuje vývoj tohoto hnutí v Krkonoších. Spiritismus (duchařina, vyvolání duchů) vznikal v těžkých životních a sociálních podmínkách horalů přibližně na přelomu 19. a 20. století.

Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha v Praze

S historií břevnovského kláštera je spjat také pivovar. Možná vznikl již záhy po založení kláštera, jako součást jeho hospodářského zázemí, jeho existenci ovšem jen nepřímo dokládá listina z poloviny 13. století.

Lanovka na Lysou horu v Rokytnici nad Jizerou

Lanovka na Lysou horu, která byla vystavěna v roce 1996 je ojedinělá tím, že jako jediná v ČR vede do I. Zóny KRNAP. Její konečná stanice je nástupním místem na běžeckou Krkonošskou magistrálu.

Prales Hojná Voda v Novohradských horách

Prales Hojná Voda leží v jižních Čechách, v oblasti Novohradských hor na úpatí hory Vysoká (1034 m). Jedná se o jednu z nejstarších přírodních rezervací ve střední Evropě. Založena byla roku 1838 hrabětem Jiřím Buquoyem.

Elektro Nemo - vyhlídkové plavby historickým centrem Prahy

Vydejte se na výpravu nejkrásnější částí Prahy po vodní hladině ve stylu Julese Vernea. Přivítá vás kapitán, který jako by z oka vypadl kapitánu Nemovi, a vezme vás na dobrodružnou plavbu do tajuplných zákoutí Čertovky a okolí Karlova mostu. Plavby jsou součástí prohlídky Muzea Karla Zemana.

V Olomouci rozkvetla letní Flora

Rozkvetlou poušť, prales i zahradu mohou spatřit návštěvníci v hlavní expozici mezinárodního veletrhu Flora, který začal ve čtvrtek na stejnojmenném výstavišti v olomouckých Smetanových sadech.

Bolestné kameny - křížová cesta moderního člověka v krajině Píseckých hor

Cesta je obdobou křesťanské křížové cesty, má též čtrnáct zastavení. Pojmenovává největší bolesti moderního člověka a vede ho k naději. Cesta začíná v Píseckých horách "U Vodáka" (parkoviště) a končí na Vyhlídce píseckých lesníků.

Kam o víkendu s dětmi: Navštivte Kinematovlak nebo indiánskou vesničku

Prázdniny se pomaličku blíží svému konci, ale stále ještě dětem nabízejí dva týdny bezstarostné zábavy. Víkendový program není výjimkou. Své potomky můžete vzít například na promítání do Kinematovlaku do Horní Plané, na čarohraní do Dětenic, výstavu historických kočárků nebo také na indiánskou show do vesničky Rosehill.

Discgolf Cheb - discgolfové hřiště Myslivna

Přijďte si vyzkoušet nový sport vhodný pro každého bez ohledu na věk. Discgolfové hřiště Myslivna je jediné pevné hřiště svého druhu v Karlovarském a Plzeňském kraji. Hřiště slouží hráčům discgolfu z řad chebské veřejnosti a návštěvníkům města Cheb. Konají se zde tréninky hráčů z Německa.

Tipy na víkend: V Třebíči vás nadchne umění žonglérů, v Brně svištící motocykly

S ubývajícím létem naštěstí neubývá víkendových výletních příležitostí. I tentokrát nabídne konec týdne vystoupení na pódiích hudebních festivalů, pestré jarmarky, gastronomické zážitky, ale také motoristické události.

Expozice chovu perlorodek v Horažďovicích

Horažďovice prosluly ve středověku chovem otavských perlorodek. První zmínky pocházejí z roku 1594, kdy pánové Jan a Karel Rummerskirchové nechali dovézt z Holandska násadu přibližně 10 tisíc kusů perlorodek a založili v Horažďovicích jejich umělý chov, který se tu udržel až do poloviny 20. století.

Noc na Křivoklátě - ubytujte se jako hradní páni

Hrad Křivoklát nabízí ubytování přímo v prostorách královského hradu v nově zrekonstruované budově bývalé četnické stanice umístěné v těsné blízkosti hlavní brány.

Na cestách mezi dvojicí českých filmových hradů

Málokde se stane, že vás od dvou hradů dělí, řečeno s trochou nadsázky, pouhých pár kroků. Abyste prožili ten skvostný zážitek, kdy se chvíli díváte na západ na jeden hrad a o několik minut později na východ na hrad druhý, vypravte se na Berounsko. Přesněji do obce Točník.

Metronom na Letné - kyvadlo nad Prahou

Na místě, kde v minulosti stával Stalinův památník, se dnes kývá z jedné strany na druhou obrovské kyvadlo metronomu – Stroje času sochaře Vratislava Nováka, které sem bylo umístěo roku 1991. Od metronomu si užijete krásné panorama na Prahu a její mosty.

Zřícenina hradu Karlík u Dobřichovic

Skromné zbytky hradu Karlík najde pozorný turista v Kralickém údolí nedaleko Dobřichovic. O založení a funkci hradu historické prameny mlčí, je však možné že jej nechal postavit Karel IV. K ochraně hradu Karlštejna. Od roku 1422 je uváděn jako pustý.

Muzeum českého karosářství Vysoké Mýto

Ve Vysokém Mátě se otevře od 9. září 2014 unikátní muzeum věnované českému karosářství, zejména významné vysokomýtské karosářské firmě Carrosserie Sodomka. V budově bude umístěno rovněž Turistické informační centrum a Městská galerie.

Výtvarný ateliér Kreslírna v pražské Bubenči

Výtvarný ateliér Kreslírna v Bubenči nabízí výtvarné kurzy pro děti a dospělé v těsné blízkosti parku Stromovka, vedené lektory s uměleckým a pedagogickým vzděláním.

Cestovatelská expozice libochovického zámku vystavuje i staroegyptské mumie

V sobotu poprvé si mohli návštěvníci zámku Libochovice prohlédnout jedinečnou cestovatelskou expozici plnou artefaktů hraběte Jana Josefa Herbersteina, bývalého majitele zámku. Z putování po Africe si dovezl například staroegyptské mumie.

Akvadukt v lednickém parku

Akvadukt byl postaven v roce 1805 knížecím architektem Josefem Hardtmuthem jako napodobenina římského vodovodu a patřil do zavlažovacího sytému parku. Zároveň sloužil jako umělý vodopád, kdy voda z jeho vrcholu přepadala přes polozřícený pilíř do rybníka.

Hraniční zámeček v Hlohovci u Břeclavi - letní panské sídlo a luxusní restaurace

Hraniční zámeček byl vystavěn na západním kraji Hlohoveckého rybníka v letech 1816 až 1819 šlechtickým rodem Lichtenštejnů a sloužil jako jejich letní sídlo. Zámeček je dnes sice v soukromých rukou, ale jeho areál slouží jako odpočinkové místo pro mnoho turistů z obou stran hranice.

Expozice socialistických automobilů ve Velkých Hamrech

Nové muzeum ve Velkých Hamrech – Svárově láká na poměrně bohatou sbírku vozů z produkce socialistických výrobců automobilů. Nostalgický depozitář, který sídlí v bývalé textilce Seba, budou tvořit asi čtyři desítky vozů: Embéčka, žigulíky i luxusní tatry.

Rokytka Snowhouse v Rokytnici nad Jizerou

Rokytka Snowhouse je nový apartmánový dům v Rokytnici nad Jizerou. Nabízí moderní pohodlné ubytování přímo u sjezdovky (lanovka na Lysou Horu, skiareál Horní Domky), wifi zdarma a parkování přímo před hotelem.

DiscGolfPark v Jeseníku

V Priessnitzových léčebných lázních v Jeseníku si můžete zahrát DiscGolf na zdejším devítijamkovém hřišti. Naleznete jej v parku Vincenze Priessnitze, který je součástí lázeňského areálu.

Vlastivědné muzeum v Jesenici

Stálá expozice muzea dokumentuje historický vývoj Jesenicka od 10. století, selský život, vůně bylinek vás omámí v expozici lékárny a neméně zajímavá je i expozice příroda a pověsti z Jesenicka a okolí.

Na královně Beskyd se slétaly čarodějnice, které měly zbloudilce utancovat k smrti

V zimě posetá lyžaři, na jaře obklíčená lovci malebných fotografií, v létě v obležení výletníků a na podzim zahalená v neprostupných mlhách. Taková je ve zkratce Lysá hora, královna Beskyd. Kromě mlh ji zahaluje také tajemství.

Akvadukt v zámeckém parku v Lednici opět potěší návštěvníky vodopádem

O víkendu 16. a 17. srpna budou mít návštěvníci lednického zámeckého parku možnost opět vidět v provozu napodobeninu římského akvaduktu na Grottovém ostrově uprostřed Zámeckého rybníka.

Divadlo Masopust v Eliadově knihovně na pražské Malé Straně

Divadlo Masopust je nezávislým divadlem, působícím od roku 2008 v oblasti dramaturgické archeologie propojené se současnými tématy a obrazivou režií. Od ledna 2014 má svou stálou scénu v Eliadově knihovně Divadla Na zábradlí.

Zrcadlové bludiště na Větruši v Ústí nad Labem

Zrcadlové bludiště s dvanácti pokřivenými zrcadly, která různě deformují postavu, a čtrnácti rovnými zrcadly, která stěžují orientaci, je vám k prospěchu a legraci v rámci areálu výletního zámečku Větruše.

Zahradní bludiště na zámku Troja

Zámek v Troji obklopuje rozsáhlá terasovitá zámecká zahrada italského typu s četnými fontánami, terakotovými vázami, bustami apod. Celou východní část zámeckého parku zabírá štěpnice s centrálně umístěným labyrintem. Ten je vytvořen z habrových keřů a vodních překážek - příkopů.

Sportovní areál Poříčí nad Sázavou

Sportovní areál Poříčí nad Sázavou nabízí příjemné, klidné prostředí pro sportovní vyžití a relaxaci. Zahrát si zde můžete tenis, plážový volejbal nebo bowling, k dispozici je také fitness, solárium, rolletic a alphamassage.

Vrchol Radhoště je spojen s pohanskými modlami i s křesťanstvím

Vydejte se po značce Klubu českých turistů za minulostí Beskyd na poutní místo Radhoště. Poznejte místo, kde sídlil slovanský bůh Radegast a kde se zastavili na své pouti věrozvěstové Cyril a Metoděj.

Postřelmov s hrobkou Bukůvků z Bukůvky

Postřelmov je třítisícovou obcí v okresu Šumperk. První písemná zmínka o Postřelmovu je z roku 1349. V obci je několik památkově chráněných objektů. Nejvýznamnější z nich je hrobka Bukůvků z Bukůvky.

Panský dvůr ve Veselí nad Moravou

Zrekonstruovaný objekt bývalého hospodářského dvora z poloviny 17. století je kulturní památkou. Sídlí v něm turistické informační centrum Veselska a mimo to zde můžete navštívit také tři expozice - Baťova kanálu, krajových řemesel a tradic i expozici věnovanou rodáku Josefu Zimovčákovi.

Zarazické sklepy a návrší Lišky ve Veselí nad Moravou

Zarazické sklepy jsou jedinými vinnými sklepy ve Veselí nad Moravou. Nacházejí se pod návrším Lišky. Sklepy vznikly na popud zarazického zahrádkářského svazu v 80. letech. Celkem mělo být postaveno 14 až 16 sklepů, nakonec se však realizovalo pouze šest.