🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Domek T. G. Masaryka v Čejkovicích

T. G. Masaryk v Čejkovicích navštěvoval školu. Domek, v němž bydlel, dnes slouží jako muzeum s expozicí, která je věnována životu našeho prvního prezidenta.

Dětské centrum Tadík na ranči Ztracená podkova v Dobroníně

Rodinný ranč se nachází 11 km od Jihlavy na kraji vesnice Dobronín. Nabízí mnoho možností vyžití, protože se zde nachází naučná stezka o koních, dětské hřiště, fitstezka, stolní tenis, trampolína. Zkusit můžete jízdy na koni pro děti i dospělé nebo komentované prohlídky naučné stezky a stájí.

Kam o víkendu s dětmi: Na zámek za angličáky, do muzea k plyšovým medvědům

První srpnový víkend nabídne všem, kteří zrovna netráví letní dovolenou mimo ČR, akční program. Zavítejte během dne i ve večerních hodinách do zámeckých či muzejních expozic, rozkvetlých zahrad nebo si vyzkoušejte třeba rýžování zlata. Poučné bude také tavení skla dřevem.

Edward VII. a František Josef I. se opět setkali v Mariánských Lázních

Jakoby mimoděk se zastavili vladaři na začátku lázeňského parku pod kolonádou. Zatímco Habsburk byl více doma v Bad Ischlu, Edward VII., vládce tehdy nejmocnější říše, britského impéria, Mariánské Lázně doslova miloval.

Domažlický ponocný

Domažlický ponocný sloužil městu do 14. století. Ještě v sedmdesátých letech 20. století tuto funkci zastával člověk. Poté byl nahrazen magnetofonem instalovaným na věž kostela.

Vavřinecké lípy v Domažlicích

Skupina stromů Vavřinecké lípy leží jihozápadně od města Domažlice. Stromy navazují na alej lemující přístupovou cestu z Domažlic na Vavřineček.

Motokrosová trať Dolní Heřmanice

Přijeďte si zajezdit na jednu z nejoblíbenějších motocrossových tratí v České republice do Dolních Heřmanic.

Degustační salon a apartmány v Bavorech na Pálavě

Degustační salon nabízí degustace vín od od vinařů z pálavského regionu, prohlídku sklepního labyrintu o délce přes 130 metrů, uvidíte sklepy s vlastním příběhem: Kobky, Koštovna, Chodba pokladů, Nálevna, Oltář, Rotunda. V místě se také můžete ubytovat v jednom z apartmánů.

Rozhledna na Mariánské hoře u Horní Čermné

Nová rozhledna vznikla na Mariánské hoře u Horní Čermné na Orlickoústecku. Věž je postavena ze dřeva a kamene, turisté budou na plošinu ve výšce 18,8 metru vystupovat po točitém ocelovém schodišti. Rozhledna bude bez obsluhy, vstupné se vybírat nebude. Rozhledna bude otevřena 6. září.

Minigolf v Náměšti nad Oslavou

Minigolf v Náměšti nad Oslavou nabízí 18 profesionálních minigolfových drah, které jsou vhodné pro dospělé i děti. V blízkosti hřiště se nachází dětské hřiště a Restaurace Na statku, kde si po hře můžete dát něco dobrého k jídlu i pití.

Dřevěná vyhlídka na svahu Plazy na Rakovnicku

Unikátní řemeslné dílo a zároveň cíl mnoha turistů a návštěvníků představuje nová celodřevěná vyhlídka na svahu Plazy nad řekou Berounkou v blízkosti osady Kostelík u obce Slabce na Rakovnicku ve Středočeském kraji. Vyhlídka stojí v lesním porostu, který spravují Lesy ČR.

Rezervace Bororo v Zoo Praha

Pražská zoo nově nabízí odpočinkovou a herní zónu pro rodiny s dětmi – Rezervaci Bororo. Součástí areálu je netradiční herní prvek s motivy amazonské vesnice, amfiteátr pro prezentaci tréninku zvířat a kavárna. Herní zónu najdete ve venkovních prostorech Pavilonu velkých savců v dolní části zahrady.

Zřícenina hradu a kaple střeží místa pohanských rituálů u Strážného

Na dávné obchodní stezce mezi Pasovem a Vimperkem byl k ochraně před lapky vystavěn za dob Jana Lucemburského nevelký hrad, z nějž přes nepřízeň osudu ještě velká část věže se do dnešních dochovala. A stejně jako kaple, kterou turisté cestou míjejí, vystavěn byl na místech s mnohem dávnější historií.

K Friesovým boudám do krajiny dalekých krkonošských výhledů

Čeká nás výprava do míst s dalekými výhledy na krajinu Krkonoš a Podkrkonoší. Startovním místem je Vrchlabí. Přímo od Labe zahajujeme stoupání do cíle, jímž se stanou Friesovy boudy.

Tip pro romantiky: netradiční plavby nejen po Vltavě

Co byste řekli tomu, prohlédnout si pražské památky z hladiny Vltavy? Nebo vás láká celodenní plavba na Slapy? Oslavencům budou zářit oči nad vyzdobenou lodí, která s nimi propluje centrem metropole. A na polibek, který si dají novomanželé pod Karlovým mostem, jistě nikdy nezapomenou.

Zámek v Sazené je nově vyhlášen kulturní památkou

Zámek v Sazené na Kladensku je nově vyhlášen kulturní památkou. V objektu se dochovala část původního dřevěného renesančního stropu, velkou část objektu poznamenaly úpravy po požáru v roce 1948.

Letiště v Mariánských Lázních po únosu uzavřeli, dnes je k vidění coby miniatura

Ve třicátých letech minulého století bylo mariánskolázeňské letiště Skláře nejmodernější v republice. Provozováno bylo do války, na jejímž konci zničila velkou část americká letadla. Poté fungovalo jako sportovní, obnovený provoz vnitrostátní dopravy, zahájený v roce 1972, byl ale tragický.

Studio Aristo v Praze nabízí kurzy a kroužky

Nabízí zábavu pro děti i dospělé. Zacvičte si powerjogu, naučte se anglicky. Pro děti máme různé kroužky třeba muzikálový, s experimenty, či výtvarný. Ti nejmenší můžou navštívit dopolední školičku. Nabízíme víkendové kurzy.

Komu patří zámek Dobříš? Na jaké rybě si nejvíc pochutnáte? Odpovědi nabídnou Rybí hody

Se svým majitelem, Jerome Colloredo Mannsfeldem, je zámek Dobříš spojován běžně. O tom, že rokokové panství je také součástí velké lesní a rybniční firmy, se už tak často nehovoří. Se svými činnostmi a aktivitami seznámí firma návštěvníky dobříšského zámku o letošních Rybích hodech 2. srpna.

Fit stezka Hněvotín u Olomouce

Přírodní sportovní Hněvotín je jediným areálem svého druhu na celém území Olomouckého kraje. Těšit se na něj můžete od září roku 2014, kdy proběhne slavnostní otevření s doprovodným programem.

Dětské centrum Jumboo v Přerově

Dětská kavárna plná skluzavek, balónků a prolízaček je pro děti otevřena v Přerově.

Rudrův mlýn a Vodní mandl v Babiččině údolí

Přibližně uprostřed cesty mezi Ratibořickým zámkem a Starým Bělidlem se nalézají dvě stavení, která jsou neodmyslitelně spjata s nejznámějším dílem Boženy Němcové - Rudrův mlýn a Vodní mandl.

Židovský hřbitov ve Veselí nad Moravou

V blízkosti kostela sv. Andělů strážných se nachází židovský hřbitov založený roku 1784.

Finské kulturní centrum Stella Polaris v Žihobcích

V Žihobcích, malé vesničce 12 km od Sušice, máte jedinečnou možnost navštívit nové a unikátní kulturní centrum Finska.

Zámek Slatiňany zve do hipologické expozice i na projížďky na koních

Největší a nejkomplexnější sbírka v Evropě - Muzeum koní - se nachází na zámku Slatiňany. Na více než tisíci exponátech ze 122 hradů a zámků Čech a Moravy ukazuje vztah člověka a koně. Je to jediná chovná stanice vraníků českého plemena starokladrubských koní.

Dům dějin Holýšovska v Holýšově

Dům dějin Holýšovska seznamuje návštěvníky s historií města Holýšova. Můžete si zde prohlédnout exponáty tykající se sklárny rodiny Zieglerů, zařízenou domácnost a školu z 30. a 40. let 20. století. Velká část expozice je věnována historii města za II. Světové války.

Naučná geologická stezka Feistův kopec v Olešnici v Orlických horách

Naučná stezka vás krásnou procházkou v devíti zastaveních provede nejzajímavějšími místy geomorfologicky ojedinělého typu reliéfu návrší Feistův kopec v Olešnici v Orlických horách.

Jim Archery club - Lukostřelba v Kyšicích u Kladna

Přijďte si vyzkoušet střelbu z luku na moderní lukostřelnici v Kyšicích. Sportovní vybavení vám zde zapůjčí. Střílí se venku, za špatného počasí v kryté hale. Budou se vám věnovat zkušení trenéři a instruktoři.

Chalupa v Krkonoších v Kněžicích u Vrchlabí

Chalupa v Krkonoších nabízí ubytování v krkonošské chalupě, na hranici Krkonošského národního parku, v úpatí hory Žalý. Jedná se o velmi atraktivní místo pro zimní i letní dovolenou.

Hladina stoupla, vodáci mohou vyrazit na Teplou Vltavu

Silné bouřky a déšť, které zkomplikovaly na některých místech Jihočeského kraje lidem život, naopak těší vodáky. Jak Právu potvrdil mluvčí Národního parku Šumava (NPŠ) Jan Dvořák, hladina Teplé Vltavy stoupla nad limitních 61 centimetrů a od úterý je možné řeku splouvat od Soumarského mostu k Pěkné bez omezení i bez průvodců.

Pohádková stezka aneb putování malého Človíčete v Panenské u Jemnice

Pohádková stezka je dlouhá 4 km a vede po lesních a asfaltových cestách v okolí obce Panenská. Setkáte se zde s různými pohádkovými postavami a prožijete kouzelná dobrodružství. Jedenácti zastaveními vás provede malé, vnímavé, zvídavé a hravé Človíče.

Tipy na víkend: Buchlovice chystají česnekové pokrmy, Horní Hrad lahůdky z medu

Hudební a kulturní festivaly jsou v plném proudu. Lákají na známé i zatím neobjevené české a zahraniční interprety. Stejně tak na uvolněnou atmosféru u kelímku vychlazeného piva. Na tento zlatavý mok zve zájemce tento víkend také krkonošský Černý důl. Buchlovický zámek zve na originální česnekové pokrmy, Horní Hrad bude pro změnu oslavovat sladký med.

Kam o víkendu s dětmi: Za legendárními stavebnicemi do Zlína i Slavkova

Stanete se o víkendu svědky napínavých historických soubojů, pohádkových příběhů, nebo raději komentovaného krmení zvířat v zoo? Jestliže hledáte jiné možnosti, jak si užít s rodinou volný čas, můžete taktéž zavítat na interaktivní výstavy stavebnic či tajuplné večerní prohlídky hradů a zámků.

Dívčí Kámen, jedna z největších českých hradních zřícenin, láká nejen vodáky

Mezi Českým Krumlovem a Českými Budějovicemi stojí nad Vltavou po levé straně mohutné rozvaliny rožmberského hradu, vyhledávaného nejen pod ním proplouvajícími vodáky, ale i mnoha milovníky historie, přírody, romantiky, kultury a zábavy.

Downhillová trať Bramberk Pec - trať pro sjezd horských kol

Downhillová trať pro zkušené jezdce, která vede po sjezdovce Hnědý vrch v Peci pod Sněžkou. Na 1500 metrů dlouhé trati vás čeká zhruba deset skoků a řada překážek.

Kemp Dolánky u Turnova v Českém ráji

Vodácký kemp i autokemp v Dolánkách u Turnova v srdci Českého ráje poskytuje ideální zázemí pro vaše výlety na koloběžkách, kolech, lodích či pro turistické pěší tůry.

Denní lázně Láskov v Kosmonosech

V Denních lázních najdete to nejlepší z moderní péče spa, balneoterapie a mnohé další techniky péče spa a wellness v čase, který vám bude vyhovovat.

Zámek Kozel ukrytý v zeleni malebného parku zve k výletu

Lovecký zámek Kozel vybudovaný Janem Vojtěchem Černínem, který byl ovlivněn nejen stylem Ludvíka XVI., ale i filozofií návratu k přírodě Jeana Jacquea Rousseaua, je dokonale skryt v zeleni. Ze zámecké terasy obrostlé růžemi je ovšem překrásný výhled do širokého údolí řeky Úslavy.

Špindl Bike Park na Svatém Petru

Bike Park na Svatém Petru nabízí celkem šest tratí. Špindlerovské sjezdovky si tak můžete sjet i na kole. Na své si přijdou úplní začátečníci i zkušení bikeři. Samozřejmostí je zde také půjčovna kol a veškerý servis, včetně myčky kol.

Letteringové hřiště na Medvědíně - nejvýše položené dětské hřiště v Čechách

Chcete své děti skutečně zabavit? Špindlerův Mlýn je sázka na jistotu. Vaše ratolesti nepochybně ocení nově vybudovaná dětská hřiště přímo na vrcholcích Krkonoš. Za návštěvu stojí zejména první české letteringové hřiště na Medvědíně, které je postaveno z obřích 3D písmen.

Krkonošská pivní stezka - poznejte chuť krkonošských piv

Chcete vyzkoušet chuť krkonošských piv a zároveň objevit krásy zdejších lesů a kopců? Potom se projděte po Krkonošské pivní stezcem která spojuje čtyři minipivovary umístěné na samých vrcholcích České republiky.

Zámecký pivovar Frýdlant

Filozofií Zámeckého pivovaru Frýdlant je vařit dobrá a poctivá piva dle zavedených stylových kategorií, zároveň se zde však nebojí experimentovat a přinášet vlastní nápady. Při vaření se dodržují klasické výrobní postupy, avšak doplněné o vlastní know how, za užití moderních technologií.

Plavecký bazén Ládví

Plavecký bazén se po dlouhých letech a náročné rekonstrukci opět otevřel veřejnosti. Na plavce tu čeká třicetimetrový bazén, pro děti je připraveno brouzdaliště a všichni si mohou zahrát pétanque, nebo se občerstvit v restauraci.

Hvězdárna v Mladé Boleslavi

Hvězdárna města Mladá Boleslav je dominantní součástí budovy 9. ZŠ, která se nachází na severním okraji města, mezi Ml. Boleslaví a Kosmonosy. Přijďte se potěšit, pobavit, inspirovat a něco zajímavého dozvědět!

Lom U Mariánského mlýna nedaleko Mikulova

Lom U Mariánské mlýna, též nazývaný Na Janičově vrchu, je opuštěný a zatopený vápencový lom u obce Mikulov na Moravě za Svatým kopečkem, v chráněné krajinné oblasti Pálava. Toto místo představuje nejhezčí přírodní koupaliště na Pálavě.

Funpark Panda - zábavní park v Českých Budějovicích

Zábava pro všechny, to je Funpark Panda. Svou rozlohou největší zábavní park v jižních Čechách, nabízí mnoho atrakcí a nevšedních zážitků pro celou rodinu. Na děti tu číhá dobrodružství při zdolávání třípatrové prolézací věže, trampolín a spousta jiných atrakcí.

Od malebného zámečku, ze kterého se řídily vojenské akce, až k horské rozhledně

Kdysi jen temný hluboký prales, nyní oblíbené lyžařské středisko, kde si na své přijdou běžkaři i sjezdaři. Nejen v zimě má ale obec Bílá co nabídnout, cestovatelé si ji totiž oblíbili rovněž v letních měsících. Bílou najdete u samých hranic se Slovenskem uprostřed Beskyd. Kdysi tam jezdil vlak. Teď se tam dostanete jedině ve svém plechovém miláčkovi, případně autobusem.

Památník Adolfa Kašpara v Lošticích

Památník Adolfa Kašpara v Lošticích je umístěn v domě, ve kterém od roku 1911 do roku 1932 trávil léto se svou rodinou významný český knižní ilustrátor, rodák z Bludova, Adolf Kašpar.

TourPAS - letní společná jízdenka ve východních Krkonoších

Na lanovky, koupaliště, bobovou dráhu i turistický autobus vám stačí jediná společná jízdenka TourPAS. S TourPASem na dovolené ušetříte více než 50% na vstupném. Se slevou si pak užijte Zoo, lanové parky i horské koloběžky. TourPAS - to je program aktivní rodinné dovolené ve východních Krkonoších.

Vinný sklep Pod Křížkem v Lednici

Vinný sklep Pod Křížkem v obci Lednice nabízí posezení v příjemném prostředí původně zachovaného vinného sklípku s kapacitou až 60 míst. Ideální je k pořádání společenských večírků, zájezdové turistice, rodinným oslavám, obchodním schůzkám nebo jen k posezení s přáteli.