🌄 Archiv článků - Pohorka.info

The Chamber Escape Game - úniková hra v centru Prahy

The Chamber je místnost opředená tajemstvím, která otestuje váš úsudek, logické myšlení a týmovou práci! Užijte si 60 minut skvělé zábavy a napětí s přáteli, kolegy či rodinou a navštivte unikátní adventuru v reálném světě! Vaším úkolem je dostat se do 60 minut ven a odhalit tajemství The Chamber...

Aksamitova brána je kamenným skvostem Českého krasu

Je trochu tajemná krajina mezi Berounkou a Brdy. Máte dojem, že znáte každý kout, ale opak je pravdou. V Českém krasu najdete mnoho míst, která stojí za návštěvu, i když cesta k nim není snadný chodníček. K Aksamitově bráně to jde ale téměř samo.

Národní park zmodernizoval nejstarší naučnou stezku Šumavy

Národní park Šumava zmodernizoval Medvědí stezku, svoji nejstarší naučnou trasu a zároveň druhou nejstarší v celé ČR. Mezi Ovesnou a Černým Křížem díky tomu například přibyly pro výletníky další informační tabule, ty původní byly obnoveny.

Na Mikuláše vyjede speciálně upravený výletní vlak

Dětský výletní vlak Cyklohráček, který jezdil od jara do podzimu z Prahy do Slaného kolem hradu Okoř a románské rotundy na Budči, svezl více než deset tisíc cestujících a přepravil téměř 1200 kol. Zájem předčil očekávání všech, kteří projekt připravovali.

Tři roky namáčely děti kosti ze sedlecké kostnice, než vznikl světový unikát

Tři roky namáčel František Rint se svou ženou a dvěma dětmi kosti a lebky ve kbelíku s chlórovým vápnem. Rukama a kýblem prošlo na čtyřicet tisíc kostí. Pro rodinu to byl význačná zakázka, objednavatel morbidního díla byl kníže Schwarzenberg. Chtěl vyzdobit kostnici v Sedlci u Kutné Hory.

Svatováclavský Pivovar v Olomouci

Svatováclavský minipivovar v Olomouci vám nabízí 7 druhů vyráběného kvasnicového piva bez pasterizace a filtrace, domácí kuchyni, polední menu, tvarůžkové a pivní speciality, šťavnaté steaky, espresso illy nebo vína z vinařství Zaječí.

Svatokopecké pivo v Olomouci

Svatokopecké pivo, jak již vyplývá z názvu, se vaří v pivovaru na Svatém Kopečku, což je místní část Olomouce. Pivovar vznikl v červnu 2009, kdy byla uvařena první domácí "hrncová" várka, ale komerčním pivovarem, třetím v Olomouci, se stal až 3.1.2012.

Minipivovar Faltus v České Třebové

Pivovar Faltus se nachází na Moravské ulici, nedaleko Starého náměstí v České Třebové. Pivovar navazuje na tradici vaření piva v České Třebové, která v roce 2012 oslavila 140 let.

Pivovar Mordýř v Dolních Ředicích u Holic

V březnu 2013 byl v Dolních Ředicích založen pivovar Mordýř. Vaří se zde tradičním řemeslným způsobem z českých surovin, ale svátečně lze ochutnat i pivo např. Ze zahraničních chmelů. Ohlasy na tuto pestrost jsou velmi pozitivní a tak sem nachází cestu i lidé, kteří standardní pivo nepijí.

Minipivovar Rambousek v Hradci Králové

V roce 2002 založil v Hradci Králové odborník na minipivovary Milan Rambousek svůj vlastní minipivovar. Nachází se v centru města v nejužším bodě mezi Velkým a Malým náměstím. Produkce piva se odehrává v jediné místnosti o rozloze necelých 14 metrů čtverečních.

Rodinný pivovar Hendrych ve Vrchlabí

V rodinném pivovaru Hendrych ve Vrchlabí se vyrábí pivo plzeňského typu, spodně kvašené, nepasterované, nefiltrované a jsou v něm zachované veškeré látky, které má správné pivo mít. Vaříme se klasickým dvourmutovým způsobem a ochutnat tu můžete čtyři piva Hendrych: H8, H11, H13, H16 Ale.

Pivovar Studánka v Liberci

Pivovárek s venkovním posezením leží v malebném prostředí liberecké části Krásná Studánka na cyklistické trase vedoucí do Frýdlantského výběžku. Ochutnáte zde pivo Studánecký Antal 10°, Gallasův ležák 12° nebo Studánecký Flik 11°.

Pivovar Koliba v Litoměřicích

V litoměřickém minipivovaru Koliba můžete ochutnat prvotřídní nefiltrovaná a nepasterovaná piva, která jsou vařena s láskou z kvalitních přírodních surovin bez pomocné berličky chemických přípravků. Pivo se zde vyrábí jen z nejlepšího sladu a žateckého chmele.

Kolovratský palác v Praze - jedno ze sídel Senátu

Dvoukřídlý pozdně barokní palác dala postavit po roce 1784 Marie Barbora hraběnka Černínová z Chudenic se svým manželem, pravděpodobně podle plánů architekta Palliardiho jako honosné šlechtické sídlo, jež v době klasicismu mělo připomenout palácový typ vrcholného baroka.

Wikyland v Modřicích u Brna - zábavní centrum pro celou rodinu

Hledáte skvělou zábavu a dobrodružství pro celou rodinu nebo chcete společně se svými dětmi zažít jen něco netradičního? Bude mít vaše dítě narozeniny či jinou příležitost k oslavě a chtěli byste mu ji uspořádat na místě, na které dlouho nezapomene? Nebo chcete svým dětem udělat zkrátka jen rados...

Doubravská hora nad Teplicemi láká milovníky hradních zřícenin i dalekých výhledů

Nad městem Teplice na vysokém místě se nalézá hrad Doubravka. Jedná se o jediný hrad v České republice, který je v majetku společenské organizace - jedná se o Asociaci víceúčelových technik, sportů a činností (AVZO TSČ).

Krtské skály u Jesenice

Přírodní památka Krtské skály leží asi 1 km jihozápadně od obce Krty na rozvodí Ostroveckého a Rakovnického potoka. Jde o lesní území s četnými zvětralými skalními výchozy, balvanitými sutěmi i roztroušenými balvany.

Alšova stezka z Mirotic do Čimelic

Trasa naučné Alšovy stezky vede krajinou mezi Miroticemi, Rakovicemi a Čimelicemi v okrese Písek. Vlastivědné zaměření stezky se promítá do jednotlivých zastavení, na nichž jsou návštěvníkům přibližovány historické, přírodní a archeologické zajímavosti oblasti.

Zřícenina hradu Obřany u Chvalčova

Skromná zřícenina hradu Obřany se nachází na strmém kopci v Hostýnských vrších, přibližně 3 km od obce Chvalčov. Gotický hrad byl založen kolem roku 1365 Bočkem z Kunštátu. Patrně se jej nepodařilo nikdy dokončit a v průběhu husitských válek byl opuštěn. Zachovalo se torzo hradby a válcové věže.

Mužské kameny v Krkonoších

Mužské kameny je skalní vyhlídka, která leží v Krkonoších na česko-polské hranici asi 6 km severně od Špindlerova Mlýna a 7,5 km jihovýchodně od polského města Szklarska Poręba.

Tipy na víkend: Na jazz jeďte do Slaného, Zeleného Raoula potkáte na zámku

Už i vás pohltila atmosféra blížících se Vánoc? Jestli ne, stačí vyrazit na některý z tradičních jarmarků a trhů. Těm, kteří podzim nejraději tráví u dobrých filmů, se nabízí hned několik filmových festivalů. Ostatní si vyberou ze zbytku pestré víkendové nabídky.

Zábavní centrum Don v Třebíči

Zábavní centrum Don je jediné zařízení svého druhu na Vysočině. Jedinečná jídla, obrovská možnost zábavy, to vše pod jednou střechou. Najdete zde bowling, snooker, kulečníky, restauraci s dětským koutkem i diskotéku.

Jungle Arena Most - dětský zábavní park a hřiště

V rodinném centru Jungle Arena v Mostě najdou děti nepřeberné množství atrakcí, herních koutků a prostoru pro hru, zábavu a pohybové vyžití. Jungle Arena je však připravena pobavit celou rodinu v každém ročním období.

Památník návrší Žuráň u Podolí

Návrší Žuráň v katastru obce Podolí, známé a historicky ceněné místo památné bitvy, bylo polním velitelským stanovištěm francouzského císaře Napoleona I. Bonaparta. Odtud vydal 2. prosince 1805 v 8:30 hodin rozkaz k útoku na Pratecké výšiny.

Návrší Santon s kapličkou Panny Marie u Tvarožné na Brněnsku

Přírodní dominantou Tvarožné, která leží u jižních výběžků Drahanské vrchoviny, je kopec připomínající přilbu. Je zdaleka viditelnou dominantou na jihozápadním okraji katastru obce. Obyvatelé vesnice mu nejčastěji říkají Kopeček, přespolní ho označují jako Tvaroženský kopeček.

Posraná skalka ve Víru na Českomoravské vrchovině

Řeka Svratka vytváří u Víru nejhlubší údolní zářez na Vysočině a výškové rozdíly dosahují více než 300 metrů. Nejvyšší a nejslavnější je skalní stěna na levém břehu nad továrnou. Skála se jmenuje Klubačice, ale jedna její spodní část má mnohem svéráznější název - Posraná skalka.

Hornické muzeum v Příbrami přivítá 1 100 000. návštěvníka

Hornické muzeum v Příbrami v listopadu očekává jubilejního, milióntého stotisícího návštěvníka od roku 2003, kdy je vzal pod svá „křídla“ Středočeský kraj.

Strmou cestu do kostela na příbramské Svaté Hoře zdolávali věřící po kolenou

Barokní areál Svatá Hora je jedno z nejznámějších poutních míst u nás. Cestu za zdejší madonou absolvovaly v minulosti při procesích i jednotlivě desítky tisíc poutníků.

Botanická zahrada v Olomouci otevřela hotel pro hmyz

Vývoj hmyzu od kladení vajíček až po vylíhnutí dospělých jedinců budou moci sledovat návštěvníci Botanické zahrady Univerzity Palackého v Olomouci v nově instalovaném hmyzím hotelu. Zblízka mohou bezpečně pozorovat také včelí život uvnitř úlu.

Replay Dětský svět ve Frenštátě pod Radhoštěm

Replay Dětský svět ve Frenštátě pod Radhoštěm, to jsou skvělé atrakce pro děti a relax pro dospělé. Dětské hřiště tvoří dvoupatrový labyrint, sportoviště, lezecká stěna a dětský koutek pro nejmenší.

Zábavný vědecký park Vida v Brně

Zapomeňte na muzeum. V brněnském zábavném vědeckém parku Vida! Se exponátů dotýkat prostě musíte. Ale pozor - možná pak nevyjdete z údivu. Objevujte, bavte se a učte se hrou. Zábavný vědecký park u brněnského Výstaviště se otevírá 1.12.2014.

Karlovy Vary: Město horkých pramenů, exkluzivního skla a becherovky

Většinu návštěvníků přivedou do Karlových Varů zdejší horké prameny a tradice lázeňství. Vždyť spolu s nedalekými Mariánskými a Františkovy Lázněmi patří k trojúhelníku našich nejznámějších lázní. Díky bohaté historii má však město co nabídnout i turistovi, který baží po památkách či kulturních zážitcích. A nabídka se neomezuje pouze na letní sezónu. Vary jsou krásné v každém ročním období.

Posezení ve vinném sklepě Frolichovo s degustací

Vinný sklep Frolichovo naleznete ve Velkých Bílovicích, největší vinařské obci v České republice. Sammotný sklípek se pak nachází na sklepní trati Půrynky. Dopřát si zde můžete jak příjemnou degustaci, tak také vynikající pokrmy.

Mezi potoky a ukryt v lesním porostu čeká na turisty rozsáhlý hrad Rýzmburk

Nedaleko města Oseka v Ústeckém kraji se nalézá rozsáhlá hradní zřícenina hradu Rýzmburk. Jeho vznik je datován do třináctého století. Jedná se o udržovanou a také rekonstruovanou zříceninu volně přístupnou turistům.

Po stopách Leoše Janáčka se vydají návštěvníci Brna

Ve své historii nemá Brno o významné osobnosti nouzi. Dvě jména ale mají postavení zcela zásadní. Tím prvním je Gregor J. Mendel, zakladatel genetiky, a druhým skladatel Leoš Janáček. Ačkoliv se ani jeden v Brně nenarodil, prožili zde značnou část svého tvůrčího života.

Malá obec Slavoňov na Náchodsku se od září pyšní národní kulturní památkou

„Za národní kulturní památku se prohlašuje v Královéhradeckém kraji kostel sv. Jana Křtitele se zvonicí a márnicí ve Slavoňově”. Text uvedený v Nařízení vlády č. 106/2014 Sb., které nabylo účinnosti 1. září letošního roku, dodává dřevěnému komplexu pod Orlickými horami na významu a lesku.

Za tajemnými viklany, menhiry a dalšími českými pozoruhodnostmi

Mám rád Sedlčansko, kraj plný balvanů, skalek i rybníků. Stojí tu jedny z našich nejznámějších viklanů, Vrškámen a Husova kazatelna, další najdete u Kadova, jiné v Jizerských horách. Viklany jsou dokonalé, mohutné, obdivované a uctívané. Lidská fantazie viděla a vidí v kamenech obrysy lidí i zvířat.

Beskydy Card - více fantastických zážitků v Beskydech

Díky regionální návštěvnické kartě Beskydy Card můžete čerpat řadu výhod od partnerů nabízejících své služby turistům a návštěvníkům Beskyd. Je platná 12 měsíců, takže ji můžete využívat při vašich cestách po turistické oblasti Beskydy - Valašsko v každém ročním období.

Cesta česko-polského přátelství napříč Krkonošemi

Cesta Česko-polského přátelství je nejznámnější magistrálou Krkonoš. Po většinu své 28 kilometrů dlouhé trasy nabízí hřebenovka nádherné výhledy současně na polskou i českou stranu hor a vede přes nejvyšší hřebeny Krkonoš.

Ptačí kameny v Krkonoších

Ptačí kámen, kterému se také říká Ptačinec, je skalní útvar nacházející se u cesty mezi Brádlerovými boudami a Petrovými boudami nad Medvědím dolem u Špindlerova Mlýna.

Střední Čechy: Kolem kmenových menhirů až ke starému vodnímu hradu

V době, kdy je déle tma než světlo, a na výlety není tolik času, přijde vhod nepříliš dlouhá výprava do středních Čech. Pohodlnou cestou střídající les a louky kolem rybníků vás naučná stezka seznámí nejen s přírodou, ale rovněž s raným hradištěm a zříceninou hradu jednoho z prvních pražských arcibiskupů.

Skiareál Olešnice v Orlických horách

Ski areál Olešnice v Orlických horách představuje skvělé místo pro rodiny s dětmi. Všechny sjezdovky jsou dostatečně široké, přehledné a dochází k jejich pravidelné úpravě.

Městské muzeum Lanškroun

Městské muzeum Lanškroun nabízí pohled do historie města Lanškrouna a okolí, sklářství na pomezí Čech a Moravy nebo do kabinetu mincí a medailí akademického sochaře Zdeňka Kolářského. Další expozicí je pamětní síň skladatele a dirigenta Jindřicha Pravečka.

Brašnářská dílna pana Hemrlíka v Rokytnici v Orlických horách

Moderní kabely, ale také opasky, kapsáře a podobné doplňky, které nosili už staří Skotové. To všechno se rodí v brašnářské dílně Ladislava Hemrlíka v Rokytnici v Orlických horách. Přiučit se tomuto řemeslu můžete i vy pomocí workshopů, které se zde pořádají.

Ateliér zvonaře a hrnčířky v Deštném v Orlických horách

V Deštném v Orlických horách byste neměli minout Ateliér zvonaře a hrnčířky manželů Šedových, před kterým vám každou celou hodinu zahraje jedinečná Deštenská zvonkohra.

Ateliér Renata v Opočně

Při návštěvě podhůří Orlických hor, by jste rozhodně neměli minout Ateliér Renata ve městě Opočno, kterému vládne majitelka Renata Pultarová. Dekorace a design jsou činnosti blízké jejímu srdci.

Utzův mechanický betlém v Olešnici v Orlických horách

V Olešnici v Orlických horách najdete v budově obecního úřadu Utzův mechanický Betlém. Můžete si ho zde prohlédnout a seznámit se s jeho historií. Betlém je unikátní tím, že kromě posuvného pohybu postavy hýbají hlavou, rukama i nohama a v některých případech se i vzájemně přibližují či vzdalují.

Kitescool - kite kurzy v Klatovech

Kitescool je kite škola, která nabízí kurzy kitesurfingu, snowkitingu a landkitingu. Kite kurzy jsou vedeny zkušenými istruktory vyškolenými v oblasti powerkitingu s cetrifikací asociace powerkitingu České republiky, kteří se kitingu věnují řadu let.

Lyžařské areál Jezerné ve Velkých Karlovicích

Lyžařské areál Jezerné se nachází ve Velkých Karlovicích. Jedná se o sjezdovku s vlekem Tatrapoma s mírným sklonem, která je ideální pro rodiny s dětmi. Několikrát týdně se zde naskýtá možnost lyžování až do večera při umělém osvětlení.

Lyžařský areál Jezerné ve Velkých Karlovicích

Lyžařský areál Jezerné se nachází ve Velkých Karlovicích. Jedná se o sjezdovku s vlekem Tatrapoma s mírným sklonem, která je ideální pro rodiny s dětmi. Několikrát týdně se zde naskýtá možnost lyžování až do večera při umělém osvětlení.