🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Letecké muzeum Viléma Götha v Dačicích

Letecké muzeum Viléma Götha v Dačicích bylo založené roku 2004. V muzeu je několik desítek leteckých přístrojů a leteckých modelů. Od sezony 2013 je nově otevřena expozice civilní obrany.

Vodopád Bílá strž - největší šumavský vodopád

Nejvyšší vodopád v české části Šumavy se nachází v hlubokém kaňonovitém údolí Bílého potoka v nadmořské výšce 940 m.n.m. Vodopád uzavírá tři kilometry dlouhou rokli Bílá strž, která tvoří osu stejnojmenné národní přírodní rezervace.

Naučná stezka Špičák - Černé jezero

Nenáročná trasa vás provede po zpevněné komunikaci z parkoviště Špičácké sedlo až k Černému jezeru se zaměřením na přírodovědu, využití vodní energie a historii.

Přírodní rezervace Choustník

Na vrcholu skalnatého hřbetu nedaleko hradu Choustník najdete skalní město, které tu vzniklo postupným zvětráváním, je obklopeno starým lesním porostem. Zajímavostí jsou malé pukliny a prohlubně na skalách, kterým geologové říkají voštiny.

Zámecký park v Dačicích

Zámecký přírodně - krajinářský park v Dačicích je bohatý množstvím stromů, keřů a bylin, zastoupených v mnoha druzích a kultivarech. Zahradně-architektonický záměr plně využívá členitého terénu, svažujícího se od budovy zámku k jihozápadu, a zahrnuje také plochu rybníka s ostrůvkem.

Starý zámek v Dačicích se sgrafitovou výzdobou

Na severním konci Palackého náměstí se nachází krásný městský renesanční palác který je zdobený sgrafitovým kvádrováním. Dříve byl nazývaný „panské obydlí", první ze dvou dačických zámků.

Areál Vigvam v Němčicích u Kolína

Víceúčelový areál Vigvam se nachází nedaleko Prahy, na samém okraji Němčic u Kolína. Je situován s výhledem do přírody, obklopen loukami a lesem.

Kostel sv. Vavřince v Dačicích

Farní kostel vedle věže byl postaven v duchu doznívajícího baroka v letech 1775 – 1788. Dříve zde stával původní románský kostel, ke kterému se váže první písemná zpráva o Dačicích. V interiéru jsou zvláště významné freskové malby tří oltářů.

Mezinárodní den rodiny zve na akce v Čechách i na Moravě

Středa 15. května patří rodinám. V Česku v tomto týdnu proběhnou při příležitosti Mezinárodního dne rodiny zážitkové, sportovní i jiné akce. Vše pro rodiče a jejich ratolesti. Praha nabídne třeba komiksové dílny s možností vytvoření vlastní postavy a jejího příběhu, které připravilo Centrum současného umění DOX. Hodonín nabízí zábavné odpoledne s divadlem i malování na obličej.

Střílení na Břeskáči

Možnost střelby pro ty co nemají zbrojní průkaz pod dozorem instruktora.

Preciosa – Lustry Kamenický Šenov

Firma Preciosa – Lustry v Kamenickém Šenově vyrábí lustry z broušeného křišťálového skla. Firma neumožňuje exkurze pro širokou veřejnost, pouze jednou ročně organizuje Den otevřených dveří v rámci Mezinárodního sklářského sympozia IGS.

Sklárna Prácheň se sklářskou restaurací

V Kamenickém Šenově můžete zavítat na exkurzi do Sklárny Prácheň. Jedná se o menší sklárnu, která se zabývá hutní výrobou skla. Po exkurzi zavítejte do místní restaurace.

Sklárna Jílek Kamenický Šenov – návrat tradice Sklárny Bratři Jílkové

Sklárna Jílek v Kamenickém Šenově se stávajícím provozovatelem CKV s.r.o. Pokračuje v tradici ruční výroby foukaného skla. Využít můžete možnosti exkurze do sklárny. Zájemci si mohou zakoupit ve firemní prodejně v areálu sklárny vybrané výrobky.

Lékárna U Bílého jednorožce v Klatovech

Barokní lékárna U Bílého jednorožce je jednou z mála památek tohoto druhu v Evropě. Podává věrný obraz práce apatykáře i prostředí lékárny z 18. století. Při návštěvě této unikátní památky uvidíte ukázky zbytků původních léčiv, starých lékárenských nástrojů i léčebných metod.

Stožecká kaple Panny Marie

V I. Zóně NP Šumava, pod vrcholem Stožec (1065 m) se nachází dřevěná poutní kaple Panny Marie. Byla postavena v první polovině 19. století u prameni léčivé vody, která pomohla kobáři J. Klauserovi navrátit zrak.

Zámek Bystřice nad Úhlavou opět otevřen

Po dlouhých letech chátrání byla zpřístupněna pro veřejnost, po provedení první části záchrany, část zámku formou expozice historického mobiliáře. V areálu se konají kulturně-společenské akce, výstavy a koncerty, také je zde možno uspořádat svatební obřad.

Mariánské Lázně budou lemovat nové naučné stezky

V sobotu 11. května byla svěcením pramenů zahájena v Mariánských Lázních již 205. lázeňská sezóna. Turisté postupně odhalí několik milých překvapení. V okolí města vznikly naučné a turistické stezky, jakou je třeba Královská cesta. Park miniatur Boheminium představil zbrusu nový model hradu Bezděz. Kdo sem vyrazí autem, má bezpočet dalších výletních možností i v širším okolí města.

Naučná stezka Podskalí ve Strakonicích

Stezka vás provede podél toku řeky Otavy a seznámí vás s okolní přírodou, geologickou stavbou krajiny, s historií Strakonic i významnými osobnostmi, které zde působily. Stezka je určena pěším návštěvníkům, měří cca 3,5 km a začíná na levém břehu Otavy.

Autokemp a vodácké tábořiště Podskalí Strakonice

Autokemp Podskalí se nachází asi 1 km od města Strakonice. V areálu autokempu je vodácké tábořiště přímo u vody pro vodáky nebo trampy. V kempu se pořádají sportovní turnaje, koncert a diskotéky..

Zámek a park s oranžérií v Čechách pod Kosířem

Celý komplex zámku a parku je zapsán jako národní kulturní památka. Více jak dvacet let navštěvoval zámek slavný malíř Josef Mánes a jeho vrcholná díla vznikla právě zde. V současné době je veřejnosti přístupný pouze park s oranžérií, zámek je v rekonstrukci.

Otakarova bašta - součást městského opevnění v Čáslavi

Součástí opevnění v Čáslavi je raně gotická válcová věž zvaná Otakarova bašta, která slouží jako vyhlídková věž pro turisty. Nachází se na pěší zóně v ulici Klimenta Čermáka.

Říčka Kamenice v Českém Švýcarsku

Říčka Kamenice v NP České Švýcarsko vzniká soutokem dvou zdrojnic Srbské Kamenice a Chřibské Kamenice. Prameny Kamenice vyvěrají v Lužických horách v nadmořské výšce 595 m a po 35,7 km její cesta končí v Hřensku, kde se spojí s vodami Labe.

Naučná stezka Růžová

Naučná stezka Růžová prochází územím Národního parku České Švýcarsko a Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Jedná se o okružní trasu na které se dozvíte zajímavosti z přírody a bohaté historie nádherné krajiny mezi obcemi Růžová a Jetřichovice.

Vysočina zve v létě turisty na festivaly i prohlídky pamětihodností

V průběhu velkých prázdnin se všichni fanoušci letních festivalů mohou těšit na spojení oblíbených rytmů a historických kulis památek Vysočiny. Tam se rozezní folková, rocková i vážná hudba. V prostorách hradů a zámků čekají turisty také samostatné koncerty, výstavy a nebojácné i noční prohlídky. V okolí památek se turistům nabízejí také úchvatné výlety.

Muzeum Jirků v Jirkově

Muzeum Jirků můžete navštívit nově v jirkovské městské věži. Řady slavných, kteří v minulém roce věnovali nebo zapůjčili výstavní artefakty, se rozšířily a jednorázová výstava se tak změnila ve stálou expozici.

Z deseti šumavských ledovcových jezer dvě zmizela

Osm ledovcových jezer najdete v jedné z největších souvisle zalesněných ploch Evropy. Na Šumavě a v Bavorském lese, obklopena vysokými štíty hor, na mnoha místech zničenými kůrovcovou kalamitou. Vznikla z šumavských ledovců, pět jich leží na našem území.

Kostel sv. Petra a Pavla s vyhlídkovou věží v Čáslavi

Prvopočátky stavby kostela spadají do přelomu 11. a 12. století. Kostel prošel řadou stavebních úprav v průběhu šesti století do dnešní podoby. V roce 1910 zde byly v podvěžní kapli nalezeny ostatky Jana Žižky z Trocnova. Vyhlídková věž je v současné době dočasně uzavřena.

Kroměřížský zámek proslavily zahrady - a Formanův Amadeus

Arcibiskupský zámek s Podzámeckou a Květnou zahradou v Kroměříži je jedinou památkou Zlínského kraje, která je zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Zámecký komplex okouzluje nejen turisty, ale i filmaře. Víte, že právě zde vznikly některé scény Formanova oscarového filmu Amadeus?

Pezion Alfa Lysá nad Labem

V klidné části města Lysá nad Labem se nachází Penzion Alfa. Nedaleko penzionu najdete Výstaviště Lysá a do centra města je to jen několik metrů.

Muzeum kol v Břeclavi

Nový velopavilon můžete navštívit v bývalém pavilonu miniatur v parku u břeclavského nádraží. Čeká tu na vás na sedmdesát kol, historické koloběžky, kočárky, motocykl Puch nebo vysoké kolo anglické značky Coventry z roku 1885.

Dva šlapou a jeden řídí aneb Za památkami Krnova na originálních čtyřkolech

Návštěvníci Krnova mají originální příležitost poznat město s bohatými historickými i kulturními památkami prostřednictvím nevšední rekreační projížďky na čtyřkolech.

Naučná stezka Okolím Hřenska - to nejlepší z Českého Švýcarska

Naučná stezka vznikla již během sedmdesátých let dvacátého století a prochází po nejzajímavějších místech Českého Švýcarska. Tvoří okruh, který začíná v obci Hřensko, pokračuje k Pravčické bráně a do obcí Mezní Louka a Mezná, dále k Edmundově soutěsce a zpět do Hřenska.

Arboretum Kostelec nad Černými lesy

Arboretum je součástí Fakulty lesnické a dřevařské na České zemědělské univerzitě v Praze. Bylo založeno vedením fakulty v roce 1954. Má rozlohu 12,38 ha a nachází se zhruba 3 km od Kostelce nad Černými lesy a 30 km na východ od Prahy.

Botanická zahrada léčivých rostlin Hradec Králové

Botanická zahrada byla založena se vznikem farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy jako výukový pavilon v roce 1969. Expozice je rozdělena do dvou veřejně přístupných částí. Nádherné pohledy nabízí sbírkový skleník, kde jsou pěstovány rostliny ze subtropických a tropických oblastí.

Lanový park Janovičky

Lanový park Janovičky je součástí areálu střediska dětské rekreace Tábor Janovičky. Je určen nejen protáborníky, ale i pro širokou veřejnost, děti i dospělé, pro jednotlivce i sportovní, pracovní a jiné kolektivy.

Synagoga v Českém Krumlově

Synagoga v Českém Krumlově je jedna z mála staveb tohoto typu, která přečkala období světových válek i totalitního režimu bez větší úhony. Je vnímána jako fenomén sloužící k porozumění historie prostředí.

Na zámku Buchlovice jsou pávi jako doma. Potkáte je tu na každém kroku

Pávi, tito nádherní ptáci, jsou překrásnou ozdobou zámeckých zahrad, kterým dodávají onu pomyslnou třešničku na dortu. To vědí i na zámku v Buchlovicích, kde je jistě nepřehlédnete a už vůbec je nepřeslechnete.

Hospůdka na haldě v Boršicích

Hospůdka na haldě se nachází Boršicích se nachází v srdci Slovácka, nedaleko královského města Uherské Hradiště, téměř na úpatí chřibských lesů.

Chalupa Stará Hospoda

Celoroční provoz chalupy Stará Hospoda v Koberovicích na Vysočině s kapacitou 20 osob. V okolí krásné lesy, vodní nádrž Želivka, dovolená vhodná pro běžkaře, turisty, cyklisty i houbaře. K dispozici vířivka, sauna, vybavený Vinný sklep. V létě bazén, trampolína, pískoviště, houpačka, ping-pong.

Krakonošova chalupa v Horním Maršově

Ubytování v Krkonoších v Krakonošově chalupě v Horním Maršově s kapacitou 16 osob. Nedaleko chalupy se nachází sjezdovky, cyklotrasy, turistické trasy, běžkařské trasy. V okolí můžete navštívit Pec pod Sněžkou, Sněžku, Jánské lázně, Černou horu.

Muzeum Broumovska v Broumově

Muzeum Broumovska bylo založeno v roce 1945 jako středisko vlastivědné práce tehdejšího okresu Broumov. Od roku 1980 sídlí v 1. patře opatského křídla kláštera benediktinů, kde byla o deset let později instalována stálá expozice s názvem "Historie Broumova a Broumovska".

Michael Thonet - továrna na ohýbaný nábytek v Bystřici pod Hostýnem

Továrnu na ohýbaný nábytek v Bystřici pod Hostýnem založil v roce 1861 truhlář, vynálezce a návrhář nábytku Michael Thonet. Továrna v Bystřici pod Hostýnem byla ve své době největší svého druhu a stala se vývojovým centrem celé firmy Gebrüder Thonet a exportovala své výrobky do celého světa.

Kostel sv. Jiří a sv. Martina v Martínkovicích

Kostel sv. Jiří a Martina stojí na návrší nad řekou Stěnavou uprostřed hřbitova. Jedná se o jediný broumovský vesnický kostel, jehož plány nenačrtl žádný architekt z rodu Dientzenhoferů.

Zřícenina barokní sýpky v lese Maxberk

Nad obcí Kvasetice se nachází zřícenina velké sýpky, nazvané Maxberk. Sýpka je z tereziánské doby a sloužila jako zásobárna obilí v případě neúrody. Do dnešního dne z ní zbyly pouze dvě obvodové zdi.

Kostel sv. Jana Křtitele ve Zborovech - bývalá románská rotunda

Asi 15 km severně od města Sušice leží malá obec Zborovy. Turisté si zde mohou prohlédnout kostelík sv. Jana Křtitele, původně románskou rotundu z 12. století.

Židovský hřbitov v Poběžovicích

Asi 0,5 km severozápadně od města Poběžovice se nachází židovský hřbitov. Hřbitov se souhlasem zástupců Židovské obce v Plzni čistí od náletů několik poběžovických nadšenců, kteří se snaží jej uvést do přijatelného stavu.

Výstavní síň plaské litiny U Werku

Výstavní síň plaské litiny se nachází v bývalé Viktorově huti vystavěné kancléřem Metternichem v letech 1827-1829, která leží na severozápadním konci obce Plasy. V Plasích se jako upomínka na zdejší produkci umělecké litiny dochovaly i další zajímavosti.

Alej vzdechů - turistickou stezkou z Plas do Nebřezin

V jihovýchodní části Plas na pravém břehu řeky Střely se nachází stromořadí asi 168 památných lip. Jejich stáří je odhadováno na cca 200 let. Pod jejich korunami prochází zeleně značená turistická stezka vedoucí tímto malebným údolím do nedalekých Nebřezin.

Kaple sv. Vavřince na vrcholku hory Sněžky

Nejstarším objektem na vrcholu Sněžky v Krkonoších je 14 m vysoká rotundová kaple sv. Vavřince. Nová kaple byla vysvěcena 10. srpna 1681. Od té doby se na vrcholu Sněžky pětkrát do roka konaly bohoslužby. Účastnily se jich stovky poutníků.

Obrázková cesta lesem Ochoza v Novém Městě na Moravě

V lese Ochoza na okraji Nového Městě na Moravě visí na stromech osm obrázků, jejichž motivy čerpají jak z místní historie, tak z legend a pověstí. Cesta za obrázky, která je značena žlutočerveně, začíná v parku na náměstí.