🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Tálínský rybník v Tálíně

U obce Tálín se nachází Tálínský rybník s rozlohou 52 ha, zámý z lidové písně. První zmínka o tomto rybníku pochází z roku 1515. Rybník obhospodařuje Školní rybářství Protivín. Jedná se o rybník chovný, který není určen k rekreaci.

Vlčí hora u Černošína - nejjižnější výlevná sopka Českého masivu

Vlčí hora nedaleko Černošína svojí nadmořskou výškou 703,6 metrů výrazně převyšuje veškeré kopce v okolí. Je nejen důstojnou dominantou krajiny a přírodního parku Kosí potok, ale také je nejvyšším bodem Pernarecké pahorkatiny i celého geomorfologického celku Plaská pahorkatina.

Znělcová hora Bořeň v Českém středohoří

V nejzápadnější části Českého středohoří, mezi městy Bílinou a Mostem, se do výše 539 metrů nad mořem tyčí skalnatý, zčásti zalesněný kopec zvaný Bořeň. Jedná se o unikátní místo se skvělým kruhovým výhledem na průmyslovou krajinu pod ním.

Průmyslový palác na Výstavišti Praha v Holešovicích

Průmyslový palác je ústřední dominantou areálu Výstaviště Praha Holešovice. Secesní stavba pochází z roku 1891 podle návrhu Bedřicha Münzbergra, který spoluprácoval s inženýrem Františkem Prášilem. Výzdobu provedl Bedřich Ohman a Alois Dryák. Stavba je jak uměleckou, tak i technikou památkou.

Sněžnice a skialpinismus v Jeseníkách s Jeseníky Outdoor

Nebaví vás čekat ve frontě na vleku? Chcete uniknout z davu a užívat si klidu panenské zimní přírody? Zažít opravdové dobrodružství a zalyžovat si na přírodním prašanu? Vyzkoušejte dobrodružství na sněžnicích nebo stále populárnější skialpinismus.

Oslavy svatého Martina vábí mladými víny i voňavou husou

Svatý Martin přijíždí v listopadu na bílém koni. Kromě sněhu přiváží do Čech i na Moravu tradiční posvícení a mladé víno. Připomeňte si i vy svatomartinskou tradici ochutnávkou výtečných vín a dozlatova propečené husičky.

Rodinná kavárna Coolnička na Praze 10

Rodinná kavárna Coolnička s velkým dětským koutkem vás přivítá pohodovou atmosférou plnou smíchu, radosti a dětských her, kde starosti, smutek a spěch nemají místo.

Selský dvůr U Matoušů v Plzni - Bolevci

Selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci je významnou kulturní památkou a dokladem vesnické lidové architektury na Plzeňsku. Navštívit jej můžete během mimořádných kulturních akcí.

Rožnovský skanzen chystá pro turisty novinky

Rok 2013 se pomalu blíží ke konci, což Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku nemusí trápit. Na následující rok má totiž už jasný plán, čím překvapit své návštěvníky. Novinkou bude kupříkladu Svatojánský večer nebo pořad s textilní tematikou nazvaný Z truhel a skříní.

První české 3D planetárium v Techmania Science Centru v Plzni

Co je lepší než dva rozměry? Přece rozměry tři! V Techmanii Science Centra v Plzni můžete zavítat do supermoderního 3D planetária, první svého druhu v České republice, které nabízí trojrozměrné projekce na kulovou plochu a mnoho dalšího. Poznejte nejen vesmír, ale i svět moří, oceánů nebo hmyzu.

Z Kraví hory do vesmíru: Brněnské digitárium se otevřelo veřejnosti

Lidé mohou od víkendu navštívit nový klenot jihomoravské metropole. Na Hvězdárně a planetáriu na brněnské Kraví hoře se totiž otvírá Přírodovědné digitárium vybavené jedním z nejlepších projekčních systémů v Evropě. Návštěvníci se tak mohou z hvězdárny na oblíbeném „Kraváku“ během několika sekund ocitnout v hlubokém vesmíru.

Zámek Choltice – muzeum vodníků a černého divadla

Černé divadlo je druh divadelní produkce, který využívá princip černého kabinetu: na zatemněném jevišti nejsou černě odění herci proti černému pozadí vidět. Zato rekvizity, předměty a objekty, osvětlené zdroji ultrafialové záření nebo pohyblivými bodovými reflektory a vedené herci, proti pozadí září. Tím se stávají schopné pohybu a tedy i vlastního osobitého života. Prapočátky černého divadla […].

Brno vystavuje hliněné umění středověku

Na výpravu do středověku se vydají návštěvníci Biskupského dvora v Brně. Od konce října tu na ně čeká expozice Umění z hlíny. Výstavu, která turisty zavede do světa středověkých hrnčířů, pořádá Moravské zemské muzeum. K vidění bude až do února 2014.

Nehezká Eliška z Kumburka se prý vyhodila do povětří i s jičínským zámkem

Na kopci nad rumcajsovským městem Jičínem stojí rozvaliny kdysi výstavného hradu Kumburka. Sídlo rodu Smiřických nejprve zničili Švédové, ti napáchali škod víc než husité a všechny války později. Co zbylo, dorazili vojáci na rozkaz císaře Leopolda I. Edikt ale vydal Ferdinand III. Roku 1655.

Vinotéka Tetín - Víno Hruška

Vinotéka Tetín v prostorách staré kovárny je malou firemní vinotékou s posezením v malebné vesničce Tetín nad Berounkou. U vinotéky je vysazena malá vinička s posezením pod slunečníkem.

Nová expozice Anežského kláštera připomíná Cyrila a Metoděje

V gotických prostorách pražského kláštera sv. Anežky je od pátku přístupná výstava nazvaná CM 863 s podtitulem Svatí Cyril a Metoděj - Dějiny, tradice, úcta. Expozice je součástí oslav 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Představuje archeologické památky sochařství, malířství, knižní kultury, uměleckého řemesla, písemnictví i architektury.

Ukrývá se na Šumavě zlatý poklad? Možná ano

Šumava má nejen překrásnou přírodu, ale také bohatou historii a nekonečné množství pověstí a legend, které nás přenesou do tajemna.

Lyžařský areál U Čápa v Příchovicích

Příchovice patří mezi menší, ale útulné středisko pro turisty na pomezí mezi Jizerskými horami a Krkonošemi, vzdálené 6 km od Harrachova. Lyžařský areál je vhodný pro rodiny s dětmi, ale i pro zdatnější lyžaře. Na své si zde však přijdou také vyznavači běžeckého lyžování.

Vysílač Kojál má vyrůst v i Technickém muzeu v Brně. Ze stavebnice Merkur

Technické muzeum v Brně (TMB) připravilo pro své návštěvníky výstavu legendární stavebnice Merkur. Vernisáž se uskuteční v pondělí 11. listopadu 2013, výstava potrvá do 9. února 2014 v hlavní budově TMB. U příležitosti této výstavy se chystá další kuriozita: v Brně by měla vzniknout nejvyšší stavba ze stavebnice Merkur.

Železniční muzeum moravskoslezské na nádraží Ostrava-střed

Na nádraží Ostrava-střed naleznete expozici Železničního muzea moravskoslezského, ve kterém si prohlédnete historické železničářské stejnokroje nebo artefakty z 19. století jako je skloník, originály starých dokumentů či modely vláčků.

Bezbariérová turistická trasa pro vozíčkáře v Hrabyni

Bezbariérová stezka modré obtížnosti v Hrabyni se nachází nedaleko Ústavu sociální péče. Stezka o délce 2,5 kilometru vás zavede k Památníku II. Světové války i k Englišově vyhlídce.

Seibtova studánka u Horního Maxova

Podle pověstí zázračná Seibtova studánka se nachází nedaleko rozhledny Slovanka. V roce 1840 zde z vděčnosti nechali zřídit bratři Antonín a Josef Seibtovi křížovou cestu, která upomínala na zázračné uzdravení jednoho z nich.

Olomouc otevře v historickém centru veřejné kluziště

Od pátku se lidé budou moci v historickém centru Olomouce opět prohánět na ledních bruslích. Mobilní ledová plocha byla postavena na zrekonstruovaném Dolním náměstí. Společně s otevřením kluziště, na které bude bezplatný vstup, bude ve městě zahájena punčová sezóna.

Endless Pool - jediný tréninkový bazén s protiproudem v Praze

Luxusní tréninkovou pomůcku profesionálních sportovců si teď může vyzkoušet každý. Skupina školených trenérů otevřela na Praze 7 největší specializovaný obchod pro triatlonisty EnduranceLab, ve kterém mimo jiné nabízí jediný bazén s protiproudem v České republice určený pro širokou veřejnost.

Tipy na víkend: Ostravou se rozezní muzikály, Vary budou cestovat

Podzim rychle zaplňují kulturní akce všeho druhu. Ať už máte rádi divadlo, film, nebo hudbu, přijdete si na své. Benátky nad Jizerou zvou tento víkend na promítání děl amatérských filmařů. Divadelní nadšence bude možná lákat návštěva Vyškova či Miletína. Hudební fandové zase mohou vyrazit do Chrudimi, Ostravy či Klatov. Kdo by měl chuť vydat na cestu kolem světa, může zajet do Karlových Varů.

Kam o víkendu s dětmi: Ve světle hvězd do zoo, za loutkami do Hradce i jinam

Tajuplný halloweenský a dušičkový program bude děti „strašit“ napříč Českem. Zvláštní atmosféru si můžete vyzkoušet v řadě zoologických zahrad - v Hluboké nad Vltavou, Liberci, Ostravě a dalších - stejně jako v pražské Stromovce či na Kladně.

Sportovní hala Kyšice u Kladna - indoorové i outdoorové sporty

Sportovní hala Sokolovna Kyšice u Kladna patří k moderním víceúčelovým zařízením v okrese Kladno. Slouží k provozování různých sportovních aktivit outdoorového i indoorového typu a pro pořádání kulturně-společenských akcí.

Z Karlovy Studánky nemohli vyvážet léčivou kyselku, láhve praskaly pod tlakem

Že je zdejší jesenické povětří jedno z nejčistších v Evropě, je o lázních Karlova Studánka všeobecně známé. Neléčí zde ale jen vzduch, voda, ale i nádherná příroda a klid. Divoké vody Bílé Opavy přecházejí v hladivý poklid, léčivé zdroje z hloubi země vracejí zdraví a pohodu.

Martinova bouda v Krkonoších

Horská chata Martinovka se nachází na hraničním hřebeni Krkonoš v nadmořské výšce 1288 metrů a řadí se tak mezi horské chaty položené v nejdrsnějších a nejvyšších lokalitách našeho nejvyššího pohoří.

Ski arál Kozinec Jilemnice

Ski areál Kozinec v Hrabačově je ideálním místem pro rodiny s dětmi. Tratě jsou vzhledem ke svému sklonu a přehlednosti vhodné pro výuku začínajících lyžařů - i těch nejmenších.

Vinařství Mádl Velké Bílovice

Vinařství Mádl z Velkých Bílovic pěstuje víno již po několik generací. Odměnou je nejen titul Vinařství roku 2011, ale hlavně stovky spokojených zákazníků. František Mádl pěstuje v malých šaržích typické velkopavlovické odrůdy v maximálním souladu s přírodou.

Prohlídky Senátu Parlamentu České republiky ve Valdštejnském paláci

Senát Parlamentu ČR sídlí v Praze 1 na Malé Straně a patří mu tři paláce: Valdštejnský, včetně Valdštejnské zahrady, Kolovratský a Malý Fürstenberský palác. V opravdu reprezentativních prostorách těchto paláců se konají pravidelné prohlídky, které určitě stojí za návštěvu.

Borový vodopád v Hrubém Jeseníku

Borový potok, jeden z přítoků Divoké Desné, se chlubí nejvyšším vodopádem na Šumpersku. Borový vodopád je jeden z nejhezčích jesenických vodopádů, který naleznete na jižních svazích masivu Dlouhých strání, které jsou díky přečerpávací elektrárně vyhledávaným cílem turistů.

Kurzy jógy v centru Zlína

Kurzy i samostatné lekce jógy na Orlovně v centru Zlína, Malenovicích, Jižních svazích, Želechovicích a Vizovicích. Cvičí se v dopoledních i odpoledních hodinách. Přijďte na sobě pracovat.

Sauna Zlín ve sportovním komplexu u Zeleného koupaliště

Finská sauna s ochlazovacím bazénem se nachází se ve Zlíně, ve sportovním komplexu u Zeleného koupaliště. K dispozici jsou zde také masáže a aromaterapie.

Na rašeliništi u Kladské pobýval Gottwald i Gagarin

Jestli jste nikdy nebyli ve Švýcarsku, můžete si to částečně vynahradit při návštěvě Slavkovského lesa. Jen osm kilometrů od Mariánských Lázní se nachází Kladská (dnes místní část lázeňského města), která jako by z oka vypadla alpským vískám. Má i zajímavou historii.

Plavecký bazén a sauny v Říčanech Na Fialce

Součástí nového Centra pro volný čas Na Fialce v Říčanech je 25 metrů dlouhý plavecký bazén s brouzdalištěm pro děti a párou. Naleznete zde i infrasaunu, biosaunu a finskou saunu. Bazén disponuje unikátním čistícím systémem, který zaručuje čistou vodu a je zároveň neprodukuje nadměrně chlór.

Rybaření na Frankově dvoře u Jindřichova Hradce

Rybaříte rádi? Chcete spojit dovolenou v luxusním hotelu se svou oblíbenou aktivitou? Přijeďte si zachytat na Frankův dvůr! . Hotel Frankův Dvůr se nachází v místě, které poskytuje to, co všichni unavení rychlým a hlučným způsobem moderního života hledají – a sice pohodu a klid.

Kurzy v Akademii vaření na Praze 8

Akademie vyjímečného vaření v pražském Karlíně pravidelně pořádá kurzy vaření - zejména sushi, stolování, etiky hostitele, seznamovací kurzy vaření a další zajímavé gurmánské zážitky. Pokud máte rádi japonskou kuchyni, můžete si objednat přípravu sushi u vás doma.

Apartmány Záblatí u Prachatic

Apartmány se nachází v centru rekreační obce Záblatí u Prachatic. Ubytovat se můžete v luxusně zařízených apartmánech s televizí, vlastní sprchou, WC, kompletně vybavenou kuchyní a obývacím pokojem.

FitBaby - cvičení rodičů s dětmi na Praze 5

Cvičení pro kojence a batolata od 3 měsíců do 3,5 roku. Vhodným výběrem pohybu a hudby se stimuluje psychomotorický rozvoj dětí. Díky rozličným aktivitám a druhům pomůcek, děti zkouší různé způsoby pohybu, které zlepšují jejich motorické dovednosti a rozvíjí všechny smysly.

Martínkův mlýn ve Zdíkově na Šumavě

Martínkův mlýn ve Zdíkově je vhodný pro rekreaci rodin s dětmi,partu přátel i krátkodobé ubytování. Ubytování uprosteřd šumavské přírody ocení především houbaři, milovníci pěších výletů i cykloturisté.

Studio thajských masáží Thai Fit v Praze

Thajské masáže pomohou nejen zmoženému tělu po náročném sportovním výkonu, ale i vyčerpané mysli, která má za sebou náročný pracovní den. Přijďte si i vy osobně vyzkoušet nádherný pocit lehkosti a uvolnění, který se po thajské masáži dostaví.

Bungee jumping z televizní věže v Harrachově

Bungee Jumping Harrachov je jedním z adrenalinových dobrodružství v Harrachově, z něhož si vychutnáte překrásný výhled na město Harrachov. Nezapomenutelný zážitek si můžete navíc dopřát v jakémkoli ročním období - dostupný je po celý rok.

Brněnská zoo nově chová ohnivou lišku

Panda červená, přezdívaná ohnivá liška, je od pátku novým lákadlem zoologické zahrady v Brně. Zvíře sem putovalo až z Norska. V budoucnu by měla přibýt ještě alespoň jedna další panda.

Renesanční zámek Dřevohostice v podhůří Hostýnských vrchů

Krásný renesanční zámek se nachází v podhůří Hostýnských vrchů. Čeká tu na vás mnoho stálých expozic, prohlídka interiérů s průvodcem, výstup na zámeckou věž a unikátní muzeum historické hasičské techniky. Raritou je zde také první muzeum psychotroniky v České republice.

Rybí hody na farmě potěší děti i gurmány

Prodloužený víkend zabaví návštěvníky Farmy Blaník rybářskými soutěžemi, nasytí rybími specialitami a děti postraší podvečerním průvodem k hejkalům. Několikadenní program se nese především v duchu rybaření.

Chalupa Kovářská v Krušných horách

Chalupa nedaleko Klášterce nad Ohří se nachází na konci obce Kovářská směrem na Černý Potok, již v přírodě, kde začínají v zimě běžecké trasy a v létě trasy na kola či pěší horské túry a vycházky.

Naučná stezka Dobříší a Prokopova zahrada

V Dobříši vznikla naučná stezka, která vede jak územím města, tak jeho nejbližším okolím. Na ní navazuje také interaktivní park v Prokopově zahradě. Návštěvníci stezky mohou volit jednotlivé trasy podle svých možností a zájmů, pohybovat se po ní je možné buď pěšky anebo na kole.

Vamberecké mumie v broumovském klášteře

V rozsáhlých sklepeních broumovského kláštera je uloženo celkem 34 mumií pocházejících z krypty farního kostela sv. Prokopa ve Vamberku. Expozice Vambereckých mumií je možné zhlédnout za příplatek po prohlídce kláštera.