🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Městečko Úterý s domy s hrázděnými patry

Osada Úterý byla založena v 11. století německými horníky. V okolí osady bylo naleziště zlata. Na náměstí najdeme radnici s hrázděným patrem a vysokou sedlovou střechou.

Byšičky – barokní náves ve tvaru okrouhlice

Nedaleko Lysé nad Labem leží vesnice, která patří mezi nejzachovalejší barokní vesnice na území ČR. Byšičky se svou kruhovou návsi jsou stavební památkou chráněnou státem.

Kostel sv. Jana Křtitele v Úterý

Kostel je hlavní dominantou městečka Úterý. Součástí areálu je kromě kostela s pozůstatky opevnění a bývalým hřbitovem i barokní fara, kaple Úzkostí Páně u paty schodiště od severu a škola. Z někdejšího hřbitova se otevírají krásné výhledy na městečko.

Naučná lesní stezka Semenec s rozhlednou

Jedná se o vycházkový okruh lesem Semenec v délce 6 km, na kterém naleznete 10 zastavení s informačními tabulemi. Začátek i konec je u rozhledny u níž stávalo původně městské popraviště. Průvodcem na stezce vám bude lesní skřítek Semenáček.

Barokní solnice v Týně nad Vltavou

Čechy neměly vlastní naleziště soli, sůl se dovážela ze zahraničí. Týn nad Vltavou byl překladištěm rakouské soli z oblasti Gmundenu. V roce 1593 byla v týnské čtvrti Podskalí vybudována rozsáhlá solnice.

Augustiniánský klášter Lysá nad Labem

Klášter bosých augustiniánů sv. Jana Nepomuckého založil r. 1700 František Antonín Špork. Nyní je sídlem Státního oblastního archivu Praha.

Zámek Lysá nad Labem

Jednu z výrazných dominant města Lysé nad Labem tvoří barokní zámek, který byl postaven na nejvyšším bodě Zámeckého vrchu, na důležitém strategickém místě polabské roviny. V současné době zámek slouží potřebám Domova důchodců, a proto jeho interiéry nejsou přístupné hromadným návštěvám a prohlídkám.

Hornická naučná stezka Údolí Milířky

Stezka vás seznámí s geologickými poměry v okolí lužického zlomu, který tvoří významné rozhraní mezi lužickým žulovým masivem a druhohorními křídovými pískovci. Na řadě míst jsou patrné pozůstatky po těžbě rud a dobývání křemene ve středověku.

Hora Hvozd - druhá nejvyšší hora Lužických hor

Hora Hvozd o výšce 750 m je neodmyslitelnou součástí panoramatu Lužických hor. Výrazný dvouvrcholový znělcový hřbet leží na státní hranici s Německem, nedaleko Krompachu.

Hora Luž - nejvyšší vrchol Lužických hor

Výrazná znělcová hora Luž (793 m) je nejvyšší horou Lužických hor. Horským hřebenem Luže vedla zemská hranice mezi Čechami a Lužicí, což dosvědčují hraniční kameny s nápisy. V současnosti přes vrchol prochází státní hranice s Německem. Z hory se nabízí krásný výhled do širokého okolí.

Městské muzeum Týn nad Vltavou s expozicí vltavínů

Mezi jednu z hlavních expozic patří expozice vltavínů, která patří k největším u nás, je zde přes 1000 kusů. Ostatní expozice jsou věnovány loutkám, městu Týn nad Vltavou, vorařství či režiséru Alfrédu Radokovi. Muzeum sídlí v bývalém arcibiskupském zámku.

Kostel sv. Jakuba v Týně nad Vltavou

Kostel se nachází v centru města Týn nad Vltavou, na náměstí Míru. Původně byl zasvěcen sv. Christoforovi, ochránci brodů a cest, v roce 1569 došlo k jeho rozšíření a přesvěcení na sv. Jakuba.

Muzeum Bedřicha Hrozného – expozice Polabského muzea v Lysé nad Labem

Stálá expozice Polabského muzea v Lysé nad Labem seznamuje návštěvníka s životem a dílem zdejšího rodáka, předního orientalisty a rozluštitele chetitského jazyka prof. Bedřicha Hrozného. Kromě expozice pořádá muzeum v průběhu roku příležitostné výstavy z muzejních sbírek a uměleckých děl.

Dostihové závodiště Lysá nad Labem

Jednou z dostihových tratí v České republice je závodiště Lysá nad Labem. Najdete ho mezi známějšími závodišti Prahou a Pardubicemi. Dostihy se v Lysé nad Labem konají šestkrát do roka.

Naučná stezka Žďár u Chudenic

Pět kilometrů dlouhá naučná stezka Žďár vás provede půvabnou lokalitou kolem vrchu stejného jména a klidným prostředím zdejšího lesoparku. Na patnácti zastaveních se dozvíte zajímavosti o zdejší fauně a flóře. Trasa vede po upravených cestách, nenáročným terénem.

Znojemská rotunda bude letos otevřená jen v květnu

Rotunda svaté Kateřiny, stojící v areálu znojemského hradu, letos pro výletníky otevře pouze v květnu. Původně měla být kvůli rekonstrukci zavřená celou sezónu, začátek prací se ale posunul. Turisté se tak na unikátní románskou památku z 11. století budou moci podívat v příznivém počasí každý den kromě pondělí od začátku do konce května.

V nejužší pražské uličce řízené semafory před lety uvízla kyprá žena

Je to opravdová myší díra, strmá požární ulička vedoucí z pražské ulice U lužického semináře k Vltavě. Z mnoha zbyla jediná, provoz v ní musejí řídit semafory. Před několika lety v ní uvízla dáma, která špatně odhadla svou hmotnost. XL ulička nezvládla její další elko, vyprošťování bylo docela komické.

Kostel Nejsvětější Trojice v Trhových Svinech

Patrně nejpůsobivější památkou Trhových Svinů a nejbližšího okolí je poutní kostel Nejsvětější Trojice - necelé dva kilometry jižně od města. Pozoruhodná trojboká kaple skrývá pramen vody, jíž bývala tradičně připisována léčivá moc, především proti očním neduhům.

Jurkovičova rozhledna v Rožnově zahájila druhou sezónu

Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm se v polovině dubna po zimní přestávce znovu otevřela návštěvníkům. Stavba podle desítky let starých návrhů slovenského architekta Dušana Jurkoviče byla dokončena loni. V první sezóně ji navštívilo více než 18 tisíc návštěvníků.

Naučná stezka Trhovosvinsko

Stezka vede starou poutní cestou k baroknímu kostelíku ve Svaté Trojici, dále lesem a údolím Klenského potoka k technické památce Buškův hamr a zpět do Svinů. Naučná stezka měří téměř 6 km.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Trhových Svinech

Původně raně gotický kostel z konce 13. století, jehož zachované části svědčí o možnosti jeho využití i jako obranné stavby, byl přestavěn ve druhé polovině 15. století. Tuto pozdně gotickou přestavbu připomíná kamenná deska s vytesaným znakem městečka a latinským nápisem z roku 1485.

Výstaviště Lysá nad Labem

Výstaviště Lysá nad Labem, spol. S r. O., je jediným soukromým subjektem toho druhu v České republice. V současné době má výstaviště v průběhu roku ve své dramaturgii 31 výstav v 19 termínech.

Říční koupaliště Na Fufernách v Sušici

Koupaliště najdete u hotelu Fuferna na nábřeží řeky Otavy. Kromě koupání nabízí však toto kouzelné místo i něco pro pohyb milující návštěvníky.

Zámecký park s barokními sochami v Lysé nad Labem

Zámecký park v Lysé nad Labem je svou celou rozlohou 21 ha a umístěním na temeni Zámeckého vrchu (220 m n. M.) výraznou krajinnou dominantou. Spolu s architektonickými dominantami objektů zámku, bývalého kláštera bosých augustiniánů a kostela sv. Jana Křtitele vytváří jedinečné panorama.

Kaple Anděla Strážce nad Sušicí

Ranně barokní kaple z let 1682 – 1683 s krásným výhledem na město Sušice a okolí se nachází na vrchu Stráž. Kaple Anděla Strážce, zvaná zdrobněle Andělíček, byla na vrchu porostlém kdysi dubinou vybudována roku 1863 díky přičinění sušického kapucína P. Ladislava Bílinského.

Vodní nádrž Hracholusky

Přehrada Hracholusky stojí na řece Mži přibližně 20 km západně nad Plzní. Přehrada vznikla vybudováním sypané hráze v roce 1964 a zaplavením malebného údolí řeky Mže.

Ski klub Prácheň

Nedaleko Kamenického Šenova, na pomezí Lužických hor a Českého středohoří, se nachází Ski klub Prácheň. Areál leží v nadmořské výšce 590 m.n.m. A můžete zde využít 3 sjezdovky s jedním vlekem.

Naučná stezka Historie hornictví na Stříbrsku

Naučná stezka se táhne okolo stříbra podél řeky Mže a měří 3 km. Informační tabule, které jsou umístěny po celé délce trasy na jednotlivých zastávkách, se zaměřují převážně na hornickou činnost na Stříbrsku. Dozvíte se zde o geologii, mineralogii a historii hornictví na Stříbrsku.

Hrad Edelštejn - kdysi nejmohutnější pevnost na Jesenicku

Z kdysi nejmohutnější a nejvýstavnější středověké pevnosti na Jesenicku do dnešních dnů mnoho nezbylo. Poslední zarostlé zbytky Edelštejna se nacházejí na protáhlém výběžku Příčného vrchu u Zlatých Hor (697 m n.m.). Jméno hradu souvisí s těžbou vzácných kovů v okolí.

Hornické muzeum v Příbrami otevírá novou expozici o Vltavě

Příbramské Hornické muzeum v pátek v 17 hodin otevře v Muzeu Vltavy v Chotilsku svoji novou expozici. Ta je nazvaná Z historie staré Vltavy v okolí Chotilska. Zájemcům představí kromě jiného i přírodní scenérie středního Povltaví.

Dva dny s historickými autobusy a trolejbusy prožijí zájemci v Brně

O víkendu 27. a 28. dubna od 9 do 17 hodin pořádá Technické muzeum v Brně devátý Den otevřených dveří ve svém depozitáři v areálu bývalých kasáren na ulici Terezy Novákové v Brně-Řečkovicích. Součástí akce je především výstava historických trolejbusů a autobusů ze sbírek muzea.

Hrad Koberštejn nad údolím Černé Opavy

Zřícenina gotického strážního hradu Koberštejna se nachází nedaleko Zámeckého vrchu (934 m.n.m.) nad údolím Černé Opavy. Hrad byl založen ve 13. století na ochranu území vratislavského biskupství a zlatých dolů.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Zlatých Horách

Barokní trojlodní kostel je dominantou Zlatých hor. Do nynější podoby byl přestavěn po roce 1699, kdy město zachvátil požár.

Špitální kostel sv. Kříže ve Zlatých Horách

Špitální kostel ve Zlatých Horách zasvěcený sv. Kříži je barokní stavbou, postavenou v letech 1764 – 1768. Kostel stál původně mimo město před dolní bránou v místech starší kaple. Městský špitál, při němž byla později postavena kaple sv. Kříže připomínán už v roce 1552.

Kaple svatého Rocha u Zlatých Hor

Kaple sv. Rocha nad Zlatými Horami byla postavena v letech 1661 – 1666 podle plánů stavitele Melchiora Wernera z Nysy jako dík za odvrácení moru od města.

Chata Arnika

Pobyty nedaleko druhé největší hory Bílých Karpat - velkého Lopeníku. Cyklotrasa a turistická cesta vedou od chaty Arnika až k 22 m vysoké rozhledně na hranici České a Slovenské republiky.

Králické výtvarno - sochy v ulicích

Nápad uskutečnit umělecké setkání při zpracování sněžníkovského mramoru vznikl v roce 1990. K realizaci došlo v srpnu následujícího roku, kdy při slavnostním zahájení v obřadní síni Městského úřadu byli uvítáni aktéři 1. sympózia.

Statek Prak u Českého Šternberka

Statek Prak se nachází v blízkosti Českého Šternberka v místě, z nějž vojska krále Jiříka z Poděbrad ostřelovala tento známý středočeský hrad dobývacími praky. Statek je po rekonstrukci a je zde vedeno ekologické hospodářství.

Chrám svaté Markéty v Kašperských Horách

Kašperské Hory mají dva gotické kostely. Bohaté horní město si takový přepych mohlo dovolit. Uplynulo jen několik desetiletí od doby, kdy poslední zedníci opustili chrám svatého Mikuláše, a už se stavělo znovu.

Plastika 13. poledníku ve Stříbře

Tento 13. poledník prochází středem města. Jeho plastiku naleznete v městském parku, kde se můžete procházet a příjemně relaxovat.

Lesopark s lesním pramenem Žába v Kamenickém Šenově

Na západním úpatí Šenovského vrchu v Kamenickém Šenově jsou bývalé přírodní lázně, založené roku 1928 místním Spolkem pro přírodní léčbu v bývalé vile rodiny Zahnů, dnes penzion Tavba. V okolí je lesopark, kde vyvěrá vydatný pramen Žába, který v roce 1931 upravil sochař Rudolf Liebisch.

Kostel Narození sv. Jana Křtitele v Kamenickém Šenově

V Kamenickém Šenově byl v letech 1715-18 postaven italským stavitelem Petrem Pavlem Columbani katolický farní chrám Narození sv. Jana Křtitele, a to v barokním stylu za 7000 zlatých. Starý dřevěný kostelík z 12. – 13. století stával nedaleko nynějšího chrámu.

Kanál pro vodní slalom v Brandýse nad Labem

Brandýský kanál pro vodní slalom pomalu vstává z mrtvých. Díky pevné vůli místních kajakářů a vstřícnému majiteli pozemku se po dvaceti letech podařilo dráhu obnovit. Vyčištěným kanálem opět teče voda, nad ní visí branky, které si můžete zkusit projet také vy.

Kostel sv. Jana Křtitele Krásná Hora

V jádru pozdně gotický kostel byl za husitských válek zničen. Dnešní raně barokní podobu získal na konci 17. století. Z této doby pocházejí unikátní malované vstupní dveře s motivem Předání klíčů sv. Petrovi.

Ředkovský rybník s rekreačním zařízením Ředkovec

Ředkovský rybník leží v malebné krajině nedaleko obce Babice u Lipnice nad Sázavou. V letním období je zde možnost koupání.

Brandýský zámek si připomene posledního rakouského císaře i setkání tří velmocí

Město Brandýs nad Labem-Stará Boleslav se ve dnech 26. a 27. dubna vrátí o pár století zpět. Připomene si posledního rakouského císaře a krále českého Karla I. A také 200. výročí setkání tří panovníků velmocí protinapoleonské koalice v roce 1813.

Korábská vrchovina

Mezi Českým lesem a Šumavou se jakoby ve stínu větších pohoří krčí méně známá, ale o to přitažlivější Korábská vrchovina.

Rybník Osika v České Kanadě

Rybník Osika se nachází v romantickém zákoutí Javořické vrchoviny, romanticky nazývané Česká Kanada. Rybník má rozlohu 68 hektarů a maximální hloubku 5 metrů. Byl založen již v 16. století mnichy z nedalekého kláštera Nejsvětější Trojice.

Nízký Jeseník

Nízký Jeseník je geomorfologický celek a plochá vrchovina na severu Moravy a v jižní části Slezska. Je jedním z nejstarších geologických celků střední Evropy s pozůstatky sopečné činnosti.

Klášter u Nové Bystřice s kostelem Nejsvětější Trojice

V malé vesničce Klášter na cestě z Nové Bystřice do Slavonic byl v letech 1501-1507 zbudovaný klášter paulánů, kteří sem přišli již v r. 1491. Pauláni měli za úkol najít místo od Alp na východ, kde se sbíhají tři léčivé prameny a toto místo našli právě zde.