🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Organizované cyklovýlety, pěší turistika a jiné outdoorové aktivity

Buďte aktivní a objevte jedinečná místa naší země ze zcela jiné perspektivy! Organizujeme cyklo a pěší výlety po České republice a jiné outdoorové aktivity dle požadavku.

Plavba parníkem po Vltavě

Pravidelné plavby parníkem po Vltavě. Prožijte krásný zážitek na palubě lodi Czech Boat a prohlédněte si historii Prahy tak jak ji neznáte.

Kašperské Hory - nejstarší zlatonosný revír v Čechách

Není příliš velkým tajemstvím, že Kašperští slovo zlato moc nemilují. Jejich malebné městečko uprostřed šumavských hvozdů totiž údajně stojí na desítkách tun žlutavého kovu, kterým se po staletí měří bohatství států i jednotlivců.

Za tragickým osudem rodu Vršovců

Pěší výlet Českomoravským pomezím vás krásnou přírodou zavede až do hluboké minulosti. Cílem výletu je Vraclav s komplexem tvořeným barokním kostelem, poustevnou či zbytky hradiště připomínajícího vyvraždění rodu Vršovců v roce 1108.

Toulavá kamera: Na beskydské Pustevny za Maměnkou a Libušínem

Pokud jsme chtěli poznat tradice východní Moravy, pak se přímo nabízela návštěva Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm nebo Pusteven. Protože v Rožnově jsme loni pekli frgály, letos jsme vyjeli na jedno z nejznámějších turistických i lyžařských středisek Beskyd. Nejtypičtější pro něj jsou dvě takřka pohádkové stavby – Libušín a Maměnka.

Na pomezí Čech a Moravy

Na trase pěšího výletu, který vás dovede až na Javornický hřeben a k českomoravské hranici, se dozvíte spoustu zajímavostí o osídlování krajiny Českomoravského pomezí, kupeckých stezkách, biskupských rybnících či vyměřování zemské hranice.

Kavárna Bez konceptu - stylová kavárna ve Starém Harcově

Stylovou kavárnu s nezaměnitelnou atmosferou a výbornými výrobky najdete ve Starém Harcově, poklidné části Liberce. Ochutnat můžete vynikající kávu, míchané koktejly nebo domácí dezerty.

ZOO Tábor - Větrovy

Největší zoologická zahrada na jihu Čech je zaměřena zejména na faunu amerického kontinentu, ale naleznete zde i zástupce ostatních světadílů jako jsou lvi, tygři, zebry a mnoho dalších dětmi i dospělými oblíbených zvířat.

Nový Hrad v Jimlíně u Loun

Hrad ze 14. století tvoří rozlehlý komplex kolem tří nádvoří. Hlavní dominantou areálu je pozdně gotická věž. Hrad prochází rekonstrukcí, ale přesto je otevřen veřejnosti a nabízí stálou expozici s názvem Hospodářské zázemí zámku.

Zámek Náměšť na Hané

Zámek nechal vystavět hrabě Ferdinand Bonaventura Harrach v letech 1760-1763. Nejkrásnějšími interiéry zámku jsou Červený a Zlatý salonek a knihovna. Z vybavení přitahují největší pozornost návštěvníků honosné kočáry ze sbírek olomouckého arcibiskupství. Zámek je obklopen parkem s lipovou alejí.

Muzeum města Tišnova

V květnu 2011 bylo otevřeno nové muzeum města Tišnova, které sídlí v nově zrekonstruovaném měšťanském barokním domě. Svým návštěvníkům nabízí ke zhlédnutí stálou expozici věnovanou historii a přírodě Tišnova i okolí, krátkodobé výstavy, přednášky a koncerty.

Tipy na víkend: Tankové a kovářské dny, ožije Karel IV. i Albrecht z Valdštejna

V Týnci nad Sázavou si užijí tankové dny nadšenci vojenské techniky. V Chebu ožije Albrecht z Valdštejna, Kodaň opět navštíví Karel IV. Pokud se chcete podívat na to, jak vypadalo dobývání hradu začátkem 17. století, vydejte se na Helfenburk. Na Helfštýně se sejdou umělečtí kováři. Nad Bouzov se opět vznesou horkovzdušné balóny.

S pohádkovou babičkou Prahou

Pěší procházka Starým městem určená pro rodiče s dětmi od 4 do 10 let s vyprávěním o strašidlech a dalších zajimavostech Prahy.

Bezděz jako noblesní středověký kriminál i pozůstatek třetihorních sopek

Velký Bezděz (604 m. N. M.) je hora, ze které je vidět čtvrtina Čech. Toto byl zřejmě hlavní důvod, proč nechal na jeho vrcholu Přemysl Otakar II. Vybudovat na svou dobu velmi moderní opevněný hrad - pevnost na skalním ostrohu.

Rozhledna Smrk

Rozhledna stojí na nejvyšší hoře Jizerských hor, na Smrku (1124 m). Vrchol této hory svůj název získal podle ohromného smrku, který zde rostl a po bouři roku 1790 byl vyvrácen. 23 metrů vysoká ocelová rozhledna Smrk poskytuje nádherný výhled do širokého okolí. Čtěte více »

Vrchol Jizera v jizerském pralese

Dominantou střední části Jizerských hor je mohutný masiv Jizery, druhé nejvyšší hory. Jizera je součástí hejnického hřebene a její z daleka viditelné vrcholové skalisko je opatřeno upravenou vyhlídkou, z níž je majestátný kruhový rozhled. Čtěte více »

Dům hodin Karlštejn

Ojedinělá procházka časem,zachycující vývoj hodinářského umění od 16.století až do novověku, od renesance po secesi. Muzeum se pyšní největší výstavou hodin v České republice. Z některých přístrojů jukají kukačky, na jiných se nad ciferníkem procházejí loutky.

Kreativní kurzy v Hranicích na Moravě

Navštivte kreativní kurzy pro začátečníky i pokročilé, dospělé i děti v Hranicích na Moravě v dílně Netradičních výtvarných technik NEVÝTE.

Mohutná pevnost Stříbrná Hora každoročně ožívá s francouzskými vojsky

Na hřebeni Bardských hor v dnešním polském Slezsku se rozkládá mohutná horská pevnost, jejíž součástí je jeden z největších donjonů v Evropě. Toto neobvyklé slovo označuje objekt, sestávající ze čtyř oválných věží, mezi nimiž je sevřeno rozlehlé nádvoří. Pevnost Stříbrná Hora je dokladem úsilí, které král Fridrich II. Veliký věnoval obraně území, vydobytého během válek o rakouské dědictví v polovině 18. století. Čtěte více »

Zkuste Krušné hory aktivně turisticky, cyklisticky a relaxačně

Díky své poloze v srdci Krušných hor je penzion Avionika ideálním místem pro ubytování osob i kolektivů, které dávají přednost aktivnímu pobytu. Využít můžete turistické trasy a cyklotrasy různých délek a obtížností, zdejší asfaltové cesty jsou vhodné i pro in-line bruslení.

Organizované cyklovýlety, pěší turistika a jiné outdoorové aktivity

Buďte aktivní a objevte jedinečná místa naší země ze zcela jiné perspektivy! Organizujeme cyklo a pěší výlety po České republice a jiné outdoorové aktivity dle požadavku.

Za loutkami do Berouna

Výstava v Muzeu Českého krasu představí část scénografické tvorby výtvarnice Barbory Jakůbkové. Návštěvníci si budou moct prohlédnout od 7. září novou expozici s názvem V hlavě – autorská výstava Barbory Jakůbkové.

Na palubě zážitků - Baťův kanál

Vydejte se s námi na překrásnou plavbu unikátní vodní cestou - Baťovým kanálem. Z paluby lodě, kterou si budete řídit sami poznávejte krásu tohoto známého koutu Moravy. K řízení hausbótů a malých rekreačních lodí totiž nepotřebujete žádný průkaz ani zkoušky. Vítejte na palubě... Čtěte více »

Dlouhou cestou na děčínský zámek, za evropskou raritou i svatyní pro koně

Nelze ho přehlédnout, tyčí se majestátně na skalnatém ostrohu nad soutokem Labe s Ploučnicí. Děčínský zámek, nádherná stavba, na níž si dali Thunové záležet. Měl pohnuté osudy a nevyhnuly se mu ani války. Čtěte více »

Na letní Floře dominuje klášterní Rajský dvůr

Tisíce lidí míří od čtvrtečního rána na olomoucké výstaviště, kde byla zahájena letní etapa mezinárodního zahradnického veletrhu Flora. Na největší a nejstarší akci svého druhu v Česku se představuje přes 270 vystavovatelů a prodejců z ČR, Polska a Slovenska. Jejím letošním mottem jsou Bylinkové a voňavé zahrady. Na své si však přijdou tradičně mimo jiné i příznivci květin. Čtěte více »

Tipy na víkend: Trnkobraní, stromolezení, skotské hry i zvěřinové hody

Předpověď počasí konečně slibuje letní víkend. Nezůstávejte tedy doma a vydejte se například do Vizovic na Trnkobraní, na Sychrově se konají skotské hry, v Jihlavě se sejdou stromolezci na mistrovství republiky. Na Pardubicku ochutnejte chmelový mok na pivních slavnostech, ve Zlatých Horách se bude soutěžit v rýžování zlata, na Hukvaldech zavoní zvěřinové hody a v Praze oslaví Petřínská rozhledna 120. narozeniny. Čtěte více »

Návštěvnické centrum Graselových stezek

Prohlídka Slavonic s Graselovou milou, průvodce na Graselově stezce ze Slavonic do Maříže, tipy na výlety pro cyklisty a co, copak všechno ještě? Čtěte více »

Šámalova chata na Nové Louce

Šámalovu chatu, původně lovecký zámeček Clam-Gallasů, užíval za první republiky Dr. Přemysl Šámal, kancléř prezidenta T. G. Masaryka. Interiér byl obložen modřínem a apartmán s koupelnou byl zařízen stejně jako v Černínském paláci. Dnes slouží chata všem turistům k načerpání nových sil. Čtěte více »

Rozhledna Královka

Jedna z nejznámějších rozhleden v Jizerských horách, která se vypíná nad střediskem Bedřichov (859 m.n.m.). Rozhledna je vysoká 24 metrů a na vyhlídkovou plošinu vede 102 schodů. Z rozhledny je překrásný výhled na Jizerské hory, Krkonoše, Polsko i Německo, Český ráj, Ještěd a Jablonec nad Nisou.

Slavkovský les nabízí poznávací výlety po zaniklých obcích

Slavkovský les, dříve Císařský les, se rozkládá na západě Čech mezi lázeňským trojúhelníkem tvořeným Karlovými Vary a Mariánskými i Františkovými Lázněmi.

Galerie Slováckého muzea

Galerie Slováckého muzea, která sídlí v Uherském Hradišti, nabízí návštěvníkům prohlídku stálé expozice Umění jihovýchodní Moravy, zahrnující díla umělců regionu z 19. a 20. století. Ve třech výstavních sálech jsou pořádány výstavy výtvarného umění českých i zahraničních autorů. Čtěte více »

Zemský ráj to na pohled aneb Kam do Českého ráje

Každý nějak hledá ráj a představuje si pod tímto výrazem právě to, co jemu dělá dobře. Krom soukromých však máme i jeden kolektivní - Český ráj. Každý školou prošlý výrostek, který by dostal úkol ten bájný ráj navštívit, by dnes zamířil k Jičínu.

Rozhledna na Blatenském vrchu

Rozhledna je vysoká 21 m a nabídne jedinečný pohled na úchvatnou přírodní scenérii okolní krajiny z celkové výšky 1044 metrů nad mořem.

Znojemský hrad

Na západním okraji městského centra ve Znojmě se nachází Hradní ulice s hradním komplexem. Hrad samotný zaujímá ostrožnu nad soutokem Dyje a Gránického potoka ve Znojmě. Součástí hradního komplexu je také známá rotunda svaté Kateřiny.

Broumovská skupina kostelů

Unikátní architektonickou památkou regionu Broumovsko jsou barokní kostely, postavené na území broumovského opatství podle plánů Kryštofa Dizenhofera a jeho syna Kiliána Ignáce. Kostely vznikly v poměrně krátkém čase, v rozmezí let 1709 - 43. Čtěte více »

Cyklistika, turistika i lyže na Galiku

Hotel Galik ve Velkých Karlovicích je ideálním výchozím bodem řady turistických, cyklistických i běžkařských tras uprostřed CHKO Beskydy. Díky příznivým cenám ubytování i stravování je nakloněn rodinám, seniorům, studentům a nenáročným cestovatelům. Nabízí služby pro cyklisty včetně půjčovny kol.

Pohled do čapího hnízda z vyhlídkové věže v Jablonném v Podještědí

Ze čtyřboké věže bývalého farního kostela Nanebevzetí Panny Marie je úžasný pohled do okolí a také do nitra čapího hnízda, nejstaršího ve střední Evropě. Při výstupu na věž můžete také zhlédnout pozůstatky z původního hodinového stroje.

Římské lázně v Mariánských Lázních

Navštivte místo odpočinku, relaxu a historie. Římské lázně v Mariánských Lázních byly postaveny roku 1896 při stavbě léčebného centra Nové Lázně. I dnes je to místo, kde na vás dýchne historie skloubená s novodobou podobou aquacentra.

Hamerská historická krčma

Hamerská krčma Jonáš je kulturní památkou České republiky. První písemné zmínky o krčmě jsou uvedeny ve "Vejsadním listu" z roku 1613, a proto je tato hospoda jednou z nejstarších v Čechách a Evropě. Uvnitř krčmy naleznete nádherný původní interiér.

Specialita Ústeckého kraje: Biovišňový džem od zámecké paní

Při našem ochutnávání narážíme na zajímavé lidské příběhy. Malé rodinné firmy nás provázejí poměrně často. Zejména ty, kde se tradice dědí už řadu generací. Jedno nevšední setkání nás čekalo i v Chrámcích u Mostu. Vyrazili jsme tam za biovišňovým džemem, který získal ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje. Čekaly nás rozlehlé sady, tři stovky oveček a navíc zámeček. A samozřejmě nás vyhlíželi i „zámečtí páni“, kteří se pustili do podnikání, a docela jim to jde.

Jestřebí hory

Jestřebí hory, součást Žacléřské vrchoviny, jsou většinou zalesněný asi 19 km dlouhý hřeben. Probíhá ve směru od východu k západu mezi údolím Metuje u Hronova a údolím Petříkovického potoka. Nejvyšší vrchol Žaltman se stejnojmennou rozhlednou nabízí nádherný pohled do širokého okolí.

Muzeum techniky v Loukově - Kryštofovy strojní lázně

V netradičním muzeu v Hájích nad Jizerou - Loukově si můžete prohlédnout unikátní motoristickou sbírku – historické automobily, motocykly a jejich příslušenství a také kolekci historických radiopřijímačů. Nejnovějším a zároveň nejunikátnějším exponátem je ponorka s českým patentem.

Papírové miniatury českých hradů a zámků

Výstava papírových miniatur významných českých hradů a zámků představuje jedinečnou příležitost spatřit na jednom místě mnoho českých památek. Pro návštěvníky je výstava jedinečná i v tom, že expozice je k vidění v kavárně na zámku Kačina. Zámek patří mezi nejvýznamější empírové památky v ČR.

Bohdaneč - cestou za medem i do palírny

Pro milovníky přírody, rodiny s dětmi, pro vyznavače pěší turistiky a cykloturistiky máme zajímavý tip na příjemně strávené chvíle v obci Bohdaneč, která se nachází na rozhraní překrásné krajiny Polabí a Českomoravské Vysočiny.

Tip na výlet: Po červené páteřní stezce Šumavy, kde můžete přespat v divočině

Letní Šumavu asi každý zná ze sedla kola a kratších procházek. Národní park se otevírá návštěvníkům ale i v noci. Na červené páteřní stezce se otevřelo sedm nouzových nocovišť, kde můžete strávit jednu noc v srdci divoké Šumavy.

Krkonošské boudy po slavné panoramatické stezce. Hezký denní výlet

Pokud se chcete projít po nejvyšších partiích Krkonoš a zároveň. Si prohlédnout některé slavné boudy, vydejte se od Špindlerovky po panoramatické stezce. Na celodenním výletě vás čekají nejen krásné výhledy, ale také poznání, že požáry horských chat jako by byly odpradávna jejich prokletím.

Půjčovna lodí Jizera Malá Skála

Půjčovna plastových kanoí a dalšího vodáckého vybavení pod Pantheonem na řece Jizeře na Malé Skále.

Letní naučná turistická trasa Liška

Stezka nabízí kromě překrásných výhledů i 8 informačních panelů a příjemné odpočinkové místo s atrakcemi pro děti.

Vánoční dům na zámečku v Doubí

Vánoční dům v Karlových Varech je prvním a jediným svého druhu v České republice. Je plný nádherných ozdob, andílků, stromečků, světýlek, svíček a jiných dekorací.

Hrázděný statek v Milíkově

V Milíkově nedaleko Chebu se můžete projít originálním dobovým statkem, který má klasický půdorys chebského hrázděného statku - přibližně čtvercový dvůr uzavřený obytným stavením s chlévem, stodolou, do dvora otevřenou kolnou a výminek postavený na místě původních samostatných chlévů.