🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Hostinec u Zlatého slunce v barokním Kuksu

Zveme návštěvníky barokního Kuksu a vyznavače dobrého jídla a pití do Hostince u Zlatého slunce,který byl založen hrabětem F. A. Sporckem v r. 1699.

Renesanční kamenný most ve Stříbře

Kamenný most z pískovcových kvádrů, vedoucí přes řeku Mži, s branou vystavěnou v letech 1555 - 1560 stavitelem Benediktem Volchem z Ferrolu, byl příjezdovou cestou do města Stříbra od Plzně a Prahy.

Přírodní památka Žerotín s nádherným výhledem na Strážnici

Vrch Žerotín (322 m n. M.) je místem krásného výhledu na celé Pomoraví, jeho svahy jsou pokryty množstvím vinohradů a sadů. Mezi vinicemi se pyšní mohutné stromy oskoruší, které byly vyhlášeny stromem Slovácka.

Bašty u Veselské a Skalické brány ve Strážnici

Opevnění města Strážnice bylo vybudováno v době tureckého nebezpečí v 16. století, kdy byl hlavním vojenským velitelem Moravy jmenován Jan III. Ze Žerotína. Ve Strážnici tak vznikly Veselská a Strážnická brána.

Památná lípa v zámecké zahradě v Kamenici nad Lipou

V zámecké zahradě v Kamenici nad Lipou byla roku 1248 vysazena lípa, která dnes patří mezi památné lípy města. V roce 1998, k výročí 750 let města, byla v zámecké zahradě vysazena dcera této lípy.

Kaple sv. Maří Magdaleny na kopci Bradlo

Evropskou zajímavostí města Kamenice nad Lipou je lesní hřbitov Bradlo s kaplí sv. Máří Magdaleny. Stavba byla vystavěna v roce 1348 Dobešem z Bechyně a představuje unikátní vazbu venkovského stavitelství na tzv. Karlovskou gotiku.

Rybník Kalich u Kamenice nad Lipou

Nedaleko od Kamenice nad Lipou leží rybník o rozloze asi 10 ha, v jehož okolí proběhla bitva mezi Menhartem z Hradce a Husity. Rybník nabízí příjemné koupání v krásné přírodě.

Rozhledna na Cvilíně - Krnov

Cvilínská rozhledna se nechází na stejnojmenném kopci, nad městem Krnovem. Na Cvilíně, který má dva vrcholy jsou ještě další dvě zajímavé turistické atrakce, které jistě stojí za zhlédnutí. Rozhledna je kamenná romantická stavba zakončena vyhlídkou s cimbuřím, vysoká 26 metrů.

Naučná stezka Vítězslava Nováka

Na tříkilometrové trase od zámku v Kamenici nad Lipou k myslivně Johanka seznamuje návštěvníky s přírodou, lesním hospodářstvím, zajímavostmi Kamenicka a s životem a dílem hudebního skladatele Vítězslava Nováka, naučná stezka tohto kamenického rodáka.

Arboretum Johanka v Kamenici nad Lipou

Součástí Centra pro zahradu, les a volný čas v Kamenici nad Lipou je Arboretum Johanka. Stanice pořádá pravidelné dětské letní tábory, vyjížďky a jízdy bryčkou, výuku jízdy na koni, ale i křtiny hříbat.

Rozhledna na Ježníku - Krnov

Ježník se těší znamenité pověsti jako letovisko a výletní místo. Je možno je doporučit všem, kteří vyhledávají odpočinek v klidném prostředí. Na severu Ježníku se zvedá 558 m vysoký vrch Vyhlídka s dřevěnou rozhlednou.

Písek – romantické město s bohatou a tajemnou historií

Malebné jihočeské město, jež si v letošním roce připomíná 770 let od první písemné zmínky, je skutečným historickým skvostem na řece Otavě - a postupně odhaluje svá tajemství.

Japonský šerm Iaido

Takeda Ryu Iaido je tradiční japonské bojové umění s dlouhou tradicí a hlubokými kořeny.

Muzeum Jakuba Hrona v Metánově

V Metánově, v místní části obce Častrov, najdete v budově bývalé školy Muzeum Jakuba Hrona. Expozice představuje svérázný svět a vynálezy místního rodáka prof. Jakuba Hrona. Návštěvníci se seznámí také s publikacemi autora.

Zříceniny hradů Starý a Nový Žeberk

Na vrcholu Jezerky stával kdysi hrad Starý Žeberk. V současné době jeho existenci připomínají jen nepatrné a pro laika v terénu obtížně rozpoznatelné zbytky. Nedaleko od něj, na vrcholu Zámecké hory, jsou zachovány zbytky zdiva paláce a hradeb Nového Žeberku.

Děkanský kostel sv. Jiljí v Jirkově

Kostel sv. Jiljí v Jirkově stojí na místě raně gotického obranného kostelíka z doby kolem roku 1300. Kostel, který patří mezi nejstarší stavební památky v Jirkově, je veřejnosti přístupný v době pravidelných bohoslužeb, konají se v něm katolické svatební obřady.

Stráž nad Nežárkou - město známé díky pěvkyni Emě Destinnové

Stráž nad Nežárkou je jihočeské město, nacházající se přibližně v polovině cesty mezi Jindřichovým Hradcem a Třeboní. Město je spojeno s památkou slavné pěvkyně Emy Destinnové, která zakoupila zdejší zámek, a žila zde až do své smrti v roce 1930.

Plzenecká železnice - úzkorozchodná trať ve Starém Plzenci

Úzkorozchodná trať je vybudována v areálu dětského tábora ve Starém Plzenci. Plzenecká železnice má ve svých sbírkách sedm úzkorozchodných lokomotiv a padesát šest vagónů různých typů. Muzejní dráha je vybudována v areálu dětského tábora ve Starém Plzenci.

Hasičské muzeum ve Starém Plzenci

Expozice muzea se zabývá historií hasičstva, technikou, výzbrojí, výstrojí a dokumenty. Muzeum sídlí v areálu hasičské zbrojnice – u kapličky.

Lomnice nad Popelkou - Městské muzeum a galerie

Muzeum může návštěvníkům nabídnout několik stálých expozic, vedle historie města i etnografické oddělení, mineralogickou a zoologickou expozici, výstavní prostory, reprezentační místnosti původních majitelů rodiny Šlechtů, Památník Jaroslava Seiferta a galerii oblastních výtvarníků.

Dům pod půlměsícem v Sobotce

Dům pod půlměsícem La casa sotto la luna byl odhalen v říjnu 1991. Je završením tvůrčího projektu italského umělce Claudia Parmiggianiho. Jedná se o dílo, které nelze nikdy uvidět celé najednou, zbývající části jsou v Itálii, Egyptě a ve Francii.

Zříceniny gotického hradu Kumburk

Nalézá se v jednom z cípů pomyslného trojúhelníku nazývaného Český ráj v nadmořské výšce 642 m n. M. V okrese Semily, na strmém čedičovém vrchu. Jeho zbytky jsou chráněny jako kulturní památka České republiky.

Letní koupaliště Kdyně Hájovna

Letní koupaliště Kdyně Hájovna se nachází za městem. Na úpatí impozantního vrchu Koráb (773 m n.m.) s rozhlednou a výletní restaurací. V blízkosti koupaliště se nachází parkoviště, autokempink a občerstvení. V areálu koupaliště je rozsáhlá travnatá pláž.

Novorenesanční krnovská radnice

Dnešní radnice tak jak je zachována, byla vystavěna v roce 1901-1903 podle plánů vídeňského architekta Moritze Hintragera. Stavba byla realizována Ernestem Latzelem a Aloisem Geldnerem. Budova stojí na místě, kde stávala radnice z 16. století.

Krnovská synagoga

Bývalý židovský templ v hornoslezském Krnově je jedinou v historické podobě dochovanou a turistům přístupnou synagogou v Moravskoslezském kraji. Je to jedna z pouhých dvou staveb v Česku s dochovanými arabskošpanělskými interiéry.

Hrad Krasíkov – Švamberk

Vrch s kaplí a zřícenou věží ležící západně o Plzně byl osídlen již v pravěku. Stopy osídlení však zanikly při budování středověkého hradu. Ves Krasíkov,položená v místech pozdějšího švamberského dvora, je prvně zmiňována roku 1227, kdy ji velmož Kojata odkázal svému služebníkovi Marešovi.

Konstantinovy Lázně - Pursíkův pramen a Smraďoch

Historii obce můžeme sledovat už od 16. století, kdy se v písemných dokladech objevuje zmínka o sirnatém prameni zvaném lidově smraďoch právě pro svůj vysoký obsah sirovodíku.

Bělohradská bažantnice

Bělohradská bažantnice je krásným lázeňským parkem lákajícím k odpočinkovým procházkám. A jaký by to byl lázeňský park bez pramenů místní léčivé vody, vždyť zdejší lázně byly založené již v roce 1885 hraběnkou Annou z Aseburgu.

Kdyně - brána staré přadelny

Nejrozšířenějším řemeslem bylo ve Kdyni odedávna platýnkářství, to je výroba mlýnských pytlíků. Na konci 18. století pracovalo ve Kdyni v tomto oboru 24 mistrů, 36 tovaryšů a 11 učedníků.

Šolcův statek v Sobotce - galerie Karla Samšiňáka a lapidárium

Šolcův statek je půvabný roubený dům z roku 1811. Nachází se v proluce nenápadné uličky poblíž soboteckého náměstí. Roku 1838 se v něm narodil český básník Václav Šolc a v roce 1974 zde Karel Samšiňák založil galerii výtvarného umění.

Rozhledna Koráb u Kdyně

Rozhledna Koráb stojící na stejnojmenném vrchu (773 m) v nejvyšším bodě Chudenické vrchoviny, kousek od Kdyně v okrese Domažlice. Jednoduchá stavba, vysoká 21 metrů o pěti trámových patrech, byla slavnostně otevřena 7. srpna 1938.

Gansův dům v Sobotce

Gansův dům je poslední z původních roubených měšťanských domů soboteckého náměstí a Boleslavské ulice. Je mimořádným dokladem lidové architektury.

Zámek Lanškroun

Nejstarší částí budovy lanškrounského zámku je trakt přiléhající ke kostelu sv. Václava. Byl východním křídlem kláštera, postaveného augustiniány po roce 1393. Klášter byl za husitských válek vypálen.

Budova staré radnice v Sobotce

Budova radnice je významnou stavbou Sobotky. Původně renesanční Chybovský dům byl v roce 1668 přestaven barokně a později empírově.

Blatské muzeum v Záluží s expozicí loutek

Malá vesnička u Soběslavi byla málem zapomenuta, ale díky památkovému ústavu v Táboře se opět stala jedním z nejnavštěvovanějších míst v regionu. Najdete zde obnovenou blatskou kovárnu s unikátní černou kuchyní a zároveň exozici loutek.

Rozšířená sbírka historické obuvi se nastěhovala do Baťova institutu

Historická obuv, kterou mohli lidé vídat ve zlínském Obuvnickém muzeu, je již instalovaná v nových prostorách 14/15 Baťova institutu. Objekt vznikl rekonstrukcí dvou bývalých baťovských továren v centru Zlína, první část se otevře návštěvníkům v květnu. Sídlit v něm bude Muzeum jihovýchodní Moravy, krajská galerie výtvarného umění a krajská knihovna.

Kludského vila - expozice věnovaná rodině Kludských v Jirkově

Kludského vila ve Vinařické ulici v Jirkově prošla rozlehlou rekonstrukcí. Nyní se v areálu nachází knihovna, přednáškové salónky, expozice k osobě Karla Kludského a oddychové místo pro děti i dospělé.

Běžecký areál Hraběnka - trasy pro méně zkušené a začínající běžkaře

V Jilemnici můžeme najít několik kilometrů pravidelně upravovaných běžeckých tratí, z nichž většinu v areálu Hraběnka, ale značná část vede kolem dokola celé Jilemnice. Přirozeným nástupním místem pro tyto tratě je přímo v areálu Hraběnka místo zvané "U buněk".

Zřícenina gotického hradu Bradlec

Zřícenina hradu Bradlece se tyčí na stejnojmenném zalesněném kopci nad obcemi Újezdec a Bradlecká Lhota.

Přírodní rezervace Borkovická Blata

Přírodní rezervace Borkovická blata je chráněné území, které bylo vyhlášené z důvodu ochrany zachovalého fragmentu ekosystému ručně vytěženého rašeliniště přechodového pánevního typu s charakteristickou flórou a faunou. Rezervací prochází naučná stezka Blatská stezka.

Bistro Sluníčko - občerstvení pro děti i dospělé

Příjemné posezení v nekuřáckém bezbariérovém prostředí si užijete v Bistru Sluníčko v Jemnici. K dispozici je také posezení venkovní.

Kostel sv. Mikuláše z Bari

Lomnice nad Popelkou, je šestitisícové město, které se rozprostírá na pomezí Českého ráje a Krkonoš. V dolní části náměstí stojí barokní kostel sv. Mikuláše z Bari z roku 1782.

Renesanční zvonice uprostřed hřbitova

Nejstarší dochovaná budova v Lomnici nad Popelkou je hřbitovní zvonice z roku 1652.

Rolandův kámen - výhled na panorama Jeseníků

Rolandův kámen 937 m n.m., je vysoký skalní útvar tvořený zvrásněnou rulou se zajímavým povrchem tvarovaným zvětrávacími procesyasi 1 km severně od Karlovy Studánky.

Blatské muzeum v Soběslavi - Smrčkův a Rožmberský dům

Blatské muzeum v Soběslavi je součástí Husitského muzea v Táboře. V současné době jej můžete objevovat ve městě ve dvou renesančních budovách: ve Smrčkově domě a Rožmberském domě.

Palladium země české ve Staré Boleslavi

Palladium je památkou ojedinělého duchovního významu. Jedná se o malý kovový reliéf ze 14. století, legendou spjatý se sv. Václavem, reprodukující ikonografický typ Svatovítské madony.

Chrám Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi

Ranně barokní chrám Nanebevzetí Panny Marie stojí postavil na začátku 17. století italský stavitel Giaccomo de Vaccani, do dnešní podoby jej upravili A. Leuther a K. I. Dienzenhofer. Uvnitř kostela je uchováváno tzv. Paládium země české - gotický pozlacený reliéf Madony Staroboleslavské z 15. stol.

Kostel sv. Klimenta ve Staré Boleslavi

Románský kostel sv. Klimenta je považován za hradní kapli někdejšího boleslavského hradu. Vedle krypty sv. Kosmy a Damiána se jedná o nejstarší budovu ve Staré Boleslavi, která se dochovala do našich dob v takřka nezměněné podobě a náleží k nejstarším chrámovým stavbám v českých zemích vůbec.

Lanovka z Jáchymova na Klínovec

Na vrchol nejvyšší hory Krušných hor vede sedačková lanová dráha a to z Jáchymova přímo na vrchol Klínovce (1244 m. N. M.). Dolní stanice lanovky je vzdálena cca 3 km od středu města Jáchymova, horní pak cca 3 km od nejvýše položeného města v České republice - Božího Daru.

Lodě na vodě letos přivezly i vodní formule

Pátý ročník výstavy Lodě na vodě byl za nadšené asistence slunečných paprsků zahájen ve středu dopoledne. Mezi Železničním a Palackého mostem po obou březích Vltavy se letos předvede 120 vystavovatelů. V neděli uzavřou řeku formule, které se v Česku ukážou poprvé.