🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Hradište a pohřebiště Moravičany

Moravičany jsou významným archeologickým nalezištěm. V polích za tratí bylo objeveno rozsáhlé popelnicové pohřebiště lužické kultury s téměř 1200 hroby.

Přírodní koupaliště Mohelnický bagr

Díky těžbě štěrkopísku vzniklo v blízkosti Mohelnice rozsáhlé jezero místními nazývané Mohelnický bagr. Jeho severní břehy sahají v současnosti téměř k okraji města a v letních měsících si tu můžete zaplavat i zasurfovat.

Parkhotel Richmond Karlovy Vary

Parkhotel Richmond nabízí svým hostům služby špičkové úrovně. Veškeré léčebné procedury jsou poskytovány přímo v hotelu, nechybí ani nádherný bazén. Kromě tradiční komplexní lázeňské léčby si klient může vybrat ze široké škály speciálních léčebných a relaxačních programů.

Výšina Petra Velikého v Karlových Varech

V listopadu 1712 vyjel, v rámci sázky, na tehdy bezejmennou skalku nad městem car Petr I. Na vrchol kopce nevedla ještě žádná cesta a panovník musel údajně šplhat od Vřídla skalnatým terénem. Na důkaz svého úspěchu vyryl tehdy car do dřevěného kříže, který zde stával, vlastní iniciály.

Muzeum rekordů vystavuje uniformy z jedinečné sbírky stejnokrojů

Dvě uniformy z unikátní sbírky 505 lesnických a mysliveckých stejnokrojů brněnského podnikatele Jaroslava Pospíšila se do konce letošní turistické sezóny staly novými exponáty pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit.

Vyhlídka Jelení skok nad Karlovými Vary - Mayerův gloriet

Jelení skok je nejstarší vyhlídkovou stavbou v Karlových Varech. Dřevěný altánek na skalním ostrohu nechal postavit v roce 1804 karlovarský rodák, bohatý vídeňský obchodník Mayer, podle něhož se stavba někdy také nazývá Mayerův gloriet.

Muzeum Karlovy Vary na Nové louce

Muzeum prezentuje živou a neživou přírodu, archeologické nálezy a historii osídlení i hornictví v regionu. Nechybí informace o rozvoji lázeňství včetně zajímavostí o slavných karlovarských lékařích i návštěvncích. K vidění jsou zde také ukázky výrobků místních porcelánek a sklárny Moser.

Zámecká kolonáda v Karlových Varech

Zámeckou kolonádu byste našli nad kolonádou Tržní. Má dvě části: kolonádu Horního pramene a kolonádu Dolního pramene. Kolonáda Horního pramene je volně přístupná veřejnosti a zastřešuje Zámecký horní pramen. Kolonáda Dolního pramene je zpřístupněna pouze klientům Zámeckých lázní.

Rozhledna Pastýřka u Moravské Třebové

Rozhledna Pastýřka nedaleko Moravské Třebové byla slavnostně otevřena 20. července 2009. Po sto letech se na místo bývalé rozhledny, která nesla jméno knížete Jana Lichtenštejna, vrátila další výšková stavba.

Vyhlídka na Třebovském hradisku

Nad Moravskou Třebovou se vypíná Třebovské hradisko. Jedná se o hrásť, která má podobu písmene C. Hradisko tvoří dvě návrší - Třebovské hradisko (550 m) a Dubina (553 m). Na vysokém kopci severovýchodně nad městem je stále ještě dobře zachovaný reliéf hrádku.

Křížový vrch s hřbitovním kostelem Povýšení sv. Kříže v Moravské Třebové

Původní hřbitov v Moravské Třebové se nacházel u kostela Nanebevzetí Panny Marie. Kolem roku 1500 byl hřbitov zrušen a přemístěn na Křížový vrch, kde se dnes nachází také křížová cesta.

Tržní kolonáda v Karlových Varech

Bohatě vyřezávaná, dřevěná kolonáda ve švýcarském stylu byla postavena v letech 1882 – 1883 podle projektu slavných vídeňských architektů Fellnera a Helmera. V interiéru kolonády naleznete tři minerální prameny - Pramen Karla IV., Dolní zámecký pramen a Tržní pramen.

Barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Moravské Třebové

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Moravské Třebové se nachází na místě raně gotické stavby ze 13. stol. Kostel byl na konci 15. stol. Obklopen hřbitovem a okolo něj se nacházely kaple sv. Antonína a sv. Markéty, které později zanikly. Kolem roku 1500 byl hřbitov zrušen a přemístěn na Křížový vrch.

Náměstí v Moravské Třebové s morovým sloupem a renesanční radnicí

V Moravské Třebové stojí zcela určitě za návštěvu místní zámek, ale chybu neuděláte, pokud zavítáte na náměstí T. G. Masaryka, kterému dominuje morový sloup a renesanční radnice. Jedná se o rozsáhlou renesanční stavbu s typickým renesančním prvkem - sgrafitovou omítkou z r. 1565 v zadním traktu.

Dvořákovy sady v Karlových Varech

Dvořákovy sady najdete na začátku lázeňské zóny po pravé straně na cestě mezi hotelem Thermal a Sadovou kolonádou. Park nese jméno slavného českého hudebního skladatele světového formátu – Antonína Dvořáka, který je zde také zvěčněn v podobě sochy.

Welzlova stezka - naučná stezka Jana Eskymo Welzla v Zábřehu

Welzlova naučná stezka provází historickým centrem města Zábřeh a seznamuje návštěvníky s jeho vývojem od minulosti po současnost. Stezka má délku 3 km a nachází se na ní celkem 8 zajímavých zastavení.

Muzeum střední Vltavy a balonového létání v Chotilsku

Muzeum v Chotilsku vzniklo rekonstrukcí bývalých hospodářských budov na návsi obce. Expozice představují historii středního Povltaví, balonového létání a osobnost místního rodáka prof. Františka Drtiny.

Vodopády sv. Wolfganga u Vyššího Brodu

Vodopády svatého Wolfganga se nacházejí na Menší Vltavici nedaleko Vyššího Brodu. Ve skutečnosti se jedná o mimořádně vysoké kaskády. Za skutečný vodopád lze označit pouze některá ramena a stupně horního "vodopádu". K vodopádu se dostanete po Opatské stezce z Vyššího Brodu.

Kemp Pod Hrází ve Vyšším Brodě

Kemp se nachází na pravém břehu řeky Vltavy, hned pod hrazí vodního díla Lipno II. Jde o klasický vodácký kemp, kde většina vodáků zahajuje sjíždění řeky Vltavy.

Rašeliniště Mrtvý luh u Volar na Šumavě

Přírodní rezervace Mrtvý luh je vrchovištní rašeliniště o rozloze 351,5 ha a maximální hloubce 7,5 m. Je součástí I. Zóny Národního parku Šumava. Rezervace je porostlá borovicí blatkou a rozlehlým "mrtvým lesem". Tato lokalita nad soutokem Teplé a Studené Vltavy není přístupná.

Židovský hřbitov ve Volarech

Ve Volarech je na samostatném židovském hřbitově pohřbeno 96 převážně židovských žen. Dnes je zde umístěn pietní památník a hřbitov je zapsán na seznamu židovských památek.

Alpská architektura ve Volarech

V dávné minulosti byly Volary osídleny komunitou alpských horalů, kteří sem přinesli své zvyklosti a stavbu mohutných roubených domů s výrazně plochou střechou. Právě proto si můžete ve městě prohlédnout historické domy alpského stylu.

Laser Game Hradec Králové

Laser game nebo laser tag je adrenalinová akční kolektivní hra, kde se snažíte trefit vestu protihráče. Celá hra se odehrává v tématické aréně pod UV světly a za doprovodu dynamické hudby.

Taháky plzeňské zoologické zahrady jsou Česká řeka a Svět v podzemí

Čím víc znám lidi, tím mám raději zvířata. Okřídlená věta, ale pravdivá. Zvířata nejsou falešná, jen lidé jim přisuzují své vlastnosti. Dívat se na zvířata je uklidňující, a protože kapybaru v parku nepotkáte, vyrazíte do zoo. Třeba do Plzně. Tam mě nejvíc zaujala Česká řeka. Hlavně obr sumec.

Rybník Dřemliny na Vodňansku

Jedná se o největší vodňanský chovný rybník. Každoročně na podzim probíhá výlov rybníka, kde si můžete nakoupit čerstvé ryby. Rybník je pojmenován podle stejnojmenného vodňanského předměstí.

Naučná stezka Opevnění Rokytnicka

Naučná stezka po objektech československého opevnění budovaného na hřebenech Orlických hor v letech 1936 až 1938 zahrnuje 14 informačních panelů rozmístěných podél červené turistické značky mezi Panským polem a Anenským vrchem a v prostoru tvrze Hanička.

Lasergame v centru Prahy

Lasergame v Praze pro 2-16 hráčů! Nejlepší a nejmodernější Lasergame aréna v ČR!

Parní lokálkou na cestě lesy i děsy kolem Jindřichova Hradce

"Mně stačí, když slyším, jak ty pražce drncaj, dumdá, dumdá..." zpívá se v legendární countryovce Oranžový expres. Zrovna tak drncají pražce pod lokálkou na úzkokolejce vedoucí z Jindřichova Hradce. Na uhláku sice nesedím, ale ona ani krajina není už úplně tak rožmbersky vábná. Solár je hrůzoděs!

Hlubockým zámeckým parkem vede naučná stezka

Novou naučnou stezku zámeckým parkem s deseti zastaveními si mohou v nové turistické sezóně projít návštěvníci, kteří zavítají do Hluboké nad Vltavou. Jednotlivá stanoviště budou informovat o historii i kultuře zdejší krajiny.

Městské muzeum Vodňany v bývalé synagoze

Ve vodňanském muzeu naleznete stálou expozici Rybářství na Vodňansku. Na informačních tabulích se můžete seznámit se starší historií města, rybníkářství a mlynářství. Sídlem muzea je bývalá synagoga.

Kostel Narození Panny Marie ve Vodňanech

Kostel je postaven ve slohu vrcholné gotiky v 1. polovině 15. století mistrem Jaklíkem a jeho synem Václavem na místě starší stavby. Na kostelní věži jsou namalovány znaky města Vodňan, Království českého a tehdejšího děkana Vokouna.

Zbytky hrádku Hynšta - tajná bratrská modlitebna

V Příhrazských skalách asi 4 km jižně od Žďáru se nachází zbytky hrádku Hynšta. Z původního, nepříliš rozsáhlého skalního hrádku ze 13. století se dodnes zachovala pouze jedna místnost se středovým sloupem, k níž vede několik metrů dlouhá, ve skále sekaná chodba.

Sklárna Jakub odvážlivcům umožní, aby si zkusili fouknout do píšťaly

Sklárna Jakub v místní části Vrbna pod Pradědem v Mnichově zve všechny zájemce k návštěvě ve dnech státních svátků 1. a 8. května.

Rozsedlina Studený průchod

Přírodní skalní útvar Studený průchod se nachází v Příhrazských skalách 2 km jižně od Březiny. Jedná se o dlouhou puklinu ve skále, na jejímž vrcholu stála v roce 1866 rakouská dělostřelecká baterie.

Barokní areál v Sepekově - poutní místo s téměř tisíciletou tradicí

Sepekovský kostel je významným jihočeským poutním místem. V barokním chrámu obklopeném ambity s kaplemi je uctíván pozdně gotický deskový obraz Panny Marie Sepekovské z přelomu 15. a 16. století.

Erbenův rodný domek v Miletíně

V Miletíně najdete rodný domek Karla Jaromíra Erbena, který zde čerpal náměty pro básnickou sbírku Kytici. Expozice přibližuje Erbenův život i dílo a připomíná tvář a atmosféru Miletína v dobách básníkova dětství. Pamětní deska na domě nese nápis „Zde se narodil Karel Jar. Erben L. P. 1811“.

Zámecká zahrada ve Vizovicích ve francouzském stylu

Zahrada byla vybudována současně s dostavbou zámku v 70. letech 18. století. Ve 20.letech 19. století došlo k přebudování původní klasicistní kompozice zahrady do podoby přírodně-krajinářského parku. Nová zahrada byla pojata v romantickém duchu.

Park Botanika ve Valašském Meziříčí

Park pojmenovaný Botanika se vzácnými dřevinami byl založen v letech 1890 a 1891 pro potřeby výuky studentů blízkého gymnázia. Parkem prochází naučná stezka Jana Karafiáta.

Horská chalupa U Nás v Bartošovicích v Orlických horách

Horská chalupa U Nás je jedna z mála zachovalých romantických chalup, ve které na vás i v 21. století dýchne atmosféra starých časů a ve které můžete obdivovat krásu historických interiérů a starožitností.

Ledříčkova skála - sídlo Jánošíka Orlických hor

Ledříčkova skála je jedno ze zastavení naučné stezky, skalní útvar vysoký až 15 metrů. Stěna skrývá malou jeskyni, ve které podle pověsti žil loupežník Ledříček, který bohatým bral a chudým dával.

Pašerácká lávka v Zemské bráně

Pašerácká lávka byla původně postavena vrchností pro potřeby dřevorubců a formanů, svážejících dřevo z panských lesů. Především v nočních hodinách však začala být využívána k paši různého zboží.

Divoká Orlice - divoká řeka z Orlických hor

Divoká Orlice pramení v Polsku, pak tvoří společnou hranici a u Zemské brány se stáčí do Čech. Svižně tekoucí řeka v krásné přírodě láká po celém svém toku rybáře a při dostatku vody udělá z vodáckého výletu dokonalý zážitek.

Soběslavsko - veselská blata - jihočeské selské baroko

Blata proslula nejen přírodními krásami, ale také lidovou architekturou označovanou jako jihočeské selské baroko. Stavby lidové architektury se zachovaly v obcích Borkovice, Mažice, Zálší, Záluží, Klečaty, Komárov a dalších.

Dům U jelena ve Vimperku

Dům se nachází v zúženém místě Pivovarské ulice pod terasami na zámeckém vrchu. Dům je ozdoben nástěnnou malbou znázorňující legendu o svatém Hubertovi, v které šíje a hlava jelena s parožím přechází z malby v plastiku.

Hrad Haselburg ve Vimperku

Na sever od vimperského zámku stojí na nevýrazné vyvýšenině samostatné opevnění, jakýsi zmenšený hrad nebo hrádek. Říká se mu Haselburg a jedná se o předsunutou dělostřeleckou baštu. Vznikla kolem roku 1479, kdy byla propojena opevnění hradu a města a kdy se komplexně řešila obrana Vimperka.

Městská zvonice ve Vimperku

Jako prst zatnutý do nebes se vznáší nad středověkým jádrem Vimperka štíhlá hranolová věž městské zvonice. Vlastním smyslem této stavby byly zavěšené zvony, které svým majestátním hlasem ohlašovaly pravidelné, zvláštní i mimořádné události v životě města.

Koupaliště v Roštíně

Koupaliště Roštín je vzdáleno jen 500 m od známého rekreačního areálu Kamínka. Naleznete zde velký plavecký bazén 25 metrů dlouhý, malý bazének pro děti o délce 4 metry a nově zrekonstruované zázemí.

Roštínská kaple se studánkou pitné vody

Roštínská kaple stojí asi 1,5 km jihovýchodně od Roštína za bývalým panským dvorem Kamínka. Nachází se u silného pramene dobré vody. Drobná sakrální stavba pochází z roku 1907.

Památník Josefa Suka v Křečovicích

Památník v rodišti houslisty a skladatele Josefa Suka (1874–1935) se nachází v domku, kde Josef Suk strávil podstatnou část svého života. Dům nechal postavit jeho otec v roce 1895, aby zde mohl již tehdy známý Josef Suk odpočívat po koncertních cestách.

Kostel Navštívení Panny Marie ve Vimperku

Ve Vimperku uzavíral farní kostel Navštívení Panny Marie dolní část náměstí. Připomíná se v roce 1365, kdy zřejmě vznikly presbytář, sakristie a jižní portál lodi, ale její původ může být starší, možná raně gotický.