🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kryptograf - Originální venkovní týmová hra

Vytvořili jsme nový způsob zábavy pro ty, kteří chtějí žít dobrodružný a zajímavý život, objevovat nové světy a čelit výzvám, které otestují jejich charakter, rychlé myšlení a kreativitu.

Zámek ve Frýdku-Místku a jeho výpravy proti proudu času

Frýdecký zámek je původně gotický hrad. Nachází se ve Frýdku-Místku a dnes v něm sídlí Muzeum Beskyd s rozsáhlou expozicí, které dokumentují historii a kulturu beskydské oblasti. V objektu se pravidelně konají i sezónní výstavy, koncerty, divadelní představení i další společenské akce.

Sýpka v Horní Stropnici zve na pečení chleba

Upéct chléb nebo si prohlédnout živé muzeum Novohradských hor mohou návštěvníci v Sýpce v Horní Stropnici na Českobudějovicku. Vidět tak mohou například kouřící milíř, interaktivní mapu zajímavých turistických míst nebo funkční technologii distribuce obilí. O prázdninách bude sýpka otevřena denně, v září a říjnu o víkendech.

Rozhledna na jizerském Smrku nabízí výhledy v okruhu až 150 kilometrů

Za dobrého počasí rozhledna na nejvyšší hraniční hoře Jizerských hor Smrku (1124 m n. M.) nabízí vyhlídky až v okruhu 150 kilometrů; kromě téměř všech hřebenů Jizerských hor výletníci uvidí polské i české Krkonoše, Lužické hory, Ještěd, České středohoří, Bezděz a někdy i Říp; výhledy jsou i do Polska a Německa.

Cafe & Wine na Praze 2

Kavárna nabízí příjemné posezení jak u kávy tak u vína v centru Prahy ve stylu amerického mléčného baru.

Provoz muzea včelařství v kolečském zámku začne do měsíce

Provoz muzea včelařství v čerstvě opraveném západním křídle zámku v Kolči na Kladensku začne do měsíce. Oprava této části zámku za 18 miliónů korun skončila před několika dny, nyní se do něj začnou přivážet exponáty. Velkou část z nich poskytli dárci z celé ČR. Na tiskové konferenci k ukončení rekonstrukce křídla to řekla předsedkyně správní rady Nadačního fondu Koleč Magdalena Jakubíčková.

České bunkry pomohly Němcům při odrážení útoku Američanů u Soumarského mostu

Nebylo to poprvé, kdy nacisté využili proti protivníkovi československá předválečná opevnění. Na severní Moravě se v nich bránili mezi Opavou a Ostravou velmi zuřivě. Také na západě Čech, na Šumavě se na nich na chvíli zachytili.

Zámek Nový Hrad u Loun vystavuje pohádkové kostýmy

Zámek Nový Hrad v Jimlíně nedaleko Loun, mezi Rakovníkem a Mostem, nabízí dva prohlídkové okruhy - barrandovská studia v něm nyní vystavují pohádkové kostýmy. Rozlehlý areál na opukové skále odděluje krajinu Přírodního parku Džbán a Českého středohoří.

Lanový park Bedřichov

Lanový park v korunách stromů přímo na stadionu v Bedřichově v Jizerských horách.

Fascinující pohled na Šumavu z Jezerní stěny

Nad Černým jezerem se zvedá stěna do výše až 336 metrů. V minulosti zde byla rozhledna, ale i přísně střežené pásmo.

Z totální ruiny se podařilo v Libouchci zcela obnovit renesanční zámek

Ani váleční běsové neničili s takovou intenzitou, aby se skvostná památka ocitla ve stavu totálního zničení. V podkrušnohorské perle saské renesance, v Libouchci, to bývalý vlastník - státní statek - dokázal. Když vidíte snímky doby před 15 lety, je vám do pláče.

Znamení pěti a symbol jazyka: Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Označení památky Světovým dědictvím UNESCO celé světové společenství prohlašuje: „Ano, toto je cosi, co je na celém světě výjimečné a jedinečné, co je našim společným dědictvím, co se zavazujeme chránit v zájmu nás všech - národů světa.” Česká republika je v tomto směru velmoc, na seznamu UNESCO má zapsáno 12 památek.

Fojtovická pláň v Krušných horách – místo vzácné květeny

Fojtovická pláň je rozlehlá náhorní planina s horskými a rašelinnými loukami, charakteristickou flórou a faunou. Její nadmořská výška se pohybuje mezi 700 až 800 m. N. M.

Zřícenina hradu Kynšperk u Krupky

Poměrně rozsáhlé zříceniny hradu Kyšperka naleznete nedaleko města Krupky. Dochovalo se zde několik místností, hradby a část velké věže. Hrad je skvělé romantické místo pro přespání pod širákem.

Horské městečko Cínovec v Krušných horách

Horské městečko Cínovec se rozkládá v srdci Krušných hor. Existence osady Cínovec (Zinnwald) je zaznamenána již ve 14. století. Středověký rozvoj probíhal pod vlivem hornické činnosti – dobývání cínové rudy.

Hornická stezka Krupka

Příhraniční hornická naučná stezka v Krupce je věnována historii rudného hornictví a osídlování Krušných hor. Vede z Husitské ulice před Muzeum Krupka do Fojtovic, měří 35,5 km a obsahuje 24 informačních tabulí.

Muzeum v Krupce

V muzeu, které se nachází přímo v centru Městské památkové zóny v původně renesančním městském domě, jsou instalovány stálé expozice věnované těžbě cínu, přírodě a historii zdejšího regionu. Atrakcí je výstava modelů hub rostoucích v českých lesích.

Zříceniny gotického hornického kostela sv. Prokopa u Krupky

Gotický kostel z 13. století byl přestavěn na počátku 15. století. Úpravy pokračovaly i na počátku 16. století. Velké škody utrpěl za 30leté války, jako zřícenina dopadl po požáru v roce 1939.

Kalvárie s křížovou cestou v Krupce

Kalvárie v Krupce se nachází na skalním ostrohu severně od náměstí v centru. Poutníci sem z baziliky Panny Marie Sedmibolestné putují již po celá staletí, v současné době jde o oblíbené zákoutí a cíl procházek místních obyvatel.

Knajpoviště Semanín – otužte se potoční vodou

Jedním ze zajímavých zastavení Semanínské naučné stezky je zdejší knajpoviště - systém dřevěných nádrží určený k otužování. Své jméno dostalo podle bavorského pátera a léčitele Sebastiana Kneippa, průkopníka celostní medicíny. Mezi jeho léčebné metody patřila mimo jiné i studená voda.

Čokoládovna Rodas v Šestajovicích u Prahy

Čokoládovna Rodas v Šestajovicích u Prahy nabízí odlévání a zdobení nebo malování belgické čokolády. Čokoládu můžete odlévat mléčnou nebo bílou a zdobit je, nebo malovat.

Poslední výstřel války padl v Rakovicích při sebevraždě německého generála

Přestože kapitulace německých vojsk, podepsaná 12. května 1945, bývá spojována s Čimelicemi, pravdou je, že skutečný katastr náleží sousední obci Rakovice. I mlýn, kde k podpisu došlo, leží na potoce zvaném stejně jako mlýn Rakovický.

Poutní bazilika Panny Marie Sedmibolestné v Krupce

Barokní bazilika Panny Marie Sedmibolestné v centru města je dílem italských architektů Giulia a Octavia Broggiových z let 1701 až 1706. Nedílnou součást poutního kostela tvoří i komplex bývalého jezuitského kláštera s biskupským gymnáziem založeným v roce 1679.

Zřícenina tvrze Starý Dvůr v Krupce

Počátky tvrze Starý Dvůr při horní cestě z Krupky od kostela sv. Anny k Bohosudovu jsou dodnes nejasné. Tvrz vznikla jako vesnické opevněné sídlo drobného feudála či bohatého měšťana v průběhu 14. nebo nejpozději na počátku 15. století.

Starý zámek v Kostelci nad Orlicí

Barokní Starý zámek v Kostelci nad Orlicí stojí na místě původní tvrze z roku 1620, která později v roce 1668 vyhořela. Dnešní podobu získal po přestavbě po roce 1777. Objekt v současnosti účelně využívá město.

Lesopark Lipová stráň v Kostelci nad Orlicí

Lesopark Lipová stráň je přírodní park kolem řeky Divoké Orlice, která protéká Kostelcem nad Orlicí. Lesopark je kosteleckou oázou klidu a odpočinku a vybízí také k turistickým či sportovním aktivitám.

Pomník borovice Erbenka u Kostelce nad Orlicí

Borovice Erbenka byla považována za jeden z nejvýznamnějších památných stromů na území Českých zemí. Rád pod ní sedával Karel Jaromír Erben, který ji a její pověsti zachytil ve svém díle.

Pomník napoleonských válek na Červeném kopci u Jevíčka

Památník vojáků zemřelých v letech 1813-1814 v nedaleké polní nemocnici stojí západně od Jevíčka na úpatí Červeného kopce. Vznikl na popud zemského školního rady Leopolda Klímy. Slavnostně odhalen byl roku 1910.

Slovanské hradiště Mařín u Křenova

Staroslovanské výšinné hradisko Mařín u Křenova na Svitavsku patří k rozsáhlým hradištním opevněním. Rozkládá se na severním konci táhlého hřbetu Zadní hory v Třebovském Mezihorí, na ploše 20 ha.

Osada Mařín s rumpálovou studnou

Osada Mařín leží mezi Zadním Arnoštovem a Křenovem na Svitavsku. V osadě najdete dřevěnou zvonici a studnu hlubokou 70 m. Nedaleko osady jsou i dobře patrné zbytky staroslovanského hradiště.

Barokní zámeček v Jevíčku

Původně renesanční zámeček v bývalém královském městě Jevíčku byl postaven roku 1559 Prokopem a Jetřichem Podstatských z Prusínovic na místě bývalé tvrze. Koncem 18. století byl přestavěn do současné barokní podoby.

Městské muzeum v bývalém konventu Augustiniánského kláštera v Jevíčku

V klášteře augustiniánů si prohlédnete expozice Městského muzea se sbírkami porcelánu, fajánse a cínového nádobí, část muzea se věnuje příběhu židovské čtvrti v Jevíčku.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Jevíčku

Římskokatolický kostel Panny Marie se nalézá v centru Jevíčka při Kostelní ulici. Kostel byl postaven v 18. století na místě strženého kostela. V bohatě zdobeném interiéru upoutá socha Panny Marie na hlavním oltáři i řada obrazů.

Sbor Církve československé husitské Jevíčko – bývalá synagoga

Bývalá židovská synagoga v Jevíčku byla postavena roku 1794 z materiálu, získaného z původního farního kostela, který byl zbořen v roce 1791. Nyní slouží jako kulturní sál církve čs. Husitské.

Zbytky středověkých hradeb v Jevíčku

Roku 1258 povýšil Přemysl Otakar II. Obec Jevíčko na město. Koncem 14. století pak bylo město obehnáno kamennými hradbami se čtyřmi branami orientovanými podle světových stran.

Park Petra Bezruče v Bohumíně

Bohumínský park, který je zelenou oázou města, má téměř stoletou historii. Parkem vede naučná stezka s 29 zastávkami. Na každé z nich na vás čeká zajímavý strom, který v parku roste, a krátký popis o tom, co je pro něj charakteristické a čím je zvláštní. I mimo trasu narazíte na nevšední stromy.

Tipy na víkend: Otevřete své nitro na festivalu ezoteriky nebo si zazpívejte s The Offspring

Prázdniny jsou oficiálně tady a s nimi i doba letních festivalů. Hned v neděli startuje jeden z největších tuzemských hudebních festivalů, hradecký Rock for People, jehož hlavními hvězdami budou například The Offspring. Pokud vás lákají spíše duchovní cesty, pak si nenechte ujít festival ezoteriky Miluj svůj život v Plzni.

Kostel Narození Panny Marie v Bohumíně

Kostel Narození Panny Marie je v jádru pozdně gotická stavba z poslední třetiny 15. století, má středověkou věž z roku 1620 a boční kaple pochází z let 1668 a 1771. Jedná se o jednu z nejstarších bohumínských staveb. První dochovaná zmínka o kostelu pochází až z roku 1291.

Galerie Cyrany v Heřmanově Městci

Galerie Cyrany se nachází v budově bývalé židovské školy a současně i obydlí krajského rabína. Shromažďuje sbírku východočeských malířů a sochařů 20. století, sbírku obrazů, plastik, kreseb, grafických listů a koláží manželů Emy a Josefa Horákových darovanou městu Heřmanův Městec.

Expozice o meruňkách ve Velkých Pavlovicích

Oblíbeným ovocem, které se na jižní Moravě hojně pěstuje, jsou meruňky, kterým vyhovuje místní půda i klima. Vyhlášená je tzv. Velkopavlovická meruňka, která se ve Velkých Pavlovicích pěstuje už 200 let. Propagaci meruněk je věnována expozice v prostorách dvorního křídla Ekocentra Trkmanka.

Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech

V Klatovech můžete navštívit Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše, které bylo založeno v roce 1882 a základem jeho sbírek se stala soukromá sbírka starožitností Františka Junga.

Laser game v Příbrami

Laser game aréna Příbram nabízí 1000 metrů nejen laserové zábavy. Speciální střelnici lze přizpůsobit klimatickým podmínkám - střelnice je klimatizována nebo vytápěna. V akustickém nafukovacím stanu je umístěn elektronický střelecký simulátor pro zábavu i profesionální použití.

Toboga Fantasy Praha - největší indoor fun park v ČR

Toboga Fantasy Praha je jedinečný zábavní park procelou rodinu. V hale na ploše přes 6000 m² se nachází spousta atrakcí, které nabízejí nezapomenutelné zážitky pro děti i dospělé. Každá vás zavede do světa fantazie, kde není nic nemožné. Prostě zábava pro celou rodinu za každého počasí!

Kam o víkendu s dětmi: Zkuste si, jak se žilo dřív, nebo přihlížejte obléhání hradu

Konečně dětem přichází zasloužená doba volna a odpočinku po školním roce. Přivítejte prázdniny v Muzeu Karla Zemana v Praze nebo vyrazte do Pardubického kraje a zjistěte, jak se žilo našim předkům na vsi. Pokud chcete ještě hlouběji do minulosti, můžete přihlížet obléhání hradu Bezděz.

Lesní komplex Palác u Heřmanova Městce

Dubo-habrový lesopark o rozloze 258 hektaru náleží do společenstva habrových a lipových doubrav. Vzrostlé duby, lípy a habry, kleny s příměsí střemchy, borovice, smrku a dalších dřevin činí z Paláce velmi cennou listnáčovou lokalitu, vyhlášenou již v roce 1930 za chráněné území.

Park Bažantnice v Heřmanově Městci

Bažantnice o rozloze cca 22,2 ha se rozprostírá na východním okraji Heřmanova Městce. Spolu s jižně navazujícím zámeckým parkem tvoří unikátní přírodně – krajinářský komplex, zajímavý z hlediska historického, kulturního a přírodovědného, který je součástí soustavy Natura 2000.

Kostel sv. Bartoloměje v Heřmanově Městci

Barokní kostel sv. Bartoloměje v Heřmanově Městci byl vystavěn v letech 1756-1761 podle projektu místního stavitele Františka Tomáše Jedličky. Průčelí zdobí socha sv. Bartoloměje v nice a sochy alegorie Víry, Naděje a Lásky na křídlech.

Židovský hřbitov Heřmanův Městec

Hřbitov v Heřmanově Městci pochází z 15. století a řadí se mezi nejstarší a nejzachovalejší židovské hřbitovy v Čechách. Nejstarší čitelný náhrobek pochází z roku 1647.

Kostel sv. Víta v Dobřanech

Dnešní barokní kostel sv. Víta v Dobřanech byl postaven v letech 1727 – 1734 na místě původního kostela z materiálu získaného z původní stavby. Kostel stojí naproti kostelu sv. Mikuláše při severozápadním okraji náměstí.

Letní Brdy lákají na prosluněné padrťské rybníky a chlad lesních hvozdů

První turistické rozcestníky a značky se začínají objevovat v půl roku staré CHKO Brdy. Pakliže nechcete čekat, až budou trasy hotové, přijměte pozvání na túru k Padrťským rybníkům nebo k hradu, který pohltil nejen zub času, ale i tajemný les.