🌄 Archiv článků - Pohorka.info

FotbalPark Hluboká nad Vltavou - zahrajte si fotbalgolf

Certifikované hřiště FotbalPark Hluboká nad Vltavou se rozkládá v překrásné krajině Jižních Čech přímo pod zámeckých vrchem, s výhledem na Zámek Hluboká nad Vltavou a Hosínský novoromásnký kostel sv. Petra a Pavla.

FotbalPark Praha - první hřiště na fotbalgolf v Praze

První hřiště na fotbalgolf v Praze se nachází na Jižním Městě přímo u Milíčovského lesa. Je koncipováno pro všechny kategorie od dětí, přes dospělé až po seniory.

Úniková hra CaseRoom v Českých Budějovicích

Úniková hra je akční zážitkovou hrou, která otestuje vaše teamové schopnosti a logické uvažování. Jde o hru, při které jste na 60 minut uzamčeni v místnosti, kde je vaším úkolem vyřešit přidělený případ a díky získaným klíčům se dostat z místnosti.

Temelín se stává turistickým hitem

Nejen zámky v Hluboké nad Vltavou nebo Českém Krumlově jsou cílem turistů na jihu Čech. Stále častěji vyhledávají i například Jadernou elektrárnu Temelín nebo vodní elektrárnu na Orlíku. Jak Právu sdělil vedoucí komunikace Jaderné elektrárny Temelín, registrace volných míst na prohlídku, která se uskuteční 30. července, je vyčerpána, a proto je zastavena.

Jizerskohorské technické muzeum

Unikátní expozice leteckých motorů od roku 1917 až po současnost, expozice textilní výroby a mnohé další zajímavosti v budově historické továrny firmy Karl Bienert v Bílém Potoce, jenž je kulturní památkou ČR.

Slavonické podzemí nepřeje urostlým, v jeho chodbách mohou i uvíznout

Jihočeské Slavonice jsou právem městskou památkovou rezervací, renesanční domy na protáhlém náměstí jsou zčásti bohatě vyzdobeny freskami a sgrafity. Některé mají i klenuté průjezdy či podloubí, město je častým cílem výletu do České Kanady, jak se jihočeská oblast pro tuhé zimy nazývá.

Vodopády patří k nejlákavějším cílům Jizerských hor

Jizerské hory nabízejí tuzemským i zahraničním návštěvníkům celou řadu lákavých cílů - kromě míst dalekých výhledů a skal jsou to především horské bystřiny a vodopády. Jedná se o nádherná místa, kam lze většinou dojít pouze pěšky.

Pomník valašské ovci na Gruni

Pomník valašské ovci najdete na jihozápadním svahu vrchu Kozlena (886) na Gruni u Starých Hamrů. Valašské ovce do Beskyd přivedli první osadníci - Valaši, kteří přišli z východu. Toto plemeno ovcí bylo velmi houževnaté a přečkalo tvrdé podmínky celoročního pobytu venku. Dnes má svou plemennou knihu.

Chodník pro bosé nohy na Gruni

Chodník pro bosé nohy je jedním ze zastavení NS Gruň - Bílý Kříž. Můžete si tu projít bez bot krátký speciálně upravený chodníček, na kterém vás čekají úseky po různých přírodních materiálech. Projdete se v trávě, po kamenech i materiálech ze dřeva.

Bosá stezka na Praze 6

Nedaleko Hradčan si můžete vyzkoušet chůzi po takzvaném bosém chodníku. Zážitkovou stezku z přírodních materiálů najdete v parku Maxe van der Stoela v Praze 6. Bosým nohám můžete dopřát chůzi po dřevě, oblázcích a jiných přírodninách.

Na Liberecku roste skanzen z 12. století, staví se ručně

Opevnění s obrannými věžemi, několik robustních chýší, stáje, čeledník a dům kněze. Na vrchu u obce Vítkov u Chrastavy na Liberecku vyrůstá už od roku 1999 unikátní venkovské sídlo z 12. století.

Zoopark Berousek Doksy

Vezměte děti na výlet do přírodního soukromého zooparku a odpočiňte si u nás.

Církevní turistika po brněnských chrámech je v nabídce i letos

Turistické informační centrum města Brna již osmým rokem organizuje úspěšný projekt Brno a jeho chrámy. Letos je pro zájemce o sakrální architekturu připraveno 5 kostelů: katedrála sv. Petra a Pavla, bazilika Nanebevzetí Panny Marie a kostely sv. Michala, sv. Jakuba a sv. Janů.

Přátelé jižní Moravy se po roce opět sjedou do Starovic na Břeclavsku

Malá obec Starovice na Břeclavsku bude v sobotu 30. července dějištěm již druhého ročníku Setkání přátel jižní Moravy. Letošním mottem celé folklorní akce, která nemá v České republice obdoby, je: Prožijte jihomoravské hody.

Pískový svět v Dolní Moravě

Přiznejte si i vy, že jste rádi stavěli bábovky a hrady z písku. Přímo u cyklotrasy v malebném údolí Dolní Moravy pod Králickým Sněžníkem je nový Pískový svět, nachází se u lanového parku a Aprés ski Hříbek. Na obřím pískovišti se zaručeně vydovádí všechny děti!

Městský turistický okruh Města Albrechtice

Městský turistický okruh spojuje atraktivní cíle Města Albrechtic: Vrch Doubí, Poutní horu, zříceninu Burkvíz, zámek Linhartovy a rozhlednu Hraniční vrch. Celá trasa měří 28 kilometrů a vede krásnou krajinou.

Pohádková stezka ke krtečkově studánce

Do lesů Bruntálska se nastěhovaly pohádkové bytosti. Dřevěné sochy v podobě trpaslíků, skřítků, Hejkala nebo Žabího prince budou součástí nové naučné stezky pro děti v okolí Města Albrechtic. Trasa má celkem 11 zastavení a zvládnou ji i maminky s kočárky.

Kontaktní Zoopark ve Zvoli

Můžete se u nás seznámit se spoustou zvířat. Mezi nimi třeba jediný levhart, kterého si můžete ve střední Evropě pohladit nebo vidět zblízka jedovaté hady. Dále také koťata pumy a lva.

Zoologická zahrada Ostrava - příroda na dosah

Rozsáhlá Zoo leží v lesoparku v městské části Stromovka. Nejcennějšími chovanými zvířaty jsou vzácné druhy lemurů, např. Lemuři Sclaterovy nebo lemuři rudobřiší. Ostravská Zoo je jedinou zahradou v ČR, která je chová. Zoo Ostrava se také, jako jediné u nás, podařilo odchovat mládě slona indického.

Soukromé lekce plavání na Šutce

Hledáte osobního trenéra plavání? Na Šutce v Kobylisích můžete narazit na Sabinu a Nikolu. Obě už naučily plavat desítky závodníků, triatlonistů a ex-neplavců. Přidejte se mezi ně!

Z místa smrti posledního Přemyslovce až na rozhlednu mezi šelmami

Když máte na návštěvu Olomouce necelé dva dny, je těžké si vybrat, co navštívit a co ne. Poněvadž nás to táhlo spíše ven z města, byla správnou volbou zoologická zahrada na Svatém kopečku, která slaví kulatiny.

Tipy na víkend: Fanděte na americkém fotbale nebo si zaběhejte lesem

Léto rozhodně není důvodem k lenosti. Vysoké teploty sice k válení občas svádějí, ale spousta sportovních akcí vás z gauče jistě zvedne. Pokud chcete jen přihlížet, dorazte na mistrovství ČR v americkém fotbale. Pokud se chcete účastnit aktivně, můžete se zapojit do běžeckého seriálu Běhej lesy nebo vyrazit na triatlon.

Stezku korunami stromů na Lipně navštívilo za čtyři roky 1,3 miliónu lidí

Stezku korunami stromů v Lipně nad Vltavou na Českokrumlovsku, která ve středu slavila čtvrté výročí existence, navštívilo od jejího vzniku více než 1,3 miliónu turistů. Jde o jednu z nejvyhledávanějších atrakcí v Jihočeském kraji. Návštěvnost je srovnatelná například s českokrumlovským zámkem, který si ročně prohlédne zhruba 400 000 lidí.

Lodí se po Lužnici dostanete do málem zaniklého zámku Mitrowicz

Zhruba rok je otevřen barokně renesanční zámek Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí. S jeho zprovozněním byly velké starosti a mnoho práce, patřil k jednomu z mnoha zdevastovaných objektů na našem území.

V Krkonoších platí omezení vstupu kvůli sběračům borůvek

V Krkonošském národním parku (KRNAP) od středy platí omezení vstupu do některých oblastí kvůli sběračům borůvek. Omezení bude v platnosti až do 15. října, řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Opatření, které se týká přibližně 15 procent celkové rozlohy parku, se nedotkne běžných návštěvníků, protože po turistických cestách a cyklotrasách je stále možné procházet či projíždět bez omezení.

Půjčovna motorových lodiček v Praze bez kapitánských zkoušek

Půjčovna Plavidel Praha se zabývá půjčováním a pronájmem motorových loděk, člunů a pramic, které můžete řídit bez jakéhokoliv oprávnění či zkoušek. Poznejte Prahu z řeky Vltavy!

Praha má již 303 významných stromů. V databázi je i jedna z největších vrb v ČR

Databáze významných stromů Prahy byla rozšířena o další pozoruhodné stromy. Nově k nim patří jedna z nejmohutnějších vrb u nás – Vrba zapomenutá v Suchdole, dále Strom míru na Vyšehradě či Alej Hany Benešové v Klánovicích. Významné stromy jsou zaznamenány na webových stránkách Pražské stromy.

Obora Zámecký kopec v Náchodě

Jen pár desítek metrů od hlavní brány náchodského zámku žijí v oboře daňci a mufloni. Vejít do obory lze brankou a za ní pak sejdete po kamenném schodišti na pozorovatelnu. Pod ní i na stráních kolem uvidíte vysokou zvěř.

Stezka mladého lesníka

Do lesa chodíme čím dál více a nejčastěji s dětmi. A právě pro ně vznikla u Nasavrk naučná Stezka mladého lesníka, která dětem ukáže hravou a zábavnou formou, jak se v lese chovat a jak vypadá práce lesníka. Stezka je dlouhá 500 metrů a má 10 zajímavých stanovišť. Na každém z nich si děti vyzkoušejí […].

Království lesa na Lipně

Nový zážitkový park Království lesa je určen pro rodiče s dětmi. Především těm nejmenším má příjemným způsobem přiblížit to, co se odehrává v mechu a mlází, v lesních houštinách nebo mezi mladými stromky či v mraveništi.

Atraktivitu hospitalu Kuks, barokní perly východních Čech, zvýší připravované projekty

V hospitalu Kuks, otevřeném vloni po rozsáhlé revitalizaci, během níž bylo proinvestováno více než čtyři sta padesát miliónů korun, se připravují další projekty, které by měly zvýšit atraktivitu této barokní perly východních Čech.

Bývalý hradní pivovar v Buštěhradu

Budova pozdně gotického panského pivovaru byla přestavěna v barokním stylu. Autorem přestavby byl proslulý stavitel mnoha pražských paláců Anselmo Lurago. Podle archivních záznamů náležel buštěhradský pivovar k nejstarším pivovarským podnikům.

Buštěhradský hrad – fragmenty stavby včleněné do dnešní zástavby

Fragmenty kdysi rozsáhlého buštěhradského hradu, které jsou dnes začleněné v pozdější domovní zástavbě, můžete nalézt v části města, která je dodnes nazývána "Starý hrad". Domy čp. 11, 13 a 25 jsou zapsány na seznamech Státní památkové péče ČR.

Socha T. G. Masaryka v Bystřici nad Pernštejnem

Sochu T. G. Masaryka před Základní školou TGM vytvořil Vincenc Makovský v letech 1935–1938 a traduje se o ní, že je Masarykovou nejkrásnější sochou vůbec.

Kašna se sousoším Cyrila a Metoděje v Bystřici nad Pernštejnem

Žulovou kašnu s nádrží na půdorysu kvadrilobu zdobí sochy věrozvěstů sv. Cyrila a sv. Metoděje v životní velikosti. Kašna krášlí bystřické náměstí již od roku 1892.

Kostel sv. Vavřince v Bystřici nad Pernštejnem

Kostel sv. Vavřince je Dominantou města. Jeho vznik spadá do 13. století, v průběhu staletí byl mnohokrát přestavován. Dnešní barokní podoby dosáhl při přestavbě koncem 17. století. Dvě věže v průčelí byly přistavěny v roce 1750.

Městské muzeum Brumov

Stálá expozice muzea je zaměřena na život lidí pod brumovským hradem, na typická řemesla a vybavení domácnosti. Ve výstavních prostorách jsou pořádány archeologické, národopisné i historické výstavy.

Sklářská osada Sidonie u Brumova – ves mezi dvěma státy

Východně od Brumova-Bylnice, přímo na česko-slovenských hranicích, leží od roku 1788 někdejší sklářská osada Sidonie. Do širšího povědomí se dostala v 90. letech minulého století, kdy měla být polovina osady vymazána z mapy České republiky.

Vodní lyžování na Plovárně Vajgar

Na naší dráze používáme parkové wakeboardy O'Brien modely SOB, Baker a Freemont, které si zde můžete v klidu otestovat.

Escape games Trap Prague

Můžete si vybrat ze dvou různých her dle zájmu.

Památník Antonína Sovy v Lukavci

Památník Antonína Sovy se nachází ve volně přístupném zámeckém parku městyse Lukavec. Vchod do parku najdete v ulici Antonína Sovy. Vydáte-li se z náměstí směrem na Velkou Ves, určitě ho neminete.

Zámek Dobrohoř

Navštivte zámek Dobrohoř v srdci České Kanady.

Minimuzeum skleněných betlémů s prodejnou skla a korálkovou dílničkou v Železném Brodě

Přijďte si prohlédnout sbírku Aleny Kortanové s více než 50 skleněnými betlémy, ty jsou fenoménem Železného Brodu. Je zde také prodejna skla s figurkami, korálky a betlémy, ale i kreativní dílnička pro děti. V létě uvidíte po většinu dní i živé předvádění výroby korálků u sklářského kahanu.

Muzeum Tři oříšky pro Popelku

V Počátkách u Pelhřimova jnově otevřeli expozici inspirovanou pohádkou Tři oříšky pro Popelku.

Muzeum knihařství v Rožďalovicích ukrývá unikátní poklad

Půvab knihy nespočívá jen v jejím obsahu, ale i v jejím vzhledu, ve výtvarné úpravě. Nejlépe to poznáte v expozici Muzea klasického knihařství v Rožďalovicích na Nymbursku. Městečko stranou rušných cest ukrývá unikátní poklad, který nemá nikde v Česku obdoby.

Tipy na víkend: Meditujte ve Žlutých lázních, dejte si pivo v Náchodě

Již třetí červnový víkend láká například na jednu z největších tuzemských hudebních akcí - Colours of Ostrava. Pokud je pro vás festival trochu z ruky, skočte si zameditovat do pražských Žlutých lázní nebo na jedno pivo do Náchoda.

Kam o víkendu s dětmi: Za Husity nebo na meruňkové pochoutky

Červenec se přehoupnul do své druhé půlky a léto je v plném proudu. Víkendové odpoledne můžete strávit například s Husity na Vítkově, kde budete přihlížet historické bitvě. Nebo možná dáte přednost Meruňkobraní v Miroslavi, kde ochutnáte spoustu dobrot.

Panský Dvůr Dolní Počernice

Rodinné odpoledne, výlet na kole nebo odpočinek s přáteli a prohlídka pivovaru? V Panském Dvoře s vlastním pivovarem jsou vítáni všichni, kdo mají rádi dobré jídlo a pití (zejména milovníci pivních speciálů), stejně jako cyklisté, milovníci wellness a děti, pro které je zde mnoho aktivit.

Z Vyššího Brodu po proudu Vltavy vstříc architektonickým skvostům

I když asi nejatraktivnější, odkud je Vltava splavná, je Soumarský most na Teplé Vltavě, a to v úseku k mostu u Pěkné, v praxi nejhornějším nástupním místem pro splouvání Vltavy je Vyšší Brod.

Muzeum českého granátu Praha

Pravý český granát v centru Prahy. Stále expozice i prodej šperků a kamenů vyzařujících sílu a energii, kterou využíval již Rudolf II. Při svém bádání po Kameni mudrců.