🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Vyhlídková věž v Kraslicích bude opět otevřena pro veřejnost

Po stavebních úpravách bude v sobotu 24. září opět otevřena vyhlídková věž u Evangelického kostela v Kraslicích.

Bazilika Navštívení Panny Marie - slezské Lurdy

Severozápadně od centra města Frýdek-Místek, na mírném návrší naproti Zámeckému náměstí ve Frýdku, stojí velkolepá pozdně barokní dvouvěžová jednolodní stavba - Bazilika Navštívení Panny Marie.

Brejlovci obsadí Lužnou

Ač je století páry nenávratně pryč, obdivovatelů starých lokomotiv je stále dost. Tátové dokáží vzbudit nadšení u svých synů a tak se v muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka „šraňky“ netrhnou. Na dny 24. a 25. září je připravena invaze modernějších strojů – lokomotivy T.478.3. zvané brejlovec. Čtěte více »

Zámek Stráž nad Nežárkou

Zámek s mohutnou válcovou věží s břitem je dominantou města. Nejznámější majitelkou zámku byla v letech 1914 - 1930 světoznámá pěvkyně Ema Destinnová. Expozice vás zavede do mučírny, věštírny a projít ven můžete tajnou chodbou.

Synagoga Turnov

Židovská synagoga z počátku 18. století je jedinou synagogou v severních Čechách, která přečkala nacistickou okupaci. Dle doložených písemných pramenů se jedná o třetí budovu židovské synagogy v Turnově, první dvě synagogy byly dřevěné a shořely při požárech města.

Mravenčí stezka v Hostinném

Lesy na východním okraji města Hostinné obývá jedna z nejpočetnějších kolonií mravence pospolitého v Podkrkonoší. Dnes tudy vede 4,6 km dlouhá naučná stezka díky níž se dozvíte o životě lesních mravenců a dalších zajímavostech zdejší přírody.

Mělnické vinobraní je letos stoleté

Letošní mělnické jubilejní vinobraní aneb Přípitky po sto letech, to vše bude probíhat nově hned na pěti scénách. A to od pátečního odpoledne 16. září až do nedělního pozdního odpoledne 18. září.

Tipy na víkend: Myslivecký jarmark, středověké slavnosti i burčákování

Víkendové počasí opět slibuje příznivé teploty, s klidem tedy můžete vyrazit za kulturou. Konopiště otevírá část svých expozic, na Housce pořádají Myslivecký jarmark, obec Zdíkov zve na středověké slavnosti. Milovníci zvířátek se mohou podívat na výstavu mladých králíků v Lysé nad Labem, milovníci burčáku naopak mohou navštívit Valtické burčákování.

Tipy na víkend: Letecký den v Letňanech, myslivecký jarmark i burčákování

Víkendové počasí opět slibuje příznivé teploty, s klidem tedy můžete vyrazit za kulturou. Pražské letiště Letňany zve na sobotní Den Letiště, Konopiště otevírá část svých expozic, na Housce pořádají Myslivecký jarmark, obec Zdíkov zve na středověké slavnosti. Milovníci zvířátek se mohou podívat na výstavu mladých králíků v Lysé nad Labem, milovníci burčáku naopak mohou navštívit Valtické burčákování.

Zbirožský zámek hostil tři císaře, vznikla tu ale i většina Muchových děl

Zámek tří císařů, tak ho prezentují. Prý ho založil jakýsi Břetislav ze Zbirohu, ale není moc známo, kdo tento rodem Sulevic byl. V posledních desetiletích utajovaný zámek je spojován se třemi panovníky a světoznámým malířem secese Muchou. Čtěte více »

Památky Humpolecka zvou. I ty, které nejsou běžně přístupné

Sobota 17. a neděle 18. září zve na setkání s památkami Humpolecka, které nejsou běžně přístupné nebo je zde v tento den něco navíc. Např. Fundovaný komentář - hrad Orlík, Toleranční kostel, bývalá synagoga, židovský hřbitov či Nápravníkovo stavení Zichpili - zde s projekcí starých plánů a fotografií.

Na zámku v Moravské Třebové lze zadarmo spatřit poklady i alchymisty

Již několik let se zámek v Moravské Třebové připojuje ke Dnům evropského dědictví a nabízí návštěvníkům slevy nebo i vstupy zdarma do některých zámeckých expozic. Následující víkend je možné využít bezplatné vstupné hned do dvou okruhů. Čtěte více »

Lanovka na Kleť

Na nejvyšší horu Blanského lesa, Kleť, vede z Krasetína u Holubova nedaleko Českého Krumlova sedačková lanovka. V blízkosti dolní stanice lanovky se nachází parkoviště s občerstvením.

Votrubcův lom a muzeum drahých kamenů

Kozákov je horou plnou polodrahokamů a drahých kamenů. Vyskytují se tu ametysty, záhnědy, citríny, chalcedony, acháty, jaspisy i karneoly. V jižním svahu Kozákova je můžete po dohodě s majitelem Votrubcova lomu hledat a pak si nález vybrousit v místní brusírně.

Rozhledna Dubecko

Rozhledna Dubecko se nachází cca 1 km od obce Loktuše nedaleko Mírové pod Kozákovem. Je to železná rozhledna s dírkovými schody i ochozem a nádherným kruhovým rozhledem do krajiny Českého ráje, Krkonoše i Jizerské hory.

Zámek Hořovice nabízí mimořádné prohlídky běžně nepřístupných prostor

Mimořádně zpřístupněny budou v zámku v Hořovicích o víkendu 17. a 18. září části II. Patra s prezentací nerestaurovaného nábytku a obrazů z depozitářů a hlavní věž zámku s vyhlídkovou terasou.

Historickým trolejbusem k Dolu Michal

Projížďky historickým trolejbusem k Dolu Michal se u příležitosti Dne evropského dědictví uskuteční v sobotu 17. září v Ostravě.

Putování nedotčenou magickou přírodou po jezerech a rašeliništích Šumavy

Když se poslední dobou mluví o Šumavě, pak jenom v souvislosti s přetahovanou mezi stoupenci různého přístupu k řešení kůrovcové kalamity. My ale vaši pozornost chceme upoutat jiným směrem. Neboť Národní park Šumava, to jsou vedle lesních porostů především rašeliniště, ledovcová jezera, vzácné rostliny i zvířata.

Papouščí zoologická zahrada Bošovice

Zařízení jediné svého druhu v České republice najdete v Bošovicích na Vyškovsku. Jedná se o první papouščí zoo. Na návštěvníky tu čeká více než sto voliér s exotickými ptáky, rozmístěných na pěti stech metrech čtverečních. Prohlédnete si i nejohroženější druhy papoušků.

Dělostřelecká tvrz Hanička - zpravodajská centrála v pohraniční pevnosti

V lesích nad Rokytnicí v Orlických horách byla v roce 1937 vybudována dělostřelecká tvrz Hanička, pojmenovaná podle zdejší trampské osady. Někdejší vojenské zařízení na sklonku vlády komunistické strany získalo nové využití. Kvůli němu byl vstupní objekt skryt pod novodobou dostavbu. Přísné utajení si vyžádalo také úpravu turistických cest v okolí.

Chráněné dílny Kopeček

Chráněné dílny v bezbariérově upraveném areálu bývalého statku dávají práci lidem s postižením. Keramická, košíkářská a tkalcovská dílna, ukázky řemesel, venkovní kovárna a chlebová pec, velikonoční a vánoční jarmarky, možnost exkurzí a tvořivých dílen. Prodej výrobků a domácího chleba.

Po stopách posledního šumavského medvěda

Šumava, často označovaná jako zelená střecha Evropy, patří mezi nejkrásnější pohoří naší republiky. Nachází se zde poslední ostrůvky dosud nedotčené přírody. Ty může běžný turista objevovat díky naučným stezkám. Právě Medvědí se díky své jedinečnosti a kráse stala nejen první naučnou stezkou Šumavy, ale i celých jižních Čech. Své jméno získala na počest posledního medvěda, který byl na Šumavě uloven.

Bolatický skanzen vydal poklad, část je ještě někde zakopaná

V dobách prababiček a pradědečků se mohou ocitnout turisté, kteří zavítají do skanzenu lidových tradic, jenž už devět let láká návštěvníky slezské obce Bolatice nedaleko polských hranic. Malé muzeum, které vzniklo v areálu bývalého statku v těsném sousedství místního kostela, dává nahlédnout do života vesnice v předválečné době. Málo se ví, že statek v časech, které ukazuje, vydal i tajemný poklad.

Minizoo DDM Mladá Boleslav

Zahrada a minizoo DDM v Mladé Boleslavi je oázou botaniků a zoologů uprostřed průmyslového města. Dětským oblíbencem je kobylka šetlendského poníka, dalšími zvířaty, které zde můžete vidět jsou krkavci, želvy, morčata, králíci, hadi, plazi, veverky, koza, velké množství ptactva a dravců.

Na Radegast dni zazpívá Petr Kolář, olympijský vítěz Aleš Valenta bude moderovat

Devátý ročník jedné z největších akcí v Moravskoslezském kraji je za dveřmi. V sobotu 10. září se v Nošovicích uskuteční Radegast den. Návštěvníci se mohou těšit na Petra Koláře, Vypsanou fixu, Aleše Valentu, Martina Zounara nebo Rudu z Ostravy. Na čepu bude i nefiltrovaný ležák.

Jičín vykročil se Čtvrtkem do pohádky

Průvodem pohádkových bytostí vykročil Jičín ve čtvrtek odpoledne se Čtvrtkem na pětidenní pouť pohádkou. Festival Jičín město pohádky sice oficiálně začal ve středu, kdy forman Šejtroček převzal klíče od městských bran, ale Rumcajs, Manka nebo řáholecký hajný Robátko se kvůli spisovateli Václavu Čtvrtkovi pohnuli až ve čtvrtek.

Roudnický zámecký areál ožije vinobraním

V sobotu 17. září se v Roudnici nad Labem uskuteční další ročník Roudnického vinobraní. I ten letošní bude soustředěn hlavně do areálu zdejšího barokního zámku.

Uherské Hradiště ovládnou Slavnosti vína a otevřených památek

Slováckou metropoli Uherské Hradiště ovládnou o víkendu tradiční Slavnosti vína a otevřených památek. Opět představí jedinečné lidové tradice, pestrost krojů, lidovou hudbu a samozřejmě nebudou chybět ochutnávky vína a burčáku.

Honba za Ježíškem končí zmrzlinovým pohárem

Sportovně rekreační středisko Boží Dar se mění před očima. Ze zanedbávané obce se vylouplo solidní zázemí pro návštěvníky Krušných hor v létě i v zimě. Obec je známa svou Ježíškovou poštou, v infocentru mají před Vánoci napilno, aby zvládli orazítkovat všechna došlá přáníčka.

Skalní hrad Jestřebí

Malebná zřícenina kdysi mohutného hradu Jestřebí stojí na vysoké pískovcové skále nedaleko Máchova jezera. Hrad nechal vybudovat Jindřich Berka z Dubé ve 13. století. Ze skály se otevírá nádherný výhled do kraje.

Zámek Dobříš přichystal na závěr léta Svatováclavskou slavnost

Na závěr léta a jako ukončení turistické sezóny pořádá zámek Dobříš každý rok tradiční Svatováclavskou slavnost. Letos se tato akce uskuteční v prostředí krásného rokokového zámku v sobotu 10. září. Pro návštěvníky je od 9 do 18 hodin připraven bohatý celodenní program.

Děčínský Sněžník zachytil první televizní signál

Olympijské hry v roce 1936 vysílala tehdy ještě značně primitivní televize. Její signál u nás zachytila rozhledna na Děčínském Sněžníku (723 m. N. M). Stojí od roku 1864 na dominantě Děčínska a zároveň nejvýše položené stolové hoře. Kruhový rozhled je z ní jedinečný.

Tipy na víkend: Vinobraní, festival piva, mistrovství ve vaření gulášů

Počasí má následujícímu víkendu přát, proto neleňte a vydejte se za vínem a burčákem. Vinobraní pořádají ve Znojmě, na zámku Nebílovy, v Praze a Mikulově, kde budou soutěžit v rozeznávání vůně vína. Přerov provoní soutěž ve vaření guláše. Jičín opět ožívá s Rumcajsem, Mankou a Cipískem.

Na vyhlídku zámku Větruše vás z centra Ústí nad Labem vyveze lanovka

Na skalním ostrohu pod Soudným vrchem v Ústí nad Labem tvoří nepřehlédnutelnou dominantu města už od 19. století výletní zámeček Větruše. V minulosti byl významným společenským a turistickým centrem města a stává se jím opět.

Bezbariérové trasy v lesích u Hradce Králové

V lesích u Hradce Králové se nachází dvě bezbariérové trasy přístupné všem handikepovaným turistům. Trasy celkem měří 14 kilometrů - jedna vede od lesního hřbitova k rybníku Výskyt a druhá z Nového Hradce Králové lesními cestami také k rybníku.

Během Dnů evropského dědictví otevře zámek v Mníšku své brány zdarma

Od 10. do 18. září se konají Dny evropského dědictví. Zámek Mníšek pod Brdy k této příležitosti otevře své trasy veřejnosti zdarma. V neděli 11. září je navíc připravena pohádka Hadí mlýn.

Vinobraní v Mikulově a Znojmě s posílenou dopravou

V Mikulově ve dnech 9. až 11. září a ve Znojmě 9. a 10. září se uskuteční letošní Vinobraní. V uvedených dnech dojde k posílení dopravy mezi Mikulovem, Znojmem a Brnem.

Přes Bučinu se utíkalo za kopečky

Šumava má mnoho hezkých výhledů, pohled z Bučiny přes Knížecí pláně na jižní část pohoří je jedním z nich. Nesmí ale pršet, se 1600 mm srážek je nejdeštivějším místem Šumavy. Sedím na terase hotelu zbudovaného v alpském stylu, který má smůlu, že stojí na špatném místě.

Václav Obr si unikátním Muzeem kočárů splnil sen

V červenci 2009 si Václav Obr splnil celoživotní sen. V Čechách pod Kosířem otevřel vlastní Muzeum kočárů. Dílo, které začal budovat před více než dvaceti lety, dnes obdivují návštěvníci z celé Evropy. Muzeum nabízí na pět desítek kočárů, historické saně a unikátní sbírku kočárových luceren.

Roztančený Jičín složí hold Václavu Čtvrtkovi

Pohádkové město Jičín se tento týden roztančí. Ve středu tu začíná už jednadvacátý ročník festivalu Jičín – město pohádky, letos s mottem Taneční pohádkování.

Pálavské vinobraní zve o víkendu na mistrovství České republiky v ochutnávce vín

Podzimní vinobraní je celorepublikovou oblíbenou záležitostí. Lidé se sjíždějí na pár dní do různých koutů Čech a Moravy, aby mohli ochutnat slavný burčák nebo nové druhy vín. Pro zkušené vinaře bude zajímavou akcí 3. ročník Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně - Mikulov 2011, které se uskuteční na Pálavském vinobraní 10. a 11. září 2011.

Šumperské památky se otevřou veřejnosti

Druhou zářijovou sobotu začínají tradiční Dny evropského dědictví. Při této příležitosti se památkové objekty, včetně těch, které nejsou běžně přístupné, otevřou široké veřejnosti. Brány památek a muzeí v Šumperku přivítají první návštěvníky v sobotu 10. září od 9 hodin.

Slavonické pevnostní pásmo - ukázka prvorepublikové obranné linie

Jen několik kilometrů západně od Slavonic se táhne souvislý úsek prvorepublikového lehkého opevnění, tvořený šesti pevnůstkami, zvanými lidově řopíky. Stejně jako ostatní opevňovací objekty byly v září 1938 i ony bez boje předány okupantům.

Bizarní pískovcové divadlo Tiských stěn

Tisá, roztahaná obec zacloněná sedmdesátimetrovou hradbou pískovcových stěn, leží pár kilometrů od Děčína. Byl jsem tu v zimě, sám, jen s mrazem, který třaskal na zasněžených větvích stromů a v hlubokém sněhu pod nohama. Byl jsem rád, že jsem dost vyčerpán prolezl jejich část.

Hluboká má vzor v anglickém Windsoru

Bílá jako svatební dort, jako koruna se tyčí na skalním výběžku nad řekou Vltavou. Hluboká. Do povědomí vešla i po natáčení filmu Pyšná princezna. Nejkrásnější z českých zámků, členitý objekt plný věží a cimbuří, zasazený v nádherném anglickém parku působí dojmem středověku, je ale poměrně mladý.

Rekreace na hájovně s jízdou na koni

Hájovna Vilémka u Kardašovy Řečice nabízí rekreaci na samotě u lesa v krásné přírodě CHKO Třeboňsko v Jižních Čechách. U hájovny se nachází koňský výběh a dančí obora. Využít můžete možnosti jízdy na koni, keramickou dílnu, cykloturistiku, sportovní rybolov, v blízkosti pak např. Lázně Třeboň.

Tipy na víkend: Slavnosti piva, ledového vína, Hradozámecká noc a letecký den

O prvním zářijovém víkendu budou cinkat půllitry v Jindřichově Hradci a Žatci v rámci pivních slavností. Ledové víno budou degustovat v Lednicko-valtickém areálu. V Hradci Králové se připravují na mezinárodní letecký den. Sobotní Hradozámecká noc otevře stovky památek po celé republice.

Výletní vláček Kokořík

Turistický vláček Kokořík křižuje po Kokořínsku a nabízí netradiční projížďku neuvěřitelně krásnou krajinou.

Hrad Šaunštejn

Necelý kilometr severně od obce Vysoká Lípa v Českém Švýcarsku lze spatřit výrazný pískovcový blok, kde v dobách minulých stával skalní hrad Šaunštejn. Šaunštejn skýtá nádherné výhledy na malebné okolí Vysoké Lípy, na části Českého Švýcarska s nejvýraznějším Růžovským vrchem.

Zámek Holešov nově láká na hudební klub i vyjížďky na loďkách

Při toulkách Zlínským krajem můžete jedno z nejpříjemnějších cestovatelských překvapení zažít v Holešově na Kroměřížsku. Z chátrajícího místního zámku se v posledních letech vyloupl atraktivní turistický skvost.